Как NFT Art Marketplaces се сливат с DeFi

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Как NFT Art Marketplaces се сливат с DeFi

NFT представляват доказуеми права на собственост за оскъдно дигитално изкуство. Общата стойност на NFT в края на 2020 г. беше 52 милиона долара. От Джеймс Бек 2 февруари 2021 г. Публикувано на 2 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 1 Изтеглете доклад

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за маркери за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, DAO, флаш заеми, опаковани биткойни и Filecoin, проекти за кредитиране и други.

Тъй като незаменимите символи (NFT) представляват финансирането на цифрови стоки, NFT проектите и пазарите се превърнаха в безспорен растящ сектор на DeFi. Точно както Ethereum използва ERC-20s за представяне на цифрови активи, NFT могат да се разберат като доказуеми права на собственост за плашещо цифрово изкуство. С художествени галерии по целия свят, затворени поради COVID-19, и повече културни преживявания, случващи се онлайн, Ethereum намери нарастваща ниша за създателите да споделят изкуство и да взаимодействат директно с ентусиазирана общност от колекционери. 

Снимка на екрана 2021 02 02 в 3 37 27 PMОт отличния “Ръководство за скептици за Cryptoart и NFT”От Джъстин Конус.

До края на 2020 г. общата пазарна стойност за NFT е била 52 293 650 (42 720 ETH) с 53 663 уникални произведения на изкуството, продадени на петте най-големи платформи. Nonfungible.com, който проследява повече видове пазари, отчита 5 милиона уникални NFT, продадени на обща стойност близо 150 милиона долара. Въпреки че това все още е малка част от 63,7 милиарда долара годишен обем на традиционните пазари на изкуство, броят на уникалните художници, изкуството и купувачите може да е по-голям в дигиталния свят. На традиционните пазари на изкуство 1% от художниците представляват 64% от стойността на продажбите

Обща пазарна стойност на NFT. Източник: cryptoart.io Общ обем на търговия с NFT. Източник: Nonfungible.com

Традиционните пазари на изкуство са неликвидни с известни произведения на изкуството, които сменят ръцете си само няколко пъти в течение на едно поколение. С дигиталното изкуство на Ethereum търговията с дигитално изкуство е толкова просто, колкото изпращането на транзакция MetaMask, и може да се случи 24/7. На 1 септември 2020 г. дневният обем на NFT пазарите е бил приблизително 24 110 $ при 63 уникални търговци, а до 13 ноември 2020 г. обемът е надхвърлил 618 500 USD при над 1800 уникални търговци. 

Обем на NFT Marketplace и броят на търговците. Източник: DappRadar

С повече търговска активност и повече артисти, които разбират уникалните предимства на продажбата на дигитално изкуство в Ethereum, все повече масови дигитални артисти също се присъединяват към фолд. Майк Уинкълман, популярен дигитален художник, който се подписва на Бийпъл, продаде колекция от NFT където печелившата оферта беше $ 777 777 777. NFT също започват да преминават към традиционните пазари на изкуство. През октомври 2020 г. първият по рода си NFT се продава на Търг на изкуството на Christie’s за 131 250 долара, и изкуството е програмирано да променя цвета си в зависимост къде се намира по света и времето на деня. 

„Блок 21“ от Робърт Алис, първото произведение на изкуството на NFT, продадено в Christie’s.


NFT пазари

Сега има най-малко 27 уникални пазара за дигитално изкуство в Ethereum, с SuperRare, MakersPlace, Async Art и Known Origin улесняват продажбите между 1 и 8 милиона долара от старта им. 

SuperRare арт пазар

Други категории NFT пазари включват колекционерска стойност, като например CryptoPunks (който е имал обем продажби през цялото време 8,5 милиона долара), CryptoKitties (38 милиона долара общ обем на продажбите) и Шампиони на MLB (1,5 милиона долара през цялото време), където NFT фигурки могат да печелят награди заедно с MLB бейзболни игри на живо в зависимост от това колко добре се представя вашият отбор.  

Топ продажби на CryptoPunks от ETH. Източник: LarvaLabs

SuperRare, ексклузивен NFT пазар, наскоро избухна в популярност. Общите продажби надхвърлиха 2 милиона щатски долара през месец януари, най-високите времена за пазара.

изображениеSuperRare Първичен и вторичен обем в долари. Източник: DuneAnalyticс

DeFi и NFT

Дизайнерските модели в пространството на DeFi също се смесват с пазарите на NFT. Подобно на проектите на DeFi преди него, Rarible реших да въведете знак за управление, RARI и предприемете стъпки към платформата, управлявана от децентрализирана автономна организация (DAO). Притежателите на токени RARI (което включва създатели и колекционери) могат да гласуват за надстройки на платформи и да участват в курирането и модерирането на пазара. Те също така въвеждат NFT индекс – портфолио от NFT за колекционери, които искат да инвестират на NFT пазара, но не са сигурни какво произведение на изкуството да изберат. 

Още по-експериментално е Aavegotchi, създаден от сингапурските Pixelcraft Studios, които получиха инвестиции от Aave and LAO наред с други. Според неговата Бяла хартия, Aavegotchi има за цел да „използва експлозивния потенциал както на [NFT пазарите, така и на DeFi пазарите] взети заедно“. Подобно на CryptoKitties преди него, Aavegotchi имат черти, които влияят на тяхната рядкост, като „родство“, което започва с фиксирана стойност и се увеличава или намалява въз основа на фактори като колко дълго Aavegotchi е бил със същия собственик и колко често собственикът взаимодейства с то. Aavegotchi’s имат и DeFi атрибути: Печелившата стойност на Aavegotchi с течение на времето, тъй като печели доходност от Aave’s a tokens (като aUSDC или aETH) и има DAO-управлявана механика на играта. 

Анатомия на Aavegotchi. Източник: Бяла книга Aavegotchi

Докато пазарът на дигитално изкуство и колекционерство се разраства, какво, ако NFT могат също да представляват активи, носещи приходи, като песен, която може да се продава като ограничен NFT и също така позволява на музикант да се възползва от вторични продажби? Спечелилият Грами изпълнител RAC използва платформата Zora, за да издаде нов албум с този модел. Зора е пазар за покупка, продажба и търговия на стоки с ограничено издание, като обувки, плочи, изкуство – наистина всичко. Всички тези стоки се лансират със свързан жетон, което означава, че стоката може да бъде динамично ценена въз основа на търсенето и предлагането или дори да бъде пусната преди артикулът да съществува. Важно е, че NFT носят правата върху реалните приходи от продажби, когато артикулът е препродаден. Например, ако на Zora се продадат чифт маратонки Yeezy, и Kanye, и Adidas ще могат да уловят стойността на препродажбата с определен дял от жетоните.

RAC пусна ограничена серия BOY Cassette tape, съчетаваща физически стоки с права на собственост на NFT. 

Последни тенденции

Съвсем наскоро, Хеш маски мания изпревари NFT пространството в крипто. Hashmasks са нови колекционерски предмети на NFT, създадени от над 70 художници в световен мащаб. Всяка Hashmask има уникални функции и някои функции са по-редки от други.

изображение 1Хеш маски и график на продажбите на първични издания

Продадени са 16 384 хеш-маски за общо 10 243 ETH според техните график на продажбите, или приблизително 15,3 милиона долара, които могат да бъдат проследени в договор тук. На първичния пазар Hashmasks бяха разпродадени за по-малко от една седмица. Докато първичният пазар за тези Hashmasks вървеше изключително горещо, ще бъде интересно да се види дали тези NFT запазват стойността си на вторичния пазар. Много собственици вече са сложили своите Hashmasks за продажба на OpenSea.

Твърде много енергия

Тъй като интересът към изкуството на NFT към Ethereum нараства, се увеличава и фокусът върху огромното потребление на енергия, необходимо за потвърждаване на транзакции и монетиране на NFT, използвайки текущия механизъм за консенсус за доказателство за работа в Ethereum. Memo Atken изчислява, че средният NFT при отчитане на сечене, наддаване и прехвърляне на собствеността има отпечатък от около 211 KgCO2. Като се има предвид, че гледането на един час на Netflix се оценява на 36 грама CO2, това разубеждава някои художници, които обмислят да пуснат своето изкуство на NFT пазарите.

Това е и една от причините, поради които Proof of Stake е толкова важен за растежа на Ethereum: не само значително ще подобри пропускателната способност на мрежите, но се очаква, че ще намали въглеродния отпечатък от потвърждаването на транзакциите в мрежата с 99%. За щастие, Proof of Stake на веригата Beacon Chain на Ethereum 2.0 вече бръмчи вече два месеца, като вече са заложени 2 491 268 ETH (около 3,8 милиарда долара). Изключването на „Доказателство за работа“ може да дойде по-рано, отколкото си мислим, някои изследователи оценяване още тази година с предложения за изграждане на Ethereum директно върху веригата на маяка.

DeFiDigital ArtmarketplaceMetaMaskNFTsNonfungible tokenNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map