Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

30+ въпроса и отговори за интервю за Ethereum

Търсите ли въпроси за интервю за Ethereum? Ако го направите, значи не сте сами. Има огромно нарастване на търсенето за разработчиците на Ethereum. Като учащ в блокчейн, не бива да се отказвате от възможността да напредвате в кариерата си.

В тази статия ще преминем през най-добрите въпроси за интервю за Ethereum. Ще намерите и много въпроси за интервю за Solidity, тъй като и двете са свързани помежду си.

Contents

Защо Ethereum? Разбиране на неговото търсене

Ethereum е най-популярната децентрализирана технология на регистъра там. Това е отчасти поради криптовалутата Ethereum и възможността за създаване на децентрализирани приложения чрез блокчейн решението Ethereum.

Ethereum е публично решение за блокчейн. Има и корпоративно внедряване на Ethereum, което позволява на компаниите да внедрят разрешена мрежа на Ethereum.

Екосистемата на Ethereum го прави чудесен избор за разработчици. Той има едно от най-разгърнатите децентрализирани приложения в блокчейн мрежите. Неговата лекота на използване и възможността да се използва Solidity за програмиране на интелигентни договори и dApps отваря много възможности за организациите там.

Няма съмнение, че 2020 е годината, в която блокчейнът е много търсен. Това също прави една от най-добрите технологии, за които компаниите търсят таланти.

Подготовка за интервю за блокчейн

Преди да отидем и да изброим най-добрите въпроси за интервю за блокчейн Ethereum, е важно да научите как да се подготвите за интервю, особено за блокчейн интервю. Добрата новина е, че вече сме разгледали темата и можете да я проверите тук: Как да се подготвим за интервю за блокчейн.

Също така трябва да разгледате Топ 50 въпроси и отговори за интервю за блокчейн 2019, тъй като това ще ви помогне да отговорите на по-общи въпроси, свързани с блокчейн, в интервюто за Ethereum.

Препоръчваме ви също да проверите специалиста по Blockchain и Blockchain Architect, тъй като това ще ви помогне да разберете какво търсят компаниите в момента.

Ако сте напълно начинаещ, тогава трябва да разгледате 101 Blockchains Academy, където можете да получите курсове за начинаещи и напреднали, свързани с blockchain.

30+ въпроси и отговори за интервю за Ethereum


Нека започнем с въпросите за интервю за разработчици на Ethereum.

В: Какво представлява мрежата Ethereum? Обяснете накратко

О: Ethereum е технология от второ поколение за разпределена книга, която се основава на биткойн мрежата. За първи път беше пуснат през 2015 г. и оттам продължава да расте. Това е технология с публичен разпределен регистър с отворен код. Технически това е и операционна система с ключови функции като интелигентни договори, транзакции, базирани на транзакции и виртуални машини. 

В: Кой е основателят на Ethereum?

О: Има двама оригинални автори на Ethereum, включително Vitalik Buterin и Gavin Wood.

В: Какво е EVM?

О: EVM означава виртуална машина Ethereum. Това е децентрализирана виртуална машина, способна да обработва скриптове, използвайки мрежата от публични възли. Освен това Turing е пълен и използва газ като вътрешен ценови механизъм. 

Въпрос: Какви са реалните случаи на използване на Ethereum?

О: Има много случаи на използване на Ethereum. Някои от тях са както по-долу.

 • Децентрализирано финансиране: Един от най-големите случаи на използване е децентрализираното финансиране (De-Fi). Той подобрява начина на работа на финансовия сектор и подобрява заемите с помощта на интелигентни договори. 
 • Цифрова самоличност: Цифровата идентичност е друг случай на използване, при който самоличността на дадено лице се дигитализира, като осигурява по-добра използваемост за физическите лица, тъй като не е необходимо да носят документи и могат да бъдат проверени незабавно чрез свързана мрежа.
 • Здравни приложения: Здравните системи могат да използват базирани на Etereum решения за внедряване на децентрализирана мрежа и подобряване на неща като проследяване на наркотици, по-добро управление на пациентите и т.н..
 • Токенизация: Ethereum е много полезен при създаването на токенизация на реални активи. Това улеснява търговията с артикули в блокчейна.
 • Плащания: Също така подобрява плащанията, особено трансграничните транзакции.

Въпрос: Разкажете ни за Enterprise Ethereum Alliance (EEA)?

О: Предприятият Ethereum Alliance (EEA) е създаден през март 2017 г. от компании от Fortune 500, изследователски групи и блокчейн стартиращи компании. В него членуват повече от 100+ организации с нестопанска цел. Фокусът е върху създаването на управляван от члена стандарт, който може да разработи отворена спецификация на блокчейн за оперативна съвместимост и хармонизация. Той също така улеснява разрешеното внедряване на мрежата Ethereum, фино настроена в съответствие с изискванията на предприятието. 

Въпрос: Каква е стойността на маркера за Ethereum?

A: Стойността на символа на Ethereum е Ether (ETH).

Прочетете повече тук: Как решенията за управление на договори и блокчейн работят заедно

Въпрос: Какво представлява възелът Ethereum?

О: Възлите на Ethereum разговарят помежду си, използвайки протокола Ethereum. Те си взаимодействат с външния свят, използвайки интерфейса JSON-RPC.

В: Какво е етер?

О: Етерът е най-добре дефиниран като крипто-гориво (токен), което захранва мрежата Ethereum. Той задвижва интелигентните договори и предоставя на възлите стимул за валидиране на блокчейн блоковете Ethereum. След като блокът бъде потвърден, 5 Ether се освобождава до възли, които са участвали в процеса.

В: Какво е Wei? По какво се различава от Ether?

О: Wei е най-малката единица в криптовалутата Ether, която се използва в мрежата Ethereum.

1 етер = 1018 Wei. Важно е да разградите Ether, тъй като той може да помогне на възлите да поддържат количеството Ether, необходимо за определени действия. Той също така помага на пазара на криптовалута, тъй като хората могат да купуват или продават част от етер.

В: Какво е Blockchain?

Blockchain е технология на разпределена книга, при която връстниците са в състояние да комуникират и да извършват транзакции, без да е необходим централизиран орган. Концепцията за блокчейн е измислена с пускането на биткойн хартия през 2009 г. За да се управлява мрежата независимо, без да е необходим централизиран орган, се използват консенсусни алгоритми. Биткойн използва алгоритъма за консенсус Proof-of-Work (PoW). В момента блокчейнът се развива с бързи темпове с нови начини за управление на технологиите за разпределена книга.

Прочетете повече за Blockcahin тук:

В: Какъв е консенсус алгоритъмът?

О: Алгоритъмът на консенсуса е най-добре дефиниран като начин за валидиране на транзакции в технология на разпределена книга. Това е начин за постигане на съгласие или консенсус сред колегите относно състоянието на DLT. Този метод е много важен, тъй като без него основната философия на разпределените книги не би устояла. Има много популярни алгоритми за консенсус, включително Proof-of-Work (PoW), Практическа византийска толерантност към повреда (PBFT), Proof-of-Stake (PoS), Proof-of-Burn (PoB) и т.н..

Въпрос: Обяснете как работи Proof-of-Work (PoW)?

О: Proof-of-Work е консенсусен алгоритъм, който изисква работа от миньори за валидиране на транзакциите. Работата се генерира чрез решаване на сложни изчислителни проблеми с помощта на хардуер. Той не е екологичен, тъй като изисква много електричество за работа на хардуера, което от своя страна решава тези сложни изчислителни проблеми.

Въпрос: Кой консенсусен алгоритъм използва Ethereum?

О: В момента Ethereum използва Proof-of-Work като свой консенсусен алгоритъм. Мрежата на Ethereum е в процес на промяна на своя алгоритъм за консенсус към по-екологичен метод на консенсус Proof-of-Stake (PoS).

Въпрос: Каква е разликата между блокчейн Bitcoin и Ethereum?

О: Основната разлика между блокчейна Bitcoin и Ethereum е как работят те и техните характеристики. Биткойнът е блокчейн технология от първо поколение, която предлага основата на децентрализираната книга. Ethereum, от друга страна, надгражда върху това, което биткойн може да предложи, като предоставя по-мащабируемо и програмируемо блокчейн решение. Ethereum поддържа интелигентни договори и възможност за проектиране и внедряване на разпределени приложения (dApps).

В: Какво представляват интелигентните договори?

О: Интелигентните договори са като правни документи в кода. Това е компютърен протокол, който може да се използва като процес на цифрова проверка или да наложи преговори между страните. Интелигентните договори също са прозрачни и автоматизирани. Накратко, той предлага безконфликтен подход към сделки, споразумения и спорове.

В: Кои са основните стъпки от развитието на Smart Contract от гледна точка на бизнеса?

О: При разработването на интелигентни договори се изискват много ключови стъпки. Стъпките са както по-долу.

 • Потвърдете отново, че вашият бизнес наистина се нуждае от интелигентно разработване на договори.
 • Разберете ограниченията на интелигентните договори
 • Планирайте как да извършите разработката
 • Наемете разработчик на интелигентен договор
 • Направете правилно тестване, преди да внедрите интелигентния договор

В: Какво е dApps?

О: dApps означава децентрализирани приложения. Тези приложения са създадени, за да се възползват от блокчейн технологиите. dApps предлагат много предимства, включително децентрализиран и с отворен код. Той също така следва протоколи и стимулира възлите, които участват във функционирането на dApp.

Ethereum е популярна блокчейн мрежа за dApps, тъй като предлага правилната екосистема за разработчиците да създават dApps от реалния свят. Други блокчейн мрежи, които поддържат създаване на dApp, включват TRON и EOS.

В: Къде се записват транзакциите?

О: Транзакциите се записват в публична книга в случая на Ethereum. Ако обаче се използва разрешена мрежа, тогава записите се съхраняват в частна книга с определена информация, достъпна за обществеността. 

В: Какъв е езикът за програмиране, използван за писане на интелигентни договори и dApps?

О: Solidity е основният език за програмиране, който се използва за създаване както на dApps, така и на интелигентни договори. Интелигентните договори в Ethereum обаче могат да бъдат написани и с помощта на всеки от езиците за интелигентни договори (SCL). Някои от примерите за SCL включват Vyper, Bamboo, Serpent, Ethereum bytecode, Pyramid, L4 и други.

В: Какво е трюфел?

О: Трюфелът е популярна среда за тестване и разработка на Ethereum. Той също така предлага тръбопровод за активи, което го кара да работи с проекти, базирани на Ethereum. С него разработчикът може да създава интелигентни договори, dApps, да извършва автоматизирано тестване, да конфигурира и изгражда тръбопроводи и така нататък. Това е перфектна рамка за разработчици, използващи Ethereum.

В: Какво е времето на блока и средният размер на блока в Ethereum?

О: Времето за блокиране е 2 KB, докато средният размер на блока е 14 секунди.

Въпрос: Разкажете ни за типа съществуващи мрежи на Ethereum.

О: Има три вида:

 • Частна мрежа
 • Тестова мрежа, например Rinkeby и Ropsten
 • Мрежата на живо, т.е. основната мрежа

Въпрос: Може ли транзакцията да бъде скрита?

О: В случай на публичната мрежа на Ethereum, никакви транзакции не могат да бъдат скрити. Всички транзакции са публични.

В: Какви са ползите от наличието на частна мрежа?

О: Частните мрежи са много полезни, когато става въпрос за поверителност на данните. Също така е полезно за тестване и контрол на разрешения.

В: Какви са частните ключове?

О: Частните ключове се използват за защита на адрес. Той трябва да бъде защитен от собственика, тъй като всеки, който го притежава, дава собствеността на този, който го притежава. За разлика от това, публичният ключ е достъпен онлайн.

В: Как да добивам етери?

О: За да добивате етери, трябва да имате портфейл и инструменти като Geth CLI. С него трябва да участвате в мрежата и да помогнете за добавяне на транзакции към блоковете.

В: Използва ли се частният ключ на потребителя за подписване на транзакции?

О: Да.

Въпрос: Как да възстановите акаунт в Ethereum без личен ключ?

О: Той може да бъде възстановен само по един начин: 12 работа мнемоника, която е зададена по време на процеса на създаване на акаунт.

В: Какво е Гет?

О: Geth е интерфейс на командния ред, използван при изпълнение на пълен възел на Ethereum.

В: Как можете да се свържете с възел?

О: Можете да се свържете с възел по три начина: WS-RPC, JSON-RPC и IPC-RPC.

В: Какво представлява бързата синхронизация на Geth?

О: Бързата синхронизация на Geth работи със синхронизиране на транзакцията за изтегляне 

В: Каква е функционалността на testnet?

О: Testnet се използва за свързване към мрежата Ropsten.

В: Разкажете ни за случаите на използване на Smart Contract?

О: Има много случаи на употреба за интелигентни договори. Например, той може да се използва в недвижими имоти, където продавачът може да сключи интелигентен договор за правилна продажба. Имотът може да бъде прехвърлен на купувача, след като той прехвърли сумата на имота.

В: Какво е MetaMask?

О: MetaMask е популярен базиран на браузъра портфейл Ethereum, който може да се използва за взаимодействие с dApps в мрежата Ethereum. 

Въпрос: Трябва ли да използвате истински етер за тестване на dApps и интелигентни договори?

О: Не, не се изисква. В тестовите мрежи можете да използвате безплатен Ether.

Въпрос: Как работят разходите при интелигентни договори?

О: Ако има заявка, която не променя интелигентния договор и се използва за връщане на стойности, тогава няма разходи, свързани със задачата. Всяко действие, което може да се използва за модифициране на теста за интелигентен договор, ще струва пари, т.е..

В: Какво е Remix?

О: Remix е полезен онлайн инструмент, който може да се използва за внедряване, тестване и разработване на интелигентни договори. Използвайки го, разработчиците могат бързо да тестват своите интелигентни договори.

Въпрос: Как се различават Bitcoin и Ethereum, когато става въпрос за проверка на най-новото състояние.

О: Ethereum проверява последното състояние за салдото по сметката. Биткойн, от друга страна, проверява неизразходвани изходи за транзакции (UTXO).

Въпрос: Какво се случва, когато газта свърши, без транзакцията да е завършена?

О: В този случай всички промени в състоянието са обърнати. Използваният газ се дава на миньора.

Заключение

Това ни води до края на нашите най-добри въпроси за интервю за Ethereum. Ethereum е огромен и следователно изисква внимателно проучване. Ако сериозно планирате да пробиете интервюто за Ethereum, тогава трябва да имате добри задълбочени познания за него. Простото разчитане на въпросите за интервюто няма да ви отведе далеч.

И така, какво мислите за въпросите и отговорите за интервю за работа в Ethereum? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector