Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какви са рисковете от това, че централните банки не прилагат цифрова валута на централната банка на дребно?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogEnterprise Blockchain

Какви са рисковете, ако централните банки не прилагат цифрова валута на централната банка на дребно?

Защо рискът от бездействие е по-голям от риска от иновации за най-големите световни финансови институции. от Monica Singer 21 май 2020 г. Публикувано на 21 май 2020 г.

рискът да няма герой от cbdc

Няколко скорошни статии, написани от централни банки и други като Банката за международно уреждане (BIS), ясно заявяват, че се страхуват от ефекта върху търговските банки, ако въведат цифрова валута на централната банка на дребно (CBDC). CBDC обаче е относително безрискова алтернатива в сравнение с крехката глобална финансова система, която имаме днес.

Рискът днес

Днес голяма уязвимост е, че вложителите могат да загубят депозитите си поради рискове, поети от търговските банки върху техните средства. Не всички държави предлагат застраховка на влоговете и следователно не защитават своите граждани. Гражданите нямат друг избор, освен да използват търговска банка за своите финансови нужди. Ако търговската банка влезе в ликвидация, вложителите не получават обратно средствата си. Финансовите системи на тези държави са изложили своите граждани на този риск, като разчитат на посредници и регулатори, които да контролират различните търговски банки. Това отново и отново се оказва погрешно, поради което Бялата книга за биткойните на Сатоши Накамото резонира толкова много, когато беше пусната след финансовата криза от 2008 г. Децентрализираната технология даде дълбока възможност за намаляване на риска и изграждане на доверие в нашата глобална финансова система.

Как търговските банки могат да участват в модел на CBDC

Има много начини за управление на риска депозитите в CBDC да станат по-популярни от депозирането в търговска банка. Например видяхме Централната банка на Бахамите (Проект пясъчен долар), при които използването на сметките на CBDC е ограничено до определена сума. 

Другият вариант е, че няма плащане на лихва от централната банка по тези сметки. След това търговските банки могат да предложат по-високи нива на лихва към получените от тях депозити, които в условията на свободна пазарна икономика ще привлекат депозити за възвръщаемост, въпреки че рисковете са по-високи от тези в CBDC.

Централните банки трябва да насърчават конкуренцията и иновациите сред търговските банки и новите дигитални банки, които сега реагират на пандемията с по-добри резултати от наследените търговски банки, които не са успели да преминат в дигитална сфера. Централните банки трябва да улесняват иновациите, като работят с търговски банки в публично-частно партньорство, както се предлага в Документ на CBDC от Банката на Англия.

Централните банки също трябва да се възползват от възможността за иновации и да изравнят условията за настоящите си клиенти, така че търговските банки да могат да се конкурират челно с технологичните компании, които са дошли в това пространство. Да се ​​разчита на регулация, която да попречи на частните емитенти да работят, не е решението. Това е технология, която е все по-търсена от гражданите и ще се използва от тях в зависимост от най-доброто потребителско изживяване, което им се предлага. Big Tech няма да се спре пред нищо, за да гарантира, че те спазват законодателството, за да предлагат тази услуга.

икона на консенсус плекс кръг Изтеглете нашата бяла книга за централните банки и бъдещето на парите. Изтегли


Възходът и рискът от частни цифрови валути

Притеснението ми е, че централните банки са толкова притеснени от защитата на търговските банки, че не осъзнават, че рискът от бездействие е по-голям от постепенното иновация. Истинският риск идва от частните компании, които са в процес на издаване на платежни механизми, които могат да примамят вложителите никога повече да не се налага да използват наследена банка, каквато в момента ги познаваме.

Преминаването към частна цифрова валута или „стабилни монети“ – валута, обезпечена с фиат, криптовалути, злато или алгоритъм или комбинация от финансови инструменти – може да доведе до по-малко използване на фиатната валута (валута, издадена от централна банка). След като това се случи, централните банки ще загубят способността си да провеждат парична политика и всичките им контроли за предлагане и разпределение на фиатната валута ще излязат от прозореца. 

Ние знаем за Везните, задвижвани от Facebook, и за Apple Pay. Сега чуваме, че Google и Amazon искат да влязат в това пространство и да предоставят квазифинансови продукти. Много добре знаем какво се е случило в Китай с Alipay и WeChat и как хората бавно, но сигурно са спрели да използват пари в брой. Също така знаем, че Централната банка на Китай скоро ще пусне своята версия на CBDC на дребно, което им позволява да следят всички транзакции с неясна защита на поверителността.

Трябва да се изморим от частните емитенти и как те ще управляват данните за транзакциите. Осъзнаваме ли, че частните емитенти на монети ще трябва да управляват колебанията в стойността на обезпечените си позиции? Потребителите на тези монети осъзнават ли, че емитентите на тези монети могат да понесат загуби и че може да не бъдат покрити от традиционни защитни мрежи като застраховка на влоговете или централни банки като кредитори от последна инстанция? Ще разчитаме ли още веднъж на одитори и регулатори, за да гарантираме, че обезпечението, обезпечаващо тези частни монети, е налице? 

Много от тези частни емитенти казват, че искат да достигнат 1,7 милиарда необезпечени. Това не е ли отговорност на централните банки по света? Чрез партньорство с финтех и наследени банки, които са станали цифрови, централните банки могат да предложат финансовия достъп, от който се нуждаят световните граждани.

Частни транзакции и програмируемо спазване

Както знаем, изискванията за борба с изпирането на пари (AML) и KYC (Знай своя клиент) налагат оповестяването на транзакции над определена сума, за да се избегне използването на тези средства за нечестиви дейности. Технологията Blockchain вече е достатъчно напреднала, за да могат организациите да програмират транзакции, за да останат поверителни за определени страни в мрежата и все още подлежащи на контрол за регулаторите. В момента ConsenSys разработва пилотен проект, който демонстрира как нивата на поверителност и разрешаване могат да бъдат програмирани в зависимост от нуждите на клиента.

В някои страни, където укриването на данъци е широко разпространено, CBDC на дребно може да насърчи гражданите да разкриват своите транзакции и да плащат данъци в реално време. Програмируемите интелигентни договори в блокчейн мрежи помагат за автоматизиране на оповестяванията и спазването по начин, който преди беше невъзможен.

В други страни наличието на цифрова и неизменна книга, която поддържа пълна одиторска следа, може да позволи на потребителите да следят своите парични потоци, без да се налага да чакат счетоводител да актуализира книгата или да извършва банкови изравнения. Понастоящем паричните преводи също са много скъпи и са склонни към забавяне, поради което има много финтех компании, които работят в това пространство, за да разрешат тази болка.

Централните банки в света трябва да се обединят, за да определят стандартите на CBDC, така че в бъдеще тези цифрови валути да си взаимодействат и да улеснят трансфера на средства от едната държава в другата, в реално време, безпроблемно.

Как цифровите плащания могат да защитят гражданите

В това време на пандемия не трябва да искаме хората да застанат на опашка, без социално дистанциране, да чакат своите социални помощи или пенсионни фондове. Ако икономическата криза изисква правителството да подкрепя финансово своите граждани под формата на хеликоптерни пари (пари, депозирани от правителството в сметките на гражданите), гражданите не трябва да чакат издадените от правителството чекове да пристигнат на поста, които след това трябва да бъдат депозирани по банкова сметка, когато работното време на банките позволява. Технологията Blockchain позволява тези плащания да бъдат улеснени по електронен път в реално време, директно в електронния портфейл на гражданите. Няма повече чакане или стоене на опашка или ходене до банка или поща, които да бъдат платени от правителството. Никой никога не трябва да посещава клон на банка за тухли и хоросани и да чака да бъде обслужен.

В много страни зависимостта от пари в брой оказва ненужен натиск върху гражданите, които нямат друг избор, освен да рискуват да носят пари и да бъдат ограбени. Да не говорим за различни други заплахи, свързани с използването на пари в брой, като взривове и отвличания на банкомати. Някои компании трябва да прехвърлят пари от различни складове на търговеца, за да защитят своите стопанства. Тези заплахи трябва да мотивират централните банки да преминат изцяло по електронен път и да намалят зависимостта на гражданите от пари в брой. 

Технологията е тук, за да защити гражданите при управлението на парите им. Силно програмируем и оперативно съвместим блокчейн като Ethereum може да бъде адаптиран към различните нужди на финансовите институции и гражданите в различните нации, като същевременно отговаря на глобалните стандарти, които осигуряват съвместимост между CBDC решенията на различни държави.

Ще кажат ли централните банки за бъдещето на парите?

Централните банки имат възможност да вървят в крак с технологичните промени и да позволят това развитие към бъдещето на парите. С COVID-19 и риска банкнотите да бъдат заразени, решенията за дигитални плащания са все по-важни и това, което гражданите искат. Милениалите и по-младите поколения ще бъдат привлечени само от цифрови решения, които са прозрачни, неизменяеми, в реално време, с ниска цена, под техен контрол, налични 24/7/365 и съвместими с други цифрови финансови инструменти като криптовалути, токени за сигурност и комунални токени.

Предизвиквам централните банки да се освободят от страха си. Когато се сещам за централните банки, търговските банки и системата за частично банкиране, която имаме в момента, си припомням една стара поговорка: „че това, което ви направи успешни в миналото, няма да ви донесе успех в бъдеще. ” Сега е моментът централните банки да възприемат иновациите, за да имат думата в бъдещето на парите. Ако консервативният характер на централните банки им пречи да предприемат този скок напред, тогава нека работим с частните емитенти, правилно регулирани, които са готови и могат да предоставят функционалността, от която се нуждае и иска светът.

Искате да научите повече за дигиталната валута на централната банка?

Гледайте нашия уебинар при поискване за CBDC, стабилни монети и бъдещето на парите. Гледайте CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Бъдещето на финансите Digital Assets и DeFiУебинар

Бъдещето на финансите: цифрови активи и DeFi

Какво е Enterprise EthereumУебинар

Какво е Enterprise Ethereum?

Централни банки и бъдещето на паритеБяла хартия

Централни банки и бъдещето на парите

Komgo Blockchain за търговия със стокиДело Stud

Komgo: Блокчейн за търговия със стоки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector