Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Разбиране на универсалния токен за активи и плащания

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Contents

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Разбиране на универсалния токен за активи и плащания

от Matthieu Bouchaud 19 октомври 2020 г. Публикувано на 19 октомври 2020 г.

ramon salinero vEE00Hx5d0Q unsplash

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.37.08 PM.png

Когато екипът на Codefi започна да разработва универсалния жетон за активи и плащания, ние знаехме, че бъдещето на финансите ще бъде в пресечната точка на традиционните финанси и децентрализираните финанси. 

Нашата амбиция беше да намерим начин да създадем мост между двата свята.

Но от днес тези два свята имат много различни характеристики:

 • Децентрализираното финансиране (DeFi) все още е запазено до голяма степен за крипто-приятелски инвеститори и изпитва трудности при привличането на по-традиционни инвестиционни играчи.

 • Традиционното финансиране все още изисква силни възможности за контрол върху издадените активи, докато DeFi насърчава простотата на достъпа и автоматизацията на процесите.

 • И накрая, централизираното финансиране (CeFi) разчита на доверието в закона и финансовите институции, докато DeFi разчита на доверието в кода.


Сега въпросите са:

 • Как да помирим тези два свята?

 • Как да увеличим разнообразието и обема на активите в света на DeFi?

 • Как можем да освободим традиционните активи в икономиката на DeFi, за да се възползваме от предимствата, които тя предоставя?

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.37.24 PM.png

Бъдещето изглежда така …

Свят, в който механизмите за автоматизация на DeFi са разширени до традиционните активи, като същевременно остават в съответствие със съществуващите регулаторни ограничения.

Разбира се, това няма да се случи за една нощ. За да изпълним мисията на Codefi да направи този преход безболезнен, искаме плавно да въведем традиционните инвеститори в света на DeFi, като същевременно внимателно обмисляме изискванията на съществуващите системи.

Приемането на ограниченията на съществуващата система (включително силни възможности за контрол на емитента или регулатора, правни споразумения, проверка на инвеститорите и т.н.) е единственият начин да убедите „ранното мнозинство“ да приеме нов начин на мислене.

За да убедим ранното мнозинство, нашата стратегия е да абстрахираме сложността на блокчейна (включително адреси на Ethereum, асинхронност на транзакциите, плащания за газ, пазене на частен ключ и т.н.). Ако успеем, тези промени трябва да бъдат невидими за крайните потребители.

Надграждането върху съществуващата система е единственият начин за увеличаване на осиновяването.

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.37.38 PM.png Гледайте уебинара Свържете се с експертите по токенизация в Codefi, за да научите повече

Какво се очаква от символен стандарт, за да превърне това сближаване в реалност?

Кои са основните предизвикателства за преодоляване?

Ние вярваме, че има четири основни изисквания:

 • Първо: Адаптирани контролни механизми. Законово изискване емитентите на активи в традиционните финанси да бъдат оправомощени със силни възможности за контрол върху издадените активи.

 • Второ: Емитентите на активи отговарят за поддържането на надежден регистър на инвеститорите.

 • Трето: Операциите за доставка срещу плащане на вторичния пазар трябва да са резултат от механизми, които не могат да се провалят.

 • И накрая, всички тези изисквания трябва да бъдат взети под внимание, като същевременно се запази съвместимостта с екосистемата Ethereum и по-конкретно с инструментите DeFi.

Сега ще се впуснем дълбоко в тези четири изисквания, за да проучим основните характеристики, предлагани от Universal Token за активи и плащания.

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.37.49 PM.png

Да започнем с оперативна съвместимост.

Едно от нещата, които Ethereum е направил най-добре, са неговите стандарти за символи.

Цялата общност на Ethereum постигна консенсус по тези стандарти.

Появи се богата екосистема от инструменти и платформи.

Най-известният стандарт за токени се нарича ERC20: Това е интерфейс за заменяеми токени.

Функциите „transfer“ и „balanceOf“ вече са предпоставки за съвместимост с портфейли и ключови решения за съхранение, като хардуерни портфейли MetaMask или Ledger.

Неговите функции „надбавка“ и „прехвърляне от“ са важни за оперативната съвместимост с други интелигентни договори. Например платформата за търговия p2p на AirSwap използва тези функции за изпълнение на операции за доставка-срещу-плащане.

И накрая, важен аспект на оперативната съвместимост е възможността за ескроу на токени. Да депозираш токен означава да приемеш интелигентен договор, за да бъдеш собственик на токена (вместо човек).

Ескроу механизмите за токени се използват от много интелигентни договори на DeFi:

 • Договорите за заем като Compound се нуждаят от условни залози за съхраняване на обезпечени токени.

 • Децентрализираните борси като Uniswap или платформи за деривати като Synthetix се нуждаят от ескроу за създаване на пулове на ликвидност.

В крайна сметка, ERC20 интерфейс и възможността за депониране на токени са задължителни за съвместимостта на екосистемата Ethereum.

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.38.00 PM.png

Втората основна тема за активите и плащанията е контролни механизми.

Когато се изграждат финансови инструменти, контролирането на това кой има достъп до конкретен инструмент е от първостепенно значение. Всяко разпределение на активи или прехвърляне на активи трябва да се контролира от издателя на актива.

Има две основни решения, които сме внедрили, за да гарантираме това:

 • Този отляво се основава на сертификати, генерирани извън веригата. Сертификатът е подписан хеш на параметрите на транзакциите. За всеки нов трансфер трябва да се създаде нов сертификат. Това предлага много силни възможности за контрол. Но за съжаление той не е съвместим с интерфейса ERC20, като по този начин прави нещата по-сложни, когато става въпрос за оперативна съвместимост с екосистемата Ethereum.

 • Второто решение, вдясно, се основава на списък на валидирани инвеститори, съхранявани по веригата. Интелигентният договор за маркери проверява този списък всеки път, когато е необходимо да извърши прехвърляне. В бъдеще предвиждаме свят, в който такива глобални списъци с разрешения ще се подготвят от консорциуми на финансови институции или дори от самите регулатори, но днес те не съществуват. Този метод липсва гъвкавост, тъй като транзакция на Ethereum се изисква всеки път, когато списъкът трябва да бъде модифициран. Но хубавото е, че позволява използването на трансферната функция ERC20, като по този начин я прави оперативно съвместима с екосистемата Ethereum.

Screen Shot 2020-10-15 в 5.38.11 PM.png

В традиционните финанси правилната поддръжка на регистъра е отговорност на много големи институции, като Централни депозитари, агенти за прехвърляне или дори самите емитенти в някои случаи. Тези институции трябва да запазят пълен контрол над регистъра. Когато токенът е конфигуриран да бъде „контролируем“, той предоставя на издателя възможността да форсира прехвърляния, създаване или унищожаване на токени.

Това не е така в DeFi, където никой освен притежателят на токена не може да реши да прехвърли токен.

Някои смятат, че това е наистина мощна функция, която премества доверието в сърцевината на протокола, вместо да го оставя на публична или частна власт.

И двете настройки, контролируеми или не, могат да бъдат адаптирани в зависимост от случая на употреба, а функцията „renounceControl“ позволява на потребителите да превключват от една настройка към друга.

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.38.21 PM.png

Нека да преминем към следващата тема: Надеждността на регистъра на инвеститорите.

Когато премествате традиционни ценни книжа в публична блокчейн мрежа, трябва да се спазва основен принцип: създаденият регистър на собствеността трябва по всяко време да отразява действителния притежател на активите.

Проблемът възниква, когато това изискване не е съвместимо с ескроу механизма.

Всъщност, отдясно на този слайд, когато 4-токена на Джо ескроу в договор за ескроу, собственикът на токена е депозитът, както се вижда на блокчейна е интелигентният договор, а не Джо.

Този проблем затруднява или дори понякога е невъзможно да се знае, че Джо все още е действителният собственик на активите. Ние губим една съществена характеристика на блокчейна като инструмент за поддръжка на системния регистър.

Първоначално причината, поради която трябва да изпратим жетони до ескроу, е да ги заключим и да се уверим, че не могат да бъдат изразходвани.

Токените, които можете да видите отляво, са алтернатива на escrows, позволяващи заключване на жетони, като същевременно ги държите в портфейла на инвеститора. Предимството на токените е, че те запазват регистъра на инвеститорите и гарантират, че знаем кой е действителният собственик на актива по всяко време.

Задържанията на токени също са много полезни, когато става въпрос за разпределяне на дивиденти на инвеститорите, пропорционално на размера на токена, който притежават, защото сме сигурни, че регистърът на инвеститорите е надежден.

Screen Shot 2020-10-15 в 5.38.31 PM.png

И накрая, последният фокус, който ще имаме, е вторичния пазар и сигурността на изпълнението на операциите доставка-срещу-плащане (DvP).

DvP е операция, която се състои от размяна на символи, представляващи пари в брой, срещу символи, представляващи активи.

DvP е съществена характеристика на настоящата финансова система и е в основата на всички финансови транзакции. DvP на блокчейн е много интересен, тъй като тази нова технология позволява изпълнението на тези операции без посредници и със сигурността на изпълнението.

В днешния DeFi повечето DvP процеси или разчитат на квоти или ескроу, за да управляват обмена на токени. Но и двете надбавки и отклоненията не са оптимални:

 • Механизмите за разрешения (в центъра) не осигуряват сигурност при изпълнение на DvP (тъй като надбавката не пречи на потребителя да похарчи своите токени за нещо друго, след като е създал търговска поръчка)

 • Ескроу механизми (вдясно), осигуряват сигурност на изпълнението, но както е описано в предходния слайд, ескроуте не запазват точността на регистъра (тъй като ескроу договорът става собственик на токените, вместо инвеститора).

Тъй като надбавките и отклоненията не са оптимални, решихме да използваме задържания.

Задържането, подобно на квота, е разрешение, създадено от притежателя на токена, за да позволи на някой друг да прехвърли неговите токени от негово име. Но задържането отива по-далеч от квотата, като се забранява на притежателя да похарчи жетоните за нещо друго, след като задържането бъде създадено. Токените се заключват в собствения му акаунт.

Доставката срещу плащане въз основа на задържания на символи (вляво) съчетава и двете:

 • Предимството на ескроу, че жетоните не могат да бъдат похарчени за нещо друго преди изпълнението на търговията

 • Предимството на надбавката, което запазва надежден регистър на маркерите

Освен това задържанията на токени са съвместими с HTLC механизми, механизъм, който позволява управлението на случаи, при които атомен DvP не може да бъде изпълнен:

 • Или когато паричните токени и маркерите за активи са в 2 различни блокчейн мрежи

 • Или когато паричните токени и маркерите на активи са частни интелигентни договори (групи за поверителност или zkAssets)

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.38.42 PM.png

След като имаме предвид всички тези изисквания, ето преглед на универсалния токен за активи и плащания.

Като хибриден токен, той се възползва и от двете:

 • Предимствата на гъвкавостта

 • Предимствата на незаменяемостта

Той съчетава всички изисквания, изброени в тази презентация:

 • За контролни механизми предлага модул за проверка на сертификати, модул за проверка на разрешен списък, предлага възможност за принудително прехвърляне

 • За надеждност на регистъра на инвеститорите той предоставя модул за създаване на токени

 • За сигурност на изпълнението срещу доставка-плащане, той включва задържания на токени за атомни DvP и HTLC механизми за неатомни DVP

 • За оперативна съвместимост той предлага интерфейс ERC20

Всяка от тези функции може да се включва и изключва по време на жизнения цикъл на маркера.

Ние вярваме, че този модулен подход предлага достатъчно гъвкавост, за да задоволи както традиционните заинтересовани страни, така и крипто-приятелските публики, за да направи DeFi <> Конвергенцията на CeFi е реалност.

Посетете Github Repo за Universal Token

Screen Shot 2020-10-15 в 5.38.51 PM.png

Хибридната структура на маркера дори позволява настройването на различни модули за различни класове маркери:

 • някои класове могат да бъдат настроени за традиционни финанси, като се контролират и включват модула за сертификат

 • други класове могат да бъдат настроени за децентрализирано финансиране и да разчитат на модул за разрешен списък

Токените могат да превключват от един клас на жетони в друг, с механизъм за включване / изключване. Преместването на жетони от един клас в друг позволява на издателите лесно да променят начина си на контрол.

Това означава, че емитентите могат да издават финансови инструменти в момента с настройка, адаптирана към настоящия регулаторен контекст, и да решат постепенно да адаптират настройка за децентрализирано финансиране, когато регламентът стане по-ясен.

Гледайте уебинара

Снимка на екрана 2020-10-15 в 5.39.01 PM.png

В заключение, универсалният токен е модулен, еволюционен и може да бъде адаптиран към множество случаи на употреба, като по този начин го прави подходящ стандарт за постигане на обединението на два свята.

Възможността да включва и изключва функции по всяко време, позволява на издателите да преминат от CeFi към DeFi със същия знак.

 • Еволюцията на закона ще позволи на традиционните финанси бавно да мигрират към по-„децентрализирани“ структури

 • От друга страна, интерфейсите на DeFi инструменти ще се развият, за да станат съвместими с по-голям брой стандарти (чрез поддържане на токени, сертификати и т.н.)

Свържете се с експертите по токенизация в Codefi, за да научите повече Разгледайте Codefi Assets

Управление на активи Токенизация Универсален Token Newsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector