Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Веригата за маяци Ethereum 2.0 е тук. Сега какво?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Обяснено на HomeBlogBlockchain

Веригата за маяци Ethereum 2.0 е тук. Сега какво?

Наред с Ethereum се изгражда масивна нова структура. Сърцевината на тази структура е Beacon Chain, която реформира модела на консенсус от Proof of work в Proof of Stake.by James Beck 1 декември 2020 г. Публикувано на 1 декември 2020 г.

Спокойствие сега 2

Първият блок дойде от Валидатор 19026, с енигматичните графити „Господин Ф беше тук.“ Дванадесет секунди по-късно дойде следващият блок, графити, показващи, че валидаторът може да се намира в Цуг, Швейцария. Веригата Eth2 Beacon нараства стабилно, блок по блок на всеки 12 секунди. След това дойде следващото препятствие: ще има ли достатъчно валидатори онлайн, за да финализира първата Епоха? Да! 82.27% от валидаторите потвърждават валидността на Epoch 0, пословичния партер на Beacon Chain. Първата Епоха стана неизменно финализирана. Eth2 е тук; Спокойствие сега!

Източник: Beaconcha.in

Трябва да се признае, че вълнението за тази първа голяма стъпка при стартирането на Eth2 Beacon Chain може да бъде загубено от онези, които не са напълно потопени в техническия лексикон на Eth2 – слотове, епохи, окончателност? Въпреки че термините са нови за Eth2, концепциите не са нови за тези, които знаят малко за блокчейн. Над 21 063 валидатори от цял ​​свят (помислете за възли в мрежа) бяха онлайн, за да се съгласят, че първите блокове в нова верига са валидни. Тази нова верига се нарича Beacon Chain на Ethereum 2.0, която координира мрежата и въвежда Proof of Stake в Ethereum. 

Какво ще направи веригата Beacon?

Мислете за веригата Beacon като за голям фар, издигащ се над синьо море от данни за транзакции. Това е постоянно сканиране, валидиране, събиране на гласове и раздаване на награди на валидаторите, които правилно потвърждават блокирането, отнемане на награди за тези, които не са онлайн, и намаляване на ETH от злонамерени участници. 

Александрийски фар - Енциклопедия на древната историяВпечатление на художник от Фара на Александрия, построен в. 300 – c. 280 пр.н.е. и едно от седемте чудеса на древния свят. Източник: Ubisoft Entertainment SA)

Веригата на маяците не променя Ethereum, който използвате днес. Все още можете да изпратите ETH на приятел, да разменяте токени MetaMask или Разменете, играйте с вашия Оси, монетен двор NFT База на монетен двор, и ферма за добив на вашия любим протокол DeFi. Ethereum, както знаете, все още е на живо и напълно функционален и ще продължи да бъде такъв, докато се слее с новата блокчейн Eth2 и стане отделен парче. Междувременно заедно с Ethereum се изгражда масивна нова структура. Сърцевината на тази структура е Beacon Chain, която реформира модела на консенсус от Proof of work в Proof of Stake. Веригата на маяците вече е жива и към момента на писане на това 20 епохи (една епоха е с дължина 6,4 минути и всяка епоха съдържа 32 произволно назначени валидатори, за да предложи блок във всеки слот). 

Beacon Chain е механизмът за координация на новата мрежа, отговорен за създаването на нови блокове, гарантиране на валидността на тези нови блокове и възнаграждаване на валидаторите с ETH за поддържане на сигурността на мрежата. Proof of Stake отдавна е част от пътната карта на Ethereum и разглежда някои от слабостите на blockchains на Proof of Work като достъпност, централизация и мащабируемост. Вместо миньорите да изразходват енергия за валидиране на блокове, произволно избраните валидатори (всеки съдържащ своя дял от 32 ETH) предлагат нови блокове, които се гласуват от други валидатори. Всеки блок включва източник на произволност, който се смесва с другите случайни данни в епохата. 

Следваща: Chard Chains


Със системата Beacon Chain и Proof of Stake, която вече е на разположение, се установява следващият етап на Ethereum 2.0 парчета вериги, което ще надгради капацитета за данни на Ethereum, правейки мрежата по-бърза и по-мащабируема. Sharding като концепция не е новост за Ethereum. Това е често срещана техника на база данни или търсачка за разбиване на огромни количества данни на по-малки парчета. Ethereum 2.0 ще разпредели натоварването на мрежата в 64 отделни парчета.

Според Фондация Ethereum, „Шардовите вериги трябва да се доставят някъде през 2021 г. в зависимост от това колко бързо напредва работата след това веригата на маяците стартира. Тези парчета ще дадат на Ethereum по-голям капацитет за съхранение и достъп до данни, но те няма да бъдат използвани за изпълнение на код. ” Създаването на вериги за парчета на Ethereum 2.0 е посочено като фаза 1 в техническата пътна карта.

В крайна сметка веригата Beacon също ще отговаря за произволно назначаване на залагащи за валидиране на вериги от парчета. Това означава, че е изключително трудно за заложниците да се сговарят и да поемат парче (според Chih-Cheng Liang вероятността е по-малка от 1 на трилион).

Голямото сливане

След като мрежата Ethereum 2.0 установи вериги за парчета, следващата важна стъпка ще бъде обединяването на текущата основна мрежа на Ethereum с Ethereum 2.0. Напоследък терминът за това е „докинг“. Това ще бъде значимо събитие, защото ще отбележи официалния край на Proof of Work на Ethereum и може да се случи в края на 2021 г. или началото на 2022 г.. 

Към този момент все още има много изследвания, които продължават и пътната карта може да се промени в зависимост от това, което общността на разработчиците на Eth2 реши, че е най-добрият път напред. Точно вчера Михаил Калинин от клиента на ConsenSys’s Teku публикува предложение за изпълнима верига маяк. В зависимост от начина, по който се получава и разглежда това предложение, това може да означава, че Eth1 може да се слее с Eth2, като изключи доказателството за работа, дори преди завършването на рязкото завършване. 

Както обяснява Бен, това е неговото съществено значение Бюлетин на Eth2, „Всичко това е част от Eth2, преминаваща към пътна карта, ориентирана към сборни сведения. За тази цел публикува друг колега Александър Белинг Сборен пакет с ефирен на данни Ethereum 2: свързване на наличността на данни с изпълнението. Става въпрос за доказване „че транзакциите, поставени на парчетата данни, са същите като тези, използвани в парчето за изпълнение, без да се предоставят тези транзакции на интелигентния договор.“

Кога валидаторите на веригата Beacon могат да събират награди?

Както се предсказва от мнозина в екосистемата Ethereum, централизираните борси започват да намекват за предлагане на услуги за залагане на Eth2. Codefi Staking изгради API за борси, попечители и институции, за да осигури залагане на своите клиенти, така че те да могат да печелят награди, като същевременно запазват Eth2 в безопасност. Coinbase наскоро обявено че наградите за залагане идват скоро. 

Всички, които се ангажираха с ETH да залагат и валидират на веригата Beacon, влязоха, знаейки, че може да не успеят да изтеглят този ETH до фаза 1.5 или по-нова. Вече има обаче редица решения, които може да са полезни за участниците, желаещи по-голяма ликвидност. LiquidStake, например, позволява на потребителите да теглят USDC заем върху своя заложен ETH. Coinbase обещава възможността да търгува производна версия на ETH на ETH, който потребителят заключва във веригата Beacon. 

Има и нови предложения за това как залозите и наградите на валидатора могат да бъдат изтеглени от веригата за маяци в бъдеще:

Знаете ли, няма да има нов ETH на Ethereum. ETH е ETH, без значение за Ethereum 1.0 или Ethereum 2.0. Няма такова нещо като „ETH2 токени“ (tsk tsk Coinbase), но наистина има планове за създаване на производни токени въз основа на ETH, заключени в интелигентния договор на Beacon Chain. RocketPool планира да издаде rETH, които са символни производни, които представляват заложен ETH на веригата Beacon. Изглежда също, че Coinbase и други борси ще направят същото. Но за тези от вас, които не са заложили на Eth2, не се притеснявайте, нищо не се случва с вашия ETH. Ако сте притежател, ще се случи преминаването към Ethereum 2.0 и вашият ETH, заключен в хладилно хранилище, ще бъде същият ETH, който ще може да използва нова система Ethereum 2.0. 

Дотогава разгледайте нашата база от знания за Eth2, за да научите повече за нашите продукти и фазите на Eth2, абонирайте се за Теку бюлетин за критични корекции и издания и се абонирайте за Бюлетинът на Eth Edgington на Ben2 за да сте в крак с последните изследвания и разработки. Щастлив залог. 

Ethereum 2.0 Newsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Адрес на електронната поща Ексклузивно съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector