Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Казус на блокчейн | Mata Capital: Инвестиции в недвижими имоти с блокчейн | Активи на Codefi

 

Резюме

Френска компания за управление на фондове за недвижими имоти, Mata Capital, се стреми към блокчейн технологията през 2019 г., за да модернизира и оптимизира процесите на разпределение на акциите на фонда и поддържане на своя регистър на инвеститорите. 

С токенизирането на активи, Mata Capital се стреми да даде възможност за по-голямо участие в инвестиции в недвижими имоти чрез намаляване на разходите, свързани с регистрацията на инвеститорите, включването на инвеститорите и операцията по абонамент. Дългосрочната визия е да се намалят минималните суми за абонамент за инвеститори от 100 000 евро на 1 евро. С намалените разходи и увеличената цифрова функционалност на блокчейн, Mata Capital се стреми да привлече по-широк и по-разнообразен пул от инвеститори към инвестиции в активи в недвижими имоти.

За да постигне тази цел, Mata Capital си партнира с ConsenSys Codefi, за да издаде токени за сигурност за три отделни фонда на обща стойност 350 милиона евро. 

Първият от тези проекти за токенизация включва собственост върху планиран 11-етажен хотел, който в момента се строи в покрайнините на Париж. Получената емисия от 26 милиона евро е сред най-големите проекти за токенизация на недвижими имоти в Европа. 

 

Болковите точки

Днес индустрията за управление на активи на недвижими имоти страда от следните проблеми:

  • Досадно и скъпо създаване на фондове, разпределение на активи и поддръжка на регистъра

  • Значителни административни разходи, особено за малки инвестиционни билети за KYC и регистрационни дейности, което води до високи минимални суми за абонамент за инвестиции

  • Инвеститорите имат ограничен достъп до вторичните пазари. Те не са в състояние лесно да търгуват активи, дори когато това се изисква от стратегията за разпределение на портфейла

Мениджърите на активи като Mata Capital разчитат на хартия за управление на регистъра на инвеститорите. Дигитализирането на този процес би позволило на Mata Capital да спести разходи, да осигури точност и да постигне по-добър надзор за своите инвеститори.

 

Решението

За да управлява ефективно инвестициите в хотелската сграда в съответствие с регулаторните изисквания, Mata Capital трябваше да контролира кой може да инвестира и да дефинира притежаваните акции и правилата за транзакции.


За разлика от традиционния подход за управление на изискванията за съответствие, допустимостта на инвеститорите и издаването на акции като отделни ръчни процеси, базираната на Ethereum платформа на Codefi Assets използва интелигентни договори, за да опише имотния актив, да дефинира изискванията за съответствие, да валидира инвеститора Know-Your-Customer (KYC) профил и издава съответни акции на фонда на всеки проверен инвеститор.

Обичайната тежест върху Mata Capital за проучване на допустимостта и рисковия профил на инвеститорите беше облекчена чрез покана на потенциални инвеститори да създадат акаунти, да попълнят формуляр за съответствие с KYC и да качат всички необходими документи в платформата. След това тези документи бяха обработени от веригата Ethereum от издателя Mata Capital. След това тези, които отговарят на условията за закупуване на жетони, за да инвестират във фонда, бяха включени в белия списък, като потвърдиха своите пълномощия в рамките на платформата.

Използвайки възможностите за прецизност и автоматизация на Ethereum, решението позволи на допустимите инвеститори да определят естеството и броя на акциите, които биха закупили, да извършат плащането чрез банков превод и да получат акциите при потвърждаване на плащането. Зад кулисите това включваше издателя, разрешаващ прехвърлянето на токени на инвеститори от белия списък чрез сертификат, подписан с неговия частен ключ.

След приключване инвеститорите получиха разписка за продажбата с подробности за нейните характеристики (т.е. емитенти, инвеститори, брой закупени токени) и връзка към транзакцията в блокчейна Ethereum.

 

Диаграма 1: Интерфейс на издателя

Активи 8211 Интерфейс на издателя

 

Диаграма 2: Интерфейс за инвеститори

Съответствие с KYC и разрешен списък

Активи 8211 Инвестиционен борд

 

Диаграма 3: Обработка на транзакции и проследяване на плащанията

Активи 8211 Обработка на транзакции и проследяване на плащания

 

„Тази първа стъпка бележи началото на радикална трансформация на сектора за управление на недвижими имоти“, казва продуктовият лидер на Codefi Asset Matthieu Bouchaud. „С платформата Codefi Assets ние даваме възможност на нашите клиенти да преминат от епохата на експерименти към индустриален растеж, позволявайки им да издават и управляват своите дялови единици по много по-ефективен начин.“

 

Интелигентни договори: Технически данни

Codefi Assets позволява лесно създаване и внедряване на интелигентни договори в основната мрежа на Ethereum, базирани наред с другия стандарт ERC1400. Стандартът ERC1400 е специално създаден от общността Ethereum и ConsenSys за представяне на финансови активи в блокчейна. Тези силно конфигурируеми интелигентни договори и маркери за сигурност имат следните характеристики:

  • Токените за сигурност поддържат прехвърляне на сила, изгаряния и монетни дворове от администратор

  • Токените за сигурност поддържат търговски ограничения чрез генериране на сертификати извън веригата. Прехвърлянето на токени се обуславя от валидността на сертификата, като предлага на емитента стабилни възможности за контрол върху техните финансови активи както на първичния, така и на вторичния пазар.

  • Токените за сигурност поддържат частична заменяемост (т.е. възможността за създаване на различни класове активи)

  • Всички използвани интелигентни договори бяха одитирани от ConsenSys Diligence

 

Резултатите

За Mata Capital целите на нейното токенизирано издаване включват спестяване на време и разходи, по-голяма гъвкавост за персонализиране на продукти и осигуряване на достъп до нови класове инвеститори. Той също така търсеше по-сигурна и ефективна обработка на транзакции, заедно с „един източник на истина“ между всички участници и трети страни – за подобряване на прозрачността и неизменността на информацията, а също и за рационализиране на усилията за докладване.

С платформата на Codefi регистърът на инвеститорите се актуализира автоматично и се поддържа на едно място, гарантирайки точност, прозрачност и сигурност на информацията. 

„Иновациите са в основата на стратегията на Mata Capital, както е илюстрирано от неотдавнашното внедряване на оперативна платформа за осигуряване на цялата информация на нашите абонати“, казва Сулейман-Жан Галадима, директор по иновации и дигитален бизнес в Mata Capital.

Дигитализирането на инвестиционния процес в Ethereum също предоставя на Mata Capital възможности за разпространение по-глобално, тъй като международните инвеститори могат да получат достъп до платформата също толкова лесно, колкото и местните инвеститори, като KYC и разпространението на токени се обработват в блокчейна.

Като по-широка цел Mata Capital очаква да привлече повече инвеститори на дребно, които ще се възползват от лекотата, с която могат да инвестират в сложен финансов продукт. С течение на времето прозрачността и достъпността на информацията за финансовите активи, представени в блокчейна, ще увеличи доверието на инвеститорите в продуктите на Mata Capital.

Baptiste Saint-Martin, мениджър за разработване на продукти в Mata Capital, добавя: „Токенизацията ще ни позволи да осигурим по-добра ликвидност на нашите инвеститори, особено на вторичния пазар.“

 

Токенизиране на недвижими активи

Сред различните роли, които блокчейнът може да играе в сектора на недвижимите имоти – от интелигентни договори за сделки с имоти до управление на данни за списъци с имоти – най-жизнеспособното и широко разпространено приложение е чрез токенизиране на активи, според проучване на фирмата за недвижими имоти Cushman & Уакфийлд. В съответствие с целта на Mata Capital да позволи по-голямо участие в инвестиции в недвижими имоти, докладът прогнозира, че токенизацията ще помогне на пазара на търговски недвижими имоти да се отвори за по-голям кръг от инвеститори на дребно поради по-ниски минимални билети, по-голяма прозрачност и по-голяма ликвидност.

Възможността за токенизиране на финансови активи ще достигне 2 трилиона долара през следващите две години, според Световния икономически форум, като половината от тези произхождат от алтернативни активи, включително недвижими имоти. Обикновено се смята, че сроковете за реализиране на този потенциал са много по-скоро за недвижимите имоти в сравнение с други класове активи, като ранните примери за прилагане на токенизация на недвижими имоти, като Mata Capital, вече напредват.

Но тази възможност разчита на разработването и внедряването на решения, които могат да намалят оперативната сложност и регулаторния риск около блокчейн и токенизацията. Резултатите, постигнати от Mata Capital с платформата на Codefi Assets, показват, че токенизацията може да предложи на фондовете за недвижими имоти по-голяма ефективност, прозрачност и управление на риска, без да се компрометират институционалните стандарти, които са от основно значение както за инвеститорите, така и за мениджърите на активи. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector