Blockchain във фармацията: ще се развива ли фармацевтичната индустрия?

Мислите ли дали блокчейнът във фармацията ще работи или не? Тук ще обсъдим блокчейна във фармацевтичните продукти и неговата роля за подобряване на технологията около него.

Тъй като здравеопазването е тема номер едно по света, фармацията играе решаваща роля за постигането на целите.

Blockchain е на почти десетилетие. Неговото присъствие се усеща в почти всеки сектор там. Той е изключително приложим за различни случаи на употреба, вариращи от финансови услуги до недвижими имоти. Победителят тук е компаниите, които го използват, за да подобрят своите процеси.

Въздействието на блокчейна може да бъде оценено, защото ще помогне на здравната индустрия да спести 100-150 милиарда долара годишно. Тези числа трябва да влязат в сила до 2025 г. Спестяванията могат да се видят в оперативните разходи, разходите за персонал, разходите за поддържащи функции, фалшификатите и т.н.! Blockchain и Pharma, и двете заедно, могат да изминат дълъг път!

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Contents

Блокчейн във фармацията: Съвременното състояние на фармацевтичната индустрия

Фармацевтичната индустрия е критична част от здравеопазването. Това е индустрия на стойност 482 милиарда долара. Без него няма да има разработка, разпространение или откриване на лекарства. Когато говорим за фармацевтичния сектор, имаме предвид тези три неща: разпространение, разработване и процес на откриване.

В момента фармацевтичната индустрия не е в добро състояние. Фактът, че 9 от 10-те лекарства не успяват да достигнат фазата на клиничното изпитване, говори много за състоянието му. Това също означава, че рядко ново лекарство рядко достига до процеса на одобрение от FDA. Всичко това се случва най-вече поради липсата на данни за пациентите, на които фармацевтичните компании основават своя процес на проучване и одобрение.

За да разберем по-добре фармацевтичната индустрия, нека разгледаме набързо предизвикателствата.

блокчейн във фармацевтичните продукти

Различие във фармакологичните данни

В основата на фармацевтичната индустрия са данните, тъй като те им позволяват да експериментират, разбират и иновации на нови лекарства за различни заболявания. Фармацевтичните компании винаги намират несъответствието в данните за голям проблем, когато се опитват да решат определени заболявания. Това несъответствие на данните идва от силозите, които съхраняват данните. Силозите работят чрез свързване към различни платформи.

Зависимостта от различни източници и невъзможността да се проверят данните, качени и споделени, прави несъответствието на данните реален проблем. Несъответствието на данните се дължи и на използването на различни структури от данни и модели, използвани от източниците на данни и отделите.


Генерични лекарства Повишена конкуренция

Нарасна конкуренцията на генеричните лекарства. Причината за решението на FDA да пусне на пазара евтини генерични лекарства по по-плавен и бърз начин.

Това затруднява одобряването на нови лекарства. Новите лекарства обикновено имат 180-дневен период на изключителност. Но общите натрупвания на приложения са огромни и поради това принципът на изключителност е труден за поддържане.

Прочетете също:Определение на блокчейн: Истинското значение на технологията на блокчейн

Нарастващи очаквания на клиентите

С всеки изминал ден клиентите стават все по-умни и по-информирани. Изискванията им като клиент стават все повече и повече. С повишен контрол, фармацевтичните компании трябва да предприемат по-добри стъпки, както икономически, така и клинично, за да предоставят своите услуги, които отговарят на очакванията на клиентите както в бедните, така и в богатите страни.

Анализ на данни, отнемащ време и натоварен с ресурси

Тъй като данните са достъпни от различни източници, използвайки различни модели и структури, частта за анализ на данни става много отнемаща време и изисква много ресурси. Фирмите първо трябва да се уверят, че събраните от тях данни са свежи и проницателни, преди да започнат да правят анализ на данните върху тях.

Те също така трябва да се уверят, че използват новаторски инструменти за анализ на данни, за да разберат какво търсят.

Верига на доставки

Едно от най-големите предизвикателства пред фармацевтичната индустрия е поддържането на веригата за доставки. Фармацевтичната верига за доставки е сложна и рискована.

Всяка компрометирана верига на доставки означава, че фармацевтичната компания губи тонове пари поради измами и фалшиви лекарства. В глобалния доклад за пазара на здравеопазване фармацевтичните компании ще губят около 200 милиарда долара всяка година поради фалшиви лекарства.

Лоша научна производителност

През последното десетилетие или около това научната общност във фармацията не е направила нищо необикновено. Скоростта на продукция е останала същата, което води до убеждението, че процесът на откриване и развитие е фундаментално погрешен.

Ако го сравните с други изследователски индустрии, тогава научните изследвания във фармацевтичната индустрия никъде не се сравняват с тях.

Застой

Последното предизвикателство, от което страда фармацевтичната индустрия, е стагнацията. Това се дължи на липсата на промяна в стратегиите, управленската култура и умствените модели. Всичко се прави по традиционен начин, който не подобрява нито една от текущите проблеми на фармацевтичната индустрия.

Почти всяка индустрия там се е променила по отношение на управленската култура и процес. Въпреки това, здравеопазването и фармацевтичните продукти изглежда страдат от съкратена конкуренция, която е извън контрола на много фармацевтични състезания там.

Прочетете подобна тема:Как Blockchain може да наруши здравеопазването?

Блокчейн решаване на почти всички предизвикателства и проблеми във фармацевтичната индустрия

блокчейн аптеката може да премине към нов вид инфраструктура, ако компаниите започнат да я възприемат.

След като разбрахме предизвикателствата около фармацевтичната индустрия, нека да проучим решението.

Blockchain е нова технология, която държи ключа за всички тези предизвикателства. Някои предизвикателства са извън капацитета на блокчейн; обаче ги оказва косвено.

Blockchain е peer-to-peer решение, което не се нуждае от централизиран обект, за да функционира правилно. Той използва консенсусен модел за постигане на консенсус за транзакциите и други дейности, които се извършват в мрежата. Блокчейн мрежите също са неизменни, сигурни и прозрачни.

Blockchain може да модернизира фармацевтичната индустрия, тъй като въвежда три важни елемента в индустрията: поверителност, прозрачност и проследимост. Това ще помогне за законите, практиките, поверителността и глобалните разпоредби в бранша. Също така може да помогне на фармацията да проследява и проследява лекарства, използващи блокчейн.

Например клиничните изпитвания ще имат голяма полза поради достъпа до повече прозрачност и точна информация. Има и други случаи на употреба, при които blockchain блести, и за да получим по-добро разбиране, трябва да преминем през ключовите случаи на употреба на blockchain във фармацията и как той може да проследява и проследява.

Ако искате да прочетете повече за блокчейн технологията, препоръчваме ви да преминете през нашето ръководство за блокчейн за начинаещи.

Случаи на използване на блокчейн във Pharma: Blockchain For Pharma

Има много случаи на употреба на блокчейн във фармацията. Нека ги разгледаме по-долу.

Върната автентичност на наркотиците

Фармацевтичните компании трябва периодично да се справят с върнатите лекарства. Това се случва поради презареждането от търговците на едро. Ето защо те трябва да върнат неизползваните запаси на производителите.

По всяко време се връщат 2-3% от лекарствата. Когато обаче го съпоставите с обема на парите, той може да достигне между 7 и 10 милиарда долара.

Но най-големият проблем е, че възвръщаемостта се състои от фалшиви лекарства. Предизвикателството на фармацевтичните компании е да ги идентифицират и след това да ги разделят, преди да могат да продават върнатите лекарства на пазара.

За да се гарантира, че това се случва, всяко лекарство трябва да бъде баркодирано и сериализирано.

Централизираният орган го прави (поне в ЕС). Но това може да означава включване на друг доставчик, който контролира автентичността на лекарствата. В САЩ липсва централизиран регулатор на база данни.

Решението е да се използва децентрализирана блокчейн. По този начин фармацевтичните производители могат лесно да запишат серийния номер на опаковката в блокчейна. Това означава, че лекарството може да бъде проверено от всяко място. Блокчейн аптеката е началото на нова ера.

Той дава на клиентите и търговците на едро възможността да проверяват автентичността, без да е необходимо да разчитат на централизиран орган.

Приложението SAP Pharma Blockchain POC е едно от доказателствата за концепция за решаване на проблема. Те ще осигурят децентрализирана блокчейн, която може да бъде достъпна както за клиентите, така и за търговците на едро.

Blockchain е идеален за повишаване на ефективността на вашата компания. Научете за стратегията за внедряване на блокчейн сега!

Съответствие на фармацевтичната верига за доставки

Използването на блокчейн във веригата за доставки на фармацевтични продукти носи много предимства. Фармацевтичната верига за доставки е една от най-големите грижи за фармацевтичните компании. Предизвикателството е не само да управлявате ефективно веригата на доставки, но и да спазвате стандарта. То може –

  • Намаляване на фалшивите лекарства
  • Подобрена видимост
  • Спазване на нормативните изисквания
  • По-добро корабоплаване със студена верига

Чувствителни лекарства

Наркотиците винаги изискват множество параметри за проследяване. Това включва улавяне на информация като качество на въздуха, влажност, температурен диапазон и т.н. Ако един от тези параметри не се поддържа, лекарството може да се повреди и може да не е полезно за крайния потребител. Един от най-добрите примери са ваксините. Те се нуждаят от внимателно експлоатирана среда през цялото си пътуване по веригата на доставки.

Blockchain може да помогне за решаването на споменатия проблем, като се интегрира с веригата за доставки и IoT. Захранващата верига може да бъде оборудвана с устройства, които проследяват влажността, температурите и други жизненоважни фактори. След като бъде записан, човек може лесно да го изпрати на заинтересованите страни, за да могат те да предприемат необходимите стъпки, когато е необходимо. Той решава проблема с управлението на отделна книга и след това се опитва да ги синхронизира.

Съответствие

Blockchain е еднакво полезен за добавяне на управление и спазване на веригата за доставки. Това е възможно поради ключовите характеристики на блокчейна, включително неизменност, разпределена природа и прозрачност.

Автоматизация

Blockchain предлага и интелигентни договори. Интелигентните договори предлагат възможност за автоматизиране на задачи в блокчейна. Това е много полезно, тъй като интелигентните договори могат да изпълняват уведомления, ако условията за съответствие не са изпълнени. След като приключат, всички страни, свързани с лекарството, ще бъдат уведомени.

Както можете да видите, ползите от използването на блокчейн във фармацевтичната верига за доставки са огромни.

Искате ли да проверите още случаи на използване на блокчейн? Вижте най-добрите 20+ случая на използване на блокчейн точно сега!

По-добри клинични изпитвания

Тъй като блокчейнът може да съхранява информация за пациентите, той може също така да осигури начини за подобряване на клиничните изпитвания. Компаниите могат да използват блокчейна като начин за комуникация с пациентите и да им помогнат да получат информация за всяка стъпка от процеса на клиничното изпитване. Това намалява паниката сред пациентите и им помага да разберат по-добре рисковете.

Протоколите за клинично изпитване също са по-прозрачни както за заинтересованите страни, така и за пациентите. Това е критична стъпка, като се има предвид, че винаги е трудно да се осигури задоволителен и строг начин за провеждане на процеса на информирано съгласие.

Според FDA 10% от опитите страдат от въпроса за съгласието, включително неодобрени формуляри, липса на подписани документи за съгласие, липсващи протоколи, неинформиране на пациента за ревизиран протокол и т.н..

Включването на Blockchain подобрява цялостните клинични изпитвания, тъй като предлага по-добра прозрачност и проследимост на съгласието. Формулярите за съгласие могат да бъдат проверени с подходящ времеви печат. Също така, никой не може да се намесва в информацията, съхранена веднъж.

Качество и надеждност на данните от клиничните изпитвания

Надеждността и качеството на данните от клиничните изпитвания също ще се подобрят с интеграцията на блокчейн. Децентрализираната природа позволява на клиничните лаборатории да използват прозрачен, неизменяем източник на данни, когато не е възможно да се възпрепятстват данните.

Данните от клиничното изпитване се съхраняват в публичната блокчейн, където можете да проверите данните, когато е необходимо. Той е защитен от фалшифициране и клиничните лаборатории могат напълно да се доверят на данните, за да извършат резултатите от своите проучвания.

Фармацевтичните компании могат също да използват системата, за да убедят повече пациенти и да им помогнат да участват в опитите. Нещо повече, фармацевтичните продукти също могат да проследяват и проследяват данните, използвайки технологията.

Управление на инвентара

Последният случай на употреба, който ще обсъдим за блокчейн във фармацията, е управлението на запасите.

При правилна интеграция с веригата за доставки, фармацевтичните компании могат да управляват по-добре запасите си. Инвентаризацията може да бъде автоматизирана и за създаване на задействания, когато има сценарий на търсене или предлагане.

Например, ако има скок в търсенето, той може просто да предупреди системата при поискване, като поиска повече производство на лекарства. Това също така ще даде подходяща видимост на търговците на едро и как се справя техният инвентар при различни обстоятелства. Нещо повече, фармацевтичните продукти също могат да проследяват и проследяват всеки етап, използвайки технологията.

Прочетете също: 10+ Трябва да знаете случаи на използване на корпоративни блокчейн

Възможности за фармация с блокчейн

Настоящата фармацевтична индустрия е ориентирана към пациентите. Съществува известно предимство от следването на модела; не предлага необходимата иновация.

Също така, ако сте пациент, който има основно заболяване, Вашият лекар има по-голям шанс да премине през лечение, ориентирано към пациента.

Blockchain може да помогне с ориентирания към пациента подход и да помогне на фармацевтичните компании да проследят пациентите чрез blockchain.

За да се уверят, че пациентите получават правилните насоки, фармацевтичните компании трябва да установят партньорства с медицинската общност. С това те могат директно да получат обратна връзка от пациентите и след това да използват тези данни и знания, за да разберат комуникационната стойност и обосноваващата цена.

Blockchain може не само да помогне в процеса, но и да улесни процеса на свързване с пациентите.

Запиши се сега:Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Компании, използващи блокчейн решение в здравеопазването и фармацията

Много компании използват блокчейн технологията във фармацевтичната и здравната индустрия. Някои от забележителните са както по-долу.

Pfizer

Pfizer участва активно в проекта за блокчейн MedilLedger. Проектът е свързан със създаването на затворена екосистема, която позволява на компаниите да проследяват лекарството до последния детайл. Той също така гарантира, че не е възможно фалшифициране. Нещо повече, Pfizer вече е уверен в последиците от блокчейна и те го използват в своя полза.

NMC Healthcare

Здравеопазването на NMC е много активно в работата със стартиращи компании за подобряване на фармацевтичната и здравната индустрия. Той е частен доставчик на здравни услуги, базиран в ОАЕ, който работи със стартиращи фирми от 2017 г..

Обединено здравеопазване

United Healthcare също се опитва да участва заедно с Optum. Консорциумът за фарма блокчейн, в който участват, съдържа Multiplan, Humana и Quest Diagnostics.

В проекта за консорциум за фармацевтични блокчейн основната цел е да се намалят общите разходи, свързани с административни задачи. Използването на блокчейн може да рационализира целия процес и да помогне за актуализиране на базата данни по-често в сравнение с традиционните системи.

Рош

Roche е един от най-големите гиганти във фармацевтичната индустрия. В момента те работят с Abbvie и Pfizer, за да тестват пилота на веригата за доставки чрез нейното подразделение Genentech.

Нещо повече, те също работят по система в реално време, която ще и данни за кръвта на сърдечни пациенти. Те работят по идеята за Dex и PwC Singapore.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за това как я използват.

Заключение

Това ни води до края на нашата блокчейн във фармацевтичната статия. Фармацевтичната индустрия е една от най-бавно развиващите се индустрии там. Обсъдихме всички проблеми, през които преминава настоящата фармацевтична индустрия.

Повечето от проблемите могат да бъдат решени с помощта на блокчейн. Някои от най-големите приложения на blockchain във фармацията са подобряването на автентичността на върнатите лекарства, по-доброто съответствие, когато става въпрос за чувствителни лекарства, автоматизация и по-добри клинични изпитвания. Последните две подобрения ще бъдат управление на инвентара и данни от клинични изпитвания.

Вече има големи имена в индустрията, които използват блокчейн, за да подобрят своя работен процес. Тук фармацевтичните компании имат добра възможност да използват възможно най-добре блокчейна. Във всеки случай, ако сте само начинаещ и искате да влезете по-задълбочено в блокчейн технологията, тогава разгледайте нашия безплатен курс за блокчейн точно сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map