Състоянието на мрежата Ethereum: 5 години работа

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Contents

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

НачалоБлогНовини

Състоянието на мрежата Ethereum: 5 години работа

Поглеждайки назад към първите пет години от стремежа на нашата екосистема да надгради Интернет. от ConsenSys 30 юли 2020 г. Публикувано на 30 юли 2020 г.

ethereum 5-годишен креативен рожден ден

Големите пробиви обикновено следват седем стъпки:

 1. Първо, никой не е чувал за вас.
 2. Тогава те са чували за вас, но мислят, че сте луди.
 3. Тогава те разбират продукта ви, но мислят, че той няма възможност.
 4. Тогава те разглеждат продукта ви като играчка.
 5. Тогава те го виждат като невероятна играчка.
 6. След това започват да го използват.
 7. Тогава те не можеха да си представят живота без него.

–Морган Хаузел, „Когато промениш света и никой не забелязва“

Никой не е чул за теб

Понастоящем Ethereum е най-активно развитата блокчейн мрежа в света. Но преди пет години днес, когато блок на генезиса е създаден и мрежата е официално стартирана, малко хора извън кръговете на софтуерното инженерство са чували за блокчейна Ethereum.

Ethereum: Биткойн плюс всичко

В отчетния отчет на Goldman Sachs за 2015 г., “Ами ако ви казах, че блокчейнът може да наруши всичко,” Ethereum беше включен в списъка като „стартиране“. На друго място беше описано като „група“. Хората се опитваха да разберат за какво става въпрос и какво точно го прави различен от Биткойн, цифрова парична система. В ConsenSys прекарахме и все още прекарваме доста време, обяснявайки тези разлики. Те не могат да бъдат подчертани достатъчно: 

 • Биткойн е единично приложение на блокчейн технологията.
 • Има много различни видове блокчейн, с много различни свойства.
 • Ethereum е един вид блокчейн.
 • Ethereum е с отворен код и следователно е собственост на всички.

Ако искате да знаете какво означават блокчейн за бъдещето на човешките мрежи и разпределението на властта, тази tweetstorm от Naval Ravikant е добро място за начало. 

Blockchain на разработчика

Блокчейнът Ethereum е изграден в съответствие с пет принципа на проектиране, очертани в Vitalik Buterin’s Бяла книга на Ethereum


 • Простота
 • Универсалност
 • Модулност
 • Ловкост
 • Недискриминация и нецензура

Един от начините да мислите за това е, че ако някой ви помоли да изградите машина, която е взела тези принципи до логическата си граница, ще получите машина като Ethereum. 

В тяхната книга Овладяване на Ethereum, Андреас Антонопулос и Гавин Ууд наричат ​​Ethereum „блокчейна на разработчика, изграден от разработчици за разработчици“. Разработчиците обикновено предпочитат софтуер, който е отворен, използваем, програмируем и мощен. Хиляди и след това стотици хиляди разработчици гравитираха към Ethereum, защото изходният код е безплатен, можете да надграждате върху това, което други са изградили, интелигентните договори са стандартизирани и шаблонизируеми, а възможностите са безкрайни, когато започнете да блокирате договори и да включвате различни данни храни.

Нови децентрализирани приложения (dapps) на месец, стартирани в блокчейн Ethereum.Нови децентрализирани приложения (dapps) на месец, стартирани в блокчейн Ethereum.

Състояние на Дапс направи огромна услуга на екосистемата, когато започна да рови в дап договори и да отпечатва GitHub репозитории, разкривайки лудостта на задкулисната дейност на разработчиците в Ethereum. Когато New York Times публикува „Отвъд биткойн балона“ чувствах, че хората най-накрая обръщат внимание. Биткойнът беше само върхът на блокчейн айсберга и беше само въпрос на време останалата част от света да последва разработчиците.

Те мислят, че си луд

DAO

През 2016 г. DAO хакът и хард форкът, който последва, привлякоха вниманието на всички. Някои хора смятаха, че това нещо с Ethereum е лудост. Какво се случи, пресата каза, „Повдига философски въпроси относно жизнеспособността на такива системи.“ 

Но разработчиците казаха: „Това е ритуал.“

Общността се зае с документирането известни атаки и бойно тестване библиотеки за интелигентни договори. Въпреки че не е имало недостиг на инциденти със сигурността през годините децентрализираните автономни организации вече са основен елемент на екосистемата Ethereum (Aragon, Moloch DAO, Legal DAO, Maker DAO), а хард форковете са доказан модел за надграждане на мрежовия протокол.  

Положително мислене

Помислете какво още е било „ядки“ в нашата екосистема:

 • Предприятия, работещи в публична мрежа
 • Различни блокчейни, които работят заедно

100-годишни фирми като Ernst & Сега Young използва доказателства за нулеви знания за разработване на решения за частни транзакции в публичната мрежа Ethereum. И те си сътрудничат с флота от други организации, за да прокарат базовия протокол напред и да помогнат на предприятията на борда да поддържат мрежата. 

Ethereum и Hyperledger, някога възприемани като конкурентни DLT инициативи, сега са напълно интегрирани чрез Besu, Burrow и Sawtooth. Дори Fabric поддържа интелигентни договори на Ethereum.

Максималистичното, едно блокчейн за управление на всички тях мислене, характеризиращо ранните дни на криптосферата, отпадна в полза на по-велика визия за взаимодействащи блокчейн протоколи. През последните няколко месеца видяхме огромен ръст на „увити биткойни“ – биткойн, представен като ERC-20 токени на Ethereum, които позволяват на притежателите на биткойни да участват в децентрализираните финансови протоколи, които не са налични в мрежата на биткойн. 

Въпросът е, че позитивното мислене на ранните осиновители, което някога изглеждаше пресилено и технически невъзможно, сега е все повече и повече реалност. По думите на Джеф Безос, „Изобретението изисква дългосрочна готовност да бъде разбрано погрешно“. 

Те го разбират, но …

ICO Треска

В началото на 2018 г. общността на блокчейн и Ethereum все още се разклащаше от шока, който 2017 беше изпратил през криптосферата. Бумът на ICO от 2017 г. инициира един от най-големите бичи пазари в историята на Ethereum на фона на значителни спекулации и безпрецедентни стартирания на токени ERC-20. Бумът демонстрира от първа ръка силата на възможностите за мрежов ефект в основата на блокчейн технологията. Редица държави обаче – Китай, Южна Корея, Мароко, Колумбия, Сингапур и много други – издадоха или забрани, или строги предупреждения към своите граждани за биткойн, етер и други крипто активи.

Когато блясъкът на цените от $ 1000 + ETH изчезна и крипто зимата се понижи, индустрията започна да преразглежда миналата година на ICO и да се съобразява с по-тъмното си наследство. Fortune съобщи за това почти 50% от всички ICO проекти вече са се провалили до февруари. The Verge публикува отрезвяващ доклад за психично здраве и отчаяние на много южнокорейски хилядолетия след крипто биковия пазар.

Създаването на ERC-20 символни договори за Ethereum.Създаването на ERC-20 символни договори за Ethereum.

Днес има над 160 000 договора за токени ERC-20 в мрежата Ethereum. Много от тях са създадени в началото на 2018 г. по време на разгара на ICO бума. През последните няколко месеца на тази година видяхме, че създаването на токени ERC-20 започва да се увеличава към сходни нива, но без колебанията на цените, които всички ние изпитвахме в края на 2017 г. и началото на 2018 г..

„Ethereum Killers“

Бумът на ICO и последствията от него осигуриха богата почва за реколта от нови програмируеми блокчейн, много от които позиционираха своята технология като заместване на Ethereum. Най-забележителният от тези „убийци на Ethereum“ беше EOS, който пусна бяла книга през 2017 г.. 

Маркетинговите разкази след ICO за новите блокчейн се фокусират главно върху недостатъците на Ethereum: мащабируемост, поверителност, UX и полезност. Някои от тези недостатъци бяха възприети, някои реални, а други преувеличени.

Като цяло, бумът и последствията от ICO на Ethereum имаха много разбиране за технологията, но все още търсеха убедителни случаи и възможности за употреба. Една сребърна облицовка на крипто бума и зимата беше, че ни подтикна да обърнем внимание на по-ниски и може би по-разкриващи показатели на блокчейн отвъд цената и обема на транзакциите: внедряване на интелигентни договори, децентрализация и риск.

Те мислят, че това е играчка

On-Ramps и NFT

Тъй като общността на Ethereum разработи нови символни стандарти като ERC-721, игрите и изкуството се появиха като забавни рамки на основната технология на блокчейн. И имаше смисъл: игрите имат вградени микроикономики и предмети за колекциониране, а дигиталното изкуство, което беше хеширано към блокчейна, беше лесно доходно и доказуемо автентично. Пазари като SuperRare изскочи за цифрови произведения на изкуството. Хората говореха за „доказателство за вкус“.  

CryptoKitties

Вирусната сензация, която за пръв път натовари мрежата Ethereum, беше непретенциозно приложение, наречено CryptoKitties, игра за търговия с цифрови котенца, която изглеждаше като кръстоска между Neopets и фючърсна търговия. През декември 2017 г. общите мрежови заявки се увеличиха повече от два пъти, тъй като цените за CryptoKitties нараснаха до шестцифрените. Работна група от разработчици от MetaMask, Infura, Grid + и Axiom Zen се събраха, за да оптимизират UX и да проучат дългосрочни решения за мащабиране, за да облекчат задръстванията. В сътрудничество те осъзнаха нещо дълбоко в развитието на протокола Ethereum. Както отбеляза Алекс Милър от Grid +, „Всеки, който притежава етер, се стимулира да направи системата по-добра.“ 

Етерични ежедневни потребители на EthereumЕжедневно активните потребители (DAU) са следвали подобен модел като растежа на акаунта. 16 януари 2018 г. видя най-много DAU за всеки ден през последните 5 години, като 723 085 уникални адреса взаимодействаха в мрежата.

Хората също осъзнаха, че геймърите и артистите управляват бизнес направо от своите Портфейли на Ethereum. Разработчиците са отключили икономически модели там, където преди това не е съществувал. Те донесоха финанси за игрите – сега беше време да видим дали могат да гимифицират финансите.

Те мислят, че това е невероятна играчка

Възходът на DeFi

Има аргумент, че целият Ethereum е децентрализирано финансиране (DeFi). В основата си блокчейнът се поддържа от мрежа от стимулирани миньори, които продължават да харчат ресурси, за да получат децентрализирана валута като награда. След това тази натрупана валута се продава на други хора и влиза в екосистемата.

DeFi, както се разбира по-често, обаче – като набор от взаимосвързани протоколи, които имат възможност да изместят традиционните финансови инструменти в днешно време, се появи на сцената в края на 2017 г. с пускането на DAI от MakerDAO. MakerDAO позволи ETH да бъде заключен в интелигентния договор и DAI stablecoin да бъде изваден като обезпечение. След този момент екосистемата Ethereum DeFi нарастваше стабилно, до голяма степен все още доминирана от MakerDAO.

Общо ETH и WETH заключени в DeFiОбщо ETH и WETH заключени в протоколи DeFi.

2019 беше годината на DeFi, но влиянието му все още остава ограничено до общността от хора, които вече са били запознати с технологията и са работили в екосистемата от известно време. Много компании изграждаха протоколи DeFi, но като цяло UX се чувстваше елементарен и възможностите все още бяха доста ограничени, с изключение на най-квалифицираните потребители на DeFi.

В първите месеци на 2019 г. екосистемата DeFi беше в много отношения пясъчник, където ентусиастите на Ethereum тестваха тези отворени протоколи и доказваха аргумента за децентрализирано финансиране. След периода на мечи пазар през 2018 г. притежателите на ETH може да са се чувствали предпазливи относно „пускането на ETH в действие“, а не HODLing с надеждата за друг бичи пазар.

Финансови примитиви и пари Legos

Финансовите примитиви са основните децентрализирани финансови възможности и технологии, които могат да се комбинират или изграждат върху други, за да се създадат по-сложни и / или специфични приложения. Тези финансови примитиви и приложенията, изградени на върха, функционират малко като лего, за да се използва популярна аналогия. Паричните легове, подредени върху парични легове, подредени върху повече парични легота, създават вплетена, взаимосвързана финансова структура, която е едновременно силна и адаптивна.

Тези парични лего достигнаха критична маса в края на 2019 г., като ни хвърлиха през 2020 г. и изведоха DeFi от статуса на „невероятна играчка“ в ранните етапи на критичен инструмент за преосмисляне на нашата финансова инфраструктура.

Те започват да го използват

Софтуерът яде финанси

Преди пет години това би изглеждало необичайно „Преместете 15 трилиона долара глобален брутен вътрешен продукт към програмируеми блокчейн с отворен код.“ Сега това изглежда като единственият начин да внесем бързина, устойчивост, прозрачност и в крайна сметка доверие в нашата глобална финансова система, която все още работи с 30-годишен банков софтуер. 

Предварително мислещи предприятия следват разработчиците и инвестират в Ethereum от години. Партньорството ни с Microsoft, започнало през 2015 г., беше едно от най-ранните ни усилия да помогнем на предприятията да възприемат технологиите за блокчейн Ethereum Blockchain като услуга в Azure. The Enterprise Ethereum Alliance и Хиперледгер също се превърнаха в ценна среда за големи институции за активно сътрудничество, опции за внедряване на ветеринар и разработване на общи корпоративни стандарти. 

Институционалното стадо

И така, кои са основните играчи, които използват Ethereum? Това е дълъг списък. Гиганти за търговско финансиране. Agritech гиганти. 32 от Forbes Blockchain 50 проектите тази година са изградени върху Ethereum. Сега електроцентралите се настаняват. Депозитарният тръст & Clearing Corporation, която обработва транзакции на стойност около 2 квадрилиона долара годишно, наскоро обяви базиран на Ethereum прототип за управление на цифрови активи.

Нови инициативи непрекъснато никнат. В заключителния си доклад миналия месец Обсерваторията и форумът на ЕС за блокчейн споделиха карта на инициативи с краудсорсинг, която сега наброява над 700 инициативи по целия свят.

Картата на обсерваторията на ЕС и глобалната инициатива на Blockchain на Форум.Картата на обсерваторията на ЕС и глобалната инициатива на Blockchain на Форум.

Някои от тези проекти все още са много проучвателни. Тристагодишните централни банки, например, няма да приемат базирани на блокчейн системи за плащания за една нощ. Но според a скорошна хартия от Банката за международни разплащания, 80% от тези наследствени институции активно изследват дигиталната валута на централната банка (CBDC). Титулярите осъзнават, че в свят със супер приложения, пакетни услуги и все по-дигитална икономика, Ethereum е не само инфраструктурата, от която се нуждаят, за да правят по-голям бизнес помежду си, но и тяхната спасителна линия за обслужване на клиентите на 21-ви век. 

Plug-and-play Ethereum

От самото начало мисията на ConsenSys е да изгради достатъчно инфраструктура и инструменти, които да позволят на останалия свят да продължи да изгражда нова инфраструктура за доверие редом с нас. Често оприличаваме този процес на изграждане на ракетен кораб в средата на полета. Залогът е невероятно висок и сега няма спиране. 

През изминалата година работихме усилено, за да обединим нашите продукти в пълен стек, интегриран пакет, който прави Ethereum по-plug-and-play от всякога, независимо дали сте екип на dapp, който се нуждае от API достъп до инфраструктурата на възлите. или финансова институция, която е готова да оптимизира бизнес процесите и да дигитализира финансовите инструменти. С решение от слой 2 като SKALE Network shaping up и Ethereum 2.0 на хоризонта сме развълнувани да видим как новите и подобрени използваемост и производителност на мрежата отключват разработчици, предприятия и следващата вълна от супер потребители.

Те не могат да си представят живота без него

Тази глава от седемстепенния път към големия пробив все още се пише и ще се развива бавно, но сигурно през следващите години. Иновациите в тази скала често не могат да бъдат измерени в тримесечия или дори години. Ние обаче обичаме да мислим, че има някои потребители – и някои основни институции – които вече не могат да си представят живота без Ethereum. 

Благодаря на всички вас в екосистемата за вашата подкрепа, ентусиазъм и неуморна работа през последните пет години. Надграждането на нашата глобална инфраструктура не е малък подвиг, но си заслужава и дълбоко възнаграждава. Нямаме търпение да видим как изглежда тази мрежа след още пет години. 

В крак с Ethereum

Абонирайте се за бюлетина на ConsenSys. Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Имейл адрес Изключително съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Ethereum 2 0 Доклад за екосистематаДоклад

Отчет за екосистемата за залагане на Ethereum 2.0

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Централни банки и бъдещето на паритеБяла хартия

Централни банки и бъдещето на парите

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map