Блокчейн в търговията на дребно: Използвайте случаи и потенциални приложения

Blockchain може да предложи огромно количество възможности за индустриите на дребно. Нека разгледаме по-отблизо ролята на блокчейн в търговията на дребно.

Индустриите на дребно процъфтяват дори миналата година, преди пандемията да удари света. Въпреки че много компании за търговия на дребно предлагат възможности за онлайн покупки, основният приход идва от техните физически магазини. След появата на пандемията обаче търговците се сблъскват с някои основни проблеми като поддържане на веригата за доставки, продажба на продукти, отваряне на магазини и поддържане на безопасността на всички клиенти и служители.

Всичко това обаче може да бъде избегнато, ако тази индустрия възприеме блокчейн технологията още от самото начало. В действителност надеждността, устойчивостта и качеството на проследяването и подпомагането в процесите на управление на blockchain могат да предложат на индустриите на дребно крайната дигитализация, от която се нуждаят.

Така че е време индустриите на дребно да се фокусират по-сериозно върху блокчейна и да започнат да го интегрират в своите стари системи. Ето защо в това ръководство ще разгледаме защо индустрията на дребно се нуждае от блокчейн и как блокчейнът може да реши всички проблеми.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Contents

Блокчейн в търговията на дребно: Наистина ли тази индустрия се нуждае от блокчейн?

Нормално е да се чудите дали тази индустрия наистина се нуждае от блокчейн или не. В действителност секторът на търговията на дребно изглежда доста добре в сравнение с други сектори. Тази индустрия обаче се занимава с много вътрешни проблеми, които трябва да бъдат разгледани по-рано от по-късно. Това е основната причина, поради която в момента тази индустрия се нуждае от промяна като блокчейн. Нека проверим вероятните проблеми.

Промяна на очакванията на потребителите

Търговската индустрия трябва да се справи с много нестабилни елементи и едно от тях са очакванията на потребителите. В действителност потребителските очаквания изглежда се променят доста бързо, което е трудно да се справи. Просто има твърде много елементи, които променят вкуса на потребителите за една нощ. Например, добра част от потребителя може да хареса даден продукт днес, само на следващия ден, те може да имат различни мисли, а някои дори може вече да не харесат продукта.

Промените в сезона, поводите, празниците, тенденциите са някои от решаващите фактори за това. Следователно индустрията на дребно трябва да бъде достатъчно умна, за да разбере цялата тази информация. Точните прогнози обаче все още не са възможни и до днес.

Лоша поддръжка на лоялността на клиентите

За да създадете добра лоялност към марката, трябва да имате добро изживяване на клиентите. В действителност един от най-изявените проблеми на търговците е практиката да губят старите си клиенти, мислейки, че могат лесно да бъдат заменени. Знаем, че понякога общуването с потребителите може да стане трудно. Но практиката на отпускане може да се върне, за да ви преследва по-късно.

Например, ако запазите това мислене включено, тогава ще ви е по-трудно да мащабирате бизнеса си. Въпреки че промоции или оферти за продажба или специални отстъпки могат да помогнат на вашите стари клиенти да се чувстват желани, това все още не е достатъчно в момента, тъй като в повечето случаи търговците не успяват да доставят персонализирани оферти.


Неефективна вътрешна комуникация

Това е най-подходящо за големите компании за търговия на дребно, тъй като те изглежда имат много подразделения. Следователно поддържането на това много разделение едновременно е скъпо и сложно. Следователно, простото сложно управление и управление на тези подразделения чрез вътрешна комуникация може да не е възможно понякога.

В резултат на това липсата на комуникация между отделите може да наруши бизнес процеса заедно с намаляване на удовлетвореността на потребителите. Без подходяща система за автоматизиране на тези комуникации няма подходящ начин да се поддържа този проблем. Затова те се нуждаят от помощ от технологии.

Без използване на усъвършенствани технологии

Е, много технологии са създадени специално за определен бизнес и могат да помогнат за насърчаване на допълнителни ползи, ако се използват правилно. Компаниите за търговия на дребно обаче изостават напълно от тази тенденция. Дори и до днес много търговци на дребно дори нямат вградено присъствие. Следователно те изостават драстично.

В действителност те все още използват стария метод, който изтече отдавна. Освен това в много случаи търговците намират използването на технология за трудна задача и нямат възможност да я използват правилно.

Отново, някои търговски компании вземат грешни решения, за да изберат технологията, от която се нуждаят. Това може да доведе до неефективност и загуба на пари като решение за други бизнеси, които не могат да предложат същата полза за търговията на дребно.

Разгледайте още подобни теми: Значението на блокчейна в застрахователната индустрия

Лоша съвременна маркетингова стратегия

Да, много компании за търговия на дребно бавно преминават в сферата на онлайн маркетинга. Но липсата на подходяща база от знания по въпроса ги кара да инвестират много пари с почти никакви резултати. В действителност не можете да се придържате само към маркетинга в социалните медии; има различни начини, по които можете да продавате вашите продукти на клиентите.

Още повече, че в днешно време клиентите обичат ангажимента един на един от личните си марки. Така че, освен ако не можете да им предложите тази функция, те скоро може да загубят интерес към вашата марка. Отново компаниите за търговия на дребно понякога могат да продават продуктите твърде много, което увеличава недоволството на клиентите.

Измами и фалшиви стоки

Един от основните проблеми на тази индустрия е нарастващото количество измамни дейности и фалшиви стоки. На пазара не само има твърде много фалшиви стоки, които разрушават репутацията, която изграждат компаниите за търговия на дребно, но и дейностите по вътрешни измами отнемат и приходи.

Всъщност фалшивите стоки стават все по-трудни за идентифициране, което означава повече недоволство на потребителите. Без да се справят правилно с проблема, както клиентът, така и търговецът ще продължават да губят скъпоценните си пари. Така че компаниите за търговия на дребно трябва да решат този проблем възможно най-бързо.

Кибер хакове

Нарастващият брой кибер хакове е друго тясно място за компаниите на дребно. В действителност повечето компании за търговия на дребно използват типичен мрежов модел клиент-сървър, който е честно казано доста уязвим. Следователно е почти лесно да проникнете в сървърите и да откраднете важни данни. Освен това, тъй като всяка компания за търговия на дребно съхранява данни за своите клиенти, е доста лесно да ги манипулирате и да получите достъп до информацията за тяхната кредитна карта или банкова сметка. Това бързо може да се превърне в огромно нарушение на сигурността, водещо до загуба на много приходи. Нещо повече, това също ще означава, че потребителите не могат да ви доверят своите данни, което не е добро впечатление за вашата марка.

Инфлация на цените на дребно

Потребителите трябва да плащат все повече и повече в днешно време, за ежедневните им неща от първа необходимост. Така че те са склонни да спестяват по-малко пари за бюджета на всякакви луксозни артикули. Цените на дребно и колебанията на цените на дребно обаче само обезкуражават клиента да харчи пари. Така че търговците на дребно трябва да предлагат специални оферти или отстъпки, за да привличат потребителите да купуват продуктите.

В момента обаче търговските компании не могат да се справят с високите разходи в момента. Но защо? Е, липсата на подходяща автоматизация и планиране може да доведе до повече производствени разходи, което увеличава и цените на дребно.

Така че поддържането на процент по-висок от очакванията на потребителите не е добра стратегия, ако искате да мащабирате.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Какви са предимствата на Blockchain в търговията на дребно?

Има много предимства от използването на блокчейн в търговията на дребно. Някои от тези предимства са изключителни и са възможни само ако индустрията започне да използва тази технология. С помощта на блокчейн обаче тази индустрия скоро може да преодолее всички бариери за нула време. Нека да видим какви са ползите –

Правилно управление на запасите

Както вече знаете, компаниите за търговия на дребно се нуждаят от правилно управление на запасите, ако искат да повишат общата си ефективност. В действителност няма никакви падения, които да дойдат с него. Компаниите могат само да се възползват, тъй като управлението на запасите ще им помогне да следят продуктите и срока им на годност, както и потребителските интереси.

Блокчейнът на пазара на дребно може да помогне на компаниите да управляват по-ефективно запасите си. Нещо повече, това ще им спести и много пари, тъй като може да автоматизира процеса на недостиг на продукт или излишък от продукти въз основа на потребителското търсене в реално време. Вярваме, че това е чудесен случай за търговията на дребно.

Използване на крипто като начин на плащане

Друго чудесно използване на блокчейн на пазара на дребно са методите за крипто плащане. Както вече знаете, в момента пазарите на криптовалута процъфтяват. Още повече, изглежда, че различните страни са нетърпеливи да работят върху цифровите валути на централната банка, което на практика е крипто версия на фиатните пари.

И така, изглежда, че криптовалутите ще станат парите на бъдещето. Тук компаниите за търговия на дребно могат да останат една крачка напред, като използват вече съществуващите крипто като официално плащане за продуктите. В действителност това е добра стратегия да развълнувате потребителите и да им помогнете да платят за продукта, като използват защитени и дигитални пари по прозрачен начин.

По-добро управление на самоличността на клиентите

Както вече знаете, повечето компании за търговия на дребно използват типичен мрежов модел клиент-сървър, който е доста уязвим. Така че е доста лесно да манипулирате тези данни и да получите достъп до информация за потребителска кредитна карта или банкова сметка. Това е масово нарушение на личния живот и явно нарушение на държавния закон.

За да се справят с този проблем, компаниите могат да използват блокчейн на пазара на дребно, за да защитят данните, свързани с клиента. В действителност те могат да предложат процеси за удостоверяване в системата и да съхраняват цялата информация в неизменното хранилище. Така че клиентът ще има достъп само до своята информация и никоя трета страна не може да наруши мрежата и да използва тази информация погрешно.

Blockchain може да предложи предимства за почти всяка отделна индустрия. Вижте предимствата на блокчейн технологията сега!

Рационализирайте данъка върху продажбите на дребно

Друго едно от предимствата на блокчейна в търговията на дребно е процесът на рационализиране на данъка върху продажбите на дребно. В действителност всяка година всяка компания за търговия на дребно трябва да плаща данъци въз основа на продажбите си. Мнозина обаче са склонни да избягват плащането на този данък, който възлиза на 14,5 милиарда долара! Още повече, че повечето от това избягване на данъци се случват за онлайн търговците на дребно. Ако това продължи, компаниите дори могат да получат обвинения срещу тях за това.

Следователно, за да се реши този проблем, автоматизираното събиране на данък върху продажбите на базата на блокчейн може да помогне за събирането на данъците въз основа на броя продажби или печалбата, която са направили. Нещо повече, търговците могат да качват своите документи, които ще преминат през правилна проверка в мрежата. Това всъщност е чудесен начин да платите данъка своевременно и да избегнете всякакви правни проблеми.

Предотвратяване на фалшифицирани стоки и измами

Друго едно от предимствата на блокчейна в търговията на дребно е предотвратяването на измами и фалшиви продукти. В действителност, само поради измама, индустрията на дребно е загубила $ 62 милиарда през 2019 г. Още повече, че компаниите за търговия на дребно от висок клас са загубили близо 30% от печалбата си, поради наличието на снизходителни политики за връщане и високи маржове. Въпросът не е в загубата, а в вредата, която марката нанася, като държи фалшивите продукти за продажба.

Използвайки блокчейн технологията, търговците могат да проследяват своите стоки от производителите и да гарантират, че получават автентичния продукт всеки път. Още повече, че това може да им помогне да се справят с фалшиви продукти завинаги.

Осигуряване на произход на продукта

Друг един от блокчейн в случаите на употреба на дребно е характеристиката на произхода на продукта. В момента потребителите са скептични към всичко, което купуват. И това е напълно нормално, тъй като те могат да очакват повече, когато плащат за това. Но компаниите за търговия на дребно не могат да предложат друго произход, освен печата върху контейнера, на който пише „произведено в ххх“.

Така че, използвайки блокчейн, компаниите най-накрая могат да предложат произхода, тъй като потребителят може да проследи или види цялата верига на доставки на един продукт. Ще започне с доставчиците и ще завърши с потребителя, който го е купил. Той ще осигури произход, който клиентите искат сега, и те могат да похарчат парите си за автентичен продукт.

Без да се има предвид подходящ бизнес модел, е трудно да се използва блокчейн като лост. Вижте нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн, за да научите повече за разработването на блокчейн.

Предлагане на продуктови договори

Липсата на подходяща поддръжка на канала на доставчика пречи на тази индустрия да расте. В действителност процесът на плащане на пратките отнема много време, включително проверка и обработка. Този продължителен процес обаче може да обезкуражи много доставчици да предоставят пратки в рамките на обещания срок. Следователно, това може да доведе до много загуби и за търговците на дребно.

Въпреки това, един от най-добрите елементи на блокчейн в случаите на употреба на дребно е интелигентният договор. В действителност много компании за търговия на дребно могат да използват интелигентни договори като гаранция за плащане. Тук те могат да предложат обещание за плащане, което ще отнеме само минути. Следователно доставчиците ще бъдат мотивирани да изпълнят пратката в рамките на срока.

Намаляване на кибер хакове

Друг от популярните блокчейн в случаите на употреба на дребно е защитата срещу кибер хакове. Както вече знаете, търговията на дребно доста често се сблъсква със заплахи за сигурността. Следователно това може бързо да се превърне в огромно нарушение на сигурността, водещо до загуба на много приходи. Нещо повече, това също ще означава, че потребителите не могат да се доверят на компаниите с техните данни, което не е добро впечатление за марката.

Но с използването на блокчейн тук, сценарият може да се промени драстично. Тъй като блокчейнът може да предложи протоколи с висока сигурност за борба с кибератаките, вече няма да е възможно нарушаване на сигурността. Следователно блокчейнът може да започне да увеличава приходите, като защитава мрежата от трета страна.

Интелигентни програми за лоялност

Blockchain в магазин за търговия на дребно може да помогне и в програми за лоялност. Понастоящем много компании за продажба на дребно имат програми за лоялност, които им помагат да се свържат с много по-голяма тълпа и да зарадват старите си потребители с техните марки. Но има неефективност и в програмите за лоялност. В повечето случаи те предлагат непоследователни правила, които не позволяват на потребителя да получи точките за награда.

Също така, в много случаи, поради несъответствие на системата, въпреки че потребителят има право на точки, той / тя може да не го получи.

Но с интелигентните договори на blockchain, търговците на дребно могат да автоматизират целия процес. Те могат просто да програмират правилата в интелигентен договор и след като клиентът следва всяко правило, той / тя автоматично получава точките.

Лице за търговски сделки

Това е доста готина характеристика на блокчейн, която сега много търговци се опитват да използват. Blockchain в магазин за търговия на дребно може да предложи лице на транзакции на търговци. В действителност това помага на двете страни да се възползват от процеса на плащане. Клиентът не трябва да плаща допълнителни такси, използвайки други финансови услуги на трети страни, а търговецът може да се възползва от директното получаване на плащането, без да използва приложения на трети страни.

Още повече, че това може да изгради постоянно доверие между двете страни, което е огромен плюс за търговците на дребно.

Искате ли да проверите още случаи на използване на блокчейн? Вижте най-добрите 20+ случая на използване на блокчейн точно сега!

Фирми на дребно, използващи блокчейн технология

Walmart

Walmart работи върху блокчейн в решения за търговия на дребно за проследяване на храните. За това те използват Hyperledger Fabric. В момента те работят с IBM, за да получат техническа поддръжка за решението. Нещо повече, гигантът на дребно вече е работил по два успешни проекта за доказателство за концепция, използващи блокчейн. Според тях блокчейнът може да им помогне да запазят качеството на храната и да избегнат катастрофални резултати.

Amazon

Amazon прави най-доброто от блокчейн технологията. В момента те използват блокчейна в рекламния си бизнес. В действителност това всъщност е добро използване на функциите на блокчейн, тъй като може ефективно да подобри тяхната ефективност.

Освен това, те продават блокчейн продукти като блокчейн като услуга, при която предлагат развитие на мрежата въз основа на нуждите на клиента.

Али Баба

Alibaba работи и върху блокчейн в решенията за търговия на дребно. Компанията използва блокчейн, за да увеличи проследимостта на своите продукти. Нещо повече, те вече са изградили трансгранична платформа за електронна търговия на име Kaola, базирана на блокчейн. Във всеки случай тази платформа ще записва всички митнически оформяния, логистични подробности и регистрация на продукти. Затова те също планират да го използват за борба с фалшивите продукти с двумерен код.

Ahold Delhaize

Дъщерно дружество на Ahold Delhaize, Алберт Хейн, работи върху блокчейн в решенията за търговия на дребно за дигитализиране на техния процес на веригата на доставки. В действителност те искат да използват технология, за да намалят процеса си на документи и да направят целия процес автоматизиран. Според тях те искат да направят веригата си на доставки чиста, безопасна и интелигентна, използвайки технологията.

Карфур

Carrefour се включи в надпреварата на блокчейн отдавна. Те също така работят по блокчейн приложения в търговията на дребно за проследяване на техните продукти. Още повече, добрата новина е, че компанията твърди, че продажбите им са се увеличили драстично, след като са преминали към блокчейна. Процесът на проследяване постигна огромен успех в Китай. Така че те искат да го включат и в други страни.

Алди

Aldi използва blockchain в търговията на дребно за управление на веригата си за доставки. В момента те използват технологията, за да валидират своите корпоративни покупки. Заедно с Verifish те проследяват органични и устойчиви ирландски морски дарове. Нещо повече, Verifish разработи проекта, а BIM подкрепя решението. Въпреки че проектът ще продължи 12 месеца, компанията иска да опакова проекта до 2021 г..

IKEA

Кой не знае името на IKEA? Ще се радваме обаче да разберем, че тази компания работи и върху блокчейн приложенията в сектора на търговията на дребно. По-специално тяхното подразделение в Исландия участва в процеси на търговски транзакции с използване на Ethereum. Още повече, че решението идва от Tradeshift и те използват програмируеми пари. В действителност това също установява използването на CBDC в глобален мащаб.

Ашан

Auchan работи и върху блокчейн приложенията в индустриите на дребно. Наскоро компанията обяви, че въвежда приложение за проследяване на храни с помощта на блокчейн във Франция, Португалия, Италия, Испания и Сенегал. Това е чудесен пример за произход, тъй като те предлагат на потребителите да проследят живота на продукта чрез сканиране на QR кода.

Домашното депо

Home Depot е друго познато име сред търговците на дребно. Използвайки блокчейн в магазин за търговия на дребно, те искат да премахнат всеки спор с доставчик, който се случва поради лошо управление. Още повече, спорът може също да раздуе инвентара, което не е ефективно. И така, Home Depot работи върху пилотно решение, за да проследи всички покупки от доставчиците и да гарантира, че всичко е добре поддържано.

Цел

Target използва блокчейн в търговията на дребно, за да управлява своята верига за доставки. Все още все още не знаем правилното приложение на проекта, но знаем, че те използват трион Hyperledger за решението. Но по-късно те преминаха към Hyperledger Grid, което им помогна да насочат по-ефективно сектора на търговията на дребно.

Прочетете още: Топ 50 компании, използващи технологията Blockchain

Финални мисли

Блокчейнът в търговията на дребно може да промени много аспекти на този сектор. Въпреки че този сектор вече е доста силен сам по себе си, той все още се занимава с много въпроси, които могат да създадат проблеми по-късно в бъдеще. Но използвайки блокчейн, тази индустрия може да преодолее всички недостатъци и да въведе повече функции за потребителите.

Ако сте в търговията на дребно, е време да възприемете тази технология и всички нейни предимства. Всеки начинаещ, който се интересува от блокчейн технологията, може да провери нашия безплатен курс за блокчейн и да започне своето блокчейн пътуване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map