Таксите все пак! Мащабиране DeFi с натрупвания на слой 2

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Таксите все пак! Мащабиране DeFi с натрупвания на слой 2

Сборовите участия ще играят съществена роля в пътната карта Eth2. Научете как те помагат на приложенията DeFi в мащаб Ethereum днес. от Джеймс Бек, Lesa Moné 17 февруари 2021 г. Публикувано на 17 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 6 Изтеглете доклад

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за символи за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, флаш заеми, опаковани Bitcoin и Filecoin, проекти за кредитиране и други.

Дори Ethereum 2.0 непрекъснато напредва, разходите за взаимодействие с протоколите DeFi на Ethereum стават прекалено скъпи. Сега надпреварата е за разработчиците и потребителите да започнат да използват протоколи от ниво 2 (L2), които се свързват с Ethereum, за да разменят, дават под наем, заемат и осигуряват ликвидност. Добрата новина е, че пътната карта Eth2 ще разчита на сборни, тип L2 метод за мащабиране. Това също означава, че най-популярните протоколи DeFi днес започват да тестват своите приложения на L2, като някои вече са функционални за размяна на ERC-20 токени и 250 милиона долара са заключени в ликвидност.

Сборен: Тестване с DeFi приложения

Ако сте се вслушали в нашия съвет в началото на доклада и сте изпробвали няколко от тези протоколи DeFi, може би сте останали изумени от разходите за газ, за ​​да извършите сделка, да създадете NFT или да взаимодействате с протокол. Докато общността очаква по-мащабируем и по-евтин Eth2, Layer 2 протоколи пакетни транзакции, преди да удостовери основната мрежа на Ethereum. 

Една такава технология на Layer 2 е снопове, които поемат голяма част от тежестта на изчисленията и съхранението от блокчейна и използват веригата точно толкова, колкото да се възползват от нейните гаранции за сигурност. Loopring’s Решението на zkRollup вече съдържа повече от 250 милиона долара (спечелване на над 150 млн. долара през първия месец и половина на 2021 г.).

Снимка на екрана 2021 02 17 в 4 02 45 PMИзточник: DeFi Pulse

Сборните пакети също започват да привличат протоколи DeFi, които разяждат газ. Платформата за деривати, Synthetix наскоро съобщи че залагането на SNX ще продължи на живо Оптимизъм, който използва оптимистични сборове. Техен демонстрация демонстрира намаляване на разходите за газ със 143 пъти (!) и време за потвърждение на транзакцията от 0,3 секунди.

Uniswap демонстрира подобрения на потребителския опит, които са възможни с оптимизма. Разходите за газ за суапове намаляха с 10-100 пъти и транзакциите бяха потвърдени за светкавично бързи 139 милисекунди. Всъщност можете тествайте го тук.

Снимка на екрана 2021 02 17 в 4 33 03 PMОпитай геймифицираното демо на Uniswap on Optimism


Оптимизъм наскоро стартира тяхната Оптимистична виртуална машина (OVM) – бекенд за оптимистичен сбор, който позволява пълна поддръжка на виртуална машина Ethereum (EVM), а също така поддържа всички съществуващи инструменти и библиотеки за разработка на Ethereum, включително Solidity, Vyper, Трюфел, Отворете Zeppelin, MetaMask, и Web3.js наред с други.

Както се изрази Хейдън Адамс,

„Представете си, че не е необходимо да правите каквито и да е промени във вашите солидни интелигентни договори, за да може dApp да работи по подразбиране на Ethereum L2 със сигурност от Ethereum, масивно мащабиране, без проблеми с наличността на данни и синхронна оперативна съвместимост с други DAPP на L2.“

Сборовете са от съществено значение за Eth2

Сборовите участия ще играят съществена роля в пътната карта Eth2. В момента виртуалната машина Ethereum (EVM) използва цени на газа, за да ограничи количеството данни или състояние, които се съхраняват в отворената разпределена мрежа. EVM е мощен, но умишлено е ограничен. Сборните решения решават това чрез управление на състоянието извън основния EVM протокол. Това всъщност може да е по-добра позиция за Eth2, тъй като според Виталик Бутерин, „Наличността на данните за рязко разсейване е много по-безопасна от изчисляването на EVM.“

С изследователската общност Eth2 се придвижва към сборна ориентирана пътна карта, shard chains на Eth2 ще трябва да се грижи само за подреждането на данни. И може би най-важното за опита на потребителите на Ethereum днес, сборите означават, че преминаването към Proof-of-Stake ще бъде минимално разрушително за съществуващите библиотеки, инструменти и dApps днес. Вижте Ben Edgington’s скорошна публикация за това как сборните сведения се вписват в пътната карта Eth2.

Какво ще кажете за други протоколи от блок 1 на ниво 1?

С високи такси за газ за Ethereum, различни видове блокчейн може все повече да се опитват да привлекат базирани на Ethereum DeFi приложения. FTX, популярна крипто борса в Хонг Конг, реши да изгради своята децентрализирана борса, наречена Serum Солана. През ноември 2020 г. серум генерирани $ 111 милиона в обем, значително по-малко от Обем от 17 милиарда долара на базирани на Ethereum DEX през същия месец, но също така не е пренебрежимо малко.

Проектът Mooniswap, подкрепен от 1inch.exchange, също реши да се присъедини към Near Protocol за своя автоматизиран маркетмейкър (AMM) DEX. Сергей Кунц, съосновател на 1inch, твърдеше, „Като надграждаме NEAR, ще можем да експериментираме с шардинг и да бъдем подготвени за пристигането на Ethereum 2.0.“ 

Какво ще кажете за Binance Smart Chain (BSC)? Въпреки общата заключена стойност, която бързо нараства през последните седмици, моделът BSC трудно може да се счита за „децентрализирано финансиране“. BSC има само малък брой валидатори в техния модел за консенсус на органа за доказване на залог и се случва така, че Binance притежава и управлява всички тях.

Ефектите от мрежата и техническите инвестиции в Ethereum са основните причини, поради които повече приложения на DeFi не бързат да пренапишат своите интелигентни договори на нов език за нов протокол. Ето защо толкова много крипто активи като Bitcoin и Filecoin се токенизират на Ethereum, тенденция, която очакваме, ще се ускори през 2021 г. Макар и да нараства бързо, общият размер на пазара на DeFi е сравнително малък в сравнение с други търговски и финансови пазари. Много от тези усъвършенствани нови видове финансови продукти и услуги търсят първоначална ликвидност от групите търговци, които вече са запознати с базирани на Ethereum крипто портфейли като MetaMask, силен опит в ъптайм на мрежата, здрави инструменти и услуги за одит, както и емисии данни и оракули по веригата.  

Оперативната съвместимост между блокчейните остава активно изследователско пространство. Смятаме, че тежестта на активността на Ethereum ще тласне повече активност към протоколите Layer 2, които вече са оперативно съвместими с Ethereum. Освен това, тъй като технологиите на Layer 2 като сборни модули се включват в Eth2 пътна карта, Приложенията на DeFi може би е по-добре да изчакат да видят как изследователските екипи ще разберат изпълнението и консенсуса на кръстосаните данни, преди да се осмелят да се отдалечат от широко приетите стандарти на Ethereum. 

DeFi ScoreEth2Layer 2Newsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map