Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е Ethereum 2.0?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Обяснено на HomeBlogBlockchain

Какво е Ethereum 2.0?

Очаква се да стартира през 2020 г., Ethereum 2.0 отбелязва дългоочакваното надграждане на публичната мрежа Ethereum. Научете за какво става въпрос и се подгответе за следващата фаза на развитие. От Everett Muzzy 12 май 2020 г. Публикувано на 12 май 2020 г.

какво е герой на ethereum 2

Ethereum 2.0 (Eth2) е голямо надграждане на текущата публична мрежа на Ethereum, предназначено да ускори използването и приемането на Ethereum чрез подобряване на неговата производителност.

Историята на Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 не е нова идея в общността Ethereum. Промяна в основния консенсусен механизъм на Ethereum за справяне с ограниченията на Proof of Work blockchain съществува от генезиса на blockchain. Ethereum 2.0 пристига вследствие на много планирани надстройки на основната мрежа на Ethereum след стартирането на mainnet Frontier през юли 2015 г., а именно:

  • Homestead, март 2016 г.
  • Метрополис: Византия, октомври 2017 г.
  • Метрополис: Константинопол, февруари 2019 г.
  • Истанбул, декември 2019 г.

Стартирането на Ethereum 2.0 е особено важно в сравнение с минали надстройки поради внедряването на a Доказателство за залог консенсусен механизъм, отдалечавайки мрежата от съществуващата архитектура Proof of Work.

За повече подробности за историята на надстройките на Ethereum прочетете Кратка история на Ethereum.

Доказателство за залог

Proof of Stake (PoS) е най-значителната промяна в Ethereum 2.0, тъй като реформира криптоикономическата стимулна структура за валидиране на блокчейна. Настоящата архитектура на Ethereum се поддържа от механизма за консенсус Proof of Work (PoW). Компонентите на Proof of Work са добре познати на блокчейн общността: това е архитектурата, използвана за най-използваните до момента блокчейни, включително Bitcoin, Ethereum, Litecoin и др. В „Доказателство за работа“ миньорите изпълняват възли и изразходват изчислителна енергия за решаване на сложни математически задачи в състезание за добиване на следващия блок. 

Времето и парите, които са необходими на миньорите, за да работят с хардуер и да харчат електроенергия за PoW веригите, се валидират чрез блокови награди, които се разпределят на миньори, които успешно копаят блок. PoW веригите са изключително сигурни; комбинираната изчислителна мощност, необходима на дадено лице да компрометира добре утвърдена PoW блокчейн като Bitcoin или Ethereum, би струвала необикновена сума пари, и може дори да не съществува.

Въпреки че са изключително сигурни, PoW блокчейн страдат от проблеми с мащабируемостта и достъпността. 


Мащабируемост: Тъй като всеки блок се добива последователно и има ограничен брой данни, които могат да бъдат записани във всеки блок (измерване, известно като размер на блока), Ethereum може да обработва само ограничено количество информация за определен период от време. Ако броят на чакащите транзакции надхвърля това, което може да се побере в даден блок, тогава останалите транзакции трябва да изчакат следващия блок и т.н. Този проблем с мащабируемостта ще бъде отстранен чрез внедряването на шардинг [виж по-долу] в PoS мрежата.

Достъпност: PoW миньорите са от основно значение за създаването и поддържането на нарастването на децентрализираните технологии, на които бяхме свидетели през последното десетилетие. Въпреки че PoW blockchains са функционални, бариерите пред влизането да бъдеш миньор са доста високи. Физическо лице трябва да закупи и настрои целия необходим хардуер. За да спечели значителна възвращаемост от блокови награди, това лице също вероятно трябва да живее в регион с по-ниски разходи за електроенергия.

Друго ниво, по-дълбоко, разходите за електроенергия често се намаляват за бизнеса и корпорациите, което означава, че миньор, който търси максимална рентабилност, също ще трябва да създаде компания и да закупи достатъчно хардуер за копаене, за да оправдае своите усилия. Няколко от най-големите конгломерати за добив изпреварват по-голямата част от редовните потребители на блокчейн от действителното участие в поддръжката на мрежата, което води до централизация на миньорите. В Ethereum 2.0 една от целите е PoS да изравнява условията за участие на повече индивидуални валидатори, като печели обща възвръщаемост от поддържането на истинността на мрежата. 

икона на консенсус плекс кръг Посетете често задаваните въпроси за Ethereum 2.0 Прочетете често задаваните въпроси

Proof of Stake замества двата основни компонента на PoW (миньори & електричество) с валидатори и залог на Ethereum 2.0. Най-общо казано, валидаторите заместват майньорите като лица, които поддържат договореното състояние на мрежата и получават награди за произволен избор на следващия блок данни. За разлика от PoW, при който миньорите изразходват физическа енергия (наречена хеш мощност) чрез изгаряне на електричество, за да потвърдят блокове, валидаторите в PoS система ангажират 32 ETH като „кожа в играта“. 

На Ethereum 2.0 валидаторите ще залагат поне 32 ETH, като внасят средствата в официален договор за депозит който е разработен от фондация Ethereum. Валидаторите ще изтеглят и стартират клиентски софтуер Ethereum 2.0. Докато стартират клиентски софтуер, те ще бъдат избрани на случаен принцип, за да предлагат и атестират блокове в блокчейна Ethereum 2.0. Валидаторите, които правилно предложат и потвърдят блокове, ще получат награда от ETH като процент от техния залог.

Договор за депозит на Ethereum Foundation Eth2: https://github.com/ethereum/eth2.0-specs/tree/dev/deposit_contract

На Ethereum 2.0, ако валидаторът не успее да остане онлайн и да изпълни своя дял от изчислителните отговорности, тяхното блоково възнаграждение умерено ще намалее, за да стимулира валидаторите да останат онлайн възможно най-последователно. Ако валидатор се опитва злонамерено да компрометира мрежата (т.е. валидира неправилна история на данните), всички или някои от 32-те заложени ETH ще бъдат намалени.

Крипто-икономическите стимули срещу злонамерени участници са по-силни в PoS мрежата. Докато при PoW икономическият риск от неуспешна атака е равен на цената на електроенергията за постигане на необходимата хеш мощност, при PoS разходите за започване на атака са равни на размера на заложената ETH и следователно е и наказанието. Шансовете са по-високи, че дадено лице е по-предпазливо да рискува директно пари под формата на заложена крипто, за да започне атака в сравнение с по-абстрактните разходи за електроенергия. Докато неуспешната PoW атака води до загуба на разходи за електроенергия, намаляването на дела на валидатора е PoS еквивалент на миньор, изгарящ цяла ферма на PoW сървъри при неуспешна атака. Накратко, икономическият стимул да се действа в най-добрия интерес на мрежата е по-силен.

Въпреки че ставането на валидатор има по-ниска бариера за влизане, отколкото да станеш миньор само по силата на елиминирането на хардуерните разходи, факт е, че не много хора притежават 32 ETH или са готови да рискуват да залагат близо 6000 $ (~ 190 $ / ETH по това време от това писание). Освен това броят на заинтересованите лица, които са достатъчно грамотни в техническо отношение, за да управляват и управляват клиент, без да рискуват престой и потенциално съкращаване на средства, не е широко известен.

Има две решения за бариерите пред влизането, които понастоящем се очакват от Eth2. За да преодолеят техническите познания за управление на собствен клиент, компаниите започват да предлагат услуги за залагане, чрез които ще управляват клиентската операция за лице, което залага 32 ETH в замяна на малка такса. Ако притежателят на ETH желае или може да заложи по-малко от 32 ETH, той може да се присъедини към пул за залагане, където нейните средства се обединяват с други, за да достигнат необходимите 32 ETH. Тогава нейните награди биха били пропорционални на общия й принос.

Proof of Stake ще бъде пуснат в първия етап от надстройката на Ethereum 2.0, известен като Phase 0.

икона на консенсус плекс кръг Изтеглете Изтегляне на отчета за екосистемата на Ethereum 2.0

Фаза 0

Eth2 ще бъде пуснат на фази, започвайки с фаза 0 през 2020 г. Фаза 0 ще стартира веригата за маяци на мрежата Ethereum 2.0. Веригата маяци ще внедри Proof of Stake и ще управлява регистъра на валидаторите, които ще започнат да удостоверяват съществуването на блокове в Ethereum 2.0. 

За да може веригата за маяци да стартира своя генезисен блок, в мрежата трябва да бъдат заложени най-малко 524 288 ETH, разпределени между минимум 16 384 валидатора (тези числа бяха решени, за да се осигури достатъчна сигурност и децентрализация). Наградите за залагане няма да бъдат разпределени, докато този праг не бъде достигнат, поради което отчасти е необходимо някакво алтруистично поведение сред ранните участници във фаза 0. [За доклад за това какво мислят притежателите на ETH, когато решават дали да залагат ETH или не, вижте ConsenSys Codefi Ethereum 2.0 Доклад за залагане].

Тъй като веригата на маяците се активира и се приложи Proof of Stake, оригиналният блокчейн Ethereum PoW ще продължи да съществува. Всъщност веригата за маяци няма да бъде особено полезна за повечето потребители на Ethereum във фаза 0; няма да може да обработва транзакции, да изпълнява интелигентни договори или да хоства дапс. Това е проектирано, като се гарантира, че Proof of Stake преминава значителни тестове като действаща, функционираща мрежа, преди dapps и потребителите да започнат да извършват транзакции от милиони ежедневно. За да се гарантира, че стартирането на Ethereum 2.0 няма да наруши съществуващата екосистема на Ethereum, следователно оригиналната блокчейн Ethereum 1.0 ще продължи да работи паралелно и ще получава надстройки по време на фаза 0. Във фаза 1.5 двете блокчейн ще се слеят, за да осигурят приемственост и един единствен Мрежа на Ethereum.

Фаза 1

Все още няма категорична дата за стартиране на Фаза 1, но се очаква през годината след стартирането на веригата за маяци във Фаза 0. Основното подобрение на Фаза 1 е внедряването на вериги от парчета, решението за мащабиране, споменато по-рано в тази статия . За Ethereum 2.0, Sharding ще доведе до блокчейн Ethereum да бъде разделен на 64 отделни вериги (наречени парчета вериги), които се движат успоредно една на друга и си взаимодействат безпроблемно. Sharding адресира мащабируемост, като позволява на Ethereum да обработва множество транзакции едновременно: теоретично, 64 блока наведнъж.

В момента Ethereum (и други PoW вериги) са способни да обработват само един пореден блок наведнъж, което означава, че ако има резервно копие на транзакции, тези транзакции трябва да изчакат, докато един блок бъде обработен, преди да могат да бъдат потвърдени в следното . С десетки едновременни вериги, взаимодействащи една до друга, тежестта на данните може да бъде разпределена между блокове, които се обработват едновременно.

Фаза 1.5

Важен момент във фаза 1 е сливането на оригиналния блокчейн PoW Ethereum с новата PoS верига. Този момент се нарича фаза 1.5 в общността Ethereum. По-конкретно, блокчейнът PoW Ethereum ще бъде въведен в Ethereum 2.0 и ще съществува като една от 64-те вериги за парчета заедно с веригата маяци, което означава, че няма да има прекъсване в приемствеността или историята на данните.

Това също означава, че притежателите на ETH няма да се подлагат на някакъв вид прехвърляне на токени или размяна между Ethereum 1.0 и 2.0; по-скоро те ще могат да използват своя ETH на Ethereum 2.0 безпроблемно, без да се очаква допълнителна работа върху техния край или риск техният ETH да остарее. Въпреки че историята на оригиналната PoW верига все още ще съществува, тя вече няма да има нужда от поддържането на механизма за консенсус PoW; той ще работи като всеки друг PoS фрагмент на Ethereum 2.0.

Фаза 2

Понастоящем Фаза 2 е по-малко дефинирана от Фаза 0 или Фаза 1. Знаем обаче, че с успешно прилагане както на Proof of Stake, така и на шардинг, Phase 2 ще даде възможност – – освен всичко друго – – етерни сметки, транзакции, преводи и тегления , и интелигентно изпълнение на договора.

Отвъд фаза 2

Блокчейнът Ethereum няма да бъде завършен с развитието си след Фаза 2. В годините след Фаза 2 ще има повече възможности за увеличаване на обхвата и функционалността на мрежата Ethereum. За идея как ще изглежда дългосрочното бъдеще на Ethereum, прегледайте Пост на Виталик Бутерин за пътната карта на Ethereum.

Ethereum 1.x

Въпреки че беше отбелязано по-горе, струва си да се подчертае отново, че Ethereum 2.0 не се очаква да бъде напълно функционален до Фаза 2. През това време екосистемата на блокчейн ще продължи да расте и Ethereum все още ще трябва да отговаря на нуждите на разработчиците, dapp сгради, предприятия, правителства и др. Следователно веригата Ethereum PoW ще продължи да съществува поне до Фаза 1 във форма, която в разговорно наименование се нарича Ethereum 1.x. Разработчиците ще продължат да се ангажират с подобряването на Ethereum 1.x, дори докато се изгражда бъдещето на Ethereum 2.0.

Заключение

Ethereum 2.0 е дългоочакван и много обсъждан в блокчейн екосистемата. Доказването на залог и рязането ще донесе значителни подобрения в мащабируемостта, сигурността и достъпността. За притежателите на ETH Ethereum 2.0 предоставя нова възможност за участие и получаване на награди за поддържане на мрежата. За тези, които искат да пуснат свой собствен валидатор (и) с 32 ETH, използвайте доставчик на трета страна, за да заложите своите 32 ETH или да обедините средствата си с други, екосистемата Ethereum ще бъде домакин на редица продукти и решения, включително ConsenSys PegaSys и екипи на Codefi.

Разгледайте нашата база знания за Ethereum 2.0 за пълна библиотека от често задавани въпроси, ресурси, продукти и отчети за Eth2.

Абонирайте се за бюлетина на ConsenSys

Бъдете в течение със следващата фаза на блокчейна Ethereum. Абонирай се

Благодарение на Мали Андерсън, Бен Еджингтън и Джеймс Бек.

 

CodefiEthereum 2.0QuorumNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Адрес на електронната поща Ексклузивно съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector