Блокчейн за недвижими имоти: Как това нарушава пазара

Като се има предвид как блокчейнът силно разрушава банковия и финансовия сектор, е доста трудно да се намери каквато и да е индустрия, която все още остава недокосната от тази технология. Всъщност дори недвижимите имоти не можеха да избегнат прекъсването. И така, ще разгледаме по-отблизо как и защо блокчейнът за недвижими имоти може да се превърне в повратна точка в този сектор.

В действителност търговските недвижими имоти играят значителна роля в цялостната световна икономика. Според MSCI глобалният пазар на недвижими имоти се е увеличил от 8,9 трилиона долара през 2018 г. на 9,6 трилиона долара през 2019 г. Въпреки че изглежда, че индустрията се справя доста добре, всъщност се състои от много търкания и проблеми с ликвидността.

Пазарът вече е твърде нестабилен, за да инвестира и е достъпен само за високия клас. Интересното е, че през годините се появиха множество базирани на блокчейн компании за недвижими имоти и сега те възнамеряват да нарушат начина, по който работи тази индустрия.

Заплахата е реална, засягайки традиционните начини за недвижими имоти, които скоро ще остареят. Ето защо единственият начин тази индустрия да оцелее е чрез интегриране на блокчейн в техните бизнес модели.

Ето защо в това ръководство ще проследя как тази технология нарушава недвижимите имоти и как блокчейнът за инициативи за недвижими имоти е най-добрият подход в момента.

Запиши се сега:Безплатен курс по основи на блокчейн

Contents

Блокчейн за недвижими имоти: Кои са най-големите проблеми на недвижимите имоти?

Не е отворена за всички

Е, честно казано, индустрията на недвижими имоти винаги е била инвестиционен избор само за богатите. Предишната средна класа обаче можеше да се опита да използва това като опция, но това е далеч от обсега им. Не са много активите, които могат да действат като алтернатива на недвижимите имоти за средните класове. Но защо ситуацията е толкова сурова сега?

В действителност има много бариери, които пречат на по-голямата част от населението да получи достъп до недвижими имоти. Например кредитните резултати, международните банкови сметки, акредитацията, гражданството, финансирането, достъпът до правилния спонсор, изискванията за пари и мениджърите на фондове са някои от основните бариери.

Също така, тази индустрия се занимава с много посредници, което повишава нивото на трудност за населението.

Липса на прозрачност

Нивото на нечестност и корупция силно засяга този сектор. Тъй като няма концепция за прозрачност в рамките на бизнес процеса, тя се занимава с укриване на данъци, измами, пране на пари и т.н..

В световен мащаб всяка година се изпират 800 милиарда до 2 трилиона долара. И значителна част от него е чрез схеми за недвижими имоти. Още повече, че оценката на прането на пари в недвижими имоти е около 1,6 трилиона долара.


Очевидно това е огромен проблем, с който правителството има проблеми да се справи. Така че, ако бизнес моделът започне да включва прозрачност, той може да се пребори с корупцията.

Много високи такси

Това е свързано най-вече с инвеститорите, които се интересуват от инвестиции в международни недвижими имоти. Но за да направят това, те трябва да плащат огромно количество такси на различни етапи. Например има такси за брокер, такси за обмен, данъци, адвокатски такси, такси за прехвърляне, инвестиционни такси и т.н..

Освен това, тъй като броят на посредниците в този сектор е доста огромен, всички те предприемат собствени съкращения, повишавайки общия ви бюджет за инвестицията. Освен това трябва да имате предвид, че ще трябва да използвате счетоводители и да се консултирате с адвокати, за да поддържате данъчните си записи също чисти..

Така че като цяло това се превръща в скъпа опция за инвестиция.

Ниски нива на ликвидност

Е, мисля, че всички знаят колко е трудно да се ликвидират активи на недвижими имоти. Това е една от основните причини, поради които този сектор наистина трябва да се промени. Тук под ликвидност имам предвид колко бързо можете да конвертирате активите си от недвижими имоти в пари. Поради високите такси и високата стойност на активите на недвижими имоти, няма много купувачи наоколо, които да ви помогнат да продадете актива си, когато имате нужда от него.

Така че намирането на купувач за него е много по-трудно от другите видове активи. Проблемите са бариерите за влизане, ниската наличност, твърде много регулации, продължителни процеси и т.н..

Всички тези проблеми обезкуражават потенциалните купувачи да инвестират в недвижими имоти.

Ангажименти за високи цени

Това е още един проблем, който пречи на средната класа да смята някога недвижимите имоти като добър вариант. В действителност този тип инвестиция се нуждае от много капитал предварително. Не много хора могат да си позволят това. Още повече, че само шепа висши класове могат да покажат толкова много капитал предварително.

В много случаи инвеститорите трябва да търсят други скъпи алтернативи, за да постигнат ценови ангажименти. Освен това, тъй като пазарът е нестабилен, е значителен риск да заложите толкова много пари за актив. Въпреки че може да имате отличен кредитен рейтинг във вашата страна, не можете да го използвате за международни пазари.

Бавна скорост на транзакцията

Ужасът от закупуването на недвижими имоти започва с безумно бавните процеси на транзакции. Този сектор не само е масово неефективен през повечето време, но също така прави много грешки в процеса. Също така, намирането на правилния имот също отнема много време.

Очевидно са необходими около 6 месеца средно, за да се намери имот и след това още 6 месеца, за да се преминат през всички процедури за придобиването му. Това е огромно време за губене в инвестиционни схеми.

Ако имате предвид всичко това, ще разберете защо този сектор се нуждае от разрушителна сила в момента.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Какви са предимствата на Blockchain в недвижимите имоти?блокчейн за инфографика на недвижими имоти

Има някои ползи от използването на блокчейн в сектора на недвижимите имоти. Нека да проверим какво са това –

Повишена прозрачност

Без съмнение блокчейнът е напълно способен да предложи прозрачността, от която секторът на недвижими имоти се нуждае толкова силно. Както вече знаете, секторът на недвижимите имоти се справя с много корупция. Но с помощта на прозрачни системи това най-накрая може да спре. Ако компаниите за недвижими имоти започнат да използват блокчейн за своите решения, клиентите могат да видят точно къде отиват парите.

Освен това, тъй като основната база данни ще остане публична, никой не може да променя или дори да премахва транзакции, след като попадне в блокчейна.

Вярваме, че това е най-доброто решение в момента.

Няма силози за данни

Данните са разпръснати из агенциите за недвижими имоти. Следователно никога няма да намерите нито един източник на точки, откъдето да получите достъп до цялата информация, необходима за вашата покупка. Още по-важно е за корпоративни компании. Ако има само една база данни, съдържаща цялата информация от различни заинтересовани страни, тогава ефективността на компанията ще се увеличи значително.

Blockchain може да предложи това. В действителност блокчейнът може да предложи споделени дневници, защитени от фалшифициране, които могат да компилират всяка отделна информация за свойство. Така че, използването на блокчейн в недвижими имоти може бързо да реши огромен проблем и да увеличи общите приходи.

Ефективни процеси на транзакции

В действителност транзакциите, които се извършват ежедневно с недвижими имоти, се извършват чрез банкови преводи и се нуждаят от много време. Още повече, че в много случаи проверката на KYC или друга документация отнема много пари. Но с блокчейн транзакциите могат да се случат в рамките на минути.

Дори в най-лошия сценарий той може да завърши процес в рамките на един ден, докато преди това отнемаше дни. Така инвеститорите или клиентите ще станат по-нетърпеливи да инвестират и да не се свенят от това.

Но трябва да се уверите, че вашето блокчейн решение може да отговори на ежедневното търсене на вашата компания. Ако не може, тогава ще получите бавна система.

Ограничени посредници

Най-добрата полза от използването на блокчейн в недвижими имоти е намаляването на преобладаващите посредници. В действителност твърде много посредници пораждат сложност и допълнителни разходи. Blockchain е ефективен при елиминирането на посредниците от уравнението. Така че, преминавайки изцяло дигитално, няма да се налага да се справяте с ненужните съкращения на посредници.

Също така всички нови обяви на платформата ще преминат през задълбочен процес на проверка. Така че, няма възможност за измами или измамни дейности в сектора. Не само е по-ефективен за инвеститорите, но и за големите компании за недвижими имоти.

Искате ли да научите повече за предимствата на блокчейн технологията? Защо не разгледате нашето ръководство за предимствата на блокчейн технологията?

Вероятни случаи на използване на блокчейн в недвижими имоти

Увеличаване на ликвидността

Един от най-добрите случаи на използване на блокчейн в тази индустрия е повишената ликвидност. В действителност използването на блокчейн може да създаде платформа, където компаниите за недвижими имоти да предлагат своите услуги и имоти за покупка и продажба.

Нещо повече, лицата, инвестиращи в активи на недвижими имоти, също могат да изброят своите имоти за по-добър достъп. Обществените блокчейн платформи могат да приветстват всеки да изброи своите активи. Те обаче ще трябва да преминат през процес на удостоверяване, за да проверят своя произход и да премахнат всякакви измами.

Но наличието на платформа за покупка и продажба на имоти ще помогне да се свържат потенциалните купувачи с продавачи по-ефективно.

По-добър процес на търсене на имоти

Търсенето на перфектния имот е истинска неприятност, защото няма много платформи, които предлагат легитимни опции. В днешно време хората са по-заинтересовани да търсят онлайн, отколкото да отиват там лично. Така че е разумно да търсим платформи, които предлагат тази функция.

Но в повечето случаи тези платформи предлагат минимален достъп до имоти. Още повече, че в много случаи те имат скъпи абонаментни такси. Също така, друг проблем на този тип платформа е липсата на актуализирано съдържание. В повечето случаи те дори не актуализират дали даден имот вече е продаден или не.

Следователно използването на блокчейн може да помогне изключително, тъй като брокерите могат директно да контролират данните и потребителите няма да се налага да се занимават с трети страни. Ето защо блокчейнът за недвижими имоти може да предложи по-добри опции за търсене на имоти.

Пълна прозрачност при прехвърляне на заглавия

Има толкова много истории на ужасите, които се въртят около покупката на жилища. От историята на имотите до възбраните, има твърде много обхвати на допускане на грешки на всяка стъпка от пътя. Поради всичко това покупката на жилище може да се върне и да причини много проблеми на новия собственик на жилище. В действителност, без пълна прозрачност в процеса на прехвърляне на заглавието, много хора се сблъскват дори с правни проблеми, след като си купят нова къща.

Това е мястото, където блокчейнът наистина може да бъде полезен. Използвайки интелигентни договори в недвижими имоти, те могат да рационализират процеса на прехвърляне на собствеността. Както купувачът, така и продавачът могат сами да се убедят кой е настоящият собственик на имота, а бъдещите купувачи също могат да видят кой е притежавал имота през годините!

Автоматизирани имоти купуват и продават

Отново процесът на покупка и продажба на имоти отнема много време. През това време ценообразуването може да се промени, заедно с таксата на брокерите. С всички проблеми секторът драстично изостава. Така че, използването на интелигентни договори в недвижими имоти може да улесни процеса на покупка и продажба на имоти.

В действителност блокчейнът може да автоматизира целия процес на закупуване на къща. Потребителите могат да отидат на платформа, където потенциалните продавачи ще показват своите активи. След като изберат един, те могат да отидат да погледнат физически или да направят виртуална обиколка. След това всичко, което трябва да направят, е да настроят параметрите и да обработят плащането и те са готови.

Всичко това може да отнеме само няколко дни, за да завърши.

Предотвратяване на измама със заглавия и дела

Друг от случаите на използване на недвижими имоти в блокчейн е предотвратяването на измами с права на собственост. Няма да повярвате колко проблеми измамата причинява през последното десетилетие. В действителност този вид измамна дейност се увеличава с бързи темпове, по-специално при продажбите на интернет имоти.

Още повече, че хората могат да продадат активите си на друга страна без ваше знание, което е доста страшно да започнете. Но тъй като блокчейнът може да съхранява цялата информация за собствеността и информацията за собственика, както и правните документи в дневника, няма начин трета страна да поеме контрола върху вашите активи.

Борба с измами с телека и електронна поща

Знаете ли, че измамите, свързани с недвижими имоти и електронна поща, нарастват с 480% всяка година? Това е твърде много жертви с по-значителни загуби всяка година. Още повече, че този сектор е доста скъп вариант за започване и тогава този вид престъпление кара хората по-неохотно да инвестират в него. В действителност престъпниците могат да се представят за агенти или компании, за да измамят хората, за да им дадат пари.

Тъй като няма подходящ протокол за сигурност, много агенти дори им открадват самоличността и след това попадат в наказателното обвинение. Но блокчейнът може драстично да намали този брой. Не знаем дали може напълно да се отърве от проблема, но със сигурност може да се бори усилено срещу него.

Прочетете още:Списък с 20+ случая на използване на технологията Blockchain

Децентрализиране на множество списъчни услуги

Друг от най-големите случаи на използване на недвижими имоти в блокчейн е използването на децентрализиран MLS. Обикновено в MLS корпоративните брокери се обединяват, за да формират база данни за имоти. Тук те могат да споделят информация помежду си, за да направят потенциална продажба. И така, след като един имот бъде продаден, комисионната се разпределя между брокерите.

Това е зрял пазар, но без наличието на подходяща мрежова база, престъпниците могат да проникнат и в тази система. Още повече, че използването на блокчейн в MLS може да децентрализира процеса, което прави невъзможно манипулирането.

Дробно инвестиране или собственост

Това е поредният творчески подход към случаите на използване на блокчейн. Използвайки блокчейн технологията, компаниите за недвижими имоти могат да предложат частични възможности за инвестиции. Обикновено това означава, че множество собственици могат да притежават част от имот, който не може да бъде достъпен индивидуално. Така че, ако средната класа иска да инвестира в имот с висока цена, тогава те могат да споделят собствеността с други.

В действителност това е отлично решение за покупка и продажба на реални държавни активи, тъй като може да включва повече хора от обикновено, увеличавайки общите възможности за ликвидност.

Можете да използвате интелигентни договори за недвижими имоти, за да улесните транзакциите и да спестите време.

Собственост, базирана на токени

Това е един от брилянтните случаи на използване на недвижими имоти в блокчейн. В действителност това е различно отношение към всички активи на недвижими имоти. Например можете да инвестирате в множество активи с помощта на жетони. И така, тук жетоните ще представляват стойност за активите. Така че, не е като да притежавате конкретно свойство, а не да инвестирате в жетоните, които ще представляват колектив от споменатото свойство.

По този начин е по-подобно на инвестирането в злато, което е свързано с много малък риск. Всъщност вече има множество проекти за този тип приложения.

Предотвратяване на ипотечни измами

Ипотечните измами са една от основните грижи на индустриите за недвижими имоти. Всъщност увеличението на стойността на имота само увеличава процента на този вид измами. Така че индустрията ще продължи да има загуби, които могат да достигнат милиарди. Точно в САЩ тази измама причинява загуба от 2,5 милиарда долара всяка година! Можете ли да си представите това?

Но ако започнете да използвате блокчейн за недвижими имоти, тогава можете да предотвратите този вид измами още от самото начало. Тъй като всичко ще бъде наблюдавано онлайн, никой не може да се промъкне през системата без откриване.

Прозрачна проверка на собствеността

Има много проблеми по отношение на проверката на собствеността. В действителност проверката на собствеността причинява повече загуби на купувачите, отколкото на продавачите. Например, много измами в компании за недвижими имоти демонстрират фалшив имот на купувача. В много случаи купувачите инвестират в имота само не за да го използват, а за да го продадат, когато цената се повиши. Така че те може дори да не знаят, че собствеността, в която са инвестирали, дори не съществува.

Но след като конвертирате в блокчейн за недвижими имоти, можете да получите прозрачност при проверка на собствеността. Тук няма начин да измамят системата и ще видите правилния имот, в който ще инвестирате. Още повече, можете също да видите миналата история на всички проблеми в имота само от платформата.

Намаляване на разходите за недвижими имоти

Това е най-добрият случай на използване на блокчейн. След като компаниите започнат да включват блокчейн в своята мрежова система, те могат да направят целия процес автоматизиран и след това да намалят драстично разходите. Още повече, че няма да се ограничи само до организационно ниво, но ще помогне и на потребителите.

Когато блокчейнът заеме мястото на посредниците, няма да се налага да плащате допълнителни такси за закупуване на имотите. Драстичната промяна в посредническия модел ще осигури по-ниски разфасовки и ще спести много време.

Искате ли да внедрите блокчейн технология в недвижими имоти? Започнете пътуването си с нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн сега!

Как организациите използват Blockchain за недвижими имоти

Lantmäteriet

Lantmäteriet е шведска правителствена агенция за недвижими имоти, която работи с блокчейн технологията. В момента работи по ново решение, което ще улесни процеса им на поземлена книга. Още повече, че ще се отърве от всякакви несъответствия и ще направи процеса по-безпроблемен.

Управление на активи на Брукфийлд

Е, Brookfield Asset Management е една от най-големите компании за недвижими имоти в света в момента. Понастоящем те се интересуват силно от блокчейн и планират да работят върху решение, което да го интегрира във вътрешната им мрежова система. Те вярват, че могат драстично да намалят разходите си, като използват блокчейн за търговски недвижими имоти.

Връзка REIT, Хонконг

Link REIT в Хонконг работи с Allinfra за блокчейн проект в недвижими имоти. Това обаче е по-скоро пилотен проект, при който те проверяват как блокчейнът работи в момента за този сектор.

JLL

JLL също работи по блокчейн проекти за недвижими имоти. Използвайки технологията, те отиват за оценка на испански търговски недвижими имоти. Нещо повече, те вярват, че могат да го използват и за конструиране и финансиране на проекти.

Westfields

Друг един от добрите примери за блокчейн проекти за недвижими имоти е решението на Westfield. Те работят по решение, което е фокусирано върху предлагането на банкови гаранции за недвижими имоти. Освен това ще въведе основно лизингополучатели в сектора на търговията на дребно.

Coldwell Banker

Coldwell Banker е един от гигантите за недвижими имоти, който работи върху решения, базирани на блокчейн. В действителност те използват блокчейн за изброяване на агенти, продавачи и предлагане на процеси за транзакции. Също така те искат да рационализират своите транзакции и договори от една платформа.

Национална агенция за публичен регистър

Националната агенция за публичен регистър на Грузия е един от примерите за използване на блокчейн за приложения за търговски недвижими имоти. В действителност Грузия работи върху решение, което ще подобри прозрачността на техните недвижими имоти и ще намали разходите и ще увеличи ефективността.

Прологис

Prologis работи върху решение, фокусирано върху логистичните недвижими имоти. Това е още едно чудесно допълнение към списъка с блокчейн проекти за недвижими имоти. Понастоящем те обединиха усилията си с Blockchain in Transport Alliance (BiTA), за да разработят стандарти за безплатни данни за логистичните компании.

Mata Capital

Mata Capital е френска компания за управление на фондове за недвижими имоти. В момента те работят върху блокчейн решения, които ще се фокусират върху оптимизирането и модернизирането на процеса на поддържане и разпределение на средствата от техния регистър за инвеститори.

Департамент за земя в Дубай

Отделът за земя в Дубай работи върху блокчейн за опции за търговски недвижими имоти. В действителност те работят върху решение, което ще се съсредоточи върху записването на всички техни местни договори за недвижими имоти в дневника. Нещо повече, те планират да осигурят и всички свързани правителствени документи върху него.

Blockchain не се ограничава само до компании за недвижими имоти. Много други сектори също използват блокчейн, за да улеснят своите бизнес процеси. Научете повече от списъка с 50-те компании, използващи блокчейн технологията.

Заключение

Blockchain за недвижими имоти е поле, което се нуждае от по-голяма експозиция в света. Този сектор е пълен с корупция и престъпни дейности. Важността на този сектор обаче е висока за всички времена. Така че, без наличието на подходящи насоки, няма начин този сектор да може да цъфти ефективно и да се отърве завинаги от корупцията.

Той се нуждае от промяна и блокчейнът определено отговаря на задачата. Следователно е въпрос на време кога компаниите за недвижими имоти ще видят стойността на блокчейна и ще започнат масово интегриране на технологията.

Ако сте в индустрията за недвижими имоти и искате да проучите подробно блокчейн, ние ще препоръчаме да проверите нашия безплатен курс за блокчейн.

Светът се променя. И така, защо трябва да изоставате от състезанието, нали? Започнете пътуването си сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map