Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Блокчейн за социално въздействие през 2020 г.

Blockchain има способността да променя всичко около нас. Темата на статията, която ще обсъдим, е блокчейнът за социално въздействие. Тук ще проучим как точно блокчейнът променя проектите за социално въздействие.

Напоследък Blockchain привлече много внимание от експерти в индустрията, професионалисти и широката аудитория. Причината е как помага за изкореняването на проблемите, през които преминават повечето индустрии. Ако проверите случаите на използване на блокчейн, ще откриете, че най-голямото въздействие на блокчейн е финансовият сектор, последван от веригата за доставки, недвижими имоти, здравеопазване и т.н..

Въпреки това, една област, която също е силно засегната, е социалните проекти. Ако вземем блокчейн и социалното въздействие заедно, ще можем да намерим ясна връзка между тях. Целта на статията е да разбере връзката и въздействието на блокчейн върху социалната мрежа. Това също означава, че обсъждаме социалното въздействие на блокчейна.

Блокчейн за социално въздействие

Да започваме.

Какво е блокчейн?

Важно е да научите повече за блокчейн, за да получите по-добро разбиране на социалното въздействие на блокчейн.

Blockchain е вид технология на разпределена книга (DLT), при която връстниците се свързват, за да образуват мрежа и да функционират, без да е необходимо централизирано лице. Всеки партньор има своя собствена книга и участва в различни дейности, включително валидиране на транзакции с помощта на консенсусни методи.

Биткойн блокчейнът е чудесен пример. Тук всеки партньор има своя собствена книга и използва доказателство за работа (PoW).

Някои от ключовите функции, които се предлагат от блокчейн, включват прозрачност, проследимост, сигурност, неизменност и доверие.

Ако искате да научите повече, вижте ръководството Blockchain for Beginners. Искате да научите за функциите, след това разгледайте ключовите характеристики на подробния урок за блокчейн.

Играчи в Blockchain за социално въздействие

С нашето основно разбиране за блокчейн вече е време да навлезем в играчите в блокчейн за социално въздействие. Какво по-добро от гледането на играчите, които се опитват да революционизират социалната работа със своите проекти? По-долу са някои от блокчейн проектите за социално въздействие. Да започваме.


Блокчейн за коалиция за социално въздействие (BSIC)

Blockchain for Social Impact Coalition е организация с нестопанска цел, която помага на blockchain решения, настроени за екологични и социални предизвикателства. Той работи в целите на Обединената нация за устойчиво развитие. Помага им да инкубират, да си сътрудничат и развиват проекта. Те имат за цел да подобрят връзката между държавни агенции, неправителствени организации, инвеститори, филантропи и други ключови играчи.

В момента той се фокусира върху сектори, включително веригата на доставки, околната среда & енергетика, финансово включване, човешки права, образование и здраве & уелнес. Също така има много членове, включително „Chooose“, eduDAO, Everex, Tata Consultancy Services, WWF и т.н.!

Консенсус блокчейн за социално въздействие и НПО

Консенсус блокчейн за социално въздействие и НПО се управлява от Consensys. Техният фокус е да направят света по-добро място, като осигурят правилния набор от усилия за подобряване на успеха на проекти, занимаващи се с екологични и социални предизвикателства. Те използват помощта на общността Ethereum, за да помогнат на социални предприемачи, неправителствени организации и инвеститори. Целта е да се постигнат глобални цели за устойчиво развитие. Те се фокусират върху следното.

 • Партньорства
 • Образование
 • Верига на доставки и неизменни доказателства
 • Идентичност и достъпност
 • Парична помощ и филантропия
 • Активи за социално въздействие

Те имат невероятни мрежови сътрудници, които превръщат проекта в реалност. Те включват Алекс Костура, Силвана Родригес, Ванеса Грелет и други. Сред партньорите им са Maker, RTI Humans Rights Foundation и други.

Accenture blockchain за социално въздействие

Акцент също е предварително, когато става въпрос за блокчейн за социално въздействие. Тяхната инициатива е да осигурят социално въздействие чрез блокчейн технологията. Да помогнат за подобряване на шансовете им за социални проекти и да си сътрудничат с правителства, неправителствени организации и предприятия за по-добър и устойчив свят.

Тези организации също правят редовна блокчейн за конференция за социално въздействие. Така че, ако искате да научите повече, следвайте страниците им за конференции!

Роля на блокчейн в инициативи за социално въздействие

Страхотно! Изброихме трима от играчите в блокчейн за инициативи за социално въздействие. Всичко това са доста големи играчи и имат значително влияние. Все още обаче нямаме ясна представа за това как блокчейнът подобрява инициативите за социално въздействие. В този раздел ще направим точно това и ще научим за ролята на блокчейна.

Намаляване и намаляване на риска

Едно от най-големите предимства на блокчейна за социално въздействие е намаляването на измамите и рисковете, свързани със самия проект. Корупцията е огромен проблем, особено на правителствено ниво. Това означава, че алчните хора използват парите, насочени към облекчение на нуждаещите се. Това е възможно поради използването на традиционни решения, които не са достатъчно прозрачни за разрешаване на корупцията.

Най-добрият начин за решаване на всички тези проблеми е чрез използване на блокчейн. Blockchain предлага цялостно защитено от намеса решение, при което всяка транзакция се проверява с помощта на консенсусни методи. Няма зависимост от централизирана власт и следователно е свободен от всякакъв вид измами. Информацията, съхранявана в блокчейна, също е неизменна, което означава, че след като бъде съхранена, тя не може да бъде модифицирана или променена от злонамерен актьор. За НПО това означава, че даренията вече не могат да бъдат манипулирани.

Намалени административни разходи

Благотворителните организации изискват много работа, за да се управляват правилно. Това означава да се харчат много пари за административни разходи. С блокчейн тези административни разходи могат да бъдат намалени. С интелигентните договори вече е възможно да се управляват финансови и юридически посредници. Автоматизацията винаги е полезна и следователно улеснява всичко за справяне с монотонни или нетворчески аспекти.

Отчетност и прозрачност

Използвайки блокчейн, вече е възможно благотворителните организации да бъдат отговорни и прозрачни. Известен факт е, че хората винаги са скептични към благотворителните организации. Но с блокчейн донорите могат да бъдат сигурни в това, което правят. Те могат да видят как техният принос има значение.

По-бързи трансфери по границата

Традиционните банкови канали не са добри, когато става въпрос за международен трансфер на пари. Изпращането на пари може да отнеме някъде между дни. На всичкото отгоре има и разходи, свързани с превода. Тъй като повечето благотворителни организации са глобални, те постоянно се нуждаят от международни транзакции. Късният обхват може да попречи на усилията им.

Използвайки блокчейн, те могат да се възползват от цифрови валути, които могат да се прехвърлят с помощта на мрежа без централизиран орган. С него те не трябва да плащат на посредниците, а също така не трябва да чакат твърде дълго, за да завършат транзакциите.

Подобрена достъпност

С блокчейн вече ще може всеки да прехвърля или получава стойност. Те не трябва да разчитат на банковото дело, за да могат да правят всичко това. Това е бум за благотворителни организации и неправителствени организации, които се опитват да помогнат на хора от всички среди. Като правят този подход, благотворителните организации също не трябва да извършват двоен трансфер и да намаляват времето за сетълмент и разходи.

Социални сектори, които са засегнати с помощта на блокчейн

В този раздел ще преминем през различните сектори, които са засегнати от блокчейн от социална гледна точка. The споделена статистика в раздела са взети от проучването Standard Blockchain for Social Impact.

селско стопанство

Земеделието е един от секторите, които изискват внимателно внимание. Той има способността да въздейства на огромно население по целия свят. Основният фокус е да се подобрят три ключови аспекта от веригата на доставки в селското стопанство. Това включва подобряване на прозрачността, проследимостта и ефективността. То ще гарантира, че фермерите са добре свързани с потребителите.

Някои от ключовите акценти, които се споделят в проучването, включват следното

 • Новите инициативи са на по-малко от две години.
 • Нито една от новите инициативи няма повече от 1000 бенефициенти
 • Някои от инициативите имат способността да достигнат до милион бенефициенти
 • Повечето приложения са с печалба

С блокчейн тези проблеми могат да бъдат решени. На първо място, това може да намали замърсяването и измамите с храни. Това може да се случи с помощта на блокчейн ефективността и прозрачността. Ролята на Blockchain е да подобри участието на трета страна, като гарантира, че те проследяват, събират и управляват данните по най-добрия възможен начин. С блокчейн фермерите и дистрибуторите ще получават плащанията си по-бързо от всякога, подобрявайки способността си да работят по следващия си набор от проекти по-бързо.

Проекти: AgriDigital, Grassroots Cooperative, Bext360

Демокрация и управление

Следващият сектор, в който блокчейнът може да играе решаваща роля, е Демокрацията и управлението. В момента правителствата са много възприемчиви към блокчейн и неговата роля за подобряване на демокрацията и управлението.

Основни акценти

 • Правителствата започнаха блокчейн още през 2008 г.
 • 21 инициативи в областта на демокрацията и управлението.
 • 81% от инициативите са постигнали успех до началото на 2019 г..
 • По-малко от 50% от инициативите са с идеална цел.

Правителствата работят на доверие. И тук блокчейнът влиза в игра. С блокчейн правителствата могат да се обърнат към сигурността, свързана с обмена на адресни данни. В допълнение, това също ще позволи на потребителите да гласуват чрез блокчейн, което ги прави незабавно преброени и проследими.

Използвайки блокчейн, правителството може също така да съхранява данните на гражданите по много по-добър начин. Данните са неизменни, което означава, че няма данни за граждани, които да бъдат незаконно изтрити или редактирани. Той също така дава на агенциите възможност за достъп до данните, когато пожелаят. Липсата на централизация означава също, че няма централна точка на провал. Правителството може също така да управлява правилно краудфандинг, използвайки блокчейн.

Проекти: е-Естония, Votem

Енергия, климат и околна среда

Технологията Blockchain има потенциала да промени климата, енергията и околната среда. С транзакциите с милиони долари е важно да се оптимизира всеки един аспект на този сектор. Blockchain може да спомогне за подобряване с използването на предаване от peer-to-peer, а също така дава на хората възможността да създават микро-мрежа.

Основни акценти

 • Само 10% от инициативите не са с печалба в енергийния сектор.

С помощта на блокчейн енергийният сектор може да внесе по-ефективни решения. Това също означава, че електричеството може да стане по-надеждно, чисто и достъпно.

Проекти: Grid Singularity, ME SOLshare

Здраве

Здравният сектор е един от секторите, които имат множество инициативи както от организации с нестопанска цел, така и от нестопанска цел. С блокчейн здравеопазването може да подобри цифровите здравни досиета. Освен това подобрява управлението на фармацевтичната верига на доставки. Както обикновено, блокчейнът предлага децентрализирано, ефективно и сигурно решение.

Основни акценти

 • Инициативите за здравеопазване имат най-голямо въздействие във всеки сектор.
 • Само 18% от инициативите са с нестопанска цел.

Основните предимства включват подходящи електронни здравни досиета, по-добро въвеждане на поверителност и фалшиви лекарства.

Проекти: Modium.io

Филантропия и помощ

Социалното въздействие може да се види най-добре от сектора на благотворителността и помощта. В момента помощта и благотворителността не достигат предназначението си. Това се дължи на огромната неефективност, която настоящата платформа страда, когато става въпрос за помощ и филантропия. Дори при толкова много инвестиции, все още има нужда от допълнителни средства, които да отговорят на търсенето на основни човешки права, бедността и достъпа до образование.

Основни акценти

 • Повече от 80% от инициативите са с нестопанска цел
 • Над 55% от инициативите достигат до по-малко от 1000 души.

В помощ на нуждаещите се инвестират милиарди долари. Тези помощни средства обаче се злоупотребяват предимно поради липса на прозрачност. Всъщност по-голямата част от помощта никога не достига до желаните хора. Това също накара хората да не допринасят за тези организации с нестопанска цел. Blockchain може да реши всички тези проблеми и да помогне за повишаване на доверието в нестопанските организации при използването на средствата.

Проекти: Фондация Ixo, Disberse, RootProject

Заключение

Това ни води до края на нашата блокчейн за статии за социално въздействие. И така, какво мислите по темата? Коментирайте по-долу и ни уведомете по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector