Как се представи Ethereum по време на шокове на COVID-19 на световния пазар

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Contents

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

НачалоБлогНовини

Как се представи Ethereum по време на шокове на COVID-19 на световния пазар

Специално издание на Ethereum by the Numbers с 6 взимания от историческите пикове на икономическата волатилност от миналия месец. от ConsenSys 6 април 2020 г. Публикувано на 6 април 2020 г.

пазарът на ethereum шокира герой

През последните няколко седмици децентрализираните финансови протоколи изпитаха това, което мнозина обмислят като тест за крипто-живот. Този тест продължава – както за DeFi, така и за традиционните финанси – докато светът се изветрява и възстановява от пандемията на COVID-19. 

На 12 февруари Dow Jones, NASDAQ и S&P 500 затвори при рекордно високи стойности. Месец по-късно автоматичните прекъсвачи на фондовия пазар бяха задействани по целия свят, за да ограничат паническите продажби, тъй като американските пазари претърпяха най-големия еднодневен процентен спад от катастрофа от 1987г. 12 март беше доказателство, че традиционното финансиране и децентрализираното финансиране все още са доста корелирани. Тъй като традиционните пазари се свиха на Черния четвъртък, криптомаркетите също се свиха, като цените на ETH и BTC спаднаха с над 40% за по-малко от 24 часа. 

През последните седмици многобройни екипи за приложения, платформи и обмен споделиха табла за анализ и описаха усилията си да осигурят висока достъпност за потребителите през тези нестабилни времена. В духа на прозрачността искахме да предложим анализ на това как се представи мрежата Ethereum в този уникален момент от икономическата история и да идентифицираме всички вземания за бъдещето на цифровите мрежи и финанси. 

По-долу са изведени шест заключения, основани на данни, получени от скока на активността от миналия месец. Статистическите данни бяха генерирани с помощта на пакета за анализ на ConsenSys, Алетио, конкретно API на Alethio и персонализиран инструмент за отчитане.

икона на консенсус плекс кръг Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате най-новите блокови вериги Ethereum, анализи, продукти и др.

1. Хешрейтът на Ethereum остава стабилен. Миньорите останаха в мрежата.

Hashrate се отнася до скоростта, с която работят миньорите на Ethereum, по-специално броят на хешовете, познати в секунда, за решаване на безразличието на блок транзакции. Хешрейтът в основната мрежа на Ethereum остана стабилен на ~ 170TH / s през най-променливия ден, 12 март. През седмицата от 12 до 18 март средната дневна мощност на хеширане беше ~ 165TH / s, почти идентична със средното дневно ниво на март от ~ 167TH / s. Хешрейтът на Ethereum остава стабилен в сравнение с други блокчейни, като Bitcoin, които са изпитали 20% спад в копаенето на хешрейт. Като цяло това означава, че по-голямата част от миньорите са останали в мрежата по време на нестабилността на цените.

Ethereum Blockchain Hashrate март 2020 г.

2. Цените на бензина скочиха, но бързо се нормализираха. Механизмът за стимулиране на Ethereum работи.

На 12 и 13 март среднодневните цени на газа се повишиха до 78 Gwei и 85 Gwei, докато потребителите се надпреварваха да осребрят ETH или да конвертират в стабилни монети, увеличавайки таксите, така че миньорите да определят приоритетите на своите чакащи транзакции. Въпреки това, в следващите дни цената на газа се върна до среднодневна стойност от ~ 12 Gwei (още едно леко увеличение настъпи на 16-ти). Мрежата се справи с двудневния прилив на активност.

цена на газ

3. Децентрализираните борси (DEX) обработваха исторически обема на търговията с нулев престой.

По време на спада на пазара на 12 март DEX обработиха астрономически обем на търговията без големи проблеми, атаки или прекъсвания. DEX регистрираха 550 000 продавани ETH – над 5 пъти увеличение спрямо предния ден – и 6 639 уникални търговци – почти 50% увеличение спрямо предходния ден. Над 17 активни DEX, наблюдавани на Alethio’s dex.watch, ~ 12 милиона щатски долара се търгуваха само на 12 март с обработка на Uniswap $ 42 милиона щатски долара, почти 6 пъти средния дневен обем на търговията през март. До 17 март дневните обеми на ETH и броят на уникалните търговци в DEX се върнаха на нивата преди срив. Паниката беше истинска, но краткотрайна.

Обем на DEX и търговци на Ethereum Обеми на търговия с DEX (ETH), март 2020 г. Източник: DEX Watch. Търговски дейности на ден на Uniswap Обеми на търговия с обмен (ETH), март 2020 г. Източник: DEX Watch.

За сравнение, американските фондови борси спряха търговията четири пъти в средата на март. Пазарните прекъсвачи са създадени през 1987 г. след първоначалния Черен понеделник, за да позволят на пазара да се актуализира и точна информация. Прекъсвачите бяха актуализирани последно през 2013 г., за да се предотвратят флаш сривове, предизвикани от високочестотна търговия. Обаче ограничаването на търговията може да има неволни последици от намесата в ефективното ценообразуване и изостряне на паниката при продажбите от търговци, които се опитват да победят задействането. Друг интересен момент: Robinhood, платформата за търговия без комисионни, претърпя технически прекъсвания в началото на март. Прекъсванията не са свързани с прекъсвачите на пазара, а по-скоро поради стрес върху инфраструктурата на Robinhood. 

4. Оперативно съвместимите протоколи DeFi позволяват на потребителите бързо да преместват активи и да взаимодействат между платформите.

На 13 март активността на протокола DeFi достигна своя връх с 9 267 активни потребители за период от 24 часа – 11,5% от общите 80 000 уникални потребители през първото тримесечие.

Ежедневно активни потребители на DeFi платформи Ежедневно активни потребители на DeFi – Q1 2020. Предоставено от Alethio.

Обаче по-интересен от общия брой потребители на DeFi е броят на потребителите, които са взаимодействали с множество протоколи DeFi, тъй като те предлагат поглед към мрежовите тенденции и оперативната съвместимост между различни платформи. Сравнявайки поведението на потребителите между януари, февруари и март, става ясно, че по време на пазарните сътресения в средата на март потребителите са мигрирали от дългата игра на заеми и заеми и са се групирали около DEX като Uniswap и Kyber, като са се преместили в активи на безопасни убежища като стабилни монети. 

дефи януари Потребители, които са взаимодействали с протокол DeFi 1+ пъти през януари. Предоставено от Алетио. дефи февруари Потребители, които са взаимодействали с протокол DeFi 1+ пъти през февруари. Предоставено от Алетио. дефи марш Потребители, които са взаимодействали с протокол DeFi 1+ пъти през март. Предоставено от Алетио.

Това засилено припокриване на потребителите в отговор на Черния четвъртък – плътният жълт облак от потребители, взаимодействащи с Uniswap и Kyber в графиката от март по-горе, улавя лекотата, с която потребителите на DeFi могат да разменят активи и да се преместват между борсите. Протоколите DeFi като Kyber също така обединяват верижни източници на ликвидност като Uniswap и други DEX, което позволява на потребителите да се обърнат към една функция на интелигентен договор за по-ефективно откриване на цената.

5. Конюшни монети са в търсенето. Недостатъчното обезпечаване на Dai тества ангажимента на Maker за пълна децентрализация и краткосрочната жизнеспособност на стабилните монети, подкрепени с криптовалута.

Stablecoins са крипто активи, които са фиксирани по стойност към фиат валути или към кошница с активи, за да се предотврати волатилността. Крипто-обезпечените стабилни монети като Dai изискват етер, естественият маркер на мрежата Ethereum, да бъде държан в ескроу за интелигентен договор като обезпечение. Пазарната капитализация на стабилните монети продължава да се увеличава, тъй като притежателите на крипто се движат, за да рискуват активите си, като същевременно запазват ликвидността. Графиката по-долу показва деня във всеки месец от тримесечието, когато Uniswap DEX обработва най-голям обем. На 13 март над 80% от обема на Uniswap беше само в Dai и USDC.

Обеми на DAI и USDC на Uniswap по време на всеки от месечните максимуми за търговия през Q1, 2020 [ETH] Обемите на DAI и USDC на Uniswap по време на всеки от месечните максимуми за търговия през Q1, 2020 [ETH]. Данни от Алетио.

Както анализираха мнозина, Dai stablecoin премина уникален стрес тест миналия месец. На 12 март наблюдавахме рязък спад в резултатите от DeFi на басейните Dai, използвайки Codefi’s Дефи резултат, която оценява платформите за кредитиране на DeFi въз основа на фактори, включително риск от интелигентни договори, обезпечение, ликвидност и риск от централизация. По време на пазарните шокове потребителите се втурнаха да заемат Dai на платформи като Compound и dYdX, за да предотвратят ликвидирането на своите CDP. Докато хората взеха назаем Dai, отделните пулове отчетоха по-голямо използване и по-малко ликвидност. Ограничената ликвидност намалява DeFi рейтинга на пула, тъй като има повишен риск кредиторите да могат да излязат от позицията си. Спадът на цените в средата на март незабавно ликвидира Maker Vaults под съотношението на обезпечение от 150%, оставяйки Dai на стойност над 4 милиона долара под залог и стабилната валута над 1,00 долара.

Повишените такси за газ от мрежата имаха последици за протокола Maker. MCD-Medianizer, ценовата емисия на цените на Maker, заседна в опашката за транзакции, задържайки точна актуализация на цените. Това позволи на някои собственици на Vault да спасят своите обезпечени дългови позиции (CDP), но също така означаваше незабавна и пълна ликвидация за други, след като ценовият оракул се актуализира. Нещо повече, няколко ликвидатори се възползваха от блокираната ценова емисия, като проведоха дългови търгове с увеличени такси за транзакции и спечелиха ETH – общо над 8 милиона долара – с оферти от 0 Dai. 

Тези аномалии подтикнаха разговора в общността на DeFi за необходимостта от прекъсвачи, подобни на традиционните пазари, и дали това всъщност са аномалии, или дали системата работи както е проектирана. В дните след пазарните шокове MakerDAO добави фиксираната и по-централизирана USDC стабилна валута като обезпечение на платформата, а също така наскоро продаде на търг 5,3 милиона щатски долара токени MKR, за да покрие дефицита и да приближи Dai до нейната фиксация от $ 1. 

Нестабилността на Dai поради ценовите шокове е законно предизвикателство за екосистемата DeFi. Stablecoins все още представляват значително подобрение в сравнение с традиционните релси за плащания, но fiat-обезпечените стабилни монети са поне по-надеждни в краткосрочен план. Изводът от стрес-теста на Maker миналия месец изглежда е, че протоколите DeFi наистина работят както е проектирано, но трябва постоянно да оптимизират своята парична политика и ценови оракули, за да предвидят уникални ликвидни събития.

6. Крипто активите са свързани с традиционните активи, но прозрачността на данните има голямо значение.

Пазарните шокове от миналия месец много доказаха, че крипто и традиционните активи все още са свързани, което се вижда от бум в графиката за корелация на цените по-долу между S&P 500, BTC и ETH.

График на корелация на цените между S & P 500, BTC и ETH Диаграма на корелация на цените между S&P 500, BTC и ETH. Предоставено от CoinMetrics.

За много инвеститори криптовалутата все още е алтернативна инвестиция в по-широк портфейл и все още не е напълно приет хедж срещу непредсказуемостта и липсата на прозрачност на традиционните пазари. Непрекъснатите подобрения в бордовия достъп на потребителите и в макроикономиката на DeFi – с Dai като идеален пример – означават, че отделянето и „залитането“ на традиционните и децентрализирани финанси е много по-дълъг разказ. 

Ако има всеобхватен урок от пазарните сътресения през миналия месец, това е, че наличността на данни и прозрачността са от решаващо значение за успеха на децентрализираното финансиране и в този смисъл глобалните финанси. Екосистемата на блокчейн се появи през 2008 г. като пряк отговор на липсата на прозрачност около токсичните активи, зомби банките и прането на рейтинги. Недостатъчното обезпечаване на Dai миналия месец беше предизвикателство за DeFi, но веднага бе видимо и действащо за общността. 

Рик Рийдър, главен инвестиционен директор за фиксирани доходи в BlackRock, изглежда най-добре е уловил дезориентацията на участниците на световния пазар: „Ако не знаете къде е най-безопасният актив в света, става почти невъзможно да се разбере къде всичко останало е. ” По време на тези бурни времена прозрачността на мрежата Ethereum помага за това търсене. 

„Това, което ще измъкнем от тази криза,“ наскоро написа Лекс Соколин, съпредседател на Global Fintech на ConsenSys, „е нова система от вярвания.“ Нова система от вярвания относно доверието, прозрачността и може би най-вече за здравето на нашите системи.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Вземете най-новия блокчейн анализ на Ethereum, уроци, уеб семинари и други направо във входящата си поща. Абонирай се DeFiNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Имейл адрес Изключително съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Ethereum 2 0 Доклад за екосистематаДоклад

Отчет за екосистемата за залагане на Ethereum 2.0

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Централни банки и бъдещето на паритеБяла хартия

Централни банки и бъдещето на парите

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map