Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Hyperledger Sawtooth Vs. Плат: Как се различават?

Hyperledger е един от популярните блокчейн проекти на пазара в момента. Още повече, Hyperledger Fabric и Hyperledger Sawtooth са две платформи, които предлагат най-доброто от най-добрите резултати за предприятията. Ето защо винаги има популярен дебат за Hyperledger Sawtooth срещу Fabric.

Много от вас също мислят, че и двете платформи са горе-долу еднакви. Но това не е истинският случай. В действителност има някои отчетливи разлики между тях и днес ще говоря и за тях.

Hyperledger Fabric изглежда е малко по-популярен, но и двете платформи имат своите специални случаи. Както и да е, достатъчно с чат чата, нека започнем сравнението на Hyperledger Sawtooth срещу Fabric.

Contents

Какво е Hyperledger Sawtooth?

Първо, ще започна с малко въведение в двете платформи, за да ви изясня малко нещата. Hyperledger Sawtooth е един от основните отворени източници проекти на консорциум Hyperledger. В действителност той има някои прилики с Hyperledger Fabric.

Той обаче е по-подходящ за разработване на децентрализирани приложения или платформи.

Още повече, че дизайнът идва с лесен за ползване подход и безупречно представяне само заради корпоративното използване.

Освен това те гарантират, че имате най-доброто гладко преживяване в разработката. Следователно те запазиха слоя за развитие напълно отделен от основната мрежа.

Ето защо, независимо какво правите, основната система винаги ще остане незасегната. Още повече, че нарастващото количество споделяне на ресурси няма да повлияе по никакъв начин на основната система. По този начин, превръщайки тази платформа в идеалния пример за разработване на приложения.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че платформата поддържа голямо разнообразие от езици за програмиране. Така че, това ви дава много интересни начини за разработване на вашето приложение или решения за блокчейн.

Можете да научите повече за случаите на употреба в урока по Hyperledger Sawtooth. Всъщност Hyperledger предлага много обогатяващи уроци за Sawtooth само за да помогне на разработчиците да го разберат по-добре. Така че, ако се интересувате да научите повече за това, можете лесно да използвате техния урок Hyperledger Sawtooth за това.

Както и да е, нека да видим характеристиките на Sawtooth по-нататък в това ръководство Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 


Основни характеристики на Hyperledger Sawtooth

 • Лесно разработване на приложения

Ако разгледате някой пример на Hyperledger Sawtooth, ще видите, че е доста лесно да използвате платформата за разработване на приложения. Както вече знаете, централното ядро ​​не е свързано със слоя на приложението. Поради това наистина улеснява разработването на блокчейн решения, без да се засяга самата реална сърцевина.

Още повече, че има много възможности за разработване на интелигентни договори. Сред тях можете да изберете предпочитан език за програмиране и да работите върху него. В действителност можете също така да се уверите, че имате платформи за интелигентни договори.

Можете дори да го направите само приложение за интелигентен договор.

 

 • Частна и публична мрежа

Друга чудесна характеристика на Sawtooth е, че предлага 2 варианта на блокчейн за всякакъв случай на употреба. Това означава, че ще получите както разрешен достъп, така и достъп без разрешение с помощта на тази платформа.

В действителност това е нещо, което много платформи не могат да предложат. Още повече, че те могат да предлагат или разрешени, или без разрешение, но никога и двете.

Следователно тази функция ви дава повече възможности и гъвкавост, тъй като вашата компания може да оформя вашите решения според вашите нужди.

Така че, ако в едно решение се нуждаете от разрешен достъп, тогава можете да изберете това. От друга страна, можете също да отидете и за безразрешен достъп. Можете лесно да го видите във всеки пример на Hyperledger Sawtooth.

 

 • Разрешителни функции

В действителност тази платформа е повече от оборудвана, за да ви помогне да разрешите всички проблеми на частна блокчейн. По този начин той предлага отделена опция за разрешаване за всеки клъстер от възли / устройства в мрежата.

Най-хубавото е, че на никой възел не е позволено да изпуска чувствителна информация на платформата към външния свят. Освен това можете да използвате отделната опция за разрешаване, за да присвоите различно ниво на просвет за всеки възел.

Така че, ако възел не бъде изчистен, за да види конкретна информация за вашата компания, те никога няма да могат да получат достъп до нея.

Всъщност урокът Hyperledger Sawtooth покрива и тази част. Така че, можете да получите повече информация там за това.

 

 • Модулна структура

Това е малко подобно на Fabric, тъй като и двете предлагат модулна структура за нуждите на вашето предприятие. Това е и едно от най-големите допълнения на Sawtooth архитектурата. В действителност, ако изучите какъвто и да е пример с Hyperledger Sawtooth, ще видите, че е изключително лесно да персонализирате тази платформа.

Определено е на съвсем друго ниво.

Hyperledger не иска да ограничава вашата иновация. По този начин той гарантира, че включва колкото се може повече функции, за да можете да ги проверите.

В действителност, ако искате да добавите напълно чужда функция, можете просто да я включите и да я използвате.

Да, толкова е лесно да се направи.

 

 • Изпълнение на паралелна транзакция

Друга чудесна характеристика на Sawtooth е, че тя идва с паралелна проверка на транзакциите. Знаете ли какво означава това? С прости думи, той може да проверява множество транзакции успоредно една на друга. Така че ще отнеме едно и също време, за да завършите стотици транзакции заедно.

В действителност той се отървава от огромния работен натиск от мрежата и спестява много време в процеса. По този начин ще видите обработката на транзакциите си много по-скоро в сравнение с други платформи.

Във всеки случай ще разгледаме това по-отблизо по-късно в раздела за сравнение Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 

Елементи на Hyperledger Sawtooth Architecture

 • Системата за събития

Първо идва системата за събития. Това е една от основните потребности на мрежата. В действителност системата от събития всъщност подпомага развитието на събитията и гарантира, че те се излъчват към възлите.

Следователно, използвайки това, много приложения всъщност могат да се абонират за определени събития, за да помогнат на блокчейна да работи по-добре. Още повече, че тази система може да предава информация и на други възли в мрежата.

 

 • Проект за интегриране на Sawtooth-Ethereum (Seth)

Това всъщност е много важно, тъй като ви позволява да използвате EVM в Hyperledger Sawtooth без никакви проблеми. Знаете ли, че с тази функция всъщност можете да развиете форма на оперативна съвместимост между Ethereum и Sawtooth?

Да, всъщност можете да постигнете форма на оперативна съвместимост с него. Колко готино е това, нали? Във всеки случай можете да научите повече за използването му повече от техния урок Hyperledger Sawtooth.

 

 • Възможни алгоритми за консенсус

Във всеки пример на Hyperledger Sawtooth алгоритмите за консенсус са много важни неща, които трябва да забележите. Защо? Е, Sawtooth предлага много по-голяма гъвкавост, когато става въпрос за консенсусни алгоритми.

Нещо повече, всъщност се предлага опция за протокол, която може да ви помогне да изберете всеки любим алгоритъм за консенсус.

Знаете ли какво означава това? Това означава, че няма да се забиете в работата с един процес на консенсус. Следователно, ако смятате, че определен консенсус ще върви по-добре с натоварването на вашето решение за блокчейн, тогава можете да го направите.

В действителност можете дори да използвате множество консенсусни алгоритми, за да стартирате множество функции на вашето решение. Например можете да използвате алгоритъма „X“ за интелигентни договори и алгоритъма „Y“ за транзакции.

Във всеки случай някои от консенсусните алгоритми на платформата включват –

 • Сал
 • Devmode
 • PoET CFT
 • PBFT

Във всеки случай ще разгледаме това по-отблизо по-късно в раздела за сравнение на Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake. В действителност има някои интересни разлики в тази част от двете платформи.

 

 • Семейни модели на транзакции

Когато изучите примера на Hyperledger Sawtooth, ще видите, че архитектурата предлага някои семейства транзакции. В действителност мрежата действително работи, използвайки тези семейства. Така че, трябва да се научите да ги използвате от техния урок Hyperledger Sawtooth.

Във всеки случай Sawtooth предлага някои опции, за да започнете. Така че, нека ги проверим и да видим какви са всички.

 • Семейство транзакции BlockInfo: В действителност можете да ги използвате, за да съхранявате информация за блокове.
 • Семейство транзакции на Smallbank: Можете да използвате Smallbank, за да тествате и анализирате ефективността на вашето решение.
 • Настройки Семейство транзакции: Този ще ви предложи референтни модели за съхранение на конфигурационни настройки на веригата.
 • Семейство транзакции на регистър на валидатор: Още повече, като използвате семейството на регистъра на валидатора, можете да добавите още валидатори в мрежата.
 • Семейство транзакции IntegerKey: Искате ли да тествате разположени книги? Можете да използвате IntegerKey, за да ги тествате.
 • XO семейство транзакции: Това всъщност е малко по-забавно. В действителност можете да го използвате, за да играете тик-так с друг възел в мрежата.
 • Семейство за самоличност: Той ще запази всички разрешаващи данни за валидатори и дори транзакционни възли с техния публичен ключ.

Освен тях в момента на платформата има още две семейства транзакции –

Семейство Seth Transaction: Това семейство е изключително необходимо, тъй като предлага съвместимост на Ethereum Virtual Machine за платформата. Така че, използвайки това, можете да стартирате интелигентни договори в Solidity.

Семейство Sabre Transaction: Също така е друго семейство, което ще ви помогне да управлявате интелигентни договори. Но тук можете да го стартирате на виртуална машина WebAssembly (WASM). В действителност това ще ви помогне да изпълните договора онлайн.

 

Какво е плат Hyperledger?

Hyperledger Fabric е друга популярна система с разпределен дневник с отворен код под Hyperledger – корпоративен блокчейн консорциум. В действителност Hyperledger винаги иска среда за сътрудничество за своите проекти. Следователно всички техни проекти са резултат от сътрудничеството на различни корпоративни компании от висок клас.

Например архитектурата на Hyperledger Fabric всъщност е сътрудничество между Hyperledger и IBM. Както и да е, както всички останали платформи на пазара, Fabric се предлага със собствен дял от протоколи, стандарти, консенсус, API, системи за счетоводство, интелигентни договори и т.н..

Но ще видите това тази платформа също е малко по-различно. Най-забележителната разлика е, че тази платформа не е публична, а по-скоро разрешена. Така че, той е най-подходящ за корпоративни нужди. Всеки публичен домейн не може да използва тази платформа за своите блокчейн решения.

Както и да е, ако сте разработчик или професионалист в индустрията, можете да използвате нашите блокчейн курсове, за да получите достъп до урока за Hyperledger Fabric.

Нещо повече, можете да използвате нашия сертифициран курс за корпоративни блокчейн професионалисти, за да получите и сертификация. Нека да разгледаме основните предимства на Hyperledger Fabric в следващия сегмент на това ръководство Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

 

Какви са предимствата на плат Hyperledger?

Преди да разгледам сравнението, нека научим повече за предимствата на Hyperledger Fabric отдолу:

 

 • Отворен код

На първо място, Fabric е напълно отворен код за вас. Следователно няма да ви се наложи да платите нито стотинка, за да го използвате. Нещо повече, Hyperledger вече разполага с файлове и кодове, качени в GitHub. Така че е доста лесно да получите достъп до всички кодове и от това.

Следователно, ако сте разработчик или компания със силен екип за разработка, можете просто да го използвате, за да направите своето блокчейн решение.

Друг чудесен фактор на тази платформа е, че тя предлага всички функции без първоначални заключвания. Така че, използвайте кода, променяйте го както искате, всичко зависи от вас и вашата компания.

 

 • Подходящ за широкообхватна индустрия

Да, Fabric е подходящ за широк спектър от индустрии. В интерес на истината, защото е толкова популярен, когато беше пуснат за първи път, че има много примери, които можете да проверите сега. Много корпоративни компании от висок клас използват Fabric като гръбнак на своите решения.

И така, имате доказателство в реалния живот, че работи и може да постигне това, което всъщност обещава. Но ако искате да научите как да го използвате, трябва да разгледате урока по Hyperledger Fabric или дори да получите сертификат, който ще покрие това.

Във всеки случай той е най-популярен в банковото дело, интернет на нещата, управлението на веригата за доставки, застраховането, здравеопазването, медиите, правителството и т.н..

 

 • Кодекс за качество

Най-добрата част за Hyperledger Fabric е, че се предлага с високо качество на кодовете. Нещо повече, те са много внимателни за всякакви нови актуализации. Така че, когато добавят нови актуализации, те преглеждат и тестват своите кодове много пъти, за да видят дали те имат някакви проблеми или не.

По този начин, когато става въпрос за Fabric, можете да изберете повече качество, отколкото количество. Ако забележите правилно, ще видите, че всеки отделен проект на Hyperledger отнема много време, за да стартира на пазара. И Fabric определено е сред тях.

Следователно винаги можете да очаквате най-доброто от най-добрите качествени кодове от тази платформа.

 

 • По-висока ефективност

Ако започна да сравнявам Fabric с други платформи на пазарите, ще бъдете изненадани да намерите резултата. В действителност Fabric побеждава всеки един от тях с по-висока ефективност. Нещо повече, разработчиците на тази платформа гарантират, че тя може да поеме много натоварвания.

Ето защо той предлага над 2000 транзакции в секунда. Но как го постига? Е, архитектурата на тази платформа разделя процесите на транзакции от услугите за поръчка. Следователно възлите имат конкретни цели, които трябва да следват, и всичко се разпределя между възлите за това.

Мисля, че ще се възползвате повече, ако разгледате нашата академия, където също обхващаме урока за Hyperledger Fabric.

 

 • Модулен дизайн

Друго огромно предимство на Fabric е, че предлага модулна структура за нуждите на вашето предприятие. Това е и едно от най-големите допълнения на Fabric архитектурата. В действителност тя добавя много функционалност към системата и я прави лудо приспособима в сравнение с всяка друга платформа на пазара.

Определено е на съвсем друго ниво.

Hyperledger не иска да ограничава вашата иновация. По този начин той гарантира, че включва колкото се може повече функции, за да можете да ги проверите. Ето защо ще видите толкова много случаи на употреба с една единствена платформа във фонов режим. Можете ли да си представите това?

В действителност, ако искате да добавите напълно чужда функция, можете просто да я включите и да я използвате.

Да, толкова е лесно да се направи.

Ще говоря повече за тази тема по-късно в раздела за сравнение Hyperledger Fabric vs Sawtooth Lake.

Както и да е, нека най-накрая да проверим основните разлики между тези две платформи в сравнението Hyperledger Sawtooth срещу Hyperledger Fabric.

 

Hyperledger Sawtooth срещу Fabric: Сравнението

В действителност много професионалисти спорят по темата Hyperledger Fabric vs Sawtooth. Е, виждам къде може да бъде объркването, тъй като и двамата изглеждат горе-долу доста сходни.

Но има някои разлики, които са критични за вас, за да ги разберете. По този начин, след като ги познаете, можете да използвате тези две платформи там, където са най-подходящи.

И така, нека видим окончателното сравнение на Hyperledger Fabric срещу Sawtooth сега!

 

 • Ниво на разрешение

На първо място, нивото на разрешение в Hyperledger Sawtooth срещу Hyperledger Fabric има огромна разлика. В действителност Sawtooth поддържа както разрешена, така и мрежова система без разрешения. Така че, няма ограничение там.

От друга страна, архитектурата на Hyperledger Fabric предлага само разрешен достъп. Така че, това е изключително само за случаи на корпоративна употреба. Но други публични компании също могат да използват Sawtooth вместо Fabric.

 

 • Алгоритъм на консенсуса

Друга основна разлика в сравнението на Hyperledger Fabric спрямо Sawtooth е използването на консенсусни алгоритми. В момента Sawtooth предлага голямо разнообразие от консенсус алгоритъм за избор. Например, той предлага Доказателство за изминало време, Практическа византийска толерантност към грешки, Devmode, Raft и PoET CFT.

От друга страна, архитектурата на Hyperledger Fabric предлага само Kafka, Solo и Raft.

 

 • Поддръжка на византийска грешка

Това е една от основните разлики в Hyperledger Fabric срещу Sawtooth. В действителност Sawtooth поддържа византийска толерантност към неизправности, което гарантира, че вашата мрежа е безопасна и защитена от каквато и да е корупция.

Но архитектурата на Hyperledger Fabric предлага само толерантност към повреда при срив. Така че, няма да получите най-високото ниво на толерантност към Fabric. Въпреки че CFT работи абсолютно добре в момента. И все пак Sawtooth е далеч по-напред от Fabric в този мандат.

 

 • Технология за интелигентен договор

В следващата точка от сравнението Hyperledger Sawtooth срещу Hyperledger Fabric имаме технология за интелигентни договори. В действителност интелигентните договори са само форма на бизнес логика, така че това означава, че можете да автоматизирате и цифровизирате своите бизнес договори в мрежата.

Следователно в Sawtooth семействата транзакции се грижат за тази функция. Ще трябва да използвате тези семейства, за да улесните вашата бизнес логика.

От друга страна, Fabric предлага Chaincode за това. Тази функция се справя с всички видове логическо изпълнение и управление на активи.

 

 • Тип интелигентен договор

В Hyperledger Fabric получавате инсталирана версия на Chaincode. Знаете ли какво означава това? Това означава, че не можете да променяте езика на договора тук. Това е малко ограничително.

Но в Sawtooth получавате както инсталирани, така и договори по веригата. По този начин той гарантира, че можете да персонализирате вашите договори и да използвате предпочитания език за програмиране за това.

Можете да научите повече за това от урока за Hyperledger Fabric. Така или иначе, нека видим следващата точка в това сравнение Hyperledger Fabric vs Sawtooth.

 

 • Поддържан език за интелигентен договор

Езиците на интелигентните договори са наистина важни, когато става въпрос за блокчейн платформи. В действителност в Sawtooth получавате широк спектър от езикова поддръжка за него. Например, той предлага Rust, JavaScript, Go или Python и дори Solidity, използвайки Seth!

Нещо повече, те работят и по въвеждането на повече езици. Но във Fabric получавате само Go, Java, Javascript и Solidity, което е малко ограничаващо.

 

 • Обработка на транзакции

За това сравнение Hyperledger Sawtooth срещу Hyperledger Fabric разглеждам методите за обработка на транзакции. В Hyperledger Sawtooth ще получите валидатори, които ще следят процеса на транзакция.

От друга страна, във Fabric одобряването на връстници и поръчването на услуги се грижат за този процес. Накратко, този процес прави проектите на Hyperledger толкова ефективни на първо място.

 

 • Държавно хранилище

В Sawtooth текущото състояние на мрежата се съхранява в централната база данни на lmdb. Но в Fabric държавното хранилище е leveldb или CouchDB база данни. Накратко, това е един от важните аспекти на двете платформи. И без държавно съхранение, мрежата не може да функционира правилно. Така че, ако сте разработчик, имайте това предвид.

 

 • Поддръжка на EVM

Hyperledger Sawtooth използва Seth за поддръжка на виртуалната машина Ethereum. В действителност това е огромна сделка за разработчиците, тъй като те могат да използват Solidity за интелигентни контакти сега. От друга страна, Fabric наскоро интегрира тази нова система, която му позволява да използва и EVM. И така, в сравнението Hyperledger Sawtooth срещу Hyperledger Fabric и двете поддържат EVM.

 

 • Скорост на транзакцията

Що се отнася до скоростта на транзакциите, нищо не може да победи Fabric отсега. В действителност Hyperledger Fabric идва с различна стратегия за увеличаване на скоростта в мрежата. По този начин той предлага над 2000 транзакции в секунда.

От друга страна, Sawtooth предлага само нещо близо 1000 транзакции в секунда. Това е малко по-малко от Fabric, но е по-подходящо за онези отрасли, които не се нуждаят от висок процент на транзакции.

 

Таблица за сравнение на Hyperledger Sawtooth срещу Fabric

 

Hyperledger-Sawtooth

Hyperledger-Fabric

Ниво на разрешение

Разрешено и без разрешение Разрешено

Поддръжка на BFT

Да, поддържа византийска толерантност към грешки Не, поддържа само толерантност към повреда при срив

Обработка на транзакции

Валидатори

 

Одобряване на връстници и услуги за поръчки

Алгоритъм на консенсуса

Доказателство за изминало време, практическа византийска толерантност към грешки, сал, девмод Кафка, Сал, Соло

Скорост на транзакцията

>1000 TPS >2000 TPS

Поддръжка на EVM

Да (чрез Сет) Да

Технология за интелигентен договор

Транзакционни семейства Верижен код

Държавно хранилище

Централна база данни на lmdb CouchDB или leveldb

Поддържан език за интелигентен договор

Rust, JavaScript, Go или Python; Поддържа Solidity с помощта на Seth Go, Java, Javascript, Solidity

Тип интелигентен договор

Включен и инсталиран Инсталиран

 

Кой е вашият фаворит?

След като знаете всичко за Hyperledger Sawtooth срещу Fabric, можете да осъществите последното си обаждане без никакви проблеми.

Както можете да видите, и двете платформи имат своите прилики и разлики. Така че, когато искате да изберете перфектната платформа за вашето решение, трябва да разгледате и техническите им различия. Винаги помнете, че перфектната платформа може да обогати вашата компания и да увеличи драстично приходите.

Ако имате нужда от допълнителна помощ при разработването на стратегии за решението, тогава трябва да разгледате нашата широка колекция от блокчейн курсове. Уверен съм, че нашите курсове могат да ви помогнат да развиете най-доброто си създаване на базирани на блокчейн решения.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector