Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво представлява цифровата валута на централната банка на дребно?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogEnterprise Blockchain

Какво представлява дигиталната валута на централната банка на дребно?

Основни принципи на CBDC на дребно и състоянието на приемането на блокчейн в централната банка по целия свят. от Matthieu Saint Olive 8 юни 2020 г. Публикувано на 8 юни 2020 г.

какво е cbdc герой

Ако следвате иновации във финансите и криптовалутата, може би сте чували необикновено много шум около концепцията за цифровите валути на Централната банка (CBDC). Но понякога е доста трудно да се разбере кои централни банки са най-отдалечени при създаването на CBDC и какви са основните принципи на проектиране, които те обмислят. Целта на тази публикация е да представи основните принципи на CBDC на дребно и да сподели някои конкретни примери за това как различни централни банки по света планират да внедрят технологията.

Кратка история на плащанията

Парите са критична съставка за икономическата дейност и физическата им форма е тясно свързана с нуждите на потребителите. Това е причината, поради която парите непрекъснато се развиват от най-примитивните форми на праисторията (черупки, мъниста) до най-новите форми (пари в брой, банкови приложения), следвайки непрекъснат процес на дематериализация. През последните няколко години появата на интернет-базирани продукти и услуги доведе до промяна на парадигмата със световните транзакции, преминаващи в цифрова свързана икономика. Ръстът на цифровите платежни средства е ясно свързан с намаляването на използваемостта на пари в нашата цифрова икономика. Компании като PayPal, Stripe, Ant Financial и Revolut се очертаха като лидери в бранша и се възползваха от тази смяна към онлайн и цифрова търговия.

Съвсем наскоро наблюдаваме появата на нови иновации в платежната индустрия. Започна с биткойн и след това стабилни монети, изградени върху блокчейн Ethereum като Tether (USDT) с милиарди долари, търгувани всеки ден. Миналата година Facebook обяви амбицията си да навлезе в индустрията за пари и плащания с проекта Libra: глобален стабилкойн, за който твърдят, че ще подобри финансовото включване в региони, където хората могат да използват Facebook, но все още нямат банкова сметка.

Тъй като основният мандат на централните банки е да осигуряват парична и финансова стабилност, иновациите на блокчейн и стабилните технологии са принудили тези институции да преценят дали трансформацията на платежната индустрия представлява риск или не. Сред предложените решения е централните банки да предоставят алтернатива на частните цифрови средства за плащане с цифрова форма на пари в брой. Това наричаме дигитални валути на Централната банка.

икона на консенсус плекс кръг Изтеглете нашата бяла книга „Централните банки и бъдещето на цифровите пари“. Изтегли

Какво представляват парите на Централната банка днес?

Най-разпознаваемата форма на парите на централната банка са паричните средства, които могат да се използват от широката общественост и се използват най-вече за транзакции с по-малка стойност. Другата форма на пари на централната банка е законно платежно средство, издадено от централна банка, което представлява вземане срещу централната банка. Това е различно от парите на търговската банка, които представляват вземане срещу търговската банка. По отношение на стойността обаче парите на централната банка се използват предимно от финансовите институции за междубанково сетълмент. С прости думи, това означава, че финансовите институции имат банкова сметка в централната банка, докато ние с вас (като физически лица) не можем. Тези акаунти вече се управляват цифрово и позволяват транзакции в реално време със системи, наречени Брутно сетълмент в реално време (RTGS). Така например се нарича европейската система за BPRČ Цел 2.

Двата вида CBDC


Подобно на вземанията в брой и търговски банки срещу централната банка, има два основни типа CBDC, които се разглеждат по целия свят:

 • CBDC на едро: този вид валута ще се използва от финансовите институции за покупка и продажба на финансови активи и би заменил системите за BPRČ.
 • CBDC на дребно: този тип валута ще се използва за плащане на неща, за изпращане на пари на приятели и семейство и евентуално за получаване на държавни стимули и субсидии.

За обхвата на тази публикация ще се съсредоточа само върху CBDC на дребно, което е подобно на цифрова форма на пари в брой. Отсега нататък терминът „CBDC“ се използва за описание на „CBDC на дребно“.

Основните принципи на CBDC на дребно

Въпреки че има много възможности за дизайн на CBDC на дребно, повечето централни банки по света са съгласни по следните ключови принципи:

 • CBDC ще бъде нова форма на пари на централната банка, емитирана и контролирана от централната банка. Предлагането на CBDC се определя от паричната политика и се контролира от централната банка. 
 • CBDC е задължение към баланса на централната банка (за разлика от парите на търговските банки, които са вземане срещу търговска банка).
 • CBDC трябва да се приема като платежно средство, законно платежно средство и безопасно съхранение на стойност от всички граждани, предприятия и държавни агенции. 
 • CBDC се разпространява на паритет едно към едно със съответния фиат от централната банка и трябва да бъде безпроблемно и свободно конвертируем срещу пари и пари в брой на търговските банки.
 • Потребителите не трябва да се нуждаят от банкова сметка, за да получат и използват CBDC.
 • CBDC трябва да бъде изградена върху отворена инфраструктура, за да позволи на частните компании да изграждат иновативни продукти и услуги. 
 • Цената на транзакцията трябва да бъде по-ниска от настоящата система.

Според Банката за международни разплащания, повече от 80% от централните банки са ангажирани в някаква работа по CBDC. Китай, Швеция, Камбоджа, Бахамите и Източните Кариби са сред най-напредналите инициативи на CBDC на дребно. Те управляват пилоти на живо и повечето от тях планират да стартират до края на 2021 г. Също така на всеки няколко седмици друга централна банка обявява план за стартиране на пилот на CBDC. Най-новите страни включват Холандия и Южна Кореа. Въпреки това сред тези централни банки не всички планират да започнат да работят с CBDC. Редица от тях като Банката на Канада и Южноафриканската резервна банка обясниха, че стартират тези пилоти, за да оценят правилно възможностите и рисковете на CBDC и да се подготвят възможно най-добре да издадат CBDC, ако е необходимо.

cbdc приемане

Как различните държави прилагат CBDC

Въпреки че редица централни банки вероятно ще издадат CBDC през следващите години, е напълно сигурно, че те няма да бъдат абсолютно еднакви. Има много варианти за дизайн, които зависят от националния контекст и въпроси като: 

 • Използва ли се пари в брой? 
 • Привързани ли са хората към поверителността, предоставена в брой? 
 • Смята ли се, че парите на търговските банки са сигурни? 
 • Какво е нивото на финансово включване? 

Сред продължаващите инициативи вече можем да наблюдаваме някои разлики. Например проектът, наречен „Пясъчен долар”На Бахамските острови е създаден, за да осигури на жителите по-лесен достъп до финансови услуги в светлината на икономически трудности след щетите от урагана Дориан върху финансовата инфраструктура. Следователно те позволяват на обществеността да използва портфейла на CBDC без никаква банкова сметка и без да иска никаква идентификация на потребителя за малки суми. Те планират да отидат на живо още в края на тази година. 

Целта на Китай е различна. Те работят по проекта за цифрова валута и електронно плащане (DCEP) от 2014 г., за да се конкурират с доминирането на долара като глобална резервна валута, като част от тяхната по-широка стратегия за пояса и пътя. Текущи пилоти има в 4 града и 20 частни компании, включително McDonald’s и Starbucks, са част от експеримента. Очевидно китайският CBDC не използва блокчейн, но използва някои от ключовите си компоненти като асиметрична криптография и интелигентни договори. 

Швеция има уникална икономическа позиция: тя е най-малко зависимата от пари в света държава с едва 1% от БВП в брой, в сравнение с 11% за еврозоната. Намаляването на използването на пари в брой, наблюдавано през последните няколко години, накара някои търговци да го откажат като платежно средство, тъй като беше твърде скъпо. Те все още не планират да излизат на живо, но все още често се описват като една от най-напредналите инициативи.

Банката на Англия все още не е създала никаква технология за CBDC, но те са публикували много задълбочено дискусионен документ. Те описват възможен архитектурен дизайн, който се основава на публично-частен модел платформа. Концепцията е, че CBDC, като запас от стойност, ще се отчита в основна книга, управлявана от централната банка, която може да използва частна и разрешена блокчейн. Докато основната книга ще предоставя най-простите функционалности за разплащане, някои упълномощени частни компании ще предоставят удобни за потребителя интерфейси за използване на CBDC, но също така ще предоставят допълнителни услуги като заеми и лихвоносни спестовни сметки. Това партньорство между централната банка и търговските банки би означавало, че CBDC не само ще осигури надеждна и ефективна платежна инфраструктура, но и ще насърчи цифровите иновации от частни компании.

Извън националните CBDC, които се тестват, какво ще стане, ако централните банки по света работят заедно за изграждането на общи стандарти за CBDC? Подобни глобални стандарти биха опростили оперативната съвместимост между тези централни банкови системи, което би намалило значително разходите и сложността на трансграничните плащания. По този път има няколко инициативи, включително новата на Банката за международни разплащания група на централната банка, заедно с шест други централни банки, които сформираха работна група по-рано тази година за проучване на споделени стандарти. За съжаление, тази инициатива все още е изолирана и все още няма публично споделена информация за резултатите.

Как CBDC ще стане играч за промяна на плащанията на дребно

Мисля, че е очевидно, че през следващите няколко години ще видим няколко CBDC, издавани „реално“ по целия свят. Въпреки това, докато повечето хора днес се фокусират върху това да разберат коя ще бъде първата централна банка, издала CBDC, мисля, че трябва да разгледаме по-отблизо „кой ще изгради най-добрата?“ Коя CBDC наистина ще промени играта по отношение на плащанията на дребно?

По мое мнение CBDC има потенциала да бъде истински променящ играта за разплащателната индустрия, ако е изпълнено едно условие: дигиталната валута на централната банка трябва да бъде изградена като отворена и споделена инфраструктура за частния сектор, за да може лесно да се изгради върху нея . Той трябва да е отворен, прозрачен и достъпен, защото вече никой не иска да изгражда и използва затворени системи! Следователно горещо препоръчвам на централните банки по света да обърнат внимание на основните трансформации, които се случват с обществените блокчейн екосистеми, по-специално Ethereum, и да намерят смелостта да изградят подобна отворена инфраструктура, която ще насърчи цифровите иновации. Нека приемем предимствата на децентрализацията, съчетани със солидното доверие, предлагано от централните банки!

Гледайте нашия уебинар за CBDC и Stablecoins

Научете какво означават CBDC за бъдещето на парите. Гледайте CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Бъдещето на финансите Digital Assets и DeFiУебинар

Бъдещето на финансите: цифрови активи и DeFi

Какво е Enterprise EthereumУебинар

Какво е Enterprise Ethereum?

Централни банки и бъдещето на паритеБяла хартия

Централни банки и бъдещето на парите

Komgo Blockchain за търговия със стокиДело Stud

Komgo: Блокчейн за търговия със стоки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector