Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

30+ въпроса за интервю за разработчици на блокчейн през 2020 г.

Търсите ли най-често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място!

Blockchain е една от най-революционните технологии на 21 век. Освен това често се посочва като второто пришествие на интернет и се предвижда да наруши и прекрои начина, по който правим бизнес в световен мащаб.

84% от компаниите се опитват да включат блокчейн технологията в своите операции. Като такива можете да си представите нарастващото търсене на разработчици на блокчейн.

Всъщност според доклад за 2019 г. глобалното търсене на bразработчиците на lockchain са с 517% повече от тази от 2018 г. Анализаторите прогнозират, че от блокчейн пазара се очаква да нарасне 1,2 млрд. Щ. Д. През 2018 г. до 23,3 млрд. Щ. Д. До 2023 г..

Вземайки предвид всичко това, днес е идеалният момент да започнете мечтаната работа като разработчик на блокчейн. И за да ви помогнем да се подготвите, ние съставихме списък с въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

Това трябва да ви помогне да изчистите знанията си и да пробиете интервюто за разработчици на блокчейн. Но първо ви препоръчваме да разгледате някои от тези учебни материали:

 • Блокчейн за начинаещи: Ръководство за начало
 • Как да станете професионалист в Blockchain
 • Курсове по блокчейн: Започнете вашата трансформация!

Contents

Подготовка за интервю за разработчици на Blockchain

Също така, ето няколко съвета и трикове, които трябва да добавите към подготовката за интервю за разработчици на блокчейн, за да сте сигурни, че сте избрани за поста.

Проучете компанията:

Почти всяка компания търси кандидати, които да се впишат в работната си среда и да споделят целите и визиите на компанията. Като такива трябва да направите някои изследвания, за да разберете компанията, в която кандидатствате. Това включва информация за:

 • Дата на стартиране на компанията.
 • Пътуването на компанията.
 • Размерът на компанията.
 • Последни доклади в пресата, свързани с компанията, включително информация, свързана със съвместни предприятия, пускане на продукти, нови рекламни мерки и т.н..
 • Фирмена култура.

Фокусирайте се върху съответните умения, важни за поста:

Може да имате дългогодишен опит и много уникални набори от умения. Тъй като обаче кандидатствате за интервю за блокчейн, уверете се, че представяте важни умения.

Освен това, ако трябва да покажете другите си постижения, които не са свързани, тогава или създайте отделна колона в автобиографията си, или изчакайте интервюиращият да ви попита конкретно.


Подгответе се за общите въпроси за интервю:

Всички интервюта идват с няколко основни въпроса, които всички сме очаквали от HR. Като такива, уверете се, че имате някои добри отговори на тези въпроси:

 • Разкажи ми за себе си.
 • Къде се виждате след пет години?
 • Защо избрахте кариера в блокчейн?
 • Какви са силните ти страни?
 • Какви са твоите слабости?
 • Защо избрахте тази компания?
 • Какъв е източникът на вашата мотивация?
 • Разкажете ми за дългосрочните си планове за кариера.

Представете най-доброто си аз:

Всички знаем поговорката – „първото впечатление е последното впечатление.“ Като такъв, не забравяйте да влезете в тази стая за интервю, тъй като сте най-добрата версия на себе си.

 • Облечете се добре, по-скоро се облечете професионално.
 • Имайте предвид езика на тялото си. Седнете прави с ръце, видими за интервюиращия.
 • Помислете малко за въпросите и след това дайте отговорите си.
 • Не излъчвайте негативизъм. Не говорете негативно и критикувайте предишни работодатели

Сега, когато сте готови за интервю за разработчик на блокчейн, нека разгледаме 30+ въпроса за интервю за блокчейн.

Интервю за разработчици на блокчейн

30+ Най-често задавани въпроси за интервю за разработчици на Blockchain

Ето списък на най-често срещаните и някои сложни въпроси за интервю за позиция на разработчик на блокчейн. Освен това препоръчваме не просто да ги запомните направо, а да отделите време, за да ги разберете, за да сте сигурни, че разбирате ясно и задълбочено концепциите.

# 1. Какво е блокчейн?

Blockchain е неизменна децентрализирана технология за цифрова книга, която може да бъде програмирана да съхранява записи на транзакции с фокус върху прозрачността, както и сигурността.

Записите на транзакциите се наричат ​​„блокове“, които са свързани или „оковани“ заедно с помощта на криптография.

# 2. Каква е разликата между блокчейн Bitcoin и блокчейн Ethereum?

Биткойнът е основно децентрализирана цифрова валута, която можете да използвате като средство за обмен на финансови транзакции. Това е като цифров долар.

Ethereum, от друга страна, е технология на регистъра, която позволява на потребителите да създават нови програми. Той обаче идва и със стойността на монетата, известна като Ether, която е сравнима с Bitcoin и може да се използва за улесняване на финансовите транзакции.

# 3. Какви са различните видове блокчейн?

Най-общо казано, има четири различни типа блокчейн.

Обществен блокчейн: Обществените блокчейни са с отворен код и позволяват на всеки да участва като разработчици, майнери и потребители. Освен това те са напълно прозрачни и позволяват на всеки да разгледа цялата записана информация за транзакциите.

Частен или разрешен блокчейн: Както подсказва името, разрешените блокчейни налагат определени правила за поверителност. Например потребителите изискват съгласие преди да участват в мрежа. Освен това всички транзакции остават частни отвън и достъпни само за хората в екосистемата.

Консорциум Blockchain: Консорциум Blockchain може да се разглежда като подкатегория на частната blockchain. Освен това, той идва със същите достойнства на частна блокчейн, но с добавената клауза, че те се управляват от група, а не от едно цяло.

Хибриден блокчейн: Хибридните блокчейни предлагат перфектната комбинация между поверителност и прозрачност, като използват аспекти както на частна, така и на публична блокчейн. Освен това това е най-популярно сред бизнеса, тъй като те могат да контролират кои данни искат да направят публични и кои данни искат да запазят частни.

Забележка: Това е един от често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

# 4. Какъв е принципът, на който се основава блокчейн технологията?

В основата си основният принцип е децентрализацията. Отделно от това, той също така цели да предостави равни възможности на всички в мрежата. Биткойн успя да го направи. Останалите видове блокчейн технология обаче могат да се различават по своя подход.

# 5. Какво представлява технологията на разпределената книга?

Разпределената книга или технологията на разпределената книга е основно база данни, която съществува едновременно на множество места. Освен това всички данни се разпределят, репликират и синхронизират между тези местоположения. Липсва централизирано тяло за съхранение на данни или администратор.

# 6. Каква е разликата между технологията на разпределената книга и блокчейн?

Blockchain е основно вид DLT или цифрова технология на регистъра. Тоест всички блокчейн са DLT, но не всички DLT са блокчейн.

Blockchain основно добавя допълнителен набор от функции към DLT. Освен това, с блокчейн, всички данни се споделят между всички участници и са защитени с помощта на криптографски подпис, наречен хеш. Това прави информацията, съхранявана в блокчейна, неизменна, като по този начин повишава сигурността и целостта.

# 7. Как блокчейнът може да доведе до повече доверие?

Blockchain е проектиран така, че нито една от съхранената информация или записи не може да бъде манипулирана или дори унищожена. Освен това блокчейнът улеснява прозрачността и премахва един управляващ регулаторен орган.

Това дава на потребителите равен достъп до информация, но без да се притеснявате за нарушения на сигурността, тъй като всичко може да бъде изследвано от всеки.

Забележка: Това е един от често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

# 8. Какъв тип записи присъстват в базата данни на блокчейн?

Има два вида записи, които могат да се съхраняват в база данни на блокчейн:

 • Транзакционни записи.
 • Блокиране на записи.

# 9. Какви са характеристиките на блокчейна?

Основните функции, които блокчейнът внася в таблицата, включват:

 • Децентрализирана система.
 • Разпределена книга.
 • Сигурна и сигурна екосистема.
 • Сечене.

# 10. Какво е криптиране и каква е ролята му в блокчейн?

В действителност криптирането е процес на кодиране на информация, при който оригиналната информация се променя, така че другите страни да не могат да я разберат. Собственикът все още може да получи достъп до информацията, като я дешифрира с помощта на даден ключ.

В случай на блокчейн, всеки има достъп до всички данни и информация. Тук можете да използвате криптиране, за да сте сигурни, че другите не могат да видят личните данни на човек, като по този начин подобряват сигурността на системата.

# 11. Какво означава „блокиране“ в blockchain?

Блокът е част от транзакционен запис или данни, които се съхраняват в базата данни на блокчейн. След това тези блокове са свързани помежду си, като по този начин името – блокчейн.

#12. Дали данните са записани в блокчейн неизменни?

Да, данните, записани в блокчейна, са практически неизменни.

Както знаете, данните, съхранявани в блокчейн, са известни като блокове. Всеки блок е сдвоен със стойност на хеш. Сега всеки блок не само съдържа хеш стойност за себе си, но и хеш стойността на предходния блок. Ако се направи някаква промяна на блока, тогава той ще промени стойността на хеш.

Следователно, ако искате да фалшифицирате данни в един блок, тогава ще трябва да промените цялата блокчейн, което е практически невъзможно.

Забележка: Това е един от често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

# 13. Каква е разликата между „доказателство за залог“ и „доказателство за работа“?

 • Доказателство за работа: Proof of Work е процесът, при който миньорите се състезават за решаване на сложни криптографски пъзели, като инвестират огромна изчислителна мощност, използвайки хардуер от висок клас и абсурдно количество енергия.

В замяна миньорът, който решава проблема, се възнаграждава с жетон.

 • Доказателство за залог: Proof of Stake е алтернатива на Proof of Work, където няма пряка конкуренция между миньорите и някой е избран произволно да „валидира“ блок. Вероятността да станете валидатор се увеличава в зависимост от това колко залог имате в блокчейна, т.е. колко токени от блокчейна притежавате.

Това помага да се сведе до минимум използването на скъпи ресурси и по този начин е много по-екологичен вариант.

# 14. Какво представляват идентификаторите на блокове?

Блок в рамките на блокчейн може да бъде идентифициран с помощта на хеша на заглавката на блока и височината на блока.

#15. Как дърветата Merkle играят важна роля в блокчейна?

Дървото на Merkle е структура от данни, подобна на двоично дърво и се използва, за да съдържа криптографските хешове на всеки блок в блокчейн. Тук листният възел представя хеш на блок от транзакционни данни, докато нелистовият възел представлява хеш на съдържащия листен възел.

Предимството на използването на структурата Merkle Tree позволява на потребителите просто да изтеглят веригата от блокови заглавки, вместо да изтеглят всяка отделна транзакция и блок. Като такова това прави проверката на съществуването на определен блок вътре в блокчейн изключително лесна и удобна.

# 16. Кои са често срещаните видове книга, които могат да се използват в Blockchain?

Най-често срещаните видове счетоводни книги, които могат да се използват в блокчейн, включват:

 • Централизирани мрежи.
 • Децентрализирани мрежи.
 • Разпределени мрежи.

# 17. Какво представлява функцията за капак при разработването на блокчейн и за какво се използва?

В действителност функцията за капак е функция, която е лесна за изчисляване в една посока, но е трудна за изчисляване в обратна посока, освен ако потребителят няма достъп до специална информация.

Функцията trapdoor е от решаващо значение при разработването на криптиране с публични ключове и можете да я използвате blockchains за създаване на адреси и частни ключове за потребителите.

# 18. Защо блокчейнът се нуждае от токени, за да работи?

Можете да използвате монети или жетони в блокчейн, за да внедрите промени между състоянията. Както и да е, всяка транзакция в рамките на блокчейн се отнася до промяна на състоянието, което можете да представите като преместване на монета от един адрес на друг адрес.

Отделно от това, монетите и жетоните също улесняват транзакциите в блокчейна. Всяка транзакция означава, че има промяна на състоянието, което се представя от промяна в данните. Сега токените и монетите понастоящем са единственият начин да промените състоянието на блок в неизменяема блокчейн.

# 19. Как работи връстковото откриване в P2P мрежа?

Когато нов възел се зарежда, той няма информация за мрежата, тъй като на блокчейн липсва централен сървър. Като такъв, разработчикът трябва да предостави списък с доверени възли, директно записани в кода на възела, който след това може да използва за първоначално откриване на връстници.

# 20. Какво е scriptPubKey?

A scriptPubKey е скрипт за заключване, който се поставя на изхода на транзакция. Той съдържа определени условия, които изискват да бъдат изпълнени, за да бъде изпълнена транзакцията.

# 21. Какво е RSA?

RSA, съкратено от Rivest-Shamir-Adelman, е алгоритъм за подписване на данни и криптиране. Освен това можете да го използвате за защита на данните чрез внедряване на асиметричен криптографски алгоритъм, който работи на два различни ключа – а именно публичен ключ и частен ключ.

Публичният ключ може да бъде споделен с всеки, докато частният ключ трябва да се пази в тайна.

Забележка: Това е един от често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

# 22. Какво е SHA-256?

SHA-256 е част от SHA-2 (Secure Hash Algorithm Version 2), което е общо име за различни версии на хеш функции, включително SHA-224, SHA-384 и SHA-512.

Следователно това е основно еднопосочна криптографска хеш функция, която преобразува текст с произволна дължина в уникален низ, съдържащ 256 бита или 32 байта.

# 23. Какво е майнинг?

Майнингът е процес, при който валидността на транзакция се извършва в блокчейн мрежа. Освен това процесът по същество изпълнява две функции:

Първо, добивът създава нови монети в генериран блок.

На второ място, той предоставя доказателство за работа на блокчейн мрежата, която валидира транзакция в разпределената книга.

# 24. Какво е двойно харчене? Как да го спреш?

Двойните разходи се отнасят до състоянието, при което един цифров маркер се харчи многократно. Тъй като жетоните са основно цифрови активи, състоящи се от цифрови файлове, можете лесно да ги клонирате. Следователно това може да доведе до много проблеми за системата, включително инфлация.

Както можете да си представите, това е много голям проблем за блокчейн инфраструктурата, но такъв, който може хитро да бъде избегнат. Блокчейнът обаче използва множество страни, за да потвърди транзакция, преди да я запише в дневника. Това прави двойните разходи изчислително непрактични.

# 25. Кои са някои популярни платформи за разработване на блокчейн приложения?

Някои от популярните платформи за разработване на блокчейн приложения включват:

 • Ethereum.
 • Хиперледгер.
 • Qtum.
 • EOS.
 • IOTA.

# 26. Какъв език се използва за създаване на интелигентни договори?

В действителност, интелигентните договори, които създавате в Ethereum, са разработени с помощта на Солидност. Това е обектно-ориентиран език за програмиране на високо ниво със синтаксис, подобен на JavaScript. Още повече, че може да се използва за писане както на прости, така и на сложни програми.

# 27. Какво представлява 51% атака?

51% атака срещу блокчейн се случва, когато група или физическо лице завърши с контрол над половината (или > 51%) от скоростта на хеширане или изчислителната мощност на добива. В този случай те могат да контролират системата, като отхвърлят и одобряват транзакции и дори могат да извършват двойни разходи.

# 28. Какво е споделяне на тайни?

Това е един от основните начини за справяне със сигурността на данните в блокчейн. Освен това можете да го използвате за разделяне на лична информация (или някаква секретна информация) в множество единици. След това можете да ги изпратите на потребителя.

Можете да извлечете оригиналната информация само когато участник, който има част от тайната, се съгласи да я комбинира с останалата част от групата. Това осигурява много предимства за сигурността на технологията blockchain.

# 29. Какво е изпълнително счетоводство?

Изпълнителното счетоводство е специален вид счетоводство, специално предназначено за фирми, които предлагат услуги на своите клиенти или клиентска база. Освен това, той идва без горна граница на услугите, което позволява на бизнеса да създава и управлява произволен брой услуги, необходими.

# 30. Какво е твърда вилка и мека вилица?

 • Hard Fork: хард форкът изпълнява промени в блокчейн протокола, което го прави несъвместим с предишната версия. Това означава, че не актуализираните възли няма да могат да изтласкват нови блокове към блокчейна.

Можете да използвате твърди вилици, за да подобрите стара съществуваща блокчейн или да направите изобщо нова блокчейн.

 • Мека вилица: мека вилица е промяна в блокчейн протокола, която е обратно съвместима. Това означава, че неактуализираните възли все още са в състояние да обработват транзакции и да изтласкват нови блокове в блокчейна, стига да не нарушават новите протоколи.

Потребителите обаче обикновено осъзнават, че старата система е остаряла и бързо се надстройва до най-новата версия.

# 31. Назовете най-широко използваните криптографски алгоритми.

Някои от най-широко използваните криптографски алгоритми включват:

 • RSA.
 • Тройна DES.
 • Blowfish.
 • Две рибки.
 • AES.

Забележка: Това е един от често задаваните въпроси за интервю за разработчици на блокчейн.

# 32. Как ще се справите с управлението на риска, свързано със защитата на записите на транзакциите?

В действителност съществуват редица начини за управление на управлението на риска, свързани със защитата на записите на транзакциите. Това включва:

 • Идентифициране на заплахите и уязвимостите, свързани с финансовите регистри на дадена организация, и след това предприемане на подходящи контрамерки за смекчаване на този риск.
 • Инвестирайте в резервен план.
 • Използване на специален софтуер за управление на риска.

# 33. Какво е BIP?

BIP е съкращение от Bitcoin Improvement Protocol.

# 34. Какво е консенсус алгоритъм? Какви са различните видове консенсусни алгоритми?

Консенсусният алгоритъм всъщност е метод за гарантиране, че всички връстници от блокчейн мрежата са на една и съща страница по отношение на текущото състояние на разпределената книга. Нещо повече, алгоритъмът помага да се установи надеждност и доверие сред двама неизвестни връстници в разпределената изчислителна среда.

Ето няколко примера за популярни консенсусни алгоритми:

 • Доказателство за работа (PoW)
 • Доказателство за капацитет (PoC)
 • Доказателство за активност (PoA)
 • Делегирано доказателство за участие (DPoS)
 • Proof-of-Stake (PoS)
 • Доказателство за власт
 • Доказателство за изгаряне
 • Доказателство за тегло
 • Доказателство за изминало време

Как да интервюирам разработчик на блокчейн?

Ако сте HR специалист или човек, на когото е поверена отговорността да интервюира разработчика на блокчейн, тогава можете също да се възползвате от въпросника за интервю и отговорите, които са обсъдени тук.

Освен съдържанието, трябва да търсите и други качества у кандидата като лидерски умения, способност да се управляват и желание да научите нови неща.

Всъщност правенето на интервю за разработчици на блокчейн не е лесно и трябва да отделите време и да се подготвите предварително!

Заключение

Надяваме се, че този изчерпателен списък с най-често задаваните въпроси за интервю е полезен. В действителност това трябва да ви помогне да се подготвите за интервюто за разработчици на блокчейн. Все пак препоръчваме да разгледате основите, тъй като ясното разбиране на основните концепции винаги ще ви даде предимство пред конкурентите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector