Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Децентрализирано срещу централизирано: подробно сравнение

В света на блокчейна много ще намерите децентрализирания срещу централизирания дебат. В края на краищата, блокчейн технологията може да превърне централизираните системи в минало.

Във всеки сценарий, ако сте нов в блокчейн технологията, тогава може да се окажете объркани с концепциите за централизация срещу децентрализация.

В тази статия ще изследваме децентрализираната срещу централизираната концепция във връзка с настоящите индустрии и блокчейн.

Така че, без никакво забавяне, нека започнем.

Ако бързате, проверете таблицата.

Централизирано Децентрализиран
Участие на трети страни Да Не
Контрол Пълният контрол остава на централния орган Контролът остава на самия потребител
Хакнат По-податливи на хакове и изтичане на данни По-малко склонни към хакове и изтичане на данни, тъй като няма нито една точка на повреда
Единична точка на отказ Да Не
Лесно използване Интуитивен и лесен за използване Не е лесен за използване
Обменни такси По-високи такси По-малко такси
Анонимен Потребителите не са анонимни Предлага анонимност

Contents

Децентрализирано срещу централизирано: Пълно сравнение

Нека започнем с сравнението на децентрализирано и централизирано.Децентрализиран срещу централизиран

Прочетете също,

 • Блокчейн за начинаещи: Ръководство за начало
 • Заплата на разработчика на блокчейн във възход

Какво е централизация? И как работи?

Централизацията се върти около нас повече, отколкото можете да очаквате. Ако използвате платформи за социални медии като Facebook, тогава използвате централизирана система. Други популярни онлайн платформи като YouTube също са централизирани.

И така, какво означава това?

Това означава, че централен орган контролира данните и функциите на споменатата платформа. Така че, ако използвате платформата Facebook, тогава компанията Facebook има пълен контрол върху различните аспекти на техните функции, включително способността да решава кой и кой не може да се присъедини към платформата.

Ако искате техническа перспектива, тогава централизираната система изисква посредници на трети страни да проверяват данните. Това означава, че ако изпращате съобщение до ваш приятел с помощта на платформата Facebook, тогава данните ще бъдат проверени и след това прехвърлени от споменатата платформа.


Друг чудесен пример би бил изпращането на имейл. В момента, в който изпратите имейл до друго лице, доставчикът на имейл услуги знае какво сте изпратили и кога сте го изпратили. Тази информация се съхранява частно без никакъв идентификатор, но услугата за електронна поща във всеки случай има копие на тази информация.

Накратко, централизираните служби съхраняват вашата информация с ваше съгласие. Ако си спомняте първия път, когато създавате акаунт на която и да е централизирана платформа като Facebook, Yahoo, Gmail и т.н., тогава трябваше да им дадете пълното си име, националност, дата на раждане и всякаква друга информация, за да се регистрират в платформа.

И така, защо ви казвам всичко това?

Фактът, че всичко се съхранява на централизирано място, ще бъде хакнато или злоупотребено за други цели. През 2015 г. Yahoo забеляза един от най-големите хакове, при който групата хакери успя да прегледа лични имейли на милиони акаунти!

Централизацията може да се отнася и до организационна структура, при която капацитетът за вземане на решения е само с малко хора. Това означава, че ще покрием и децентрализираната срещу централизираната организация.

Сега, след като разбрахме централизираното образувание, нека да разгледаме как работи.

Централизиран срещу Децентрализиран интернет

Предимства на централизацията

Несъмнено има множество предимства или предимства на централизацията. Те са изброени по-долу.

1. Командна верига

При централизирана командната верига е ясно дефинирана. Ако една организация използва централизация, те знаят веригата на командване. Това означава, че всеки човек в организацията знае своята роля и за кого също трябва да докладва. Те също така знаят кой човек е под техен контрол и също отговарят за действията на своите подчинени.

Всичко това също означава, че делегирането е лесно по веригата. Висшите ръководители могат лесно да делегират работата на своите подчинени и да финализират и завършат работата по най-добрия възможен начин. Ако работата е завършена успешно, тя създава ниво на доверие сред работниците и веригата, подобрявайки доверието, необходимо за да работи.

Когато става въпрос за мрежа, която използва централизация, един централен възел или колекция от възли са отговорни за проверката на транзакциите.

2. Намалени разходи

Едно от най-големите предимства на централизацията са свързаните с нея разходи. Всяка централизирана мрежа или инфраструктура изисква по-малко поддръжка и разходи. Тъй като централизираните организации или мрежи са предварително планирани, свързаните с тях разходи не пресичат бюджетите, докато и освен ако не е абсолютно необходимо да се разшири мрежата.

3. Прилагане на бързо решение

Няма съмнение, че организациите или мрежите за централизация позволяват бързо изпълнение на решенията. Тъй като централизираните мрежи имат по-малко възли или хора, това изисква по-малко комуникация между различните нива на оторизация.

Също така, ако централизирана мрежа реши да приложи промяна, това може да стане за броени минути. Например, централизирана мрежа може да постави повече стрес върху процедурата KYC и реши да добави повече изисквания за нея. Тъй като мрежата е централизирана, те могат да прокарат новите насоки или да променят процедурата KYC, която може да започне да действа почти моментално след правилно тестване.

Недостатъци на централизацията

Има и различни недостатъци на централизацията. Някои от тях са както по-долу:

1. Доверете се

Въпреки че централизираните организации са сигурни и надеждни, те не са 100% сигурни или надеждни. Доверието е споразумение, което се определя от доставчика на услуги и потребителя.

Това обаче е споразумение и то може лесно да се счупи. Големите корпорации от време на време страдат от проблеми с доверието на своите потребители.

Това се случва, когато има пропуск на сигурността в системата, хората са склонни да игнорират услугата за известно време, преди доставчикът на услугата да оправи доверието, като предложи решения и възнаграждение на засегнатите.

Всичко това се случва поради централизацията и причината, поради която всички данни се съхраняват в централизирана база данни.

2. Единична точка на отказ

Централизацията означава също, че цялата мрежа зависи от една точка на повреда. Организациите знаят за недостатъка и следователно са въвели мерки за неговото ограничаване. Фактът, че има шанс за провал, е голям недостатък за критично важни услуги.

3. Ограничение на мащабируемостта

Тъй като в повечето случаи се използва един сървър, това води до ограничения за мащабируемост.

Какво е текущото състояние на централизацията?

Централизацията несъмнено е ефективен начин за управление на организации или мрежи. Той се използва ефективно от големи организации като Microsoft, Facebook, Yahoo и т.н. Всъщност нашите правителства също разчитат на централизиран подход.

В случай на централизирано правителство, политическите ръководители координират властта. Можете също така да упражнявате силата в множество случаи.

За голяма корпорация централизацията гарантира, че нейните данни остават в безопасност. Това е необходимо, за да не изтекат търговските им тайни. Съществува обаче модифициран начин за обработка на данните с опция за използване на децентрализирани мрежи като блокчейн.

Лесно можем да кажем, че централизацията все още е много разпространена на сегашния пазар. И не е необходимо всички предприятия да приемат децентрализация само заради нея. Различните бизнес модели процъфтяват в централизирана мрежа и ще отнеме известно време, преди все повече и повече бизнес да премине към децентрализирани модели.

Какво е децентрализация? И как работи?

Сега, когато имаме пълно разбиране за централизацията, ще ни бъде лесно да разберем и да научим за децентрализацията.

Идеята за децентрализация е нова. Той излезе наяве с пускането на биткойн през 2009 г. Той също така въведе една нова готина концепция, която прави възможна децентрализацията, т.е. блокчейн технологията. Тук, ако един потребител изпрати биткойн на друг потребител, не е необходимо да преминава през централизиран орган.

Това обаче не означава, че транзакцията не е потвърдена. Транзакциите се проверяват с помощта на консенсусни алгоритми.

Мрежата, използвана от биткойн, е свързана от всеки.

Това означава, че е отворен. Той показа и други ключови характеристики като прозрачност, където всеки може да провери транзакциите, ако е необходимо. В такава мрежа човек или машина, която се свързва към мрежата, се нарича „възел“. В крайна сметка ще има мрежа с хиляди възли, които могат да изпращат и получават средства един от друг.

Нека вземем пример от реалния свят, за да разберем концепцията.

Децентрализираната енергийна мрежа е мястото, където хората могат да се свързват и да купуват енергия от други независими входове. По този начин те не трябва първо да плащат на посредниците за достъп до енергия.

Разпределената енергийна мрежа разчита на блокчейн технология без нужда от централизиран орган. Възлите, които генерират енергия, могат да я споделят с мрежата и да получават заплащане за нея.

Предимства на децентрализацията

Има многобройни предимства на децентрализацията.

1. Пълен контрол

Едно от най-съществените предимства на децентрализацията е, че потребителите имат пълен контрол върху своите транзакции.

Това означава, че те могат да започнат транзакция, когато пожелаят, без да е необходимо да я упълномощават от централизиран орган. С прости думи, че процесът на проверка не зависи от трети страни и децентрализираната мрежа използва консенсусни методи за проверка на информацията.

2. Данните не могат да бъдат променяни или изтривани

Структурата на данни на технологията Blockchain е само за добавяне. Това означава, че няма шанс някой да модифицира или промени данните, след като бъдат съхранени. Има и друга технология на блокчейн, която използва различни модели данни като Corda, но те също следват свойството на неизменност.

3. Сигурно

Децентрализираните мрежи са защитени поради начина, по който обработват данните и транзакциите. Те използват криптография, за да гарантират сигурността на регистрите за данни. Също така данните в текущия блок изискват данни от съседния блок, за да може да използва криптография за валидиране на данните.

4. Цензура

Децентрализацията означава и по-малко цензура. В централизираната система има повече шансове информацията да бъде цензурирана. Децентрализираната мрежа обаче е по-малко податлива на цензура, тъй като няма централен орган, който контролира данните. Нека вземем пример, за да разберем сценария.

Twitter, например, е известен с това, че цензурира акаунти, тъй като намира някои обидни публикации или го прави, когато правителството се опитва да цензурира акаунти, ако противоречи на дневния ред.

В случай на децентрализация, връстниците могат да взаимодействат директно и следователно няма или по-малко цензура.

5. Отворено развитие

Децентрализираните мрежи поддържат най-вече отворено развитие. Това се дължи на неговата същност и как функционира. Като има отворена среда за разработка, мрежата получава невероятни услуги, инструменти и продукти, изградени върху нея.

Linux, например е с отворен код и има екосистема, която позволява на всеки да я подобри. Същото важи и за децентрализираните мрежи. За сравнение, централизирана мрежа или затворени решения нямат шанса да имат отворено развитие. Това ограничава развитието до голяма степен.

Недостатъци на децентрализацията

Разбира се, има много недостатъци на децентрализацията. Някои от недостатъците включват следното:

 1. Конфликт: Децентрализацията може да доведе до конфликт, ако не е добре поддържана в организационна структура
 2. Цена: В организационна обстановка децентрализацията може да струва повече от централизацията, тъй като изисква създаване на системи, които могат да направят комуникацията по-автоматична.
 3. Престъпление: Що се отнася до децентрализираната блокчейн, тогава престъплението може да бъде един голям недостатък. Тъй като всичко се прави в мрежата е анонимно и може да доведе до злоупотреба.
 4. Летливост: Децентрализираната криптовалута показва нестабилно поведение, където цените се колебаят много!

Какво е текущото състояние на децентрализация?

Децентрализацията е тук, за да остане. Ще видите, че много от големите компании, организации и дори правителства го приемат, тъй като предлага по-голяма ефективност на мрежата в дългосрочен план.

Дубай е една от първите вълни на правителства, които в момента приемат блокчейн за цялата си структура на управление. Сега той се нарича световна столица за развитие на блокчейн, тъй като технологията за децентрализация или блокчейн влияе върху него.

По време на писането на статията Дубай успя да интегрира блокчейн в осем индустриални сектора, включително недвижими имоти, туризъм, сигурност, транспорт, финанси, здравеопазване и образование. Крайният резултат е да се превърне в първия блокчейн град в света.

IBM също е начело на възприемането на блокчейн технологията и използването й за подобряване на веригата за доставка на храни.

Те създадоха IBM Food Trust, което е свързано с постигане на ефективност и прозрачност във веригите за доставка на храни. Те работят съвместно с Walmart и са от полза за всички участници в мрежата с действаща и проследима информация.

Има и различни проекти за децентрализирана книга, включително Hyperledger, Corda и други.

Примери за употреба Централизирано срещу Децентрализирано

В тази статия ще разгледаме някои от случаите на употреба, свързани с централизирана и децентрализирана. Всички тези случаи на употреба ще ви помогнат да разберете по-добре как всяка от тези концепции се различава и как децентрализацията наистина може да помогне за решаването на някои от ключовите основни проблеми на централизираните системи.

Платежна система

Един от най-очевидните случаи на използване на децентрализация е платежна система. В крайна сметка самата концепция възниква с въвеждането на биткойн, първото събитие децентрализирана валута.

Всички валути в света, които се управляват от банки, работят върху централизирани сървъри. По този начин те имат пълен контрол върху всички операции и също така знаят за всички ваши финансови дейности.

Това означава, че те знаят за вашите навици за харчене. Въпреки това, едно от най-лошите неща при използването на централизирана валута е, че ако някой се добере до вашите банкови идентификационни данни, той може лесно да получи достъп до всичките ви пари и да ги използва в своя полза.

Друг недостатък на централизираните платежни системи е, че може да има смущения или провал и няма да можете да получите достъп до средствата си, когато имате нужда от тях.

И така, как децентрализираната система решава всичко това? Е, като сме децентрализирани. Тъй като няма централен орган или точка на провал, вашите средства винаги са на разположение.

Той също така премахва възможността вашите средства да бъдат хакнати или достъпни от злонамерен актьор. Така че, ако използвате криптовалута като начин за получаване и изпращане на плащания, вие изваждате ролята на централизирания обект от процеса – подобрявайки го по целия начин. Можете да определите тези криптовалути като равностойни цифрови валути.

Друго предимство на платежната система е премахването на междинните такси. Единствените такси, свързани с процеса, са или малки, или несъществуващи. Те също са без граници и сигурни.

И така, какви са плюсовете от използването на глобална платежна система? Те са както по-долу.

 • Бързи транзакции
 • Евтини транзакции
 • Третата страна не споделя информация
 • Сигурно
 • Няма нито една точка на провал
 • Прозрачен

Правителствено гласуване

Гласуването винаги е било спорна тема сред правителството и хората, които избират правителството. Противоположните страни също искат да използват темата, за да намерят начин да се защитят. И така, какво всъщност се случва.

Целият сценарий на гласуване се занимава с един най-важен въпрос, прозрачността. Настоящият начин за провеждане на гласуването не взема предвид прозрачността. Това води до много конспиративни теории за това как вътрешно се манипулират гласовете. Тъй като тези теории съществуват, няма начин да бъдат валидирани, тъй като системата не е прозрачна.

Това е мястото, където децентрализираната платформа за гласуване може да дойде на помощ. Правителствата могат да го използват, за да гласуват и да осигурят прозрачно гласуване. По този начин те могат да почиват всички теории, които излизат при обявяване на общите резултати от изборите.

Използвайки прозрачна система за гласуване или система за гласуване, работеща в децентрализирана мрежа, избирателите могат лесно да проверят гласовете. Това също означава, че никоя партия не може да прави измами, когато става въпрос за преброяване на гласовете. Друга полза от използването на този подход е, че резултатите могат да бъдат обявени веднага след приключване на гласуването.

И така, какви са ползите от децентрализираната система за гласуване?

 • Няма да има манипулация или измама
 • Няма конспиративни теории
 • Без заплахи

Енергия

Друг полезен случай на употреба, който ще обсъдим в нашата концепция за децентрализирано срещу централизирано сравнение.

В момента централизираните субекти основно контролират и разпределят енергията, които решават къде искат да предоставят своите услуги и на каква цена.

За да реши това, децентрализацията може да предложи уникално решение. Той може да използва децентрализирана електрическа мрежа, която можете да използвате, за да намалите посредника.

Освен това предоставя равни възможности на всеки, който иска да получи енергия или да генерира енергия и след това да я продаде на други.

Плюсовете разбира се има, включително

 • Честен пазар
 • Без участие на трета страна
 • Децентрализираната система за разплащане може да работи с децентрализирани енергийни платформи.

Заключение: Кой е тук, за да остане? Централизирано срещу Децентрализирано

Както централизираните, така и децентрализираните имат своите предимства. Няма съмнение, че правителствата, организациите и компаниите искат контрол върху активите си, дори когато трябва да се откажат от ефективността заради това.

Но децентрализацията е тук, за да остане! И с течение на времето той ще расте, тъй като повече компании ще осъзнаят ползата от това. Също така можете да внедрите децентрализация с устойчива близка среда и с помощта на хибридни или обединени блокчейн решения.

Това ни води до края на нашето децентрализирано срещу централизирано ръководство. Досега трябва да имате добра представа какво може да предложи всеки от тях.

И така, какво мислите за сравнението? Какви са вашите мнения, когато става въпрос за децентрализирани срещу централизирани? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector