Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Hashgraph Vs Blockchain: Подробно сравнение

В тази статия ще преминем през подробно сравнение на Hashgraph срещу Blockchain и ще разберем техните семинари и различия.

Ако принадлежите към блокчейн сектора, ще знаете, че той непрекъснато се развива с бързи темпове. Съществуват и други подобни технологии за разпределена книга (DLT), които да заменят Blockchain, като предоставят по-добро решение отстрани.

Един такъв DLT е Hashgraph. Той решава разпределената книга по различен начин и твърди, че е по-сигурен, бърз и справедлив. Ето защо ще сравним тези две технологии, Hashgraph и Blockchain – и ще видим къде стоят те на текущия пазар. Да започваме.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Hashgraph срещу Blockchain

Преди да започнем и изследваме, трябва да разберем истинското значение на технологията на разпределената книга.

Технологията на разпределената книга е мрежа от връстници, които комуникират помежду си, за да постигнат консенсус. В DLT всеки възел има копие на книгата и е неизменен по своята същност.

Има много DLT, включително двете, които ще обсъдим днес, т.е. Blockchain и Hashgraph. Основните характеристики на технологията на разпределената книга са децентрализация, сигурност, прозрачност, цялост и скорост. Не всички DLT обаче предлагат всички функции.

Всъщност DLT може да бъде ефективен и в централизирана система, където системата може да се възползва от целостта, прозрачността и скоростта на изпълнение. В основата си технологията на разпределената книга (DLT) дава възможност на блокчейн, а блокчейнът оправомощава биткойн.

Нека сега се опитаме да разберем blockchain и Hashgraph.

Какво е Blockchain?

Blockchain е една от най-популярните форми на технология за разпределена книга. Това е основната технология, която се използва от първата криптовалута там, т.е. биткойн. В блокчейн връстниците комуникират помежду си, за да формират мрежа от партньори.

Биткойн използва най-основната форма на блокчейн технологията. Математически издържан, но практически не толкова ефективен. Ето защо напоследък наблюдаваме нарастване на различните видове блокчейн технологии. Ethereum е най-успешният, с огромна общност, която го подкрепя. Ethereum е блокчейн от второ поколение, което означава, че също така поддържа dApps и интелигентни договори.


Технически блокчейн е поредица от блокове или записи. Той поддържа структурата само за добавяне. Базата данни обаче е неизменна, което означава, че данните, след като бъдат написани, не могат да бъдат изтрити или редактирани от никого. Данните, съхранявани в предишните блокове, не могат да бъдат променяни по никакъв начин.

Това прави блокчейна идеално решение за проблеми с текущото поколение, където неизменността на данните е от съществено значение. Може да се използва за гласуване, управление на веригата за доставки и за финансовата индустрия.

Ако сте любопитни за блокчейн технологията, ето ви ръководство за блокчейн технологията, което можете да разгледате, за да научите повече за технологията.

Какво е Hashgraph?

Hashgraph, от друга страна, е метод на консенсус, който предлага различен подход към технологията на разпределената книга. Бялата книга се определя като структура на данните или консенсусен алгоритъм, а не като цялостна система, и по-специално технология на разпределена книга.

Той е патентован от Swirlds и никой друг освен лиценз не може да го използва. Имаме обаче и Hedera Hashgraph и това е публична мрежа от Hashgraph. Той има всички функции на консенсусния алгоритъм на Hashgraph с леки промени в начина, по който използва формата на лидера. Той използва клюките за клюките и виртуалното гласуване като двете техники за поддържане на свързаност и консенсус.

Hashgraph срещу блокчейн

Hedera идва и със собствена криптовалута, наречена HBAR. Криптовалутата Hedera се използва за изграждане на система за равнопоставено плащане, децентрализирани приложения за захранване, разработване на решения за микроплащане и защита на мрежата.

Hashgraph е проектиран да предлага сигурна, честна и бърза мрежа. Изпълнява се с помощта на програмния език Java и Lisp. Това също означава, че поддържа и Solidity. Едно от най-значимите предимства на мрежата Hashgraph е нейната скорост. Сега, след като знаете какво е Hashgraph, нека преминем към всички важни аспекти на сравнението по-долу. Да започваме.

Hedera Hashgraph срещу Blockchain: Как се различават?

Приближаване

Най-съществената разлика между Hashgraph и blockchain е техният подход. Blockchain съхранява данни в блокове – по линеен начин. Подходът за добавяне работи чудесно, но не винаги е начинът за решения на блокчейн. Hashgraph, от друга страна, използва насочената ациклична графика за съхранение и достъп до информация. И в двата DLT, всеки възел има копие на книгата, което го прави наистина децентрализирано.

Сигурност

Що се отнася до сигурността, както blockchain, така и Hashgraph са силни. Blockchain има различен подход, при който те използват криптографски методи, за да осигурят сигурност за данните, съхранявани и предавани в мрежата.

Цифровите блокове са защитени от фалшифициране и злонамерени участници по никакъв начин не могат да променят целостта на данните. Например, ако някой подправя данните, подписът става невалиден, което алармира възлите за евентуално нарушение или злонамерена дейност.

Hashgraph използва асинхронна византийска толерантност към грешки (aBFT), за да защити мрежата от лоши участници. Всяко от събитията се записва правилно и подходът гарантира, че никакви данни не могат да се променят, дори когато мрежата има някои злонамерени участници.

Точно като блокчейн, транзакцията, след като бъде завършена, не може да бъде променяна или редактирана по никакъв възможен начин. Това също означава, че е защитен от 51% атака. Hedera Hashgraph, от друга страна, направи малка промяна в начина, по който използват aBFT. Консенсус алгоритъмът не използва лидер формат, за да гарантира, че DDoS атаките не възпрепятстват мрежата. В нашата Hedera Hashgraph срещу Blockchain смятаме, че и двамата предлагат

Алгоритъм на консенсуса

Blockchain няма единен подход към консенсус. Зависи от криптовалутата или платформата. Има много популярни алгоритми за консенсус, използвани в блокчейн. Малко от тях включват Proof-of-Work, Proof-of-Stake, Proof-of-Elapsed Time и т.н. NEO, още едно популярно блокчейн решение, използва делегирана византийска толерантност към неизправности. Това е подобрен консенсусен алгоритъм, който се учи от PoF и PoS.

Hashgraph или Hedera Hashgraph, от друга страна, използва виртуално гласуване като форма за постигане на консенсус в мрежата. Самият Hashgraph е консенсусен алгоритъм, но има какво да предложи, ако видим по-фини подробности.

Скорост

Скоростта на блокчейн варира в зависимост от решението (криптовалута, платформа и т.н.). Въпреки това, той е сравнително по-бавен за Hashgraph. Теоретично Hashgraph може да достигне скорост от 5,00 000 транзакции в секунда. На практика това може да се промени в зависимост от други фактори. Блокчейн решенията като Bitcoin, Ethereum и др. Са значително бавни и могат да предложат скорост от само 100 до 10 000 транзакции в секунда.

Ключовият метод на Hashgraph е причината за неговата скорост. С него по-малко информация трябва да се разпространява в мрежата, тъй като се случват повече събития.

Честност

Blockchain е по-малко честен, когато става въпрос за майнери или потребители. Майньорът има повече правомощия, когато става въпрос за избор на поръчки, които иска да обработи, тяхната поръчка и дори да спре транзакции. Това не е честно за всеки, който е пряко или косвено свързан с мрежата.

Hashgraph обработва справедливостта по различен начин, където разпределя възлите произволно. Той също така използва консенсусно подпечатване на времето, което означава, че нито едно лице не е засегнато поради реда на транзакциите. Концепцията за справедливост обаче все още е неясна и не е обяснена адекватно в техническия документ на Hashgraph. Това е един от важните аспекти на сравнението на Hashgraph срещу Blockchain.

Ефективност

Hashgraph е 100% ефективен поради своя подход. Блоковият подход на Blockchain затруднява миньорите да работят върху блок. Има случаи, когато два блока се добиват едновременно. Това означава, че общността на миньора сега трябва да вземе решение за единия блок, което означава, че другият блок се изхвърля. В крайна сметка усилията на миньорите се губят, което води до по-малко ефективна мрежа. Тъй като Hashgraph не трябва да разчита на създаването на блок, а само на събития, той не страда от проблема.

Етап на приемане и развитие

Що се отнася до етапа на приемане и разработване, блокчейнът лесно бие Hashgraph. Blockchain е на почти десетилетие и той извлича ползите от първото до предлагането на пазара. Той е видял много опити за съвършенство – като пускането на Ethereum, който поддържа dApps и интелигентни договори. Специфични решения за блокчейн като NEO, VeChain и др. Също започнаха да изплуват на повърхността.

Hashgraph, от друга страна, не е близо до степента на приемане на блокчейн. Първо, това е патентована технология. Публичният вариант, Hedera Hashgraph, все още е в активно развитие. По време на писането той се използва от 300+ компании, което може да изглежда много, но по-малко в сравнение с компании, които използват блокчейн технологии.

CategoryHashgraphBlockchain
Програмен език Java и Lisp Различни езици
Достъпност Частен, публичен, ако Hedera Hashgraph Зависи, може да бъде публичен, частен или хибриден
Консенсус Виртуално гласуване Доказателство за залог, доказателство за работа, доказателство за изминало време и др!
Механизъм за сигурност Асинхронна византийска толерантност към грешки Криптографско хеширане
Скорост Много бързо до 500 000 транзакции в секунда Бавна до средна скорост, от 100 до 10 000 транзакции в секунда
Честно По-справедливо По-малко честно
Ефективност 100% <100%
ABFT 100% съвместим Не е напълно съвместим

DAG: Още един поглед върху разпределените книги

Hashgraph не е единственото усилие за коригиране на ограниченията на блокчейна. Разработчиците се фокусират върху структурата на данните на разпределените мрежови технологии, които влияят върху тяхната ефективност. По същия начин насочените ациклични графики (DAG) използват различна структура на данните, която води до повече консенсус.

По-специално DAG е вид технология на разпределена книга, която разчита на консенсусни алгоритми. Консенсусните алгоритми работят по начин, при който преобладаващите транзакции просто изискват подкрепа на мнозинството в мрежата. В такава мрежа има много повече сътрудничество, работа в екип и възлите имат равни права.

За разлика от традиционните блокчейн технологии, където доказателството за работа е от ключово значение, DAG гарантира, че има справедливост. Този вид справедливост създава впечатлението, че мрежата се придържа към първоначалната цел на технологията за разпределена книга. По-специално, основното намерение на DLT беше да демократизира интернет икономиката.

Tangle е един от видни примери за DAG в работата. Така че, ако сравним Blockchain срещу Hashgraph срещу Tangle, ние на практика сравняваме DAG с blockchain и Hashgraph.

Hashgraph срещу Dag срещу Blockchain

Много хора се интересуват да разберат как ще се развие състраданието на Hashgraph срещу Dag срещу Blockchain. Така че, за да се отървете от объркването си, нека разгледаме таблицата по-долу.

Категории Blockchain Hashgraph DAG
Минен Участниците имат способността да секат нови жетони чрез различни консенсусни механизми Възлите създават консенсус чрез виртуално гласуване Предишната транзакция потвърждава успеха за постигане на консенсус
Транзакции в секунда Силно ограничен по отношение на мащабируемост и TPS Уникалните консенсусни механизми намаляват изчислителната тежест, оттам висока мащабируемост и висока TPS Уникалната структура на данните чрез насочени ациклични графики гарантира, че мащабируемостта и TPS са високи
Структура на данни Данни, структурирани в блокове по реда на транзакциите, които са валидирани от миньори в екосистемата Виртуалното гласуване и клюките за клюките гарантират, че транзакциите се валидират от мнозинството Структурата на данните следва насочения ацикличен графичен механизъм, където всяка транзакция е независима
Валидиране на транзакции Майньорите имат силата да отложат транзакция или да я анулират изцяло Валидирането на транзакциите е съгласно консенсус Успехът на настоящата транзакция разчита на способността й да валидира две предишни транзакции
Мрежи, работещи на платформата Биткойн и Ethereum са най-популярните мрежи, изградени върху блокчейн Swirlds и NOIA са единствените мрежи на Hashgraph NXT, Tangle и ByteBall са най-популярните мрежи, използващи DAG основа

Можете също така да разгледате подробно ръководство за сравнение на Blockchain срещу Hashgraph срещу Dag срещу Holochain, за да разберете как работи всяка от разпределените книги.

Ще замени ли Hashgraph Blockchain?

Понастоящем не вярваме, че Hashgraph ще замени блокчейн. Hashgraph обаче предлага много предимства от използването на блокчейн технологията. И все пак, приемането на блокчейн в момента само се увеличава и с използването на частни блокчейн сега предприятията също са готови да започнат да използват блокчейн.

Вече има много компании, използващи блокчейн технологията, и ние вярваме, че това е само началото на нова ера. От друга страна, Hedera Hashgraph може да надделее сам и да спечели популярност, без да замества други технологии.

Въпреки че блокчейнът има много проблеми, това не е достатъчно, за да намали популярността на тази технология.

Заключение

Hashgraph несъмнено е по-напреднала технология в сравнение с blockchain. Но това не означава, че ще замени блокчейн. Все още има проекти, които могат да използват блокчейн по-добре от Hashgraph. Като се има предвид, че Hashgraph е частна, приемането се забавя. Имаме Hedera Hashgraph, публична мрежа от Hashgraph, която може да помогне за ускоряване на растежа му.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector