Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Представяме ви DeFi Score – методология с отворен код за оценка на кода и финансовия риск при кредитирането на DeFi

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Данни за HomeBlogCodefi

Представяме ви DeFi Score – методология с отворен код за оценка на кода и финансовия риск при кредитирането на DeFi

от Никол Адарме 20 септември 2019 г. Публикувано на 20 септември 2019 г.

0 fhlnj4QSRyGLRVn0

Заемът на DeFi има повече от ГПР.

Това беше голяма година за DeFi с трицифрен ръст и над половин милиард долара, заключени в различни платформи за кредитиране. Непрекъснато се вдъхновяваме от огромното количество експерименти и дезинтеграция в сектора, като същевременно продължаваме бавния поход към наистина децентрализирани финансови услуги. За съжаление, обществената осведоменост в DeFi често се фокусира върху потенциала за огромна възвръщаемост, като същевременно избягва новите видове риск, които съпътстват платформите за интелигентно договаряне. Някои от най-често срещаните платформи за кредитиране и заемане включват Compound, DyDx, Fulcrum и Nuo.

Опитните потребители на тези протоколи може да разпознаят често срещани опасения:

 • Как мога да се доверя, че интелигентните договори на протокол не съдържат грешки или уязвимости, които излагат средствата ми на риск?

 • Наистина ли продуктът е децентрализиран? Може ли някой индивид или група да повлияе на моята инвестиция чрез манипулиране на оракули, административен контрол или спешни мерки?

 • Има ли сценарий, при който няма да мога да изтегля средствата си по желание?

 • Как нестабилността на цените ще повлияе на моята позиция? Какви видове обезпечения поддържат цялата система?

Общността на DeFi оценява ли възможностите за отпускане на заеми предвид риска или просто преследваме най-добрия процент на възвръщаемост?


Холистичен подход към риска при DeFi

ConsenSys Codefi е развълнуван да публикува методологията за оценка на DeFi, за да насърчи прозрачността и разбирането относно техническите и финансовите рискове, засягащи пазарите за кредитиране на DeFi. Първоначалната методология е с отворен код GitHub, с примерна реализация, която да последва. Нашата цел е общностите на разработчиците на DeFi и Ethereum да разширяват, тестват и използват методологията, докато DeFi узрее.

По-долу е визуален пример за това как DeFi Score може да бъде внедрен в потребителско приложение, което оценява конкретен пазар на кредитиране.

0_7vgb68IHHqpmlwWX.png

Моделът извежда лесен за разбиране резултат от 0–10, който може да бъде представен на потребителите или интегриран в други системи. Този пример включва също обобщение на атрибутите, които допринасят за оценката: силни технически свойства, лоша ликвидност и висок регулаторен риск.

Модел на риска & Входове за данни

Има две широки категории, които обхващат атрибутите на риска на крипто пазара: интелигентен договор и финансов риск.

0_YFMpb2VDiKX7Eiea.png

Интелигентен договор за риск

Платформите за кредитиране са склонни да споделят едни и същи интелигентни договори на всички свои пазари, поради което рискът от интелигентни договори ще бъде най-важният фактор при сравняване на платформите. Отговарянето на важни въпроси относно интелигентните договори на платформа или протокол може да помогне за определяне на риска, свързан с техните интелигентни договори. Например каква част от кода е била одитирана от реномирани фирми? Извършена ли е официална проверка? Кодът с отворен код ли е? Предлага ли се награда за грешка?

Финансов риск

Финансовият риск се фокусира върху проблемите с ликвидността и обезпечението в рамките на отделните пазари и ще се променя в зависимост от пазарните условия. Например, ако пазарът има ниска ликвидност в сравнение със своите аналози, резултатът ще пострада.

Кредитополучателите са свръхзадължени, за да осигурят изплащане, но изменчивият характер на крипто активите означава, че високите фактори на обезпечението могат да бъдат недостатъчни. Съставът на обезпеченията, подкрепящи днешните платформи DeFi, има голямо ниво на вариация, като някои се състоят от много по-ликвидни, стабилни активи от други. Данните по веригата за съотношението на обезпечението на пазара и портфейла на обезпечението също влияят върху оценката на DeFi.

Други съображения

Застрахователният и регулаторният риск са две области, в които започваме да виждаме разминаване. Някои платформи допринасят за застрахователни фондове за защита срещу събития с черен лебед, но басейните обикновено се считат за недостатъчни. Някои платформи признават регулаторните проблеми, докато други заемат по-силни антирегулаторни позиции. Тъй като платформите за кредитиране узряват, очакваме да видим тези домейни да носят по-голяма тежест в DeFi Score.

Като се има предвид зараждащото се състояние на DeFi и ограниченият исторически опит, важно е да се разбере, че това не е валидиран статистически модел, който е преминал регресионно тестване. Основаната на мнение рамка е да започнете разговор за оценка и комуникация на риска в тези нововъзникващи пазари. Теглилките са проектирани да максимизират стойността на 10-точков спектър за оценяване и първоначално са настроени за Compound, dYdX, Nuo и Fulcrum.

Какво следва?

Ние активно разглеждаме нови точки от данни и методи за подобряване на полезността на резултата:

 • Обърнете внимание на допълнителни рискови фактори, включително рискове от централизация (управление), рискове от оракул и риск от ликвидност на пазара чрез ликвидационни политики

 • Разбийте подкомпонентите на резултатите в отделни резултати

 • Децентрализирани методи за валидиране на метаданни на пазара

 • Адаптирайте модела за продукти на DeFi извън заемите

 • DAO-ify управлението на този алгоритъм за оценяване

Ние насърчаваме общността да предостави обратна връзка за методологията и да се свърже с нас!

 • Принос за GitHub

 • Посетете уебсайта на DeFi Score

 • Присъединете се към дискусията на Телеграма

DeFiDeFi Score Съобщение за продукта Новини Бюлетин Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector