Блокчейн и горящ човек: Катализатори на творчеството чрез общност и доверие

Какво е общото между древната индийска духовна литература, древния Партенон от Гърция и съвременните западни технологични чудеса? Човешкото творчество протича необезпокоявано, когато хората изпитват разумна степен на свобода, чувство за общност и доверие. Това е общата нишка. В тази статия ще опиша как блокчейнът и изгарящият човек насърчават творчеството чрез свобода, общност и доверие.

Какво представлява блокчейн технологията?

Технологията блокчейн реализира децентрализирана мрежа от партньори (P2P), където всеки може да се присъедини. Всеки възел, т.е.компютър в мрежата, поддържа цялата информация в разпределената база данни и може да преглежда цялата история на транзакциите.

Всеки възел има еднаква власт, което води до общност, вместо структура за командване и управление отгоре надолу. Няма един централен администратор в публична блокчейн без разрешения.

Мощното криптиране на данни защитава потребителските транзакции в блокчейна. Прочетете повече за това в „Ръководство за начинаещи: Използване на криптография в криптовалута“.

Записите на транзакциите са групирани в блокове, които се подреждат един върху друг върху други блокове. Здравите консенсусни алгоритми защитават достоверността на данните.

Децентрализацията насърчава духа на общността, докато прозрачната и сигурна мрежа помага за подобряване на доверието. Нищо чудно тогава, че технологията блокчейн трансформира света, независимо дали в сектора на здравеопазването или в облачното хранилище.

Прочетете повече за блокчейн технологията в „The Ultimate Blockchain Technology Guide: A Revolution to Change the World“.

Какво представлява фестивалът „Burning Man“?

Лари Харви и Джон Лоу, американски граждани, бяха основали фестивала „Burning Man” през 1986 г. Те бяха построили 8-метрова дървена статуя на човек и ритуално я изгориха на плажа в Сан Франциско в деня на лятното слънцестоене същата година. Спонтанно подреденото събитие веднага привлече няколко ентусиасти.

С течение на времето събитието нараства и поради ограниченията на правоприлагащите органи за изгаряне на статуя на плаж в Калифорния, фестивалът се премества в пустинята Черната скала в щата Невада. От шепа зрители през 1986 г., едноседмичният фестивал сега привлича близо 70 000 души от различни среди в пустата пустиня всяка година.

Доброволците на фестивала изграждат град в пустинята изцяло сами, организират много художествени изложби и други културни събития. Те изграждат голяма статуя с храм, приютяват хиляди хора и след седмица просто изгарят статуята и храма.

Участниците, наречени „горелки“, смятат ритуала за изгаряне за символ на циклично унищожаване и последователност на създаване, а оттам и свещен. Общността на горелки демонстрира невероятно чувство за чувство на общност, откритост, сътрудничество и творчество. След фестивала всички почистват цялото място, отново, за да се съберат през следващата година и да построят своя „Black Rock City“ в онази пуста пустиня.


Общността се е развила през десетилетията и е изградила набор от 10 правила, по които те се ангажират да живеят, без прилагане. Следват няколко примера за правилата:

 1. Откритост;
 2. Взаимно уважение и действия на общността, основани на консенсус:
 3. Доброволни усилия;
 4. Съпротива срещу комерсиализацията на техния фестивал;
 5. Автономност;
 6. Себеизразяване;
 7. Гражданска отговорност.

Прочетете повече за фестивала Burning Man на техния уебсайт.

Blockchain and Burning Man: Прилики в изобилие!

Blockchain and Burning Man има много прилики. Ще обясня няколко ключови, които са както следва:

 1. Благородна цел;
 2. Тяга върху изграждането на общността;
 3. Откритост;
 4. Акцент върху доброволните усилия;
 5. Акцент върху „Безпроблемно ядро“.

Blockchain и Burning man имат и благородна цел

Който има защо да живее, може да понесе почти как.

Това са думи на покойния немски философ Фридрих Ницше. Покойният Виктор Емил Франкъл, основателят на „Логотерапия“ и оцелял от Холокоста, увековечи тези думи в книгата си „Man’s Search for смисъла“. Прочетете книгата и как тези думи съобщават значението на благородната цел тук.

Любителите на блокчейн искат да променят света към по-добро, с децентрализацията и неизменните записи, които технологията обещава. Прочетете за тези вълнуващи проекти в „Случаи на използване на блокчейн в реалния свят – 46 приложения за блокчейн“.

Общността на Burning Man също иска да подобри света, в който живеем, чрез усилия на общността и дълбоки връзки между хората. Нека пожелаем успех и на двете общности!

Значението на общността

Фестивалът Burning Man е свързан с общността. Фестивалът и целогодишната подготовка за него се фокусират върху изграждането на връзки между напълно непознати. Всеки помага на други „горелки“, особено ако „горелката“ е нова.

Общностите управляват изцяло публичните блокчейн проекти като Bitcoin или Ethereum. Те обсъждат различни предложения за подобрения и взимат решение за бъдещи подобрения по прозрачен начин. Когато биткойн общността внедри „Сегрегиран свидетел“ (SegWit), те използваха подход на общността и постигнаха консенсус.

Отворена и приветлива мрежа

Публичните блокчейни и Burning Man позволяват на всеки да се присъедини. Всеки може да стартира пълен биткойн възел. По същия начин фестивалът Burning Man е отворен за всички, без никаква дискриминация.

Публичните блокчейни позволяват на потребителите да използват своите псевдоними. Burning Man също позволява това на техните „горелки“.

Доброволните усилия стимулират промените

Във фестивала Burning Man не харчите пари, след като закупите входните си билети и дойдете с екипировката си за къмпинг и т.н. Само едно централно съоръжение приема пари изобщо за стоките или услугите, които продават, и това е с много конкретна цел. Общността цени концепцията за подарък и доброволни усилия.

Разработчиците подават доброволно всички предложения за подобрения в публични блокчейни. Те също правят доброволно необходимото програмиране за тези предложения за подобрения. За напр. в блокчейна Ethereum стандартът за токени ERC 20 има грешка, която в някои случаи изгаря жетони. Разработчик на Ethereum доброволно предложи резолюция чрез ERC 223. Прочетете повече за това в „ERC 20 срещу ERC 223 срещу ERC 777: Сравнение между стандартите на Ethereum token“.

Основните принципи не подлежат на обсъждане

Хората не могат да живеят с промяна, ако в тях няма непроменено ядро.

Това са думи на покойния американски експерт по лидерство и известен автор Стивън Р Кови. Прочетете колко голямо значение той отдаде на набор от основни принципи, които не подлежат на обсъждане тук. Успешните организации, общности и хора винаги държат набор от основни принципи за свети, докато са отворени за еволюция за всичко останало.

Burning Man е духовен фестивал, основан на концепцията за безусловна връзка между едно човешко същество и друго. Въпреки че са отворени за това кой участва, те никога не правят компромиси по основните си правила, напр. доброволни усилия над приходите от реклама.

Блокчейн общността яростно защитава това, което те считат за ядрото на технологията, т.е. децентрализация и неизменност на данните. Те разглеждат внимателно всички предложения за подобрения и се противопоставят на всяко предложение, което има за цел да разреди това ядро.

Blockchain and Burning man: Нуждата от бдителност

Както Blockchain, така и Burning Man обещават много, но както отбелязва покойният американски историк Уил Дюрант, цивилизацията е крехка. Изграждането на велика цивилизация отнема много време, но само едно поколение невнимание може да я унищожи. Прочетете повече за наблюдението на Дюрант в тази уеб страница на Фондация Уил Дюрант.

Както крипто общността е открила, недобросъвестни играчи пускат измама „Първоначални предложения за монети“ (ICO) и подменят крипто инвеститорите. Щастлив съм да видя, че общността обмисля подобрения като DAICO за предотвратяване на ICO за измама. Прочетете повече за това в „Ръководство за начинаещи: Какво е DAICO? Подобрената ICO! “. Те трябва да останат бдителни.

Общността на Burning Man трябва да разгледа предполагаемите случаи на злоупотреба с вещества по време на фестивала. Също така, във фестивала 2017, участник надви доброволци и скочи в огъня. Той почина на следващия ден поради тежко изгаряне и причинен сърдечен арест. Фестивалът създава мощни емоции и общността трябва да подкрепя участниците с емоционална турбулентност, за да предотврати такава съжаляваща загуба на живот.

И двете инициативи заслужават нашата искрена подкрепа и се надявам да останат вечно бдителни в пътуването си, за да направят света по-добро място.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map