Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Стъпка 1: Изпращане на първия ви портал за разработчици на транзакции

  Първи стъпки

  Ако имате опит като уеб разработчик, голяма част от това, което вече знаете, се отнася за разработването на блокчейн. Целта на това ръководство е да ви запознае с различното, за да можете да започнете да проучвате и изграждате.

  Не е изненада тук: най-голямата разлика е използването на блокчейн и за това ръководство ще се позоваваме предимно на блокчейна Ethereum, тъй като той има най-голямата общност на разработчици. Защо бихте искали да включите разработката на блокчейн във вашия стек? Има редица очарователни неща, които blockchains ви позволяват да направите, които наистина оспорват предположенията ни за това как хората взаимодействат в и с интернет.

  Какво можете да направите с блокчейн (и никога преди това)

  Собственост на потребителя, търгуеми цифрови стоки

  С блокчейн можете (лесно) да създавате токенизирани активи, които потребителите могат да пазят и търгуват извън вашия сайт. Например, Gods Unchained е колекционерска игра на карти в стил „Вълшебно събиране“, където потребителите могат физически да притежават своите карти и да ги търгуват извън платформата. Това, което се интересува от това, е, че отделните карти имат идентичност и могат да се използват другаде или да се търгуват на пазари на трети страни. Можете например да имате карта, която е използвана в шампионатен мач, да се продава като колекционерска, по същия начин, по който би могла да се проведе домашна топка от MLB шампионат.

  Плащания и трансфер на стойност

  Поради фундаменталната интеграция на криптовалутите, приемането на плащания и улесняването на транзакции на стойност е рационализирано: банкови преводи, кредитни карти, paypal, всички изискват значителни усилия от страна на разработчиците да се интегрират. Тези предимства важат особено за общности с ограничен достъп до банкови и кредитни услуги: имаме казус за използването на Ethereum за улесняване на трансфера на стойност и изплащането на помощта в бежански лагери в Йордания.

  Потребителска идентичност и поверителност на данните

  Има уникални характеристики за това как потребителят установява своята идентичност чрез блокчейн мрежа. Използвайки софтуер като Metamask, потребителите могат да имат единичен вход в целия Интернет. Може да не се наложи да обработвате пароли или да влизате на вашия сайт, което означава по-малко заявки за загубени пароли. Поверителността на данните може да бъде подобрена, като се даде на потребителя контрол върху това кой получава достъп до тяхната информация и му се даде възможност да подписва транзакции. Когато потребителят напусне даден сайт, операторите на сайтове вече не могат да имат директен достъп до техните данни.

  Глобално, постоянно състояние на Интернет

  Днешният интернет е изграден от много технологии, но няма централна власт за това, което е вярно. Интернет гиганти като Facebook могат да държат ключовете за съответните им царства с огромни мрежи и бази данни, които функционират донякъде като постоянно състояние, но те са частни и обхватът им обикновено е ограничен до техните собствени организации. Блокчейн, като мрежа, съдържаща неизменни данни във времето, силно защитена и устойчива на манипулации и без един собственик, може да служи като източник на истина за участниците в общността.

  Цифров дефицит

  Търгуемите токени и криптовалутата разчитат на блокчейн, за да осигурят инфраструктурата за оскъдни цифрови активи. Когато цифровите активи в миналото са били или безкрайно копируеми, или са били защитени от сложни DRM схеми, постоянното състояние на един източник на истината като блокчейн позволява създаването на уникални цифрови активи, които могат да бъдат притежавани, но не и копирани, което означава, че тези неща може да притежава реална стойност.

  Web2 срещу Web3 блокчейн стека

  Има различни блокчейни, всяка от които има свои собствени мрежи, свои правила и свои общности от участници. Дадена блокчейн платформа – като Ethereum – може да има различни различни мрежи, които можете да свържете към всяка с всички свои собствени данни. Можете да стартирате собствена мрежа, нещо, което ще направим по-късно в това ръководство.


  Всяка мрежа се състои от отделни възли, които изпълняват екземпляри на софтуера на блокчейн възела. Вместо стандартен модел сървър-клиент, блокчейн използва децентрализирани равнопоставени протоколи за комуникация помежду си и за постигане на консенсус относно състоянието на мрежата.

  В типичен стек за уеб разработка можете да създадете интерфейс, използвайки html, CSS, javascript и рамка като response. Този интерфейс комуникира с back-end, който включва съхранение на файлове, среда за изпълнение и база данни. Компонентите за съхранение, изпълнение и база данни могат да се намират на един сървър или да са част от облачна система или мрежа за доставка на съдържание.

  Единствената разлика при създаването на блокчейн приложение (често наричано разпределено приложение или dapp) е, че част от функционалността на приложението ви се доставя от блокчейн или друг разпределен механизъм. Свързването с блокчейн като Ethereum обикновено се извършва чрез включване на библиотека на javascript като web3.js или ethers.js във връзка със софтуер за възли или API за блокчейн. Библиотеките Web3 се предлагат на голямо разнообразие от езици.

  Съхранението на файлове, функционалността на базата данни и изпълнението могат да се извършват на блокчейн, въпреки че в момента блокчейн не са оптимизирани за голям обем данни или сложно изпълнение.

  Като пример можете да създадете приложение, което използва типичен уеб стек, но да създадете интелигентен договор, който се намира в блокчейна, за да извършва разпределено изчисление и да взаимодейства с токени или криптовалута. Ще говорим повече за интелигентните договори по-късно.

  Можете също така да създадете приложение, което иначе е типично, но проверката на потребителя се извършва чрез софтуер като Metamask, който е, наред с други неща, дигитален портфейл и мениджър на самоличността.

  Изпращане на първата ви транзакция

  Нека изпратим вашата първа транзакция на блокчейн като потребител. За да направите това, имате нужда от портфейл.

  Инсталиране на MetaMask

  MetaMask е продукт на ConsenSys и включва портфейл и предлага надежден набор от инструменти за взаимодействие с блокчейн веригите Ethereum. От интерес за разработчиците, той инжектира глобален API във всеки посетен уебсайт, достъпен чрез javascript на window.ethereum; за всички подробности вижте пълните документи за разработчици за MetaMask на техния сайт. За да започнете, инсталирайте разширението за браузър MetaMask chrome или използвайте приложението MetaMask Mobile, достъпно в магазина на Apple App или Google Play.

  Веднъж инсталирани, преминете през процеса на създаване на акаунт. Има няколко неща, които може да забележите: едно е, че не е нужно да въвеждате имейл адрес или друга лична информация. Второто нещо е, че се прави голяма работа за писането или съхраняването на вашата „начална фраза“; това е важно, защото това е единственият начин за достъп или възстановяване на профила ви. Повече за това по-късно.

  След като Metamask се изпълни, ще видите салдото по сметката си (0 ETH), а в горния десен ъгъл ще видите мрежата, към която сте свързани в момента. Разгънете менюто за избор на мрежа, за да разкриете списък с мрежи. Изберете Ropsten Test Network.

  Mainnet и testnet

  Всяка от тези мрежи се състои от набори от компютри, работещи с възел софтуер. Повечето възли са в Mainnet, която е основната мрежа за задържане на стойност за Ethereum. Към момента на написването имаше малко над 8000 възела, съставляващи основната мрежа на Ethereum. Можете да изследвате мрежовите възли на Ethernodes или Etherscan.

  Тестовите мрежи се състоят от много по-малко възли (мрежата на Ропстен има 3 възела) и за тях eth няма стойност. Тези мрежи се използват предимно от разработчиците, за да тестват своите dapps и интелигентни договори, преди да бъдат пуснати в мрежата. Също така ще забележите, че MetaMask дава опции за свързване с localhost или персонализиран RPC. Когато разработвате приложения на Ethereum, можете да използвате метамаска, за да се свържете и да взаимодействате със софтуер за възли, работещ във вашата собствена система или друга мрежа.

  Получаване на тестов етер

  В MetaMask копирайте публичния си адрес в клипборда, като кликнете върху името на вашия акаунт:

  Публичният ви адрес идентифицира вашия акаунт и може да бъде споделен: това е, което някой друг би използвал, за да ви изпраща жетони. Това е нещо като номер на банкова сметка или имейл адрес, в който притежавате и контролирате какво е свързано с този адрес. Доказвате, че притежавате този адрес, като подписвате транзакции с личния си ключ (който може да бъде генериран от вашата начална фраза), поради което трябва да ги запазите частни. От гледна точка на блокчейна всеки, който знае даден частен ключ, е собственик на всички активи, присвоени на свързаните с частния ключ публични адреси. Вашият публичен адрес ще изглежда по следния начин:

  0xDa4A488d8c58D57F4046CAbAc73DA0DB778DC930

  Можете да използвате кран за изпращане на тестов етер към вашия акаунт. Опитайте да използвате Кран Ropsten: поставете публичния си адрес в полето на акаунта и кликнете върху „Изпрати ми тестов етер“. Скоро ще видите, че акаунтът ви е попълнен с 1 ETH.

  Какво се е случило тук? Изпратихте публичния си адрес до крана Ethereum. Кранът извърши транзакция, изпращайки 1 ETH, притежаван от собствения му интелигентен договор, до посочения от вас адрес. Бихте могли да посочите всеки адрес и транзакцията ще бъде изпълнена. Възлите в мрежата взеха транзакцията и я включиха в минен блок, който беше записан в блокчейна и разпространен в мрежата. След това MetaMask чете от възел на блокчейна и отчита обратно транзакцията и текущото ви салдо. Няма пряка комуникация между крана и MetaMask.

  Има и друг начин да получите тестов етер. Отидете до крана MetaMask; имайте предвид, че този сайт няма да се зареди, ако нямате инсталиран MetaMask (или друг уеб3 интерфейс). Този процес демонстрира различен потребителски поток.

  Тук можете да видите, че потребителските свойства са недефинирани. С тази реализация не е нужно да копирате и поставяте адреса си от MetaMask. Когато кликнете върху бутона „заявка 1 етер“, MetaMask ще ви попита дали искате да се свържете със сайта. Приемането на тази връзка ще сподели публичния ви адрес със сайта, ще покаже баланса ви на страницата и транзакцията ще се осъществи:

  Свързването по този начин е подобно на влизането в сайт; обаче не е необходим процес на регистрация. Влизането през MetaMask предлага възможности за единичен вход, тъй като сайтовете могат да се персонализират въз основа на свързания акаунт. В този случай следният JavaScript се използва за свързване с акаунт на потребител, използвайки обекта ethereum, инжектиран от MetaMask:

  ethereum.request ({метод: ‘eth_requestAccounts’});

  След като транзакцията завърши, трябва да имате 2 ETH в портфейла си в мрежата на Ropsten.

  Изпращане на тестов етер

  Сега, обратно в полето Потребител на кран MetaMask Ether, щракнете върху оранжевия бутон 1 етер, за да дарите 1 ETH обратно на крана. Ще се появи ново известие:

  MetaMask ви моли да одобрите тази транзакция; когато потвърдите, MetaMask ще подпише транзакцията, използвайки вашия частен ключ, както е необходимо за валидиране от blockchain възли. Имайте предвид, че има някои други опции за транзакции: щракнете върху бутона „редактиране“ горе вляво, за да видите още подробности. Таксите за газ компенсират възлите и миньорите за разходите, свързани с извършването на транзакция. Всяка транзакция в Ethereum има такси, свързани с изчисленията, свързани с поддържането на мрежата работеща. В този случай 0,000021 ETH.

  Тъй като всяка транзакция трябва да премине през конкурентния процес на възприемане от възли и включване в блок, преди да бъде включена в блокчейна, можете да гарантирате, че транзакцията ви се случва по-бързо, като увеличите възнаграждението за газ, дадено на миньорите за включването на транзакцията ви в тяхната следващ блок.

  Щракнете върху Напред и потвърдете. Вашата транзакция ще бъде изброена като чакаща и в рамките на няколко минути тя ще бъде част от блокчейна и ще видите актуализираното си салдо в акаунта в MetaMask.

  Следващи стъпки

  В тази уводна стъпка ви запознахме с някои от основите на транзакциите и взаимодействието с блокчейн, предимно от гледна точка на потребителя, използвайки MetaMask. В стъпка 2 от това ръководство ще създадете своя собствена блокчейн мрежа, ще взаимодействате с нея локално и ще проучите договор за Remix. В стъпка 3 ще придобиете повече познания за местното развитие, ще използвате Infura, ще свържете всичко заедно с React и ще се свържете с тестова мрежа на Ethereum.

   Включване на програмиста: Стъпка 2Включване на разработчика Стъпка 2

   Включване на програмиста: Стъпка 2

   Включване на програмиста: Стъпка 3Стъпка 3 за включване на разработчика

   Включване на програмиста: Стъпка 3

   10-минутна ориентация на Ethereum10-минутна ориентация на Ethereum

   10-минутна ориентация на Ethereum

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Adblock
  detector