Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Блокчейн за застраховка: Използвайте случаи и приложения

Тази статия предлага подробен поглед върху случаите на използване и приложенията на blockchain за застраховане и как застрахователните компании могат да се възползват от технологията blockchain.

Застраховането е един от секторите, който може да спечели от използването на блокчейн. В тази статия ще проучим какво трябва да ни осигури блокчейн застраховката. Застраховката винаги е била голяма задача за всеки, който преживява проблем и се надяваме, че блокчейн застраховката може да промени целия пейзаж. Много стартиращи компании с блокчейн работят за по-добро застрахователно преживяване за крайния потребител и бизнеса, който се занимава със застраховката за хора.

Малко от блокчейн застрахователните стартиращи компании се фокусират върху изцяло нов подход, докато други се опитват да увеличат вече наличните застрахователни процеси и да ги подобрят в целия процес.

Също така, за да разберем по-добре застрахователната полица на блокчейн, трябва да преминем през случаите на използване на блокчейн застраховка. Преминавайки през тези случаи на използване на блокчейн застраховки, ще получите по-добра представа за начина, по който стартиращите компании с блокчейн застраховка се опитват да решат проблема с индустрията на блокчейн застраховката.

Запиши се сега:Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Blockchain за застраховка: Текущи условия и как Blockchain може да помогне

Разпространението на застраховката в живота ни не е нещо ново. Тя работи от хиляди години. В момента живеем в застрахователна индустрия, която зависи силно от брокерите. Обикновено брокерите призовават хора и ги убеждават да предприемат политика.

Подходът е да се сключи договор на хартиен носител, което означава включване на човешки грешки по време на проекта или при заявяване на застраховка. Като цяло всичко това прави нещата сложни за всички участници в процеса, включително застрахователите, брокерите и потребителите. Ние също трябва да вземем предвид риска, свързан с целия процес.

Как Blockchain може да се възползва от застрахователния сектор?

Blockchain е технологията, която може да трансформира индустрията. В момента обаче не е толкова въздействащо, но показва обещание. За да получим по-добро разбиране, първо трябва да разберем как блокчейнът влияе или променя в застрахователната индустрия?

Също така трябва да знаем кои случаи на употреба ще имат значително въздействие в дългосрочен план. За застрахователните компании блокчейн застраховката е най-новият термин, с който трябва да се справят. Това ще породи блокчейн застрахователни компании, които ще се възползват максимално от това, което блокчейн може да предложи.

Блокчейн за застраховка

В момента можем да кажем, че имаме много доказателства за концепция, където идеите са по-скоро концепция, отколкото реалност. Също така, застрахователите трябва да повторят всичко, включително да променят застрахователния си бизнес модел. Това ще отнеме време и правилно тестване, преди да се забележат съществени промени на пазара.


Въпреки това, ще има рано осиновители, които ще имат предимството на първите хамали. Четирите случая на употреба на блокчейн и приложения включват следното.

 1. Откриване на измами и предотвратяване на риска
 2. Предотвратяване и управление на искове
 3. Здравна осигуровка
 4. Презастраховане
 5. Собственост и вреда (P&В) Застраховане

За да разберем потенциалните резултати, нека разгледаме приложенията за блокчейн застраховки и случаи на употреба по-долу.

Случаи на използване на Blockchain застраховки и приложения на Blockchain застраховки

Откриване на измами и предотвратяване на риска: актуални проблеми и проблеми

Измамите в застраховането са голям проблем, който както организациите, така и крайните потребители искат да бъдат решени. С застрахователи, които не са инвестирали истински в решаването на проблема с измамите. Техният подход към разрешаването на измами винаги е бил по-малък от необходимия. Използването на технология за борба с измамите обаче е доста разпространено сред застрахователите, като до 95% от тях я използват.

Дори при всички предпазни мерки и използване на технология за борба с измамите, застрахователите все още трябва да страдат от голям брой измами. Според докладите застрахователната индустрия страда от 80 милиарда долара годишно. Както застрахователните компании, така и крайните потребители страдат поради измама. Средно семейството може да загуби от 400 до 700 долара годишно.

Накратко, стандартният метод не успява да предотврати измамите, като се има предвид огромната сложност, която предлага застрахователната индустрия. През повечето време проблем с видимостта възниква, когато информацията се изпраща между партньори, включително застрахователите, презастрахователите и ищците. Документите също така позволяват на престъпниците или измамниците да променят информацията и по този начин да правят измами.

Как Blockchain може да помогне за откриване на измами и предотвратяване на риска?

Blockchain може да реши проблема с измамите благодарение на прозрачността, която предлага. По-добрата координация между застрахователите означава, че измамите могат да се борят правилно. Технологията на разпределената книга гарантира, че транзакциите, извършени в блокчейна, са постоянни.

Това означава, че нито една информация не може да бъде модифицирана, след като бъде записана, което осигурява основата на сигурността на данните. Исковете вече могат да се намират в разпределената книга, което улеснява застрахователите да проверят информацията, когато дойде времето.

За да подобрят откриването на измами, значителните застрахователи събират данни публично и след това прогнозират измамни дейности. С данните се разкриват модели, които в замяна помагат за подобряване на разпознаването. Предизвикателството обаче е да споделяте чувствителни данни между организации, които винаги са били там, което прави целия процес сложен.

Целта е да се изгради платформа за откриване на измами, която да работи в цялата мрежа, като също така контролира поверителността. Blockchain позволява на застрахователите да правят точно това. Това позволява да се спре измамата и да се осигури повече координация между застрахователите, които могат да се възползват неограничено.

И така, какви измами могат да бъдат спрени с помощта на блокчейн? Нека ги изброим по-долу.

 1. Спирането или намаляването на фалшификатите е предимство номер едно с помощта на цифрови сертификати.
 2. Двойното харчене или резервиране могат да бъдат премахнати, когато клиентите не могат да претендират за произшествието два пъти.
 3. Премахване на нерегистрирани продавачи и намаляване на премията.

Предотвратяване и управление на искове: Текущи проблеми и проблеми

Като оставим настрана измамите, друг голям проблем, който застрахователната индустрия страда от предотвратяването и управлението на искове. Отнема време на застрахователите да съберат цялата необходима информация, докато проверяват или уреждат застрахователно вземане. Това може да доведе до проблеми, отчитайки тежестта на иска.

Друго предизвикателство е да се установи правилната пълнота на претенциите. Обикновено ищците фалшифицират фалшиви документи, което може да доведе до искове, които никога не са се случвали.

Как може Blockchain да помогне за предотвратяване и управление на искове?

Blockchain, в комбинация със съвременни технологии, може да даде възможност на застрахователите да създадат прозрачен, но способен модел на претенции, насочен към клиентите. Моделът трябва да зависи силно от доверието, което означава, че той трябва да бъде прозрачен до голяма степен.

Аспектът на застраховката за предотвратяване на искове може да се възползва в голяма степен от информацията относно местоположението на събитието, анализа и външните рискове, свързани със събитието.

Разпределената природа на Blockchain позволява метод за изпълнение, който поставя както застрахователя, така и ищеца в една и съща мрежа. Застрахователите или други трети страни могат лесно да събират информация относно формуляри, полицейски доклади, доказателства и скоро. Други ключови аспекти на технологията, които могат да помогнат в процеса, могат да бъдат или мобилни телефони, или сензори, прикрепени към другите устройства, прикрепени към обекта или около района, където се провежда събитието.

Те ще рационализират целия процес и ще осигурят правилно подаване на искове. В замяна това ще подобри удовлетвореността на клиентите и ще подобри координацията между всички страни, участващи в процеса на искове.

И така, как застрахователят би могъл да знае кога се случва събитие? Разрешението на сензора за предоставяне на информация може да предупреди необходимите страни, когато се случи непланирано събитие.

Накратко, застрахователите, в комбинация с блокчейн и други технологии като сателит, сензорни данни, мобилни технологии и други, могат да помогнат за решаването на проблема с доверието в системата. Blockchain действа като гръбнак, тъй като предлага прозрачност от самото начало. Освен това блокчейнът може да се използва и за улесняване на плащанията, ако са изпълнени определени критерии, като се подобрява времето, необходимо за обработка на иск.

Застраховка имущество и злополука: актуални проблеми и проблеми

Застраховката на имущество и злополука е един от най-важните сегменти на застраховането, тъй като се използва интензивно от физически лица, стартиращи компании или дори предприятия. Този вид застраховка представлява 48% от всички премии в САЩ и се счита за значителна по целия свят. Той обаче е измъчван и от проблеми като оценка на данните за обработка на искове, ръчно въвеждане на данни, координация между страните и т.н. Ръчното въвеждане на данни също води до грешки, които по-късно водят до загуба за някоя от страните в зависимост от вида на грешката, която е възникнала.

Липсата на подходяща рамка за обработка на искове вреди на крайния потребител. Например, ако къщата ви е повредена поради небрежност, тогава трябва да попълните документите за искове и след това да поискате искове от вашия доставчик на застраховка. След като приключи, застрахователната компания ще продължи с исковете и ще ги провери.

Въпреки това може да се забави или спре, в зависимост от начина, по който застрахователната компания на нарушителя обработва иска. Този проблем възниква поради несъответствието между начина, по който застрахователите обработват вземанията от своите клиенти.

Как може Blockchain да помогне при искове за имущество и застраховка за вреди?

Blockchain може да помогне за решаването на текущите проблеми на застраховката на имуществото и злополуките. Подходът е да се управляват физическите активи цифрово. Както вече знаем, че блокчейнът може да се използва за писане на интелигентни договори в код.

Това също така означава, че бизнес правилата могат да се прилагат и изпълняват автоматично. Накратко, исковете могат да бъдат обработвани автоматично чрез използване на интелигентни договори. Също така всички промени могат да бъдат проследени за автентичност, което ги прави ревизируеми.

Ключът тук е интелигентните договори, тъй като предлага необходимата функционалност за промяна на хартиени договори в програмируем код. Интелигентните договори, от своя страна, могат да бъдат изпълнени автоматично, като вземат цялата информация и след това я изпълняват по съответния начин. Задълженията могат да бъдат изчислени и чрез интелигентни договори, които след това могат да бъдат изплатени на всички участници.

Автомобилната застраховка може да се възползва от цялостния технологичен растеж, тъй като сензорите на автомобила могат да бъдат изпратени автоматично, ако се случи катастрофа. Интелигентният договор автоматично ще предприеме следващите стъпки като теглене или медицински услуги.

След това ще се опита да прецени щетите на автомобила с помощта на сензори, монтирани на автомобила, а също и чрез ръчна проверка. След това интелигентните договори ще записват, когато пристигнат нови отчети. След получаване на цялата необходима информация, интелигентният договор ще уреди иска. Всичко това може да се направи с минимална или никаква човешка намеса.

Здравно осигуряване: актуални проблеми и проблеми

Един от основните проблеми включва недостъп до данни на пациента поради поверителност. Това води до липса на информация / данни, необходими за застраховката за искове, която струва както на болниците, така и на пациента.

Всеки пациент, който се занимава със здравословни проблеми, е длъжен да посети множество лекари през целия си живот. Това води до проблеми при споделяне на информация от един лекар на друг. Като цяло всички в екосистемата на здравната индустрия, включително застрахователи, доставчици и пациенти, страдат от явни проблеми.

В повечето случаи здравната организация ще съхранява информацията в собствените си силози, вместо да я споделя с други доставчици на услуги. Освен това има проблем с дублирана информация или информация за грешка, която се съхранява без каквато и да е форма на процеса на коригиране. Неизползването на свързващата рамка също означава повече административни разходи и дори главоболие за пациентите.

Накратко, има два значителни проблема със здравеопазването, които засягат пряко или косвено здравното осигуряване. Твърдите закони за поверителност означават, че информацията не може да се споделя безпроблемно между здравните институти.

Блокчейн в здравното осигуряване: решения

Blockchain е криптографски защитена мрежа, която предоставя на здравеопазването необходимата инфраструктура, за да функционира правилно. Може да се използва за създаване на поверителност в мрежата и в замяна да помогне на здравната индустрия да спести милиарди долари.

Основната цел на блокчейна е да създаде мрежа, която гарантира, че пациентите винаги контролират своите медицински данни. По този начин те могат да позволят на пациентите да решат кога и как техните данни се споделят с практикуващите или медицинските институти.

Цялостното въздействие на блокчейна върху здравеопазването означава, че застраховката може да функционира както трябва. Те могат да използват блокчейн мрежата за медицинските записи на пациентите и да гарантират, че те са правилни. Тъй като блокчейнът използва криптографски подпис, той гарантира, че данните не могат да бъдат манипулирани по никакъв начин.

Блокчейнът защитава данните с помощта на времеви марки. Също така документът, съхраняван в блокчейна, може да се актуализира редовно, за да отразява промените. Както застрахователите, така и доставчиците могат да получат достъп до данните по всяко време и да се уверят, че одитната информация се извършва без никакви проблеми. Пациентите могат също да добавят повече информация към одита в процеса и да добавят стойност към застрахователния си иск.

Прочетете още: Блокчейн за здравеопазване: Използвайте случаи и приложения

Презастраховане: актуални проблеми и проблеми

Презастраховането също е голяма част от застрахователната индустрия. Те защитават застрахователите и защитават интересите им, когато се случват природни бедствия. Точно както застраховката помага на хората да намалят рисковете и да управляват неочаквани събития в живота, презастраховането прави същото и за застрахователите.

За застрахователите презастраховането е свързано с намаляване на рисковете, когато шансовете са срещу тях. Например при природни бедствия и масови здравни епидемии презастраховането може да помогне на застраховката да се справи с всички претенции и искания.

Настоящото решение, използвано от презастраховането, в най-добрия случай е неефективно. Той се обработва ръчно и се определя от еднократни договори. Настоящата ситуация води до сложности, тъй като всеки договор е изрично написан, който покрива частичен риск или конкретно събитие. Истинският проблем се случва, когато се случи събитието. Може да отнеме до 3 месеца, за да бъде решен договор, което затруднява продължаването на целия процес и за двете страни.

Освен това застрахователят не преговаря само с един презастраховател, а с множество, което усложнява целия процес. Накратко, не е необходимо да се спазва стандарт, който води до различни стандарти за данни в институциите.

Как може Blockchain да помогне при презастраховане?

Както беше обсъдено по-горе, презастраховането страда силно от липсата на информационен поток между организациите. Технологията Blockchain може да помогне за решаването на проблема, като осигури рационализирана мрежа за обмен на информация между страните.

Използването на споделена книга е ключът тук, където необходимата информация се актуализира веднага щом стане налична. Това означава, че както страните, застрахователите, така и презастрахователите могат да се свържат и да споделят информация за по-бързо уреждане на искове.

Тази ефективност може да помогне на индустрията да функционира по-ефективно и по този начин да намали оперативните разходи, свързани с нея. Потребителите също се възползват от него, тъй като намалява общите разходи, свързани с искове.

Интернет на нещата (IoT)

Друг интересен случай на използване на блокчейн за застраховане включва блокчейн и Интернет на нещата (IoT). В деня на свързания свят е обичайно устройствата да остават свързани и да обменят огромно количество данни, които да бъдат създадени и събрани. Същите тези данни могат да бъдат използвани от застрахователите и да се подобрят техните застрахователни модели въз основа на използването.

Пазарът на автомобилни застраховки може да се възползва в голяма степен от тези модели, базирани на употребата, които могат да им позволят да събират данни относно застрахованите превозни средства. Така че, ако превозното средство срещне инцидент, информацията може да бъде събрана и след това изпратена до базираната на блокчейн застрахователна мрежа.

Прочетете още: Значението на блокчейна в застрахователната индустрия

Приложения, които подобряват блокчейн за застраховане

Застраховката за блокчейн винаги е работила в големи компании и организации. Те се опитват да разрешат застрахователните проблеми с блокчейн и много приложения го използват правилно. За да получим ясна картина, ще изброим някои от тези конкретни приложения, които се фокусират върху правилното използване на застраховката в блокчейна. Да започваме.

Специален случай на употреба: IBM Blockchain

IBM blockchain е един от онези невероятни застрахователни проекти, който трансформира застрахователното управление с помощта на IBM blockchain. IBM също е една от големите компании, използващи блокчейн технологията. Позволява на компаниите да изградят платформа с мисъл за прозрачност.

И така, как променя застрахователната индустрия?

Първо, това опростява целия процес на компанията, която работи със застрахователни операции. Освен това им е по-лесно да се справят с множество страни, тъй като те непрекъснато взаимодействат с тях. Като цяло използването на IBM blockchain в застраховането може да помогне за намаляване на предизвикателствата, свързани с боравенето с множество страни.

Процесът на валидиране и актуализиране се извършва в съответствие с технологията на разпределената книга. Това означава, че има общо намаляване на разходите, свързани с управлението и разпръскването на политиките. В замяна на това поддръжката на клиентите е рационализирана да работи безпроблемно в цялата застрахователна индустрия. Накратко, блокчейнът на IBM ни позволява да управляваме текущите предизвикателства в управлението на застраховките.

Някои от критичните начини, по които IBM blockchain подобрява управлението на застраховката, са следните:

 • Пълно покритие на риска
 • Суброгация
 • Групови ползи
 • Презастраховане

И така нататък. Има и други случаи на използване, при които блокчейнът на IBM може да се приложи за намаляване на разходите, рационализиране на операциите и в замяна подобряване на обслужването на клиентите. Той също така изгражда доверие между различни доставчици, клиенти и страни, пряко или косвено свързани със застраховането.

Блокчейн морска застраховка

По-голямата част от играчите работят за решаване на определен проблем. Това важи и в случая с морската индустрия, тъй като играчи като Guardtime, EY и други застрахователни блокчейн проекти се опитват да решат проблема с морската застраховка.

Други ключови играчи, които вземат активно участие в процеса, включват Microsoft, A.P и други. Те имат за цел да подобрят управлението на риска, като използват автоматизирани счетоводни транзакции.

В началото те ще се фокусират само върху управлението на риска за 1000 търговски кораба. След като се установят и имат успех; след това те ще разширят платформата си до други бизнес застраховки, включително авиация, енергетика, морски товари и други сектори.

Блокчейн в животозастраховането

Човешкият живот е може би най-важният. А що се отнася до технологията, тя може да помогне за оформянето на живота на милиони хора по целия свят. Животозастраховането може да спечели много от използването на блокчейн, подобрявайки процеса на регистрация на смърт и искове, свързани с него.

Тъй като процедурата по животозастраховане се различава в различните държави, важно е да се търси единно средство за обработка на всички искове и процеси, свързани с него.

Съществуващите животозастрахователни искове не са ефективни, тъй като може да отнеме до шест месеца, за да бъдат обработени исковете. Това означава, че ищецът трябва да преживее много неприятности, преди исковете да бъдат окончателно обработени. Блокчейн животозастраховането може да помогне за смекчаване на всички проблеми.

Подходящият модел, базиран на застраховка живот на блокчейн, може да работи съвместно с болницата, застрахователната компания, да обработва смъртния акт и разрешението за погребение, за да гарантира, че те могат да обработват исковете по-бързо и с по-добър подход.

Необходими стъпки Blockchain за застраховане за зреене и осиновяване

Подобно на всяка друга технология, ще отнеме известно време, преди блокчейнът да бъде правилно внедрен в застраховането. За да е сигурен обаче, че е успял, той трябва да следва трипътен разтвор за правилно съзряване и осиновяване.

Те са както следва:

Вътрешно доказателство за концепция

Първата стъпка, която застрахователите трябва да предприемат, е да използват вътрешно фокусираните случаи на употреба. По този начин те могат да използват свой собствен набор от данни за клиенти и да подобрят вътрешните операции, използвайки интелигентни договори.

Трябва да се направи експеримент, за да се научи колко благоприятни са техните системи за блокчейна.

Процеси, ориентирани към клиента

Въпреки че е обичайно компаниите да подобряват цялостната си ефективност на процесите, те са забравили да използват подход, ориентиран към клиентите. Идеалната ситуация е да се гарантира, че приложенията, насочени към клиентите, се правят правилно, като се използват стратегии, които се вписват точно в голямата екосистема.

Този подход ще гарантира, че приемането се извършва на пазара и застрахователите могат да станат маркетмейкъри, а не последователи. Освен това застрахователите трябва да следват правилните регулаторни, правни и данъчни рамки, за да гарантират, че технологията е разработена за дългосрочна употреба.

IoT Enablement

Застрахователите разчитат основно на информация и данни, уловени чрез различните устройства за точност и достоверност. Най-добрият подход, за да се гарантира, че събраните данни са верни, застрахователите трябва да се уверят, че блокчейнът е интегриран в IoT.

По този начин взаимодействието между блокчейн, IoT и големи данни може да промени начина на работа на застрахователната индустрия. Ключът тук е да се автоматизира целият процес, включително премии, вземания и други проблеми.

За да внедрите решения, базирани на технологията блокчейн, трябва да разберете основните предизвикателства. Научете повече от нашия списък с топ 10 предизвикателства за внедряване на корпоративна блокчейн.

Заключение

Нуждата от блокчейн е от първостепенно значение в почти всяка индустрия там. Застраховката не е различна и може да се възползва изключително много от блокчейна. В тази статия обсъдихме важните случаи на употреба, свързани с блокчейн за застраховка. Основните случаи на употреба включват предотвратяване на разкриване на измами, управление и предотвратяване на искове и т.н. Освен това ще отнеме време за внедряване на блокчейн в застраховането и първо застрахователите трябва да го внедрят вътрешно, преди другите да могат да го приемат. Предимството трябва да бъде определено от няколко застрахователи и презастраховане, преди реалната промяна да започне.

Ако се интересувате от повече случаи и приложения за използване на блокчейн, трябва да проверите нашия безплатен курс за блокчейн сега.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector