Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Защо децентрализираните автономни организации (DAO) са от съществено значение за DeFi

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Защо децентрализираните автономни организации (DAO) са от съществено значение за DeFi

DAOs (Децентрализирани автономни организации) се превръщат в основната среда за управление на DeFi в крипто и консервативно контролират над 480 милиона долара. От Джеймс Бек, Матисън Ашер, 3 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 2 Изтеглете доклад

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за токени за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, флаш заеми, опаковани Bitcoin и Filecoin, кредитни проекти и други.

Сега, когато обсъдихме някои от основните иновации на приложенията DeFi, може би се питате: Кой решава бъдещето на тези приложения? Почти всички основни приложения на DeFi, от Uniswap до Aave до MakerDAO, сега се управляват от DAO, което означава Децентрализирана автономна организация. 

DAO са ръководни органи, които контролират разпределението на ресурси, свързани с проектите, с които са свързани, и също са натоварени да осигурят дългосрочния успех на проекта, който подкрепят. Тази задача също не е малък подвиг, тъй като DAO консервативно контролират повече от 480 милиона долара

Общо DAO активи под управление. Източник: DeepDAO

Децентрализираните автономни организации вписват колкото се може повече права и отговорности, които корпорация или организация с нестопанска цел обикновено успява да изпълни самостоятелно интелигентни договори. Членовете на DAO използват жетони, за да гласуват правилата на по-голям децентрализиран протокол или система. Докато най-известният „DAO“ беше подложен на сериозен хак през 2016 г. точно когато Ethereum започваше да излита (описано в новата книга на Matt Leising, Извън етера), концепцията за DAO все още притежава мощен призив към проекти, които искат да разширят управленските решения до общността на притежателите на символи. MakerDAO е един такъв пример, при който притежателите на управляващия токен MKR гласуват за промени в протокола DAI stablecoin. 

Досега повечето DAO работят в следната рамка. Всеки, който държи определено количество токени, може да предложи промени в основния протокол. Тези предложения могат да имат технически характер, като например Предложение на Compound №31, които се стремяха да коригират резервните фактори за различни сложни пазари или по-идеологически, като Dharma’s Разменете Предложение №2 за Uniswap DAO, който призова Uniswap да възнагради своите потребители с UNI, тъй като те бяха изключени от първоначалното разпространение на токени.

След като предложението бъде успешно предложено, общността на притежателите на маркери за управление за съответния проект трябва да гласува, ако те са „за“ или „против“ предложението. Различните DAO имат различни изисквания за кворум, за да може дадено предложение да премине, но докато този кворум е изпълнен, обикновено правилата за мнозинството. Всеки DAO има някои основни разлики, точно както всяка демокрация по света варира в начина, по който изпълняват демократичните принципи. Има различни нива на контрол и баланс в различните DAO.

Тъй като съставът на интелигентните договори за създаване на DAO е с отворен код, става все по-лесно да се използват съществуващите DAO структури, като например Арагон, MolochDAO, или DXdao за управление на проекти. Aragon е най-популярната DAO рамка, използвана от BarnBridge, PieDAO и Aavegotchi, наред с други. DAOstack (или dxDAO), разработен от Гнозис, управлява Omen.eth (платформа за прогнозиране на пазара), Swapr.eth (автоматизиран маркет мейкър), Mesa.eth (децентрализирана борса) и Rails.eth (система за микроплащания). Общо DXdao управлява 30,9 милиона долара сред 448 членове. 

Топ DAO по активи под управление. Източник: DeepDAO


Докато много от описаните по-горе DAO експериментират с нови управленски структури, някои DAO са избрали да повторят по-традиционните модели на управление. Например, LAO (автономна организация с ограничена отговорност) е инвестиционен DAO, който много прилича на фирма за рисков капитал. Трябва да сте акредитиран инвеститор, за да се присъедините към този DAO и след като бъдат приети, членовете обсъждат различни проекти, за да разпределят средствата на LAO. Когато даден проект се разглежда сериозно, членовете на LAO гласуват дали проектът трябва да получи финансиране от групата.  

Децентрализирани ли са DAO?

Разбира се, все още сме много рано в експерименталния етап на DAO и сме виждали някои DAO да срещат някои проблеми. Например, копнежът „DAO“ наскоро премина YIP-57, озаглавен „Funding Yearn’s Future“. Това гласуване ще доведе до отпечатването на повече YFI, за да се стимулира бъдещото развитие от участниците в общността.

Проблемът? През септември 2020 г. Притежателите на токени за управление на YFI гласуваха да изгорят ключа на монетния двор, което означава, че вече е имало гласуване, за да се отървете от възможността да печатате повече YFI. Екипът на Core Development на Yearn реши да не се придържа към първоначалния вот, но изпълнява гласуването, за да отпечата повече YFI.

Точните правомощия на екипа на Core Development на Yearn не са посочени, нито ролята на притежателите на маркери за управление на YFI в процеса на управление. Тази липса на структура породи объркване в общността на YFI и доведе до съмнения относно децентрализацията на „DAO“ на Yearn.

Независимо от това, DAO ще продължат да бъдат нарастваща сила в DeFi и извън него. Ние сме в ранните фази на експерименти за това как ще изглеждат тези нови управленски структури и как ще работят.

DAOsDeFiEthereumGovernanceMetaMaskNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector