Блокчейн консорциум: Топ 20 консорциуми, които трябва да разгледате

Сега на пазара има различни видове блокчейн технологии. В това ръководство ще се потопим в основните елементи на блок-веригата на консорциум и ще разберем как работи.

Веднага след като Blockchain се появи като нов технологичен шеф, около него започна да се развива нов пазар и бизнес система. С течение на времето различни видове Blockchain се появиха в нашето мнение. Сред тях федеративният консорциум или Blockchain създава огромен шум на пазара.

Blockchain консорциумът вече е популярен тип Blockchain и много предприятия са силно заинтересовани от този тип мрежа. Въпреки това, много от вас все още може да не знаят какво и как работи този тип Blockchain.

Така че, за да ви помогнем, днес ще споделяме информация за консорциума на блокчейн и ще изброим най-добрите 20 най-добри консорциума за блокчейн в момента. И така, защо да чакаме?

Вземете чаша кафе и започнете да четете!

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво е Blockchain Consortium?

Blockchain консорциум или обединена Blockchain е вид блокчейн мрежа, при която множество организации поддържат системата. Той обаче е разрешен и не е публичен. Бихте го намерили по-подобен на частния.

Но основният обрат е дори чрез разрешението му, той всъщност може да предложи децентрализирана структура. Как Е, както вече знаете, вместо само една организация, в консорциума участват множество организации. В резултат на това всяка организация получава подобно лечение.

Така че, няма нито един орган, който да управлява мрежата, и всички останали организации помагат в това. В действителност бихте могли да го възприемете като платформа, където множество компании се обединяват и споделят информацията си, ако е необходимо. Това е среда за сътрудничество, която е изключително полезен консорциум за индустрията на блокчейн. Освен това в платформата също няма възможност за злоупотреби. Съществуват и други видове блокчейн технология.

Въпреки това, изглежда, че много бъркат частния блокчейн с консорциум блокчейн. В действителност и двете са доста различни и се използват за специфични ниши и индустрии. Така че, ако сравните частната Blockchain с консорциумната blockchain, можете да научите повече за разликите.

Какво би предложило Blockchain Consortium за вашата компания?

 • Намаляване на разходите

Архитектурата на консорциума на индустрията на блокчейн ще ви помогне да намалите всички разходи доста лесно. Тъй като те са подходящи предимно за промишлени цели, можете лесно да ги свържете със съществуващата си мрежа по-ефективно от публичния или частния блокчейн.

Така че, инвестирането в този вид блокчейн индустриален консорциум би било много полезно за вашето предприятие.

 • Много ниски такси за транзакции

Друг важен аспект на този блокчейн консорциум в индустрията е, че те могат да дадат по-ниска такса за транзакции. Трябва да знаете, че публичните блокчейн твърдят, че предлагат подобни функции; реалността обаче е доста далеч от нея.


В действителност, когато много потребители започват да използват мрежата, тя започва да се забавя драстично. По този начин обработката на транзакции става по-трудна от обикновено. Когато се случи нещо подобно, таксата за транзакция се повишава.

Трябва да знаете, че по отношение на консорциума това не е въпросът. Това е по-контролирана среда и само разрешени хора могат да влязат. Така че това означава, че тя ще бъде много по-стабилна и може да се справи с всякакъв натиск.

 • Регулаторна среда

Предприятията се нуждаят от регулации, за да функционират правилно. И най-важното, тъй като много организации биха работили тук заедно, трябва да има определени правила. По този начин консорциумът за индустрията на блокчейн може да ви помогне да процъфтите в регулирана среда и също така да им даде свобода на децентрализация.

 • Няма влизане в престъпление

Очевидно бихте искали да стоите далеч от престъпниците в обща среда. За разлика от публичната блокчейн, само упълномощени лица могат да влязат в този вид мрежа. И така, всеки възел ще бъде удостоверен и няма да остави никакъв обхват за престъпници.

Видове консорциум за блокчейн

Понастоящем на пазара има три типа блокчейн консорциум. Това са –

 • Технологично фокусирани:

Те предлагат многократно използвани блокчейн платформи, решения, базирани на технически стандарти. Те имат предимно многофункционални случаи на използване – Hyperledger, Enterprise Ethereum Alliance и др.

Освен това този тип консорциум за индустрията на блокчейн съществува единствено с цел да помогне на Blockchain да достигне световно признание.

 • Бизнес фокусиран:

Те са склонни да разработват блокчейн решения за конкретен бизнес въпрос. Основно всички решения са само за бизнес цели – например Bankchain, Tradelens и т.н..

В действителност тази архитектура на консорциума на блокчейн ще се фокусира върху конкретен случай на използване на блокчейн, като банкиране, верига на доставки, здравеопазване и др. Вместо да предлагат платформи с отворен код, много от тях отиват само за търговски цели.

 • Двойно фокусиран:

Тук те се фокусират както върху технологията, така и върху бизнеса, когато предлагат платформа или решение. Така че по някакъв начин те биха предложили платформа с отворен код, подходяща за всякакъв вид решения, но също така биха предложили и търговски продукти. Пример би бил R3.

Какви ползи трябва да очаквате от Blockchain Consortium?

Има определени предимства, които трябва да очаквате от обединения блокчейн. Нека да видим какви са това –

 • Намаляване на разходите

Трябва да помислите дали обединеният блокчейн ще ви спести разходите. Основната идея да бъдеш член е да намалиш разходите. Затова изберете този, който предлага най-спестяващите функции за вашата индустрия.

 • Ускорете обучението

Още една голяма полза, която да очаквате от федеративния блокчейн. За да растете в нишата на блокчейн, ще ви е необходима пълна подкрепа в обучението. Така че очакването да се ускорят методите на обучение би било от полза. Много консорциуми предлагат обучение и други експерти за подкрепа на развитието. Такива възможности наистина могат да подхранват и вашия екип.

 • Споделяне на риск

Е, още едно предимство на обединената блокчейн е споделянето на риск. Така че определено бихте искали платформа, при която всяка отделна компания да споделя риска в случай на ново решение за блокчейн. Тъй като Blockchain е все още нов, има много рискове, свързани с него на пазара. Но ако членовете си сътрудничат, тогава общият риск е много по-малък независимо дали решенията се провалят или успеят.

Запиши се сега: Курс на сертифициран експерт по сигурността на блокчейн (CBSE)

 • Изградете критична маса на осиновяване

Само изграждането само на едно единствено решение не би трябвало да е така за обединената Blockchain. Приемането му на ниво масово приемане ще помогне на вашата компания да достигне лесно нова висота. Без масово приемане достигането до световния пазар би станало трудно.

 • Поддържане на уместност / продължителност на живота

Вашият консорциум трябва да предложи подходящо решение или план за пътна карта. Тъй като технологията продължава да се променя, поддържането на актуалност на място е изключително трудно. По този начин, тъй като времето ще се промени, трябва да очаквате от вашия консорциум да промени своя план според това.

 • Влияещи стандарти

И накрая, трябва да очаквате консорциумът да предложи влияещи стандарти. Според пазара Blockchain скоро ще достигне оперативна съвместимост. Ще трябва да повлияете на стандартите, за да маркирате своето място в индустрията на стойност трилиона долара.

Ползи, които организациите очакват от Blockchain Consortium

Докато измисляте какво да очаквате и какво не, можете да проверите какво очакват другите предприятия от блокчейн консорциума.

Делойт изследване от 1386 глобални предприятия могат да ви помогнат да видите какво наистина се случва в това отношение. Но трябва да знаете, че проучването не включва всяко едно предприятие в света и така реалният брой може да варира.

Вижте таблицата по-долу –

Предимства Процент на предприятията, които го очакват
Намаляване на разходите 57%
Ускорете обучението 55%
Споделяне на риск 47%
Изградете критична маса на осиновяване 45%
Поддържане на уместност / продължителност на живота 42%
Влияещи стандарти 42%
Не съм сигурен 1%

По кои критерии организациите използват, за да изберат блокчейн консорциум?

Можете също така да проверите кои критерии използват предприятията при избора на блокчейн консорциум. Делойт изследване от 1386 глобални предприятия могат да ви помогнат да видите какво наистина се случва в това отношение. Но трябва да знаете, че проучването не включва всяко едно предприятие в света и така реалният брой може да варира.

Вижте таблицата по-долу –

Критерии Процент на предприятията, които го използват
Изравнени цели 41%
Качество на другите членове 37%
Доказателства за влияние 36%
Възможност за влияние 36%
Достъпни разходи за участие 36%
Регулаторно участие 36%
Политики или правила за членство 35%
Зрелост 34%
Добре финансирани 34%
Управление 30%
С нестопанска цел или с нестопанска цел 23%
Не съм сигурен 1%

Основни блокчейн консорциуми и мрежи

Това са някои от основните консорциуми и мрежи на блокчейн на пазара. Изглежда, че всички тези консорциуми имат много компании, използващи блокчейн технологията. Така че, нека проверим какви са тези консорциуми –

Хиперледгер

Нека започнем с Hyperledger. Hyperledger blockchain е един от най-известните blockchain консорциуми на пазара в момента. Току-що започвайки своето пътуване през 2016 г., Linux основа Hyperledger. В действителност този консорциум може да бъде една от най-добрите платформи с отворен код за предприятия.

Защо? Е, защото Hyperledger предлага множество решения и те са фокусирани основно върху предоставянето на технологична подкрепа за блокчейн революцията. Понастоящем те имат голям брой проекти, включително инструменти, платформи, библиотеки и много други.

Използвайки тези, можете бързо да разработите свои собствени блокчейн платформи с лекота. Понастоящем те имат 260+ членове в консорциума си.

Enterprise Ethereum Alliance

Това е още един достоен консорциум за нашия списък с блокчейн консорциуми. Vitalk Buterin всъщност е първоначалният основател на Ethereum. Тъй като обаче оригиналният Ethereum е публична блокчейн, те решиха да пуснат и корпоративен.

Освен това, този нов ще ви позволи да получите поверителност по отношение на транзакциите и много добавени съоръжения. В момента Enterprise Ethereum има над 250 членове, които си сътрудничат. Иновациите са техният основен приоритет и те са склонни да предлагат чудесна среда за отглеждане.

R3

Blockchain консорциум r3 всъщност е странното в списъка на blockchain консорциум. Как Е, това е един от консорциумите с двойно фокусиране в момента. Не само блокчейн консорциумът r3 има версия с отворен код на своята платформа Corda, но предлага и търговска такава за предприятия.

Друга страхотна сделка е, че и двете платформи са съвместими помежду си. Така че превключването между тях би било лесна задача. Понастоящем блокчейн консорциумът r3 има екосистема от 200+ членове и се разраства. Трябва обаче да кажем, че техните технологии са по-насочени към финансови ниши. Но блокчейн консорциумът r3 бавно се опитва да достигне и до други случаи на употреба.

Много основни имена вече преследват блокчейн консорциум r3 в момента.

BankChain

BankChain всъщност е банков блокчейн консорциум, където те внедряват, изграждат и изследват различни блокчейн решения. Въпреки това, формирането на този блокчейн консорциум започна от технологиите Primechain.

В действителност те са тези, които отговарят за поддържането, управлението и експлоатацията на системата. Освен това те започнаха своето пътуване през 2017 г. с 9 живи проекта и 34 членове. Някои от техните продукти включват – отстъпка по фактура, банкови гаранции & Документални кредити, корпоративен KYC и регистър за такси и много други.

B3i

B3i е следващият в нашия списък с банкови блокчейн консорциуми. През 2016 г. Blockchain Initiative Insurance Industry Initiative започна своето пътуване с презастрахователи и застрахователи. По това време те искаха само да изследват технологията на разпределената книга и да разберат потенциалните ползи.

По-късно обаче те разшириха продуктовата си линия и сега предлагат много решения, основани на застраховки. Един от тях е – Договор за собственост Cat XOL. В момента те имат около 18 членове.

IBM Food Trust

Голяма част от живота ни се върти около храната и Blockchain може да помогне за осигуряване на безопасност в тази област. Очевидно IBM Food Trust предлага най-голямата екосистема от доставчици, производители, производители, търговци на дребно и много други.

Понастоящем те имат над 80 членове в списъка си и има някои големи гигантски имена като Walmart, Nestle, Unilever и много други. И така, с помощта на своите платформи, предприятията могат да проследят веригата си за доставка на храни от самите доставчици до потребителите.

Китайска книга

China Ledger е блокчейн консорциум, стартиран в Китай. В действителност те стартираха консорциума, за да проучат и разберат въздействието на тази технология върху тяхната икономика. Освен това те проучват и различни алгоритми за криптиране, странични вериги, частни вериги и много други мрежови технологии.

Wanxiang Blockchain Labs сега води алианса. Състои се също от единадесет други стокови борси, финансови активи и фондови борси.

Нещо повече, те искат да създадат решения и платформи за собствения си финансов сектор в Китай по-късно в бъдеще.

FISCO – Финансов блокчейн консорциум Шенжен

Създаден на 31 май 2016 г., консорциумът „Financial Blockchain Shenzhen“ вече има над 100 членове в консорциума си. Както можете да видите от името, те се фокусират главно върху финансовите индустрии. И така, всички техни членове се състоят от компании и институции за финансови информационни услуги.

Нещо повече, FISCO вече има проекти в капитала, кредита, застраховането, облачните услуги, системата за точки за лоялност, цифровите активи и много други. Платформата обаче всъщност е с отворен код. Китай започва да наваксва в блокчейн нишата и FISCO е резултат от това. И така, това е поредната блокчейн за застрахователен консорциум.

Глобална мрежа за корабоплаване

Global Shipping Business Network формира група от девет терминални оператори и океански превозвачи. След това те пуснаха своята отворена платформа, базирана на Blockchain. В действителност CargoSmart е първият, който инициира този консорциум.

В момента те имат –

OOCL, PSA International и международно пристанище Шанхай, Evergreen Marine, COSCO Shipping Lines, Hutchison Ports, DP World, Yang Ming и CMA CGM.

CargoSmart всъщност е доставчик на решения. Освен това решението ще предложи цифрова платформа за свързване на спедитори, потребителски агенции, логистика, превозвачи и много други. Така че това е и блокчейн за консорциум по веригата на доставки.

Траделенс

Tradelens е следващият в нашия списък на консорциум за вериги за доставки. Те са тук, за да направят революция в света на управление на веригата за доставки. Това всъщност е неутрална и отворена индустриална платформа, базирана на Blockchain, и много големи играчи на пазара я подкрепят.

Понастоящем те имат над 100 предприятия в своята екосистема. Още повече, че включва основно пристанища, превозвачи, спедитори, 3PL, терминални оператори и спедитори. По този начин, обединявайки се под една платформа, те цифровизират всичко, свързано с веригата на доставки.

Ако ви интересува как Blockchain може да повлияе положително на света на веригата за доставки и операциите по управление, трябва да се запишете в нашия корпоративен курс по blockchains и управление на веригата за доставки!

Фондация Energy Web

Фондацията Energy Web поема водещата роля в енергийния сектор на блокчейн консорциум. Нещо повече, те твърдят, че са пионери в тази корпоративна блокчейн за осигуряване на пазарните, оперативните и регулаторните нужди на сектора.

Понастоящем те имат над 100+ членове в своята екосистема. Ако сте в енергийния сектор, тогава определено можете да го проверите. Фондация Energy Web също предлага много гъвкави възможности за членовете.

Хеширан здравен колектив

Когато всички останали консорциуми поемат пазара, защо секторът на здравеопазването ще бъде изоставен, нали? По този начин идва колективът за здравен хеш. Този консорциум за блокчейн за здравеопазване е глобална общност от разработчици, потребители, здравни организации или всеки, който работи в нишата на здравеопазването.

Това е отворена платформа и общност с нестопанска цел, в която те развиват нови иновации и идеи, базирани на Blockchain. Във всеки случай не можахме да намерим точния брой членове на тяхната екосистема; в списъка обаче попадат ODH, Change Healthcare, Accenture, PLC, Altarum Institute и много други.

Network Utility Network

Въпреки че е доста нов, докато Health Utility Network не създава много шум на пазара. В действителност IBM, Aetna, PNC Bank, Anthem и Health Care Service Corporation (HCSC) си сътрудничат за създаването на тази екосистема на консорциума за секторите на здравеопазването.

Освен това основната им цел е да подобрят проследяемостта и оперативната съвместимост на здравната индустрия. Тъй като IBM е в комбинацията, можем спокойно да предположим, че платформата ще се основава на Hyperledger Fabric. Във всеки случай според тях те ще пуснат серия от решения, които да помогнат за растежа на сектора.

Контур

Contour blockchain е един от пионерите на blockchain консорциумите. В действителност техният проект е фокусиран върху финансовите сектори. Нещо повече, те ще използват технологията на R3, за да архивират своята блокчейн платформа. Основната цел е да се дигитализира всеки отделен документ във финансовия сектор. След това те могат да започнат да пускат серия от решения.

Понастоящем те имат дванадесет банки в своята екосистема. Те включват –

Mizuho, ​​Scotiabank, BNP Paribas, CTBC банка, Bangkok Bank, ING, Intesa Sanpaolo, Natwest, SEB, US Bank, BBVA и HSBC.

Марко Поло

Марко Поло е друг страхотен в нашия списък с блокчейн консорциум. Те стартираха през 2017 г. и се фокусираха главно върху блокчейн нишата на търговското финансиране. На първо място, те се стремят да предложат наличност на капиталово финансиране в тяхната платформа за търговия TradeIX. Нещо повече, те изграждат решението на r3 Corda.

Множество финансови сектори като SMBC, Bangkok Bank, ING, Standard Chartered Bank, BNP Paribas, Forfaiting Association (ITFA), NatWest, OP Financial Group, Natixis, Commerzbank, DNB и международната търговия е основна част от екосистемата.

We.trade

We.trade, което улеснява потребителите да се свързват с потенциални продавачи и продавачи и да управляват всички плащания и поръчки. Освен това всеки отделен бизнес в Blockchain е KYC. Така че, няма проблем с измама или корупция.

Друг чудесен аспект на този блокчейн консорциум е, че помага да се избират и различни банкови продукти. Банките в екосистемата също предлагат гаранции за плащания. Понастоящем те имат осем банки под платформата.

Batavia беше един от най-малките блокчейн консорциуми досега. Те имат само петима членове в своята екосистема. За своето технологично архивиране те търсят помощ от IBM. Тези пет банки са –

Commerzbank, Bank of Montreal, Erste Group, UBS и CaixaBank.

Batavia се фокусира върху гранични блокчейн приложения, като например използване на интелигентни функции за договор за всяко финансово решение. С помощта можете да проследявате трансграничното си плащане и да изпращате или получавате плащания спокойно. Batavia обаче се сля с We.Trade и вече не съществува вече.

Запиши се сега: Корпоративни блокчейни и курс за търговско финансиране

MOBI

Mobility Open Blockchain Initiative е консорциум с нестопанска цел, базиран на Blockchain. Състои се от прогресивни НПО, компании и правителства, за да осигурят услуги за мобилност, които са безопасни и достъпни.

Освен това те предлагат по-екологични, ефективни и по-малко претоварени решения с типичните стандарти на Blockchain. Те започнаха с идентичността на превозните средства и скоро ще обхванат и други сектори на мобилност. В момента те имат 87 членове.

Доверен IoT Alliance (TIA)

IoT секторът има по-голяма нужда от доверие. По този начин, Trusted IoT Alliance дойде да спаси деня. В действителност те имат за цел да направят IoT индустрията по-надеждна и да предизвикат четливост. Ето защо те включват сензори за IoT с интелигентни договори, за да улеснят дигиталната среда за проследяване.

Друга голяма полза е, че те предлагат пълна свобода, що се отнася до иновациите. Така че ще получите най-добрите инструменти за разработване на новия си проект. В момента те имат 42 членове.

Японска борсова група – JPX

Различни японски финансови и ИТ институции формират този блокчейн консорциум, наречен Japan Exchange Group. В момента те имат 44 членове и всички те са финансови или ИТ компании. Но каква е основната цел?

Е, те искат да разработят решения за капиталовите пазари. Освен това, някои от техните проекти са в ход. Те включват –

Операции на KYC, Процеси на съвпадение на търговията, Процес на предварително сетълмент при трансгранична търговия с ценни книжа и др.

Заключителни мисли

В крайна сметка блокчейн консорциумите наистина променят начина, по който пазарът функционира през всичките тези години. Вместо конкуренция, те си сътрудничат, за да направят света по-добро място. В случай, че искате да разработите свое собствено корпоративно решение, можете да започнете, като се присъедините към консорциум, в който вашите идеи ще се развиват.

В това ръководство сме изброили най-добрите 20 блокчейн консорциума. Проверете ги и изберете този, който отговаря на вашите нужди. Ако искате да научите по-задълбочено за този тип блокчейн, препоръчваме да започнете с нашия безплатен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map