20+ приложения за технологията на блокчейн, които трябва да знаете

Изучаването на употребите на блокчейн технологията може да ви даде ясно разбиране за това как тя може да промени света около нас. Ако сте нов в blockchain и искате да научите технологията blockchain in and out, тогава изучаването на използването на blockchain технологията наистина може да помогне!

Никой не отрича въздействието на блокчейн технологията в нашия реален свят. Дори опитните потребители на блокчейн могат да се възползват, като научат случаите на използване на технологията на блокчейн. А какво да кажем за предприятията? Е, обхванахме всички, тъй като ще преминем през използването на блокчейн технологията от гледна точка на бизнеса и предприятията.

Освен това, ние ще разгледаме и реалното използване на блокчейн технологията, която е насочена към хора, които не са от технически опит. Като цяло тази публикация ще бъде пълно ръководство за научаване на случаите на използване на технологията на блокчейн.

Но преди да го направим, трябва да научим за технологията Blockchain. Да започваме.

Технология на блокчейн: нов начин да видим света

Нашият свят е централизиран. Ако се огледате около себе си, ще намерите тонове услуги, които използват централизация, за да задвижат целия си процес. Банката, която посещавате, за да депозирате или обменяте пари, е централизирана и те държат собствеността върху активите ви по повече начини, отколкото можете да си представите.

Технологията Blockchain е тук, за да разчупи оковите на централизацията и да предостави по-добри възможности на крайните потребители. В основата си блокчейнът е децентрализирана мрежа, базирана на равнопоставена книга, където няма централен орган.

Основната идея на децентрализацията е това, което прави блокчейн технологията толкова популярна. Сега той се използва в различни сектори за подобряване на състоянието им.

За да осигури децентрализация, мрежата използва някои ключови неща, за да накара децентрализацията да работи.

  • Всеки партньор участва в поддържането на мрежата. Всеки партньор също има пълно копие на регистъра.
  • Мрежата също използва метод на консенсус, който потвърждава транзакциите.
  • Механизмът за копаене се предоставя и на връстници, когато те трябва да участват в метода на консенсус, като спазват правилата за копаене.

Ако сте нов в blockchain, препоръчваме ви да разгледате нашето подробно ръководство за blockchain, което сме създали за начинаещи: Blockchain за начинаещи: Ръководство за начало.

20+ приложения за технологията на блокчейн, които трябва да знаете

Сега, когато разбрахме основите на блокчейн технологията, вече можем да насочим фокуса си към случаите на използване на технологията блокчейн.


Използва за блокчейн технология

Първо, ще разгледаме употребите на блокчейн технологията от бизнес гледна точка.

Бизнес използва за блокчейн технология

Бизнесът има различни нужди. Те се нуждаят от технология, която може да бъде ефективна, прогресивна и да им помогне да решат проблемите, свързани с предишните технологии.

Blockchain осигурява този обхват на подобрение за бизнеса и това вече може да се види на текущия пазар. Сектори като финанси, здравеопазване, недвижими имоти, енергетика, медии и други се придвижват към приемане на блокчейн бавно и кратко.

Нека разгледаме някои от бизнес случаите на използване на блокчейн технологията.

Здравеопазване

В момента сме в средата на пандемия. И ако погледнете данните, нашите здравни системи не са подготвени за нещо подобно. В някои страни има огромно търсене на легла и няма начин да се научи къде са налични легла. Това се дължи на централизираната система за здравеопазване, която използваме през последните три до четири десетилетия.

Централизираният подход означава, че няма подходящ начин за комуникация между болниците за споделяне на критична информация за леглата, лекарството или профила на пациента. Друг проблем, който настоящите централизирани системи са липсата на проследяване на лекарствата. Това води до по-високи цени на лекарствата, предлагани на черно от самите болници. Накратко, липсва прозрачност в цялата система.

Blockchain променя всичко това. Той осигурява прозрачна, без доверие и неизменна система, която може да промени начина, по който здравеопазването може да се справи с проблемите. Например, лекарствата могат да бъдат проследени чрез интегрирането им във веригата на доставки. Също така, като използва свързана блокчейн мрежа, всеки играч може да споделя критична информация помежду си. Пациентите също могат да се доверят повече на системата и да разберат как работи системата.

Един забележителен играч в здравеопазването, който променя пейзажа с помощта на блокчейн технологията, е BurstIQ. Това е платформа за сигурност, която позволява на компаниите сигурно да прехвърлят данните на пациента от едно място на друго. Те също така спазват строги правила за съответствие с HIPAA.

Покрихме Blockchain For Healthcare, където можете да намерите всички интересни случаи и приложения.

Блокчейн за здравеопазване: Използвайте случаи и приложения

Управление на веригата за доставки

Няма съмнение, че основният гръбнак на всеки бизнес там е управлението на веригата за доставки. Независимо дали става въпрос за търговия на дребно или електронна търговия, наличието на оптимална верига за доставки може да създаде или разбие бизнес.

Въпреки че бизнесът работи впечатляващо с настоящите системи за управление на веригата за доставки, все още има някои основни недостатъци, които не му позволяват да работи с максимално оптимална производителност.

Текущата точка за управление на веригата за доставки е проследимостта. Технологията Blockchain осигурява прозрачност на целия процес на веригата на доставки. Той дава на бизнеса възможността да проследява стоките от точките на източника до точките им за доставка. Тези проследявания се извършват точно и осигуряват по-добър начин за обработка на стоките и тяхното състояние.

Хранителната индустрия може да използва радикалната промяна, осигурена от технологията блокчейн. IBM Food Trust е един от основните примери, когато става въпрос за проследяване на храна. Те проследяват храните от техния произход до тяхната консумация, което е от полза за почти всички в процеса, включително търговците на дребно, производителите, доставчиците и крайния потребител. Той работи, като маркира всеки хранителен продукт с уникален баркод, който се генерира от блокчейна. След това се проследява през целия си жизнен цикъл. Така че, ако нещо се обърка, системата ще бъде уведомена за това и ще бъдат предприети съответните стъпки за разрешаването му.

Ако се интересувате да научите повече за веригата за доставки и нейното въздействие върху блокчейн технологията, тогава вижте курса The Ultimate Blockchain And Supply Chain!

Също така вижте, Blockchain For Supply Chain: The Game Changer

Курс за блокчейн и верига за доставки

Недвижим имот

Недвижимите имоти са голяма индустрия и цифрите говорят сами за себе си. Само в САЩ бизнесът с недвижими имоти процъфтява с около 6-7% всяка година със средна средна цена за къщи около 300 000 долара. Номерът може да създаде впечатлението, че недвижимите имоти работят както е обещано и не страдат от никакви проблеми. Това е напълно погрешно!

Като цяло недвижимите имоти могат да бъдат много печеливш пазар. Той обаче не е толкова оптимален или печеливш, колкото би трябвало – с правилната технология.

Текущите проблеми на недвижимите имоти са липсата на прозрачност, посредници, дълъг процес и измами. И така, какво означава всичко това?

Пример

Ако решите да купите къща през 2020 г., трябва да преминете през стъпка или процес, който може да отнеме много време и да струва много. В началните етапи трябва да проверите дали имотът, който сте решили да закупите, се продава законно от реалния му собственик или не. За да проверите това, трябва да наемете адвокат, който да провери документите. На всичкото отгоре хартията може да бъде фалшифицирана, за да заблуди потенциалния купувач. След като сте доволни от собствеността и оригиналността на документите, можете да преминете към закупуване на имота чрез посредник.

Посредниците имат свои собствени предимства и недостатъци. Разбира се, те ви помагат да сключите сделката, но също така взимат и добри хонорари за това, което правят. Да не говорим, те добавят още един слой сложност към целия процес на закупуване на къщата.

Но как технологията блокчейн решава проблемите с недвижимите имоти?

Прави го чрез осигуряване на прозрачност, премахване на посредници, добавяне на проверимост и намаляване на разходите. Тъй като блокчейнът предлага ненадеждна и прозрачна платформа, няма нужда от посредници, тъй като всичко е прозрачно както за купувача, така и за продавача. Имотите могат да бъдат регистрирани и дигитално, като се добавя възможност за проверка на имота, включително неговия собственик.

Така че, ако сте отишли ​​да купите имот чрез платформа или пазар, задвижван от блокчейн платформа, тогава трябва да изберете имота и да го купите без много да мислите.

Платформата ще се погрижи за всичко останало, включително за добавяне на заеми и обработка на собствеността чрез интелигентни договори. Интелигентният договор е начин за автоматизиране на аспекти на договор, като например прехвърляне на собствеността върху купувача, след като цялата сума на заема бъде изплатена. Интелигентните договори могат да бъдат кодирани, за да включват специални условия. По същество това е юридически документ в код.

Има много компании, които използват блокчейн технологията. Някои от забележителните включват PropertyClub, ManageGO, и RealBlocks.

Енергия

Когато говорим за енергия, това означава енергията, генерирана чрез различни средства, например от въглища, вятър или слънце. Електричеството е една от основните форми на енергия, която захранва почти всичко около нас. През последните две до три десетилетия в енергийния сектор се наблюдават радикални промени, които обхващат повече области и произвеждат енергия, която захранва столичните градове. Обхватът обаче е ограничен и има проблеми, които трябва да бъдат решени.

В основата си основната причина енергийният сектор да не е в състояние да реши проблемите е, че е централизиран. Основните проблеми включват недостижимост, по-малка устойчивост и прозрачност.

Всичко това ще се промени с блокчейн технологията, тъй като ще подобри много случаи на използване, включително разпределение на едро на едро, търговия с равнопоставена енергия и т.н.!

Това означава, че потребителите могат да произвеждат енергия и да я свързват към отворена мрежа, която да консумират другите. Идеята е невероятна, тъй като премахва централизацията и дава възможност на енергията да достигне до части от света, където компаниите не могат да създадат инфраструктурата. Търговската търговия с енергия между партньори може да се автоматизира с интелигентни договори.

Решетка+ е една от онези енергийни компании, които използват блокчейн технологията, за да дадат възможност за разпределение на енергия на едро, включително равнопоставена търговия с енергия.

Ние, от 101Blockchains, разговаряхме и с изпълнителния директор на Energy Friendly Solutions, S.A., Oscars Odin. В интервюто си той говори за създаването на това как блокчейн технологията може да пробие монопола в енергийния сектор и използването на обмен между партньори. Той говори как IoT устройствата могат да бъдат свързани заедно, осигурявайки проследяемост, прозрачност и доверие в цялата мрежа. Те искат да променят енергийния сектор със своите иновативни технологии. За да научите повече, препоръчваме да проверите интервюто за прожекторите на общността.

https://www.youtube.com/watch?v=YGsi0OKe360

Медия

Последното използване на бизнеса за блокчейн технологията, което въздейства, което ще обсъдим, е медийният сектор. Това е един от секторите, които непрекъснато се развиват в зависимост от социално-икономическите условия на региона. Китай например има строг медиен контрол, който може да доведе до контролирани медии и свобода.

Това обаче не е така за всяка държава там. С безплатните медии се появяват много други проблеми, включително нарушаване на IP, централизирано съдържание и проблеми с осигуряването на приходи.

Друг проблем, от който страдат много потребители, е невъзможността да изберат избраната от тях платформа. Така че, ако сте създател на съдържание и искате да достигнете до възможно най-много хора, трябва да изберете популярните платформи за съдържание там. Това не само ограничава аудиторията, която получавате, но и парите, които печелите от вашето съдържание, тъй като платформите намаляват добра сума за услуги като такси. Това не е печеливша ситуация за създателите на съдържание.

Пример

YouTube е отличен пример за монопол върху съдържанието. Първоначално те успяха да съберат тонове съдържание, като предоставиха добри пари за създаване на съдържание на създателите на съдържание на платформата си. С течение на времето обаче те направиха всичко строго, като предоставиха по-малка стойност на създателите на съдържание. Техният алгоритъм също е под въпрос, тъй като благоприятства един тип съдържание от други. В основата на проблема стои централизацията.

Децентрализираният подход, използващ блокчейн технологията, е новаторски в медиите, тъй като решава повечето проблеми. Създателят на съдържание може да пусне съдържанието си в децентрализирана платформа, където няма ограничение нито за обхват. Освен това не се намалява такса за споделяне на тяхното съдържание в мрежата. И накрая, всяко съдържание съдържа кодове, които могат да се използват за установяване на нарушение на IP.

Така че, ако някой извърши нарушение на IP, тогава системата може да го открие сама и да предприеме действия въз основа на определенията на интелигентния договор.

Spotify има за цел да използва блокчейн технология, за да създаде по-добри отношения между потребителя и създателите.

Използва за технология Blockchain за предприятие

Сега, след като разбрахме как технологията на блокчейн носи ползи за бизнеса, можем да разгледаме предприятията. Въпреки че предприятията са някакъв бизнес, те се определят най-вече като бизнеси, които са големи по своята целева аудитория и мащаб.

Така че, ако сте част от предприятието, което решава проблемите на милиони потребители, тогава четенето на този раздел може да ви помогне.

В момента блокчейнът все още е в начален етап. Това обаче е неактивно развитие от множество субекти по света. Хиперледгер е един от основните примери за развитие на блокчейн в целия свят. Това е проект с отворен код, който се състои от инструменти, рамки и библиотеки за предприятия за изграждане и проучване на решения около технологията на блокчейн.

В 101Blockchains.com сме обхванали Hyperledger в дълбочина. Така че, ако искате да научите повече за това, разгледайте статиите, публикувани по-долу.

  • Аналитичен кът: Какво е Hyperledger?
  • Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain от следващо поколение
  • Случаи на използване на плат Hyperledger и казуси

Ние също така разгледахме употребите на блокчейн технологията за предприятието, 10+ Must Know Enterprise Blockchain Use Случаи, в които обсъдихме случаите на използване на блокчейн в предприятието.

Банкиране и финанси

Финансовият сектор е водещият сектор в внедряването на блокчейн технология. Кворумът е една от корпоративните блокчейн рамки, които предлагат на организациите да се възползват от блокчейн.

В банковото дело и финансите имаме децентрализирано финансиране (DeFi), което е в основата на промяната. DeFi е движение с отворен код за драстично промяна на начина на функциониране на финансовите приложения в децентрализирана архитектура. В основата си няма централизация, която да премахне основните проблеми на неправомерното използване на средствата. Ethereum е ключовата блокчейн платформа, която се използва за създаване на DeFi приложения.

Отделно от това банките могат също така да внедрят блокчейн технология, за да усъвършенстват своя банков процес. Те могат да го автоматизират, за да осигурят безпроблемно изживяване на крайните потребители.

И накрая, можем да видим и въздействието на блокчейн върху това как активите или стойността могат да бъдат прехвърлени по целия свят, без да е необходим централизиран субект.

Хранително-вкусовата промишленост

Хранителната промишленост изпитва остра нужда от промяна. От храната получаваме енергия и яденето на добра храна може да означава по-добро здраве за всеки. Това обаче не е така, когато става въпрос за храната, която ядем ежедневно. В храната може да има замърсяване, което не бихме знаели. Това не е безопасно.

За да се гарантира безопасността на храните, цялата верига на доставки трябва да бъде прозрачна по отношение на качеството и състоянието на храните. С блокчейн това може да се случи.

Хранителните контейнери могат да бъдат уникално идентифицирани на блокчейна с всички необходими сензори. Така че, ако качеството на храната се влоши, тогава сензорът може да идентифицира проблема и да изпрати съобщение до процесора. Те могат да изберат да го заменят или напълно да го изхвърлят.

Уникалната идентификация, добавена към всеки хранителен продукт, също означава, че лицето, което го купува, може да провери произхода и маршрута на хранителния продукт, като използва платформата за обществена информация.

На дребно

Индустрията на дребно също може да се възползва от блокчейн технологията. Що се отнася до търговията на дребно, тя обхваща много различни видове бизнес, включително магазини за храни, платове или електроника. Вече обсъдихме по-горе как технологията блокчейн може да промени хранителната индустрия, като осигури безопасност на храните, като следи отблизо целия жизнен цикъл на храната – от началото до края.

Но какво ще кажете за други решения за търговия на дребно? Те също така могат да изберат да използват технологията на блокчейн, за да наблюдават веригата му на доставки и да я направят възможно най-ефективна. Прозрачността променя играта, където бизнесът на дребно може да осигури по-добро обслужване. Клиентите също така ще могат да се доверят по-добре на търговците, тъй като те могат сами да проверят информацията чрез публични портали.

Автомобили

Автомобилната индустрия набира повече скорост с нарасналото търсене на лични превозни средства. Тъй като самоуправляващите се автомобили усещат по-голямо присъствие по пътищата, ще бъде обичайно да се види технология, изпечена в бъдещите автомобили. И блокчейн технологията може да изиграе решаваща роля, за да позволи на автомобилната индустрия да достигне крайъгълен камък.

С блокчейн технологията вградените сензори могат не само да улавят информацията, но и сигурно и прозрачно да я съхраняват и разпространяват с упълномощените субекти. Те ще подобрят доверието и сътрудничеството между страните, участващи в екосистемата, включително потребители, превозни средства и предприятия.

Ръководителите на автомобили също приемат, че блокчейн технологията може да окаже своето въздействие през следващите три години.

Държавни служби

Не всички правителства са гъвкави, когато става въпрос за възприемане на иновации. Но има много хора, които разбират и се наслаждават на потенциала, който технологията на блокчейн може да предложи.

Едно от тези правителства включва Дубай. Тяхната цел да направят Дубай първият град в света, изцяло захранван от блокчейн до 2021 г., е един от основните примери за това как интеграцията на блокчейн е жизненоважна за успеха на всички.

Швейцария е друга страна, която харесва това, което технологията на блокчейн може да предложи. Те са най-удобната за крипто и блокчейн държава, където данъчните закони са облекчени и приветливи. Те също така подкрепят иновациите, тъй като позволяват краудфандинг до 1,05 милиона долара за стартиращи компании, без да е необходимо да попадат в обхвата на регулаторните закони.

Всяко правителство може да използва блокчейн технология, за да промени процеса си. Използвайки блокчейн, те могат да направят своите процеси прозрачни и обществото ще има по-добро разбиране за това как работят техните правителства. Не само това, много правителства могат също така да изберат да използват блокчейн технология, за да захранват своята система за гласуване, като внасят пълна прозрачност в процеса.

Застраховка

Застраховката е жизненоважна за правилното функциониране на нашето общество. Почти всеки сектор или човек се нуждае от застраховка, за да живее живота си, без да се притеснява от непланирани събития, които засягат здравето, богатството и интелектуалния им капацитет.

Тъй като глобалният пазар на застраховките се променя бързо, това е единственият момент, когато сред застрахователните компании ще нарасне внедряването на блокчейн технологии. Всъщност вече можем да видим организации, които възприемат технология за разпределена книга. В проучването, направено от Accenture през 2019 г., 80% от ръководителите казват, че тяхната организация използва технология на разпределена книга в една или друга форма.

И така, как технологията на блокчейн се възползва от застраховката? Е, прави го, като осигурява подобрена яснота, прозрачност и неизменност на цялата система. С всичко в блокчейн мрежата застрахователите могат да обработят застраховката си за броени минути. Застрахователната индустрия също може да се възползва от нея, тъй като премахва измами от системата, като автоматизира повечето от параметрите за отчитане на застраховането.

Например, модерен автомобил със сензори може да съобщи за произшествие директно на застраховка с данни в реално време, осигурявайки автентичност на целия случай. След като данните бъдат получени, застрахователната компания може да обработи застраховката, без да губи време. По този начин както застрахователите, така и застрахователните компании се възползват от целия процес.

Има много компании, които работят активно за интегриране на блокчейн технологията в своята застрахователна организация. Etherisc е една от компаниите, които предоставят платформа за разработка с отворен код за децентрализирани застрахователни приложения.

Случаи на реална употреба

Досега може да имате ясно разбиране за използването на блокчейн технологията. Но ако сте човек, който не е подкован в технологиите и нямате представа как блокчейнът ще промени живота ви, тогава този раздел е за вас. Можете също така да възприемете това като други приложения за технологията на блокчейн.

Добрата новина е, че вече разгледахме реални случаи на използване на технологията на блокчейн в нашата подробна публикация тук: Случаи на реална употреба на блокчейн – 46 приложения за блокчейн

Там обсъждаме някои от завладяващите реални случаи на употреба в много сектори, включително здравеопазване, търговия на дребно, складиране, недвижими имоти и т.н..

Ако четете тази статия, трябва да използвате уеб браузър. И вече има уеб браузър, Смел, който използва технологията на блокчейн, за да подобри поверителността и да даде на потребителя правото да споделя личните си данни на компаниите.

Освен това има SimplyVital Health, решение за здравеопазване, което има за цел да предостави на здравните специалисти, доставчици и клиенти начин за свързване и споделяне на информация с помощта на блокчейн технологията.

Използва за блокчейн технология в правителството

Запазихме този раздел за използване на блокчейн технологията в правителството. Вече обсъдихме накратко въздействието на блокчейн технологиите върху правителството.

Има множество случаи на употреба, които включват следното.

  • Управление на самоличността: Правителствата могат да използват блокчейн технология, за да внедрят подходящо решение за управление на идентичността за своето население. Това е по-добре от предоставянето на идентификация чрез централизирани средства, тъй като подходът е децентрализиран и прозрачен. Обществеността може също да използва системата, за да се удостовери, където и да е, без да е необходимо да носи документи. Всичко, от което се нуждаят, е техният публичен ключ за проверка чрез платформа или приложение за управление на идентичността.Управление на записите: Подобно на управлението на самоличността, правителствата също могат да създадат управление на записи, което да работи върху технологията на блокчейн. По този начин хората могат да записват документи в блокчейн мрежата, без да се притесняват дали ще се загубят или копират от някой друг. Те могат да го използват в движение и винаги имат по-добри начини да се справят с регионалните закони.
  • Гласуване: Гласуването винаги е било предизвикателен процес за всяко правителство. С блокчейн нещата могат да се променят, тъй като правителствата най-накрая могат да извършат прозрачен процес за гласуване с технологията на блокчейн. Това също ще почива на конспиративните теории, свързани с гласуването, и ще даде на обществеността ясна перспектива за случващото се.
  • Данъци: Правителствата могат да обработват данъци и чрез децентрализирана платформа, която предоставя безплатни услуги за плащане на данъци за всички.

Компаниите активно внедряват технологията Blockchain

Много компании активно прилагат блокчейн технологията. В този раздел ще разгледаме малкото компании, които активно прилагат или инвестират в блокчейн.

В Банки и финанси можете да намерите компании като Visa, HSBC, Barclays и други, използващи блокчейн технология. Ако виждате здравеопазване, има играчи като FDA, Pfizer и DHL Express. В нашия пост „Какви компании използват технологията Blockchain?“ Изброихме повечето от тези компании. Можете да надникнете, като погледнете изображението по-долу.

компании, инвестиращи в блокчейн

Има и компании, които инвестират в блокчейн. Мотивът на тези компании е да усъвършенстват блокчейн технологията чрез изграждане на инструменти, библиотеки и рамки. След това имаме компании, които инвестират в стартъпи, за да им помогнат да постигнат целта си в замяна на печалбите.

Можете да проверите целия списък на компаниите, инвестиращи в блокчейн тук: Компании, инвестиращи в блокчейн.

Заключение

Това ни води до края на нашите 20+ употреби за блокчейн технологията, които трябва да знаете. Както можете да видите, ние разгледахме почти всеки аспект от случая на употреба, включително бизнес, предприятия, правителства и т.н..

И така, какво мислите за блокчейн технологията? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map