Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

История на технологията на блокчейн: Подробно ръководство

Технологията Blockchain трябва да бъде едно от най-големите нововъведения на 21-ви век, като се има предвид ефектът на пулсации, който оказва върху различни сектори, от финансовия до производствения, както и образованието. Неизвестно за мнозина е, че историята на Blockchain датира от началото на 90-те години.

Тъй като популярността му започна да нараства преди няколко години, редица приложения се появиха, но подчертават вида на въздействието, което е предназначено да окаже, когато състезанието за цифрови икономики се засили. В тази дискусия ще научим за историята на Blockchain с Blockchain evolution.

Запишете се сега: Безплатен курс за блокчейн

История на блокчейн технологията – Хронология Инфографика

Важно е да знаете за историята на Blockchain за Blockchain ентусиасти и Blockchain претенденти. И така, за да помогнем на нашия читател да познае историята на блокчейн и да разбере еволюцията на блокчейн, тук предлагаме подробно ръководство за историята на технологията на блокчейн с нейната подробна еволюция.

1991-2008: Ранните години на блокчейн технологията

Как се появи блокчейнът? Стюарт Хабер и У. Скот Сторнета си представиха това, което много хора са познали като блокчейн, през 1991 г. Първата им работа включваше работа по криптографски обезопасена верига от блокове, при която никой не можеше да фалшифицира времеви печати на документи.

През 1992 г. те надградиха системата си, за да включат дървета Merkle, които подобриха ефективността, като по този начин позволиха събирането на повече документи в един блок. Въпреки това, през 2008 г. Blockchain History започва да придобива актуалност, благодарение на работата на един човек или група на име Сатоши Накамото.

Сатоши Накамото е акредитиран като мозък зад блокчейн технологията. За Накамото се знае много малко, тъй като хората вярват, че той може да бъде човек или група хора, които са работили върху Биткойн, първото приложение на технологията за цифрова книга.

Nakamoto концептуализира първата блокчейн през 2008 г., откъдето технологията се е развила и е намерила своето място в много приложения извън криптовалутите. Сатоши Накамото пусна първия бял документ за технологията през 2009 г. В него той предостави подробности за това как технологията е добре оборудвана за повишаване на цифровото доверие предвид аспекта на децентрализация, който означава, че никой никога няма да контролира нищо.

Откакто Сатоши Накамото излезе от сцената и предаде разработката на Биткойн на други основни разработчици, технологията на цифровата книга се разви, което доведе до нови приложения, които съставят историята на блокчейн.

Много често срещан въпрос, кога е изобретен блокчейн? виждаме, че можем да кажем, че Blockchain е изобретен през 1991 г..

Също така проверете: Представяне на основите на блокчейн


Структура на блокчейн

С най-прости думи, Blockchain е равностойна разпределена книга, която е сигурна и се използва за записване на транзакции на много компютри. Съдържанието на книгата може да бъде актуализирано само чрез добавяне на друг блок, свързан с предишния блок. Тя може да бъде представена и като peer-to-peer мрежа, работеща на върха на интернет.

Казано от неспециалист или бизнес, blockchain е платформа, на която хората имат право да извършват всякакви транзакции, без да е необходим централен или доверен арбитър.

Създадената база данни се споделя между участниците в мрежата по прозрачен начин, при което всеки може да получи достъп до нейното съдържание. Управлението на базата данни се извършва автономно с помощта на peer-to-peer мрежи и сървър за щамповане на време. Всеки блок в блокчейн е подреден по такъв начин, че да препраща към съдържанието на предишния блок.

Блоковете, които образуват блокчейн, съдържат партиди транзакции, одобрени от участници в мрежа. Всеки блок идва с криптографски хеш на предишен блок във веригата.

Прочетете предишната ни статия Ultimate Blockchain Guide, за да научите повече за блокчейн технологията.

Еволюция на блокчейн: Фаза 1 – Транзакции

2008-2013: Blockchain 1.0: Биткойн поява

Повечето хора вярват, че Bitcoin и Blockchain са едно и също нещо. Това обаче не е така, тъй като една е основната технология, която задвижва повечето приложения, една от които е криптовалутите.

Биткойн се появи през 2008 г. като първото приложение на технологията Blockchain. Сатоши Накамото в своята бяла книга го описва като електронна равнопоставена система. Накамото формира генезисния блок, от който се добиват други блокове, свързани помежду си, което води до една от най-големите вериги от блокове, носещи различни части от информация и транзакции.

Откакто Bitcoin, приложение на блокчейн, се появи в ефира, редица приложения изрязаха всички, които се стремят да използват принципите и възможностите на технологията за цифрова книга. Следователно историята на блокчейн съдържа дълъг списък от приложения, които са възникнали с развитието на технологията.

Все повече и повече организации се присъединяват към революцията в цифровата трансформация с приемането на блокчейн технологията. Прочетете предишния ни блог, за да разберете как блокчейнът ще промени организациите.

Еволюция на блокчейн: Фаза 2 – Договори

2013-2015: Blockchain 2.0: Развитие на Ethereum

В свят, в който иновациите са от дневен ред, Виталик Бутерин е сред нарастващия списък от разработчици, които смятат, че Биткойн все още не е достигнал там, когато става въпрос за използване на пълните възможности на блокчейн технологията, като един от първите участници в Биткойн кодова база.

Загрижен от ограниченията на Биткойн, Бутерин започна да работи върху това, което смяташе, че ще бъде ковък блокчейн, който може да изпълнява различни функции, в допълнение към мрежата от партньори. Ethereum се роди като нова публична блокчейн през 2013 г. с добавени функционалности в сравнение с Bitcoin, разработка, която се оказа ключов момент в историята на Blockchain.

Buterin диференцира Ethereum от Bitcoin Blockchain, като позволи функция, която позволява на хората да записват други активи, като лозунги, както и договори. Новата функция разшири функционалностите на Ethereum от криптовалута до платформа за разработване на децентрализирани приложения.

Официално стартиран през 2015 г., Ethereum blockchain се превърна в едно от най-големите приложения на blockchain технологията, като се има предвид способността му да поддържа интелигентни договори, използвани за изпълнение на различни функции. Блокчейн платформата Ethereum също успя да събере активна общност на разработчици, която я видя да създава истинска екосистема.

Ethereum blockchain обработва най-много ежедневни транзакции благодарение на способността си да поддържа интелигентни договори и децентрализирани приложения. Неговата пазарна капитализация също се е увеличила значително в криптовалутното пространство.

Прочетете също: Защо Blockchain ще промени света?

Еволюция на блокчейн: Фаза 3 – Приложения

2018: Blockchain 3.0: Бъдещето

Историята и развитието на блокчейн не спират с Ethereum и Bitcoin. През последните години редица проекти създадоха всички възможности за използване на блокчейн технологията. Нови проекти се стремят да отстранят някои от недостатъците на Bitcoin и Ethereum в допълнение към излизането с нови функции, използващи възможностите на блокчейн.

Някои от новите блокчейн приложения включват NEO, обявена за първата платформа с отворен код, децентрализирана и блокчейн, стартирана в Китай. Въпреки че страната е забранила криптовалутите, тя остава активна, когато става въпрос за блокчейн иновации. NEO се представя за китайски Ethereum, който вече е получил подкрепата на главния изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма, тъй като планира да има същото въздействие като Baidu в страната.

В надпреварата за ускоряване на развитието на Интернет на нещата някои разработчици, така че е подходящо, да използват технологията на блокчейн и в процеса излязоха с IOTA. Платформата за криптовалута е оптимизирана за екосистемата Интернет на нещата, тъй като се стреми да осигури нулеви такси за транзакции, както и уникални процеси за проверка. Той също така разглежда някои от проблемите с мащабируемостта, свързани с Blockchain 1.0 Bitcoin.

В допълнение към IOTA и NEO, други блокови вериги от второ поколение също имат ефект на пулсации в сектора. Blockchains Monero Zcash и Dash възникнаха като начин за справяне с някои от проблемите със сигурността и мащабируемостта, свързани с ранните блокчейн приложения. Наречена като алткойни за поверителност, трите блокчейн платформи се стремят да осигурят високи нива на поверителност и сигурност, когато става въпрос за транзакции.

Обсъдената по-горе история на блокчейн включва публични блокчейн мрежи, при които всеки може да получи достъп до съдържанието на мрежата. С развитието на технологиите обаче редица компании започнаха да възприемат технологията вътрешно като начин за повишаване на оперативната ефективност.

Големите предприятия инвестират големи средства в наемане на професионалисти, тъй като се стремят да получат предимство при използването на технологиите. Компании като Microsoft и Microsoft изглежда са поели водещата роля, когато става въпрос за изследване на технологични приложения на блокчейн, в резултат на което стана известно като частни, хибридни и обединени блокчейн.

Прочетете също: Защо предприятията прилагат блокчейн

2015: Hyperledger

През 2015 г. Linux Foundation представи проект на Umbrella за блокчейн с отворен код. По-нататък го наричат ​​Hyperledger, който до момента действа като съвместно развитие на разпределени дневници. Под ръководството на Брайън Белендорф, Hyperledger се стреми да напредне междуотрасловото сътрудничество за развитието на блокчейн и разпределени дневници.

Hyperledger се фокусира върху насърчаването на използването на блокчейн технология за подобряване на производителността и надеждността на настоящите системи за подкрепа на глобални бизнес транзакции.

 2017: EOS.IO

EOS въображение на частна компания block.one възникна през 2017 г. при публикуването на бяла книга, описваща нов блокчейн протокол, задвижван от EOS като родна криптовалута. За разлика от други блокчейн протоколи, EOS се опитва да емулира атрибути на реални компютри, включително CPU и GPU.

Поради тази причина EOS.IO се удвоява като платформа за интелигентен договор, както и като децентрализирана операционна система. Основната му цел е да насърчи внедряването на децентрализирани приложения чрез автономна децентрализирана корпорация.

Блокчейн Evolution Timeline

TimelineBlockchainBitcoinEthereumNEO
1991-2008 Стюарт Хабер и Скот Сторнета работят по първия блокчейн
2009 г. Сатоши Накамото публикува Бяла книга за биткойните
2010 г. Първата покупка на биткойн 10 000 BTC се провежда
2013 Пазарът на биткойни надхвърля 1 милиард долара Vitalik Buterin пуска Ethereum White Paper
2014 г. Ethereum Blockchain се финансира от Crowdsale
2014 г. Blockchain Technology R3 се формира и формира консорциум от над 40 наследствени финансови средства за внедряване на Blockchain Technology
2014 г. Проектът NEO е стартиран като Antshares от Da Hongfei и Erik Zhang
2015 г. Представен е вторият блокчейн на Ethereum
2015 г. Linux Foundation представя Hyperledger за подобряване на развитието на блокчейн
2017 г. EOS.IO е представен от block.one като нов блокчейн протокол за внедряване на децентрализирани приложения
2015-2018 Технологията Blockchain продължава да се развива, изобразена от увеличения брой криптовалути, както и компаниите, използващи технологията за повишаване на ефективността

2020: История на блокчейн & Бъдещето

Бъдещето на технологията Blockchain изглежда светло, отчасти поради начина, по който правителствата и предприятията инвестират големи, тъй като се стремят да стимулират иновации и приложения. Става все по-ясно, че един ден ще има публична блокчейн, която всеки може да използва.

Адвокатите очакват технологията да помогне за автоматизирането на повечето задачи, обработвани от професионалисти във всички сектори. Технологията вече намира голямо приложение в управлението на доставките, както и в бизнеса с облачни изчисления. Технологията би трябвало да намери своя път и в основни елементи като търсачките в интернет в бъдеще.

Тъй като технологията се развива, Gartner Trend Insights очаква поне един бизнес, изграден върху блокчейн, да бъде оценен на повече от 10 милиарда долара до 2022 г. Поради Blockchain Digital Transformation, изследователската фирма очаква бизнес стойността да нарасне до над 176 милиарда долара до 2025 г. и надвишават 3,1 трилиона долара до 2030 г..

Еволюцията на технологията Blockchain през последните години увеличи търсенето на специалисти по Blockchain. компаниите също прилагат Blockchain, за да се възползват от приложенията на Blockchain. Така че, ако се стремите да изградите кариера в Blockchain, е точното време да започнете с безплатния курс по Blockchain.

Направете първата стъпка сега и поставете основите на ярка кариера в Blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector