Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Пътната карта към спокойствието

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Обяснено на HomeBlogBlockchain

Пътната карта към спокойствието

Какво е Serenity, какви са плановете за Ethereum 2.0 и кога ще се случи? От ConsenSys 16 май 2019 г. Публикувано на 16 май 2019 г.

пътна карта

Историята на Ethereum е едно от последователните подобрения и надстройки на основния протокол. След надграждането на Константинопол през февруари и предстоящия хардфорк в Истанбул, общността на Ethereum се приближава до Serenity, евентуалната и последна итерация в еволюцията на Ethereum. Спокойствие – обяснено подробно в Реч на Vitalik’s 2018 Devcon – ще се проведе на няколко етапа, всеки от които се изчислява на година, отделно един от друг. Ethereum 2.0 – както е известна и Serenity – се ръководи от пет дизайнерски принципа: простота, устойчивост, дълголетие, сигурност, децентрализация. Постепенният подход към Serenity има за цел да гарантира, че всички принципи са разработени и поддържани, допълнително позиционирайки Ethereum като пазарен лидер в базирани на блокчейн решения.

Пътят към спокойствието

Но Първо – Истанбул

Преди Serenity, Истанбул в момента е последният планиран хард форк след надграждането на Константинопол през февруари тази година. Истанбул се очаква за октомври 2019 г. и има в момента са предложени 11 EIP за включване във вилицата, включително EIP 1057 [ProgPoW].

Въпросът за ProgPoW се обсъжда активно в общността на Ethereum от известно време. EIP предлага превключване на алгоритъма за копаене на протокола към ProgPoW, алгоритъм, който намалява предимството на ASIC пред GPU в ефективността на копаене. ASIC (специфични за приложения интегрални схеми) и графични процесори (графични процесори) са хардуер, използван за добив на крипто. ASIC са високоспециализирани хардуерни части, които обикновено могат да копаят крипто по-ефективно и по този начин дават по-голяма печалба. Те обаче са специфични за монети, което означава, че Bitcoin ASIC е приложим само за блокчейн Bitcoin, а ASIC на Ethereum е приложим само за блокчейн Ethereum. Макар и ефективни, ASIC са скъпи и по-трудни за намиране, което потенциално може да доведе до рискове от централизация, ако пулът за копаене се ограничи до онези, които могат да се докопат до ASIC (така аргументът продължава). GPU, за разлика от това, са изчислителни инструменти с общо предназначение и могат да се използват за сложни изчисления за редица случаи на изчислителна употреба. За разлика от ASIC, графичните процесори могат да се използват за добиване на всяка монета и обикновено са широко достъпни. Те обаче не носят същата специализирана изчислителна мощ като ASIC и следователно обикновено са по-малко ефективни и по-малко печеливши от ASIC. Ако бъде одобрен, EIP 1057 ще внедри алгоритъма ProgPoW, който е устойчив на ASIC алгоритъм, ефективно премахвайки ефективността, която ASIC имат над графичните процесори и ги прави еднакво ефективни при добив на етер и вследствие на това осигурява децентрализация на мрежата (отново аргумент отива). Основните разработчици на Ethereum изглежда са в обща подкрепа на ProgPoW, но са стартирали одити на алгоритъма на трети страни, преди да вземат окончателно решение.

Преглед на пътната карта на Serenity.

Фаза 0: Веригата на маяците | 2019 г.

Очаква се през 2019 г., първата фаза на Serenity ще представи пускането на Beacon Chain. Beacon Chain е блокчейн Proof of Stake и ще отбележи изпълнението на отдавна планираното преминаване от доказателство за работа към механизъм за консенсус за доказателство за залог. Beacon Chain ще бъде изправен и ще се движи заедно с оригиналната Ethereum PoW верига, като гарантира, че няма прекъсване в непрекъснатостта на веригите. В най-ранната си форма, Beacon Chain има три основни отговорности:

Управление на механизма за доказване на залог


Доказателство за залог е консенсусният механизъм, при който мрежата залага ETH (за разлика от изразходването на енергия за добив), за да продължи да финализира съществуването на блокове.

Обработка на препратки

Омрежванията са основният начин, по който веригата Beacon може да определи и осигури състоянието на веригите от парчета. Shard вериги ще бъдат пуснати във фаза 1, така че тази актуализация е в процес на подготовка за фаза 1.

Пряк консенсус и окончателност

Веригата Beacon осигурява окончателност чрез PoS и (това, което преди беше известно като) Casper FFG. PoS диктува, че 2/3 от валидаторите трябва да залагат ETH на следващия блок, което означава, че финансовият стимул е много по-рисков за потенциалните злонамерени участници.

Фаза 1: Шардови вериги | 2020 г.

Shard веригите са основна характеристика на бъдещата мащабируемост в мрежата Ethereum. Като цялостна концепция, Sharding разделя отговорността за обработка на данни на база данни (децентрализирана или по друг начин) между много възли, позволявайки паралелни транзакции, съхранение и обработка на информация. Това е в опозиция със съществуващата основна верига Ethereum, която изисква всеки пълен възел да се обработва & валидирайте всяка транзакция.

Serenity Phase 1 ще разгледа окончателността и консенсуса по веригите от парчета. Шард веригите във Фаза 1 на Serenity’s ще бъдат по-скоро „тестово пускане“ за вериги от парчета, отколкото пускането на незабавно мащабируемо решение. Beacon Chain ще наблюдава изпълнението на тези парчета вериги. Валидаторът ще заложи 32 ETH и ще бъде назначен на случаен принцип, за да служи като валидатор на определена верига от парчета (произволността гарантира, че определянето на валидатори към вериги от парчета не е предсказуемо, което би довело до шанс за манипулация). Според спецификациите Ethereum 2.0, веригата Beacon ще поддържа 1024 вериги за парчета, всяка от които ще бъде потвърдена от колекция от 128 възли.

Фаза 2: eWASM | 2020 или 2021

Във фаза 2 функционалността на Ethereum 2.0 се обединява. С представянето на нова виртуална машина – ароматизиран с Ethereum Web Assembly (eWASM) – веригите от парчета се развиват от доста елементарни маркери за данни до напълно функционални транзакционни вериги, способни да мащабират мрежата на Ethereum.

За да функционира блокчейн екосистемата, възлите трябва да изпълняват транзакции и интелигентни договори във виртуална машина. Виртуалната машина на Ethereum 1.0 се наричаше Ethereum Virtual Machine (EVM). С превключването към Ethereum 2.0 и веригата Beacon, виртуалната машина на мрежата ще бъде надстроена до eWASM, виртуална машина, базирана на Web Assembly, която е дефинирана от World Wide Web Consortium (W3C) като стандарт с отворен код. Тъй като WASM поддържа редица езици за кодиране, eWASM може да позволи на Ethereum да се изпълняват интелигентни договори, написани на всеки език, за разлика от само тези, написани в Solidity в днешния EVM.

„Ethereum 1.x“

Важно е да се отбележи, че по време на Serenity Phase 0, 1 и 2, оригиналната верига PoW Ethereum няма да изчезне. Той ще продължи да се поддържа заедно с Beacon Chain, като миньорите от оригиналната PoW верига все още ще бъдат възнаграждавани в ETH чрез традиционни форми на копаене. Постепенно, когато екосистемата преминава към веригата на маяците, веригата PoW може да бъде постепенно премахната, ако бомбата за трудност я направи изчислително остаряла [„може“, защото някои се застъпват за нейното постоянно продължаване]. Тъй като веригата Beacon е тествана и доказана, все още ще бъдат направени подобрения в оригиналната верига Ethereum 1.0. Тази поредица от ъпгрейди и хард форкове е посочена като „Ethereum 1.x“ и ще гарантира, че текущата основна верига на Ethereum е подложена на непрекъснати подобрения, за да отговори на търсенето и приемането на екосистемите като скалата на Beacon Chain.

Екипът зад Ethereum 1.x все още е в ранните фази на създаване на пътна карта, но те са определили три основни цели за надстройките на Ethereum 1.x:

  1. Повишаване на мащабируемостта на главната мрежа чрез увеличаване на пропускателната способност на tx / s (постигнато с оптимизации на клиенти, които ще позволят значително повишаване на ограничението на блокирания газ)
  2. Уверете се, че експлоатацията на пълен възел ще бъде устойчива, като намалите и ограничите изискванията за дисково пространство с „държавни такси“
  3. Подобрен опит за разработчици с надстройки на виртуална машина, включително eWASM и a различен модел на такса за транзакция което би стабилизирало общите такси за транзакции.
  4. Работа по приспособление за окончателност за свързване на Ethereum 1.0 и 2.0 чрез използване на Beacon Chain за финализиране на Ethereum 1.x блокове.

Можете да намерите повече информация за Ethereum 1.x и екипа, който стои зад непрекъснатите подобрения и надстройки тук и тук.

Фаза 3: Продължаващо подобрение | 2022

След фаза 2 графикът за Ethereum започва да става по-малко конкретен. Това е сигурно – разработчиците ще продължат да работят по належащи въпроси и да подобряват протокола, за да отговорят на нарастващите изисквания на блокчейн технологията. Сред продължаващите обсъждани подобрения: лек протокол за състоянието на клиента, свързване със защитата на основната верига и супер-квадратично или експоненциално шардинг. И някъде отвъд „Ethereum 3.0“, следващата фаза в последователната еволюция на Ethereum.

Искате да изведете вашето блокчейн образование на следващото ниво?

Разгледайте нашите курсове за обучение на блокчейн →

Ethereum 2.0 Newsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Пълно ръководство за бизнес мрежи в блокчейнРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи в блокчейн

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector