Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Enterprise Blockchains: кои са те и как биха могли да преобразят корпоративния пейзаж?

Корпоративните блокчейни са блокчейн мрежи, които са разработени и интегрирани в корпоративни системи и няма съмнение, че те ще бъдат доста разрушителни и преобразуващи. За да разберете колко голяма е стойността на корпоративните блокчейни за промяна на пейзажа, важно е да разберете характеристиките на технологията.

Нарастващият интерес към корпоративната блокчейн очевидно означава, че повече предприятия се интересуват от разбирането на технологията, за да могат да създадат свои собствени корпоративни блокчейн платформи. Blockchain е описан като цифрова книга, която записва данни, но не позволява данните да бъдат променяни. Освен това той е децентрализиран в смисъл, че работи в мрежа от компютри и блокчейнът се счита за непробиваем и освен това е високо ефективен. Това означава, че това е идеалната технология за корпоративния пазар, защото ще позволи на компаниите да внедрят по-сигурни системи, които също така ще постигнат по-бързо предоставяне на услуги.

За съжаление повечето хора все още свързват блокчейн с криптовалута и не успяват да признаят, че двете са различни. Blockchain е технологията, върху която се изграждат и управляват криптовалути. Технологията обаче има широк спектър от приложения извън пространството на цифровите валути.

Внедряването на блокчейн технология с корпоративни системи

Както беше посочено по-рано, уникалните характеристики на децентрализираната технология на регистъра я правят привлекателна възможност за създаване на корпоративни блокчейн платформи. Корпоративният сектор изглежда доста се интересува от корпоративни блокчейн решения, които могат да помогнат за постигане на по-голяма ефективност и такива, някои от тях са започнали да извършват изследвания върху технологията.

Зората на ерата на блокчейн е оприличена на ерата на интернет, където много компании излязоха с обещание да предложат най-доброто интернет изживяване. В случая с блокчейн технологията, има много стартиращи компании, които се фокусират върху разработването на различни решения, използващи технологията. Технологията също стана толкова популярна, че големи фирми като IBM също се опитват да осигурят част от пая.

Досега IBM сключи партньорства със стотици предприятия с цел проучване на внедряването на блокчейн. Засега има хиляди предприятия, които тестват технологията. Основната причина, поради която те се интересуват от Blockchain, е, за да могат да използват възможностите му за намаляване на измамите, подобряване на сигурността на техните системи, подобряване на техните продукти и намаляване на разходите за транзакции, както и времето, необходимо на транзакциите да да бъдат проверени и попълнени.

IBM вече стартира инициатива, наречена IBM Blockchain Foundation for Developers, която има за цел да изостри уменията на разработчиците. Фондацията има за цел да разпространи знанията и уменията, необходими за разработването на блокчейн решения.

Предприятия за използване на Enterprise Blockchains

Съществува широк спектър от случаи на използване на блокчейн предприятия, които продължават да се разширяват, тъй като технологията се въвежда в различни сектори. Прилагането на корпоративни решения за блокчейн може да се категоризира като:

 • Вертикални специфични приложения

Това се отнася до използването на блокчейн за биометрични наблюдения в здравеопазването, Личен здравен архив в здравната индустрия, произход на храните и автентичност в здравето и безопасността, виртуални клинични изпитвания във фармацевтичната и здравната индустрия. Той също така се отнася до прилагането на технологията при трансгранични сделки с финанси, сетълмент на сделки в застрахователната и финансовата индустрия.

 • Хоризонтални приложения

Това е приложението на корпоративната блокчейн в области като проверка на процеса & одит, произход на продукта & автентичност, управление на веригата за доставки, съхранение на данни за жизнения цикъл на продукта и оперативна съвместимост на системата & споделяне на данни.

Управление и проследяване на веригата за доставки


Пример за вертикално специфично приложение, което в момента е един от случаите на употреба на Blockchain, тествани на пазара за проследяване на продукти като месо или култури от фирмата до момента, в който те попаднат в рафтовете, готови за потребителите.

Товарни превози

Един от добре познатите случаи на използване на Blockchain е партньорството между IBM и корабоплавателната компания Maersk за създаване на платформа, наречена TradeLens, която е глобална търговска blockchain платформа. Както се досещате, партньорството е разработено за внедряване на блокчейн технологията в корабоплавателната индустрия, за да се постигне по-голяма ефективност.

Досега партньорството е привлекло повече от 90 фирми, включително логистични компании, митнически власти, пристанищни оператори и дори други фирми за океански превозвачи. Освен това IBM и Maersk работят за гарантиране, че платформата ще бъде от полза за други компании и като такива се увериха, че това е отворена екосистема, която ще бъде достъпна за други фирми в бранша.

Кибер защита

Както беше посочено по-рано, една от ключовите характеристики на блокчейн технологията е нейната неизменност, което означава, че данните не могат да бъдат компрометирани или хакнати. Технологията може да се използва за гарантиране на безопасността на данните, особено в корпоративния пейзаж, като по този начин защитава корпорациите от кибератаки.

Финтех индустрията

Освен улесняването на съществуването на цифрови валути, които може да са бъдещето на валутата, технологията на блокчейн също може да помогне да се внесат значителни подобрения във финтех индустрията. Решенията на Enterprise Blockchain могат да се използват за значително подобряване на обработката на плащанията чрез транзакции, които са силно сигурни, бързи и ефективни. Трансграничните парични преводи могат да станат по-малко сложни и по-ефективни чрез блокчейн технологията.

Енергийният сектор

Решенията на Enterprise Blockchain могат да се използват за създаване на следващо поколение енергийни системи и мрежови системи. Този сектор ще спечели много от приемането на такава технология. Някои от идеите, които бяха изведени във връзка с биткойн и енергийния сектор, включват интелигентно измерване на комунални услуги и взаимен трансфер на енергия.

Образование

Enterprise blockchain може да се използва за създаване на цифрова система, чрез която академичните данни могат да бъдат проверени. Предложените подходи включват създаване на платформа, която съдържа академични записи, отнасящи се до студенти, класове и техните преподаватели. Подобна система би била изключително полезна за компаниите, когато набират персонал, тъй като би опростила работата им и би премахнала много документи.

IoT

Технологията Blockchain може да бъде липсващото парче от пъзела, когато става въпрос за включването на Интернет на нещата в масовия поток и особено в корпоративното пространство. Блокчейн корпоративните решения могат да се използват за свързване на данни за транзакции с IoT приложения.

Медийна индустрия

С нарастващата популярност на блокчейн технологията, не би било изненада, ако корпоративните блокчейн компании също се осмелят да използват технологията в медийната индустрия. Например те могат да измислят решения, които да налагат мерки за борба с пиратството и да контролират правата на собственост върху авторските права. Интелигентните договори могат да се използват и за улесняване на съдебни производства или дори за улесняване на обезщетението на артисти.

Секторът на здравеопазването

Предприятията за блокчейн решения могат да бъдат много полезни в здравната индустрия по редица начини. Технологията може да се използва за създаване на бази данни на пациенти, които ще направят целия процес много по-лесен и сигурен. Blockchain може да се използва и за внасяне на по-голяма цялост в управлението на веригата за доставки на лекарства, като по този начин помага за намаляване на милионите долари, които се губят годишно.

Технологията Blockchain също може да се използва за включване на повече поверителност, собственост и ефективност на данните за здравето на пациентите. Това може да бъде и ключово решение за подобряване на управлението на веригата на медицински доставки.

Предприятия за блокчейн компании

Масовото и нарастващо търсене на блокчейн решение доведе до създаването на корпоративни блокчейн решения, които имат за цел да предоставят тези решения. Ето някои от корпоративните блокчейн компании, които в момента са на пазара.

 • Приложен блокчейн

Това е компания, която се занимава с разработването на блокчейн решения, особено тези, които се фокусират върху интелигентни договори и децентрализирани технологии на регистъра (DLT). Фирмата е базирана в CanaryWharf, Лондон и е част от Level39 FinTech Accelerator. Досега компанията е разработила рамка за поверителност и агностично приложение за блокчейн. Те могат да се използват на всяка блокчейн платформа за бъдещи решения, да въведат функционалност на работния поток и да повишат ефективността на разработката.

 • AlphaPoint Платформа за разпределена книга

Това е частна корпоративна блокчейн компания, която се стреми да се възползва от предимствата, които технологията на блокчейн може да предложи. Те включват бързо изчистване, силна криптография и неизменност. ADLP също е уникално различен от традиционната блокчейн, защото предоставя на фирмите възможността да имат пълен контрол над своите данни. Корпоративните клиенти могат да внедрят своите финансови приложения, използвайки платформата за общо предназначение на ADLP.

 • BigchainDB

Тази компания предоставя на предприятията и разработчиците възможността да стартират доказателства за концепция за блокчейн мрежи, както и достъп до приложения и платформи, които разполагат с блокчейн база данни, която е мащабируема.

 • Лавина

Това е блокчейн компания, която предоставя на клиентите услуги като данни като поток. Предприятията могат да се възползват от блокчейн решенията на Avalanchain, за да излязат с неограничен брой вериги. Освен това всяка верига може да бъде отделна верига от събития, които са подписани цифрово.

 • Блокчейн леярна

Тази блокчейн компания е идеална особено за компании, които търсят корпоративна блокчейн платформа, която ще бъде сигурна, силна и мащабируема за внедряване на производство и прототипиране.

 • Bloq

Bloq е една от компаниите, която предоставя на водещи световни компании технология за блокчейн на ниво предприятие. Той разработва жизненоважна софтуерна инфраструктура, която е внедрена в блокчейн приложения.

 • BlockCypher

Това е блокчейн фирма, която се фокусира върху предоставянето на корпоративна архитектура, която е оптимизирана в облак и модулна. Той също така цели да осигури висока степен на надеждност и производителност.

 • Верижен реактор

Тази корпоративна блокчейн компания е фокусирана върху предоставянето на платформа за разрешени блокчейни, които предлагат високи нива на производителност. Някои от ключовите му характеристики включват поддръжка на NoSQL и SQL бази данни, което означава, че технологията на Chain Reactor може да бъде включена във вече съществуващи системи.

 • ChainThat

Тази конкретна корпоративна блокчейн компания се фокусира върху доставката на различни индустрии с разпределени продукти и приложения, базирани на корпоративни блокчейн решения. Стартирането има за цел да предоставя услуги и решения, насочени към подобряване на равнопоставената обработка чрез най-новите децентрализирани технологии. Следователно общата цел е да се улесни централизираната обработка, която ще позволи по-добро качество на данните, по-бърза доставка и спестяване на разходи.

 • ChromaWay

Това стартиране на блокчейн предоставя на финансовите институции блокчейн като платформа, на която те могат да разработят своите решения. Компанията се гордее и с платформа, която се основава на интелигентни договори и е предназначена да улесни дигитализацията и също така да помогне на компаниите да представят работните процеси в частен, сигурен и ефективен начин. Платформата се използва в биткойн мрежата за улесняване на транзакциите.

 • Епифит

Тази конкретна компания се занимава с финансовия сектор, като предоставя услуга SaaS, която се захранва от блокчейн, за да осигури незабавна доставка срещу плащане (DVP) и сетълмент за финансови сделки. Корпоративният софтуер, разработен от Epiphyte, може да се използва от банки и други финансови институции за постигане на сигурна интеграция с крипто финансовия пазар.

Това са само някои от многобройните компании, които съществуват в момента. Повечето от тези компании са разработили своите решения, за да се съсредоточат върху подпомагането на традиционните компании да възприемат технологиите на блокчейн и децентрализирана книга, за да могат да подобрят бизнеса си. Очаква се да се случат още разработки, тъй като случаите на използване на Blockchain за предприятия продължават да изскачат.

Как движението на блокчейн трансформира индустрията

Както бе отбелязано по-рано, блокчейнът е една от най-обещаващите и разрушителни технологии, които се появяват още от зората на ерата на интернет. Като такъв той има капацитета да въведе една съвсем нова ера, която възприема различен подход за това как функционира технологичният и компютърният свят. Досега блокчейнът се оказа доста трансформиращ и това обяснява защо много компании от различни индустрии проявяват интерес.

Технологията Blockchain също е много гъвкава в смисъла, който се приема за корпоративна употреба, без да се налага да създавате нови организационни системи отначало. Това означава, че внедряването на такава технология няма да е скъпа работа и това е още една причина, поради която тя е изключително привлекателна. Благодарение на корпоративните компании на Blockchain има решения, които предприятия и компании могат да използват, за да постигнат интеграция на blockchain. Този вид поддръжка също подчертава съществуващото търсене на такива услуги и като такива разработчиците реагират, като създават компании, които да задоволят това търсене.

Също така е важно да се отбележи, че предприятията най-вероятно ще приемат частни, а не публични блокчейни по съвсем очевидна причина. Публичните блокчейни предоставят достъп на всеки и това не би било добре за корпоративните настройки, където нещата трябва да се обработват в затворена среда. Частните блок-вериги могат да бъдат внедрени така, че само конкретни потребители да имат достъп до предприятието.

Разрешаването на конкретни потребители е привлекателна функция, що се отнася до мерките за сигурност. Освен това технологията може лесно да бъде внедрена, за да осигури по-голяма ефективност по отношение на достъпа до данни, като например ключови подробности. Важно е фирмите да изберат най-добрата блокчейн, която отговаря на техните специфични интереси. Например блокчейните, които поддържат интелигентни договори, са идеални за компании, които основно се занимават със системи, предназначени да улеснят всякаква форма на договорни сделки.

Децентрализирани приложения и интелигентни договори

Решенията за блокчейн, които включват интелигентни договори, обикновено са идеални за децентрализирани приложения (DApps). Това е така, защото DApps са предназначени да извършват транзакции чрез интелигентни договори. Що се отнася до бъдещето, блокчейн технологията най-вероятно ще бъде в центъра на това и съдейки за нарастващата й популярност в различни индустрии, най-вероятно това ще бъде технология, която ще остане тук.

Частните блокчейни също означават, че няма да има един блокчейн, а различни версии на технологията. Освен това технологията се работи непрекъснато, за да я подобри, тъй като тя все още е в начален етап. Шансовете са, че технологията блокчейн през следващите пет или 10 години ще бъде далеч по-напреднала, отколкото е в момента.

Има някои проблеми, които бяха повдигнати през последните няколко години, тъй като блокчейнът придобива популярност, а някои от тях доведоха до създаването на други решения. Това обикновено се случва, когато става въпрос за развитието на други технологии, при които непрекъснато се правят подобрения и надстройки за преодоляване на предизвикателствата или препятствията, които се появяват по пътя.

Приемането на блокчейн технология за корпоративна употреба също е в съответствие с държавния интерес към технологията. Страни като Китай бяха доста приветстващи идеята за използване на блокчейн корпоративно решение и предложиха много подкрепа за развитието на технологията.

Корпоративните блокчейни ще заменят ли облачните изчисления и вече съществуващите корпоративни системи?

Има спекулации, че блокчейн технологията ще поеме ролята на съществуващите системи в корпоративните блокчейн платформи и може би дори ще замени значими технологии като изчислителни облаци. Това обаче не е така, защото блокчейнът е по-скоро като технология, която допълва тези технологии и им позволява да постигат целите си по-бързо и по-ефективно.

Добър пример е използването на блокчейн технология за подобряване на болничните системи, където блокчейн може да се използва за подобряване на системите за данни на пациентите, като същевременно позволява използването на технологии като изкуствен интелект, съхранение в облак и компютърни облаци.

Дали корпоративните блокчейни ще станат център на корпоративните системи?

Понастоящем много компании изпробват корпоративни блокчейн решения и поради очевидната причина технологията има какво да предложи по отношение на ефективност и скорост. Технологията всъщност се оказа много полезна и успешна, особено в криптовалутното пространство и няколко корпоративни блокчейн платформи. Тестовете, провеждани в други сектори извън крипто сферата, също показаха много потенциал, въпреки че масовото приемане тепърва предстои.

По този начин Blockchain стартира с висока нота и шансовете да стане мейнстрийм в този момент са доста високи. Що се отнася до сроковете, няма яснота колко време ще отнеме, преди това да се случи, но е ясно, че технологията е привлекателна за много индустрии. Това е добре, защото означава, че има по-голям шанс корпоративните блокчейн решения в крайна сметка да бъдат приети от повече индустрии.

Приемането на блокчейн корпоративни решения също ще въведе ера на силно разрушителни бизнес модели. Например блокчейн технологията елиминира необходимостта от посредници благодарение на интелигентни договори за постигане на ненадеждна система, която позволява сключването на договори между страните. Изпълнението на интелигентни договори в Enterprise blockchain платформи без посредници или трети страни може да застраши вече съществуващи бизнес модели и потенциално да доведе до загуба на много работни места.

Образование на блокчейн

Както бе отбелязано по-рано, блокчейнът все още е в ранните си етапи на приемане и като такъв все още има много хора, които не разбират технологията. Поради това обучението по блокчейн е важно, за да се уверим, че масите разбират за какво става въпрос. Този подход може да спомогне за повишаване на доверието в технологията и следователно да позволи приемането на блокчейн корпоративни решения да има по-голямо въздействие.

Участието на големи компании като IBM и Microsoft в разработването на корпоративни блокчейни също трябва да насърчи приемането на технологията. Това е така, защото такива големи корпорации вече са изградили силен корпоративен имидж и като такива са спечелили доверието на обществото. Тяхното участие в blockchain чрез Enterprise blockchain платформи може да изиграе огромна роля в убеждаването на повече компании да скочат на корпоративната blockchain компании банда.

Microsoft е една от компаниите, които са добре известни с това, че изпробват и разработват нови технологии и е освежаващо, че компанията е добре разбирала и разработвала блокчейн решения.

Блокчейн корпоративните решения могат да засенчат криптовалутите

Досега технологията на блокчейн е популяризирана от пазара на криптовалути и затова много хора все още не могат да правят разлика между двете, въпреки ясното им разграничение. Бързо нарастващата популярност на корпоративната блокчейн в различни индустрии може да доведе до масово приемане, което означава, че в крайна сметка това може да стане по-популярно от използването на блокчейн за крипто пространството. Това не означава, че криптовалутите ще станат безполезни. Всъщност не може да се каже какво има бъдещето, освен един или друг начин; blockchain най-вероятно ще бъде в центъра на това бъдеще.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector