Hyperledger срещу Ethereum: Сблъсък на две нововъзникващи технологии

Тази статия сравнява двете най-популярни блокчейн платформи – Hyperledger и Ethereum, заедно с основните концепции на тези две платформи.

Тъй като необходимостта от блокчейн технология и съпътстващи решения става все по-голяма, търсенето на корпоративни блокчейн се увеличава. Вече платформи като Hyperledger и Ethereum постигат огромен напредък в тази посока. Така че не е изненадващо, че обмисляте коя платформа може да е най-подходяща за вашите нужди. Затова ви предлагаме сравнение Hyperledger срещу Ethereum.

Със сигурност ще ви помогне да направите правилния избор. И така, нека започнем!

Запиши се сега:Курс за основи на Enterprise Blockchains

Сблъсък на две нововъзникващи технологии

Има някои нововъзникващи технологии, включително изкуствен интелект (AI), роботика, виртуална реалност (VR), добавена реалност (AR) и други. Така че, съвсем честно е да се каже, че всяка цена на технологията идва със собствен набор от функции, нали?

По-точно всички тези технологии се появиха поради необходимостта от пазара. Но мисля, че вече знаете, че блокчейнът не се появи по типичен начин.

Blockchain се появи като основната технология на биткойн и по-късно хиляди криптовалути започнаха да я използват. Фондация Ethereum вдигна технологията много по-високо, като въведе интелигентни договори. С решението потребителите могат да извършват транзакции директно, без да е необходимо централен орган да налага доверието.

Ethereum даде на всички потребители нов вид функция и се опита да надрасне типичните потоци в оригиналната блокчейн. Но сега технологията вече беше привлякла вниманието на наследствените фирми. Въпреки това, с пълния публичен аспект на технологията, те не можаха да я използват правилно.

И затова имаме Hyperledger. Hyperledger дойде със съответния набор от поверителност, от който предприятието може някога да се нуждае.

За тази цел се появиха корпоративни блокчейн платформи, за да помогнат на фирмите да внедрят технологията.

Корпоративните блокчейн платформи решават някои от ключовите предизвикателства, свързани с използването на блокчейн технология на ниво предприятие. По-специално платформите помагат на фирмите да запазят данните си поверителни, като всеки член на платформата трябва да получи разрешение за достъп до платформата.

Интересното е, че блокчейн технологията е изградена от децентрализирана общност, където цялата информация, записана в регистъра, е публична и се разпространява между всички потребители. Това е мястото, където blockchain получава другото си наименование като технология на разпределена книга (DLT).


Hyperledger срещу Ethereum

Hyperledger Vs Ethereum

Какво е Hyperledger?

Фондацията Linux излезе с идеята да създаде хъб, който дава платформа от усилия с отворен код за персонализиране на блокчейн, за да работи за предприятия. Blockchain Hyperledger обединява високопоставени участници като IBM, които се стремят да използват потенциала на технологията. Подобно на Ethereum, Hyperledger предоставя платформата за разработчиците да предлагат приложения, които предлагат интелигентни решения за различни индустрии.

За разлика от други платформи, Hyperledger е малко по-различен. Те имат много проекти под чантите си и всички тези платформи имат модулен дизайн. Така че, в много случаи всичко, което трябва да направите, е да включите функцията, която искате, и да започнете да я използвате.

Основан през декември 2015 г., проектът не поддържа монета като Ethereum. За отбелязване е, че Hyperledger въвежда напълно различна идея за блокчейн мрежа, която не е транзакционна в основата си. Това означава, че връстниците в екосистемата на Hyperledger са различните предприятия, които искат да използват технологията.

Проекти на Hyperledger

Hyperledger е най-адаптираната корпоративна блокчейн мрежа в сравнение с конкуренти като Corda и Ethereum. Освен това мрежата е доста популярна сред индустриите, които разчитат на сложни и усъвършенствани вериги за доставки, които са склонни към провали и липса на почтеност.

Също така Hyperledger има някои партньори, всеки от които се интересува от използването на DLT за решаване на определени проблеми. Има над 260 членове и стотици индивидуални проекти всяка година се изграждат върху Hyperledger.

Във всички тези проекти на Hyperledger всеки се фокусира върху даден проблем. Някои от тях включват Hyperledger Explorer, който позволява на разработчиците да видят здравето на техните платформи. За отбелязване е, че Hyperledger Explorer действа като Google Chrome, където потребителите могат да изследват различна информация, съхранявана в публична книга.

Друг проект е Hyperledger Sawtooth, който има за цел да предостави решения за финансовата индустрия, както и за Интернет на нещата (IoT). Създадена от Intel, платформата използва консенсус механизъм, който е различен от този на традиционните блокчейн платформи. Например биткойн мрежата използва механизма Proof-of-Work (PoW). Напротив, Sawtooth Lake използва алгоритъма Proof of Elapsed Time (PoET) за улесняване на транзакциите.

Сред другите проекти на Hyperledger, Hyperledger Fabric е най-популярен. Това, което отличава Fabric от другите платформи в екосистемата Hyperledger е, че позволява на разработчиците да създават приложения, използващи езици за програмиране с общо предназначение като Go, Java и Node.js.

Въпреки това, в други блокчейн платформи виждаме главно разработчиците да използват специфични за домейн езици като C ++, COBOL, Python и т.н..

Вижте сравнението между Hyperledger Fabric срещу Sawtooth срещу Composer.

Плат Hyperledger

Hyperledger Fabric се състои от архитектура, която е лесно конфигурируема, както и доста модулна. Такава архитектура е лесна за разбиране и разработчиците могат да се справят с лекота.

Като такива разработчиците изпитват гъвкавостта и могат да оптимизират платформата за различни случаи на употреба в отрасли като здравеопазване, застраховане, банкиране, верига за доставки и др. Платформата е водеща иновация в споменатите области с решения като TradeLens, които вече са внедрени, за да улеснят операциите в корабоплавателната индустрия.

Подобно на Ethereum, IBM Hyperledger (Hyperledger Fabric) използва интелигентни договори, за да улесни транзакциите между връстници. Също така платформата изисква от потребителите да потвърдят своята самоличност преди достъп, за да се гарантира, че доверието се поддържа.

Какво е Ethereum?

Ethereum е сред най-важните итерации на биткойн блокчейн мрежата. Като публична блокчейн, Ethereum не е подходящ за корпоративни цели по причини, цитирани по-рано. Ето защо някои разработчици и шепа корпорации се събраха, за да разработят Enterprise Ethereum, което може да помогне на фирмите да използват блокчейн.

По-късно се ражда Enterprise Ethereum Alliance. По-специално, алиансът има за цел да персонализира блокчейн мрежата Ethereum, за да се прилага за индустриите. Така че, това е печеливш сценарий, нали?

За отбелязване е, че фирмите биха искали да използват способността на интелигентния договор на Ethereum, за да повишат доверието в своите бизнес транзакции. Освен това фирмите могат да използват други свойства като неизменност на данните, прозрачност и целостта на данните, за да следят операциите в техните вериги за доставки.

Вече EEA има някои високопоставени партньори в бранша, включително Accenture, Microsoft, British Petroleum и J.P. Morgan & Гонитба. Освен това всички тези индустрии произхождат от различен тип индустрии. Тези организации искат изобщо да увеличат разнообразието на блокчейна. Така че, Ethereum може да бъде добър вариант за вас.

Проекти, базирани на архитектурата на Ethereum

Членовете на Алианса модифицират платформата Ethereum, за да могат да предлагат предложения от корпоративен клас. Така че, ще видите много доставчици, предлагащи корпоративно решение Ethereum, което е най-вече модифицирана версия, отговаряща на вашите нужди.

Например, Microsoft създаде блокчейн функция в своята платформа на Microsoft Azure, за да позволи на разработчиците да създават приложения за предприятия. Освен това Microsoft Azure използва Blockchain-as-a-a-service (BaaS), така че технологията помага за рационализиране на бизнес операциите.

Това е само пример за доставчици на Ethereum. Основната им основна цел е да се съсредоточат върху разработването на качествени стандартни решения за блокчейн с отворен код за предприятието. По този начин те искат да възвърнат доверието между бизнеса и потребителите. В момента те имат над 350+ членове под крилата си.

Кворумната платформа

Друга популярна платформа, базирана на Ethereum, е J.P. Morgan’s Quorum. Според банката Quorum е частна блокчейн мрежа, изградена върху Ethereum, която се фокусира върху корпоративни решения. Забележително е, че платформата има ясна пристрастност към финансовата индустрия.

Тук разработчиците могат да създават приложения, които изискват висока скорост на транзакция, както и гарантирана сигурност. Според екипа, стоящ зад Quorum, платформата дава отговори на различни предизвикателства, пред които блокчейнът е изправен пред приемането на предприятия.

Платформата Quorum стои на три ключови стълба, за които JP Morgan смята, че липсват други платформи за масово приемане на предприятия. Първо, това е въпросът за доверието. Както бе обсъдено по-рано, блокчейн платформите работят по децентрализиран начин. Това означава, че няма централен орган, който да налага спазването и да гарантира доверие.

В тази светлина Quorum е отворен код, където потребителите могат да проверят и да установят неговата достоверност. Освен това платформата поддържа валидиране на подписи, така че всички потребители на платформата да са само легитимни.

На второ място, кворумът почива върху общността. Фактът, че изходният код е свободно достъпен, гарантира, че много повече хора могат да експериментират с архитектурата на платформата. Това засилва усещането за включване, което също насърчава различни перспективи в екосистемата.

И накрая, Quorum твърди, че е зрял в смисъл, че се интегрира дълбоко с Ethereum. Това означава, че всички подобрения, които се случват на платформата Ethereum, ще се извършват в Quorum. Освен това, той ще гарантира, че архитектурата на платформата не е изоставена предвид бързата природа на блокчейн екосистемата.

Вижте подробния урок за кворум за блокчейн!

Hyperledger срещу Ethereum: Кои са основните разлики?

Нека да видим какви са основните разлики между Hyperledger и Ethereum. Ще отидем с всяка точка поотделно. И така, нека започнем!

Предназначение

Първата най-типична разлика между IBM Hyperledger и Ethereum е причината за техния дизайн.

Ethereum използва интелигентен договор за виртуалната машина Ethereum за различни приложения, за да използва децентрализация и да го направи чудесен за масово потребление. От друга страна, Hyperledger е насочен главно към блокчейна за предприятия. Освен това е проектиран да отговаря на по-висока степен на поверителност на платформите.

Също така, за да направи платформата мащабируема и устойчива. И така, те направиха дизайна модулен или го правят по-лесно разширяващ се в бъдеще. Но Ethereum няма модулна структура.

Поверителност

За да стане това ясно, нека ви дадем пример. Да приемем, че управлявате сладкарска индустрия, използвайки блокчейн. Ако използвате Hyperledger, ще можете да продадете конкретен клиент с намалени цени. Но няма да се налага да разкривате това споразумение на други клиенти.

От друга страна, ако сте използвали Ethereum като платформа, може да не сте в състояние да имате тази поверителност. Защо? Е, транзакцията в Ethereum е публична, така че всеки ще може да види вашите преходи с друга страна.

Така че, по отношение на поверителността, между войните на IBM Hyperledger срещу Ethereum, Hyperledger печели.

Участие от връстници

Сега да видим какъв е режимът на партньорско участие в IBM Hyperledger срещу Ethereum.

Можете да използвате Ethereum и по двата начина – публичен или частен и няма да имате нужда от разрешения за това. Hyperledger обаче е разрешена частна мрежа.

Това означава, че в Ethereum всеки може да се присъедини към мрежата по всяко време. Но Hyperledger ще одобри набор от предварително дефинирани членове, за да получи достъп. Освен това те също ще решат кой може да се присъедини към консенсуса и кой не.

Механизъм на консенсуса

Друга ключова разлика между Hyperledger и Ethereum са консенсусните алгоритми. В Ethereum те използват Proof of Work като консенсусен алгоритъм. Този механизъм е прекалено бавен и зависи от всички в мрежата за постигане на една точка на съгласие. Освен това, този протокол също е жаден за захранване, така че ще отнеме много от вашата сила, за да постигнете споразумението.

От друга страна, Hyperledger позволява на потребителите да избират между No-Op или протокол за споразумение (PBFT), за да стигнат до присъдата. И така, всички страни се съгласяват по такъв начин, че всеки може да повлияе на резултата. Така че, всяка трета страна не може да налага насилствено своите решения на възлите. Тъй като ограничава участието, се достига до мащабируемост и поверителност.

Програмни езици

Друга основна разлика между Hyperledger Fabric и Ethereum е използването на интелигентни договори. Обикновено в Ethereum разработчиците използват Solidity, за да напишат ядрото.

От друга страна, Hyperledger Fabric използва термина „верижен код“, за да опише своите интелигентни договори. Тези договори са написани на Golang. Това е език за програмиране, създаден от Google, който е доста лесен за научаване. Освен това тези верижни кодове поддържат бизнес логиката на мрежата, така че да можете да ги разглеждате като интелигентни договори.

Криптовалута

Основната разлика между Hyperledger Fabric и Ethereum е липсата на символична икономия в Hyperledger. Да, Hyperledger няма никаква криптовалута в своята архитектура. Но ако имате нужда от такъв, тогава можете свободно да създавате сами, ще получите инструментите за създаването му.

От друга страна, Ethereum има криптовалута, наречена Ether. Така че ще можете да използвате този токен на платформата, за да извършвате транзакции или да предлагате други услуги. Но ако разгледаме и двете страни, Ethereum има повече предимства пред Hyperledger, защото може да се използва и като бизнес за потребителите.

В сравнение с частната мрежа на Ethereum

Как би се сравнила частната мрежа Ethereum срещу Hyperledger? Частната мрежа Ethereum е платформа извън веригата, която позволява на разработчиците да провеждат тестове по-бързо и евтино.

За отбелязване е, че провеждането на тестове над Ethereum MainNet изисква купуването на Ethereum (ETH) с реални пари. След това човек ще използва ETH, за да купува газ, необходим за извършване на операции над платформа Ethereum. Също така, ще трябва да стартирате целия код на Ethereum, който е обемен и ще отнеме твърде много време за изтегляне, инсталиране и конфигуриране.

Напротив, частната мрежа на Ethereum е лека и имитира само действителната платформа Ethereum. Следователно платформата е лесна за инсталиране и конфигуриране. Също така, човек няма да има нужда от газ, за ​​да провежда тестове в частната мрежа. Като такъв човек няма да понесе никакви разходи, различни от дисковото пространство, необходимо за съхраняване на кода на мрежата.

В светлината на това е ясно, че сравнението между частна мрежа Ethereum и Hyperledger би ни довело до факта, че частната мрежа Ethereum е добра само за провеждане на тестове за проекти, предназначени да бъдат изградени в рамките на екосистемата Ethereum.

От друга страна, Hyperledger е платформа, където разработчиците могат да изграждат частни или публични мрежи и приложения за решаване на наследени и възникващи проблеми.

Hyperledger срещу Quorum

Както и по-рано обсъжданото, Hyperledger е общ проект, който обединява различни институции с общ интерес. Hyperledger предоставя платформа, където разработчиците могат да създават мрежи за избор на случаи на употреба в различни индустрии. Вече видяхме, че има проекти като Hyperledger Fabric, които се справят добре.

Когато сравняваме Hyperledger срещу Quorum, това е точно като да разгледаме силните и слабите страни на IBM Hyperledger срещу Quorum. Разбира се, плат Hyperledger превъзхожда Quorum по отношение на скоростта на транзакциите. За отбелязване е, че мрежата може да постигне до 3 500 tps. Напротив, Quorum може да управлява само няколко стотици tps (транзакция в секунда).

Структурата на мрежите

За повече дълбочина в Hyperledger срещу Quorum, трябва да преминем към ниво на консенсус. Що се отнася до консенсус, по-рано отбелязахме, че консенсусът на Hyperledger Fabric има иновативен механизъм, при който транзакциите се изпълняват, преди да бъдат регистрирани в блокчейна. И така, консенсусният механизъм на Ethereum е по-нисък в сравнение с Hyperledger Fabric.

Като такова това позволява по-висока скорост на транзакциите в сигурна и надеждна среда. Ясно е, че това е в противовес на традиционния модел за изпълнение на поръчки, който поддържат други блокчейн платформи.

От друга страна, Quorum използва това, което екипът нарича QuorumChain. Това е консенсусен протокол, който е доста ясен, за разлика от този за плат Hyperledger. Тук различните възли в екосистемата на Кворума постигат консенсус с „гласуване с обикновено мнозинство“.

Разбира се, всеки възел на платформата Quorum има права на глас. Чрез упражняване на правата, възлите ще имат право да кажат през каква транзакция преминава и коя транзакция не отговаря на стандартите за проверка на общността.

Освен това механизмът за консенсус QuorumChain може да се включи и се основава на консенсус на BFT в Истанбул и Raft. За отбелязване е, че екипът се съгласи с протокола за консенсус поради доказаната висока толерантност към повреди. Освен това консенсусните протоколи имат относително по-бързо време на блока и това ускорява и подобрява окончателността на транзакциите на платформата.

И така, кой трябва да изберете?

Имайки предвид практическото ниво, ще трябва да избирате между тях, тъй като и двете могат да бъдат гъвкави, но те също имат различни аспекти.

Ethereum е обща платформа с двигател за интелигентни договори. Така че, можете да го приложите почти навсякъде. Тъй като обаче е без разрешение и осигурява пълна прозрачност, това ще ви струва поверителност и мащабируемост.

От друга страна, няма да виждате този проблем в Hyperledger поради разрешения характер. Това прави мрежата мащабируема и частна. Освен това ще можете да го персонализирате за различни приложения.

Наистина се надяваме това сравнение на Ethereum срещу Hyperledger да ви е помогнало. Сега с известна проницателност можете сами да направите избор. Също така вижте нашия Безплатен курс за корпоративни блокчета.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map