Как заемите с траншове ще доведат фиксирани лихвени проценти до DeFi

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Как заемите с траншове ще доведат фиксирани лихвени проценти до DeFi

Продуктите за траншове и по-специално продуктите за отпускане на заеми са нови иновации, които ще донесат фиксирани лихвени проценти към базирания на DeFi дълг. От Mattison Asher 4 февруари 2021 г. Публикувано на 4 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 3 Изтеглете доклад

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за токени за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, флаш заеми, опаковани Bitcoin и Filecoin, проекти за кредитиране и други.

Една тенденция в DeFi, за която трябва да се внимава през първото тримесечие на 2021 г., са новите траншови продукти, които са оглавявани от BarnBridge и Шафран финанси. Към тези продукти се наблюдава значителен интерес, както се вижда от BarnBridge’s 500 милиона долара в TVL само за отглеждане на неговия управляващ знак. Важно е да се признае, че договорите за Saffron Finance не са били одитирани. 

По-конкретно, има иновации в нови продукти за отпускане на заеми, които скоро ще излязат на пазара. Какво е продукт за кредитиране с транш, може да попитате? Един от най-големите проблеми с кредитирането от DeFi е, че лихвените проценти винаги са променливи, което означава, че те непрекъснато се променят. Докато може да печелите 6.7% APY заемайки вашия DAI на Aave днес, този процент може да бъде 10% утре или 1% седмично от сега. Нестабилността на тези променливи лихвени проценти възпрепятства всяко лице или институция, която търси предсказуема и стабилна възвръщаемост в своите кредитни продукти. Иноваторите в DeFi измислят решение на този проблем: траншове. На най-основното ниво траншът работи по следния начин: 

  • Потребителите депозират своите цифрови активи в пул, към който има фиксирана ставка. След това този фонд активи се отпуска чрез кредитни протоколи като Aave или Compound. 
  • Когато потребителят първоначално депозира активите си, той има опцията да депозира в транш А на пула или транш Б. 
  • Вложителите в Транш А гарантират да получат фиксираната лихва, прикрепена към пула за определен период от време. Например, ако пулът има фиксирана възвръщаемост от 10% APY и депозирате $ 100 в транш A, ще получите $ 110 ($ 100 главница + $ 10 на лихва) за една година. 

И така, сигурно се питате как може да се гарантира фиксиран лихвен процент на вложителите на транша А, когато пулът от активи се отпуска чрез протокол, който предлага само променливи лихви? Именно там влизат спекулантите, които депозират в Транш Б. Вложителите в Tranche B ефективно спекулират с това, което според тях ще бъде реализираният APY на пула. Ако реализираният лихвен процент е по-висок от 10% APY след една година, тогава цялата генерирана допълнителна лихва ще бъде разпределена на вложителите на Транш Б. 

Но какво се случва, ако реализираният лихвен процент се окаже по-нисък от лихвения процент, посочен в пула, в този случай 10%? Транш А все пак ще бъде възнаграден с техните 10%, но при този сценарий реализираният лихвен процент няма да покрие посочения лихвен процент. По този начин главницата на депозитите в Транш Б ще бъде намалена, за да компенсира вложителите в Транш А. Вероятно можете да видите защо вложителите в Транш Б сега се наричат ​​спекуланти!

Траншовото кредитиране е само една от многото нови иновативни технологии, разработвани в DeFi. Нещо повече, траншовото кредитиране илюстрира колко сложни са всички тези иновации. Екипите, които са разработили тази система за отпускане на траншове, не идват от Compound или Aave, но те са изградили изцяло нов продукт върху съществуващите протоколи за кредитиране.

Като се има предвид това, съществуват присъщи рискове за съставимостта на интелигентните договори на Ethereum. Колкото повече различните финансови продукти разчитат един на друг, толкова по-преплетени стават рисковете от тези продукти. Ако един от основните протоколи се провали, те представляват системен риск за останалите свързани продукти, които взаимодействат с протокола. Сривът на крипто пазара на 12 март 2020 г. е скорошен пример. В рамките на 36 часа цената на ETH рязко падна, като се оказа Трезори MakerDAO недостъпни поради задръствания в мрежата, което също доведе до провал на ценовите оракули и в крайна сметка струва на потребителите милиони загуби. 

Дали тези траншови продукти ще повторят финансовата криза от 2008 г.?

Човек не трябва да пренебрегва другия присъщ риск при транширането на активи, особено предвид кризата с ипотечните ценни книжа, която ускори финансовата катастрофа през 2008 г. Траншовете от обезпечени с ипотека ценни книжа бяха преопаковани като CDO, допълнително продадени.


Малцина очакваха динамиката на това как тези нови структурирани продукти ще взаимодействат с макроикономическите тенденции, като срив на пазара на жилища. Друг отчетлив риск при тези траншови продукти е, че те са до голяма степен нови видове структурирани продукти се изгражда от нефинансови експерти. Структурирането на продукти е изключително сложна практика, която обикновено се прави само от най-умните финансови инженери в инвестиционните банки. Предаването на стабилно разбиране за това как тези структурирани продукти в DeFi ще работят на участниците на пазара ще бъде наложително, за да се избегнат значителни финансови загуби.

Като се има предвид това, много от проблемите с финансовата криза от 2008 г. са свързани с рейтинговите агенции, които неточно оценяват CDO, вместо със самите структурирани продукти. Тъй като в DeFi няма рейтингови агенции, които оценяват неточно тези структурирани продукти, рискът от пропускане на рейтинг не съществува към този момент. 

DeFiEthereumGovernanceLendingMetaMaskTrancheNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map