Алтернативите на Blockchain Technology дават възход към екологично чистата IOTA

Живеем в свят, в който новите технологии непрекъснато се развиват в опит да бъдат в крак с променящите се нужди и изисквания. Разговорите за алтернативи на технологията Blockchain вече набират скорост, тъй като някои хора се опитват да се справят с недостатъци, които са осакатили нейното приемане.

Blockchain Power интензивна заплаха

Технологията Blockchain е била погрешвана много пъти поради огромното количество енергия, която консумира. Появата на големи ферми за добив, работещи непрекъснато за поддържане на мрежи от различни блокчейн мрежи, по някакъв начин направи невъзможно малките миньори да участват в минния бизнес.

Алтернатива за консумация на енергия на блокчейн

Интензивното потребление на енергия остава най-значителният попътен вятър, който предизвика предизвикателства за по-добри алтернативи на технологията блокчейн. Биткойн блокчейнът например консумира енергия, която е много по-висока от консумираната от 159 държави.

Технологията Blockchain разчита на енергоемък протокол, наречен Proof-of-work за консенсус в мрежата. С този механизъм миньорите решават сложни математически пъзели за награда. За решаване на пъзели се изисква много компютърна мощност, което от своя страна води до висока консумация на енергия.

Когато технологията на блокчейн се появи за първи път през 2008 г., никой не предвиждаше голям провал на консумацията на енергия. Блокчейн технологията не е устойчива, като се вземе предвид високата консумация на енергия.

Поради тази причина IOTA се появи като алтернатива на блокчейна.

Какво е IOTA? Дали е алтернатива на Blockchain?

IOTA алтернатива на блокчейн технологията

Кредити за изображения: IOTA

IOTA като алтернатива на блокчейн технологията се опитва да реши проблема с високата консумация на енергия с нова и иновативна технология, наречена Tangle. За разлика от блокчейн технологията, Tangle не разчита на майнери за поддържане на мрежова сигурност.

IOTA’s Tangle изисква всеки участник в блокчейн да участва в процеса на валидиране на транзакциите. Консенсус е постигнат, без да се налага да разчитате на избрана група миньори.

Във веригата IOTA, преди някой да има право да извърши транзакция, той или тя трябва да потвърди две предишни случайни транзакции в мрежата. Освен това валидирането не изисква тежки изчисления, което позволява мрежата да се поддържа от относително малки устройства с ограничена консумация на енергия.


IOTA е не само алтернатива на блокчейн технологията, но нейните разработчици също планират да я направят полезна в нововъзникващия интернет на нещата. Въпреки това, технологията е изправена пред трудна задача да поеме технологията Blockchain, която остава предпочитана технология за мнозина. В допълнение, много големи инвеститори зад биткойн, който се захранва от блокчейн, може да направят всичко по силите си, за да гарантират, че IOTA няма успех.

Технология на разпределената книга

Разпределената книга е база данни, споделена и синхронизирана в мрежа и позволява транзакциите да имат публичен свидетел. Участник във всеки възел на мрежата може да осъществи достъп до споделените записи и да притежава идентично копие.

Blockchain е случай за ежедневна употреба на Digital Ledger. Други DLT продукти обаче се появяват като валидни алтернативи на блокчейна, когато става въпрос за споделяне и съхранение на данни.

Корда е един пример за цифровата книга, която използва книга Corda, поддържаща мащабируемост. С Corda транзакциите никога не се поставят в блок, където всички останали могат да имат достъп до тях. Вместо това всяка транзакция е индивидуална и уникална по свой начин.

В този случай страните, участващи в транзакция, имат контрол върху това дали трети страни имат достъп до транзакции за валидиране и запис.

Разлики между блокчейн и разпределена книга

Разпределена книга Блокчейн
Фокусира се върху споделянето на база данни между участниците в мрежа Фокусира се върху това как данните се съхраняват и свързват по хронологичен начин в блокчейн
Не изисква верига Състои се от последователност от блокове
Не е необходим консенсусен алгоритъм Консенсусният алгоритъм е задължителен
Има множество опции за мащабиране Задушен от проблеми с мащабируемостта

* Научете повече за разликите между Blockchain и DLT.

Hashgraph е друг вид технология на разпределена книга, която може да се използва като алтернатива на технологията на блокчейн, тъй като е много по-бърза и няма проблеми с мащабируемостта.

Присъда

Освен ако не бъде намерено решение за справяне със заплахата за консумация на енергия, блокчейн технологията е изправена пред риска да загуби своята мантра и предимство с появата на технологията IOTA, която се оказва ефективна и мащабируема.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map