Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Как блокчейн в гласуването създава цифрово доверие?

Blockchain може да предложи огромно количество сигурност за системата за гласуване. Нека да се потопим по-дълбоко, за да разберем ефектите от използването на блокчейн за децентрализация на системата и дали е възможно да се насърчи прозрачността при гласуването.

Въпреки че по-голямата част от съвременния ни живот е дигитализиран в момента, изборите все още използват хартиени бюлетини. С новия век обаче експертите видяха голямо обещание в електронното гласуване, което може да ускори процеса на цифровизация в този сектор.

Но сигурността на дигиталната система за гласуване е доста крехка и не е на ниво. Системата за гласуване вече се справя с много корупция, такава каквато е, така че включването на друга нестабилна система няма да я направи по-добра.

Следователно блокчейнът може да служи като основна основа за разработването на новата система за гласуване, която може да накара повече избиратели и да направи демокрацията отново силна. В действителност вече има няколко приложения за гласуване на блокчейн, които могат да се справят с повечето от проблемите.

Ще преминем задълбочено през съществуващите проблеми в сектора и как блокчейнът може да предложи своето решение за тяхното решаване.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Contents

Блокчейн при гласуване: Проблеми със системата за гласуване

Защо наистина се нуждаем от базирана на блокчейн система за гласуване? Е, има толкова много елементи, които играят във всякакъв вид гласуване – независимо дали става въпрос за държавни избори или гласуване в рамките на компания. Трябва да разберете какво е заложено тук, така че напрежението в избирателните партии винаги ще бъде нестабилно. Ето защо цялостната сигурност на системите винаги е заложена и това поражда и други проблеми. Нека да проверим какво са това –

прилагане на блокчейн при гласуване

Използване на хартиени бюлетини

Един от основните проблеми на днешната система за гласуване е използването на хартиени бюлетини. Въпреки че използваме технология в много аспекти от живота си, този основен сектор все още използва наследствена система, която се случва от поколения. Всъщност проблемът с бюлетините е, че е силно уязвим. Всяка друга партия може да се възползва от това и да увеличи значително гласовете си.

Нещо повече, те могат лесно да бъдат документирани или променящи се. Така че, дори ако ръководството предлага максимална сигурност, лошите играчи в системата могат да се доберат до бюлетините и да гарантират, че гласуването е в тяхна полза.

Увеличаване на размера на корупцията


Както вече знаете, че системата за гласуване е пълна с корупция. Много партии могат да подкупят управленския екип, за да фалшифицират гласа, за да ги накарат да спечелят.

Но това не спира само дотук. Дори хората могат да влязат в управлението на гласовете с надеждата да получат високи изплащания, за да продадат услугите си на партията, която е готова да плати сумата.

Това е много отвратителен подход. За съжаление процентът на корупция само се увеличава. Тъй като правосъдната система не може да се справи с проблема, лошите играчи лесно могат да се измъкнат. Затова никога не виждаме честно демократично гласуване или избори.

Очевидно има изключения от тази система. Но по-голямата част от правителствената система за гласуване е повече или по-малко корумпирана.

Недостиг на анкети

Друг основен проблем е недостигът на анкетираните. Ще видите, че гласуването в САЩ ще вземе граждански лица, които ще проверят самоличността на избирателите, ще ги проверят, ще проверят дали отговарят на условията или ще отстранят технически проблеми. В действителност това е забързана роля, която трябва да поеме по време на изборите, тъй като има милиони хора наведнъж.

Още повече, че се нуждаете и от способни хора, които да се справят с целия този проблем. Няма начин; можете просто да наемете случайни хора, които да поемат задачата. За съжаление трудни за намиране служители в анкетите с подходящи умения. Нещо повече, вие също трябва да се уверите, че всички тези работници са честни и нямат връзка с никоя политическа партия при гласуването.

Продължителни периоди на изчакване

С увеличения брой хора по света става все по-трудно да се управлява с тях. В днешно време все повече хора се интересуват от техните права на глас, което е чудесно, но бързо може да преодолее управлението на гласовете с кратък персонал. В действителност избирателите не обичат дългите периоди на чакане. Липсата на достатъчно анкетни служители може да доведе до продължително изчакване.

Това не само обезкуражава хората, но също така предотвратява получаването на всички ценни гласове своевременно. Например дългите часове на изчакване могат да направят работещите хора по-малко заинтересовани от гласуването. Освен това, ако мнозинството от хората не вземат участие в гласуването, това няма да отразява реалните резултати от това, което хората от дадена държава искат.

Прочетете също: Определение на блокчейн: Истинското значение на технологията на блокчейн

Липса на прозрачност

Друг въпрос е тайната около системата за гласуване. Започвайки от мениджърските позиции до гласуването, масовите хора нямат достъп до резултатите, докато властта не ги декларира. Очевидно, тъй като централизираната власт го контролира, гражданите не могат да се доверят напълно на резултатите. Нещо повече, нивото на секретност на всеки етап също осигурява шанс за манипулиране на гласовете.

Следователно тази система се нуждае от прозрачност по време на целия процес. В действителност това ще помогне на гражданите да имат повече вяра в системата и те ще започнат да се доверяват на правителството. Нещо повече, това ще осигури и мирни избори.

Лошо управление на гласуването

Е, управлението на операциите за гласуване в момента не е в добра форма. Тук се играят много елементи и хармонизирането на всички тях е трудна задача. Например, планирането на неуспехи, производствени и логистични неуспехи може да вземе своето; ако нямате превантивни мерки, това може да бъде огромно бедствие доста бързо.

Още повече, грешки в бюлетините, закъснели пристигания, грешки в списъците с избиратели, липса на съоръжения за гласуване и т.н. са някои от проблемите, с които лошото ръководство на операциите за гласуване не може да се справи. Накратко, системата или управлението не са на ниво, тъй като все още използват стари модели, което в момента не е достатъчно.

Липса на управление при кризи

Повечето от избирателните секции не са оборудвани за справяне с кризи. В действителност мениджърите трябва да реагират бързо и да разрешат проблемите възможно най-бързо в случай на извънредни ситуации. В действителност мениджърите с право на глас трябва да преминат преди това как да се справят със ситуацията.

Но за съжаление в повечето случаи те нямат обучение и не могат да реагират правилно на него, когато се нуждаят. Например, това са някои от потенциалната криза при гласуване – неизпращане на критични материали, природно бедствие, твърде много тълпа от избиратели, насилие или смущения и т.н. Ето защо използването на системата за гласуване онлайн може наистина да промени сценария тук.

Ниска сигурност в избирателните станции

Без ефективна поддръжка избирателните секции не могат да предложат пълна сигурност в избирателните секции. По време на избори ситуацията може да се ескалира доста скоро. Нещо повече, винаги има някаква тълпа тълпи, които могат да станат насилствени във всеки един момент. И така, зависи от избирателните секции да защитят целия персонал, бюлетините и избирателите.

Обаче тълпа тълпи или политически удар може бързо да ескалира извън контрол. Ето защо избирателните секции ще се нуждаят от повече сигурност и трябва да включват сили за сигурност по всяко време. Броят на тълпите обаче винаги е поразителен и може да скрие всякакви мирни избори.

Искате ли да знаете как блокчейнът може да повлияе на разплащателната индустрия? Вижте нашето изчерпателно ръководство за блокчейн в разплащателните индустрии точно сега!

Увеличаване на кибер заплахите

Може да почувствате, че системата за гласуване не е изправена пред никаква кибер заплаха, но реалният сценарий е много по-лош. Поради интеграцията на технологиите, сега много хора могат да гласуват и онлайн. И така, тези онлайн гласове трябва да бъдат преброени правилно и се нуждаят от подходящо съхранение извън обсега на всички останали. Въпреки това, манипулирането или изтриването на гласове е проблем за този тип система за гласуване.

Тъй като технологията зад тези платформи за гласуване не може да отблъсне всички кибератаки, много лоши играчи могат да проникнат в системата и да променят резултатите, излагащи на риск целостта на вота.

Увеличаване на разходите

Цялостното поддържане на гласуването поражда много разходи. Поддържането на тълпата, анкетата, всички продукти, бюлетина, всичко е скъп процес. С използването на технологията можете да намалите всички тези допълнителни разходи. Но в много случаи процесът на технологична интеграция също може да струва доста куп за хората.

Например, за да интегрирате новата технология, ще трябва да интегрирате хардуерни съоръжения, да имате под ръка софтуер за сигурност и много други. Следователно те изобщо не са рентабилни.

Липса на правилна технологична интеграция

Както можете да видите, системата за гласуване може да включва технологии в много страни. Все още обаче има много места по света, които не интегрират технологията в своята система. Още повече, че липсата на подходяща технологична интеграция може да намали общата ефективност на работата на избирателните секции. Също така е напълно невъзможно да се поддържат всички гласове само с човешки ресурси, тъй като те са склонни да правят много грешки.

Ето защо автоматизирането им и използването на подходящата технология, когато е необходимо, е начинът за решаване на този проблем.

Прочетете още:Блокчейн в селското стопанство: Използвайте случаи и примери

Какво представлява системата за гласуване на Blockchain?

Сега нека поговорим за блокчейн системите за гласуване. В действителност базираните на блокчейн системи за гласуване предлагат много приложения. Това е система за гласуване, която използва основните принципи на блокчейн.

Например, тя ще бъде напълно децентрализирана, така че никой централизиран орган да не може да фалшифицира системата за гласуване. Още повече, че всеки един избирател ще провери своята собствена самоличност.

Това всъщност е чудесен начин да се установи кой има право на глас и кой не. В действителност осигуряването или проверката на всеки отделен документ по време на гласуване или избор е много труден процес. Стресът винаги е голям и много хора могат да направят много грешки.

Въпреки това, той автоматично ще провери и оптимизира целия процес ефективно, когато го правите онлайн. Така че ще спестите огромно количество време.

Друга характеристика е неизменността на системата. В система за гласуване на блокчейн, когато избирателят подаде гласовете си, този глас се съхранява в регистъра. Най-хубавото е, че книгата е неизменяема. Така че, няма начин някой да промени или изтрие вота, ако иска. В действителност той действително може да се отърве от един от основните проблеми – измамите с гласуването.

Запиши се сега:Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Как работи гласуването в блокчейн?

Сигурно се чудите как всъщност може да работи процесът на гласуване. Нека да преминем през стъпка по стъпка на основна система за гласуване, базирана на блокчейн.

На първо място, ще трябва да отидете във вашата юрисдикция и да поискате мобилно гласуване. Ако координаторът на избори поддържа процеса на гласуване чрез блокчейн, можете да получите бюлетината си директно на вашето интелигентно устройство.

След това трябва да изтеглите или инсталирате приложението на вашите устройства и да създадете своя акаунт.

След това ще трябва да преминете през процеса на проверка. В много случаи приложението ще свърже IP адреса на устройството или биометричната информация на телефона ви с акаунта и ще изтрие цялата ви видима информация. Той също така ще провери вашата национална идентификация и ще провери дали отговаряте на условията за това.

Всичко е направено в този момент. След като бъдете потвърдени, ще получите бюлетината си в устройството и можете да започнете да гласувате с вашия ПИН или биометрична информация.

След като приключите с гласуването, ще получите някакво потвърждение, че току-що сте гласували.

Както можете да видите, това е как блокчейнът може да работи при гласуване.

Blockchain идва с много предимства за различни индустрии. Вижте нашето ръководство за предимствата на блокчейн технологията, за да научите повече за нея.

Прилагане на блокчейн при гласуване

Ускоряване на процеса на регистрация

Това е едно от най-изявените приложения на блокчейн при гласуването. В действителност процесът на регистрация при всякакъв вид гласуване отнема много време, за да завърши. Още повече, че сложностите и грешките, допуснати през това време, само го влошават още повече. Отново, тъй като целият този процес е върху хартиената система, той оставя място за корупция.

Следователно блокчейнът е най-подходящата технология за справяне с този проблем. В действителност блокчейнът е напълно способен да ускори процеса на регистрация, като това ще отнеме само минути. Още повече, че хората не трябва да се явяват на координатора на изборите, за да се регистрират за гласуване. В действителност те могат да го направят чрез онлайн платформи, които автоматично ще проверят автентичността на документите.

Проверка на идентификатора на избирателя

Друго приложение на блокчейн при гласуването е процесът на удостоверяване на идентификатора на избирателя. В действителност осигуряването или проверката на всеки отделен документ по време на гласуване или избор е много труден процес. Стресът винаги е голям и много хора могат да направят много грешки. Още повече, че тук се случват най-много незаконни дейности, тъй като хората могат да дублират самоличността си на избиратели или да ги променят леко, за да изглежда като уникален избирател.

Но с блокчейн тази ситуация ще се промени сериозно. Blockchain може да помогне за още по-добро рационализиране на този процес. Тъй като ще правите всичко онлайн, няма нужда да губите време, за да получите удостоверение за самоличност. Координаторите на избори могат да получат вашата информация от платформата или платформата да ги провери и да ви уведоми, че сте възможен избирател.

Децентрализирана инфраструктура за гласуване

Днес инфраструктурата за гласуване е масово централизирана. Ето защо е толкова лесно да повлияете на резултатите. В действителност централизираната система винаги ще има по-висш орган, който може да злоупотребява с позицията си и да подправя резултатите. Следователно е практически невъзможно да се гарантира, че гласуването е било 100% честно при никакви обстоятелства.

Въпреки това, електронното гласуване с помощта на блокчейн може да помогне за отстраняване на проблемите. Например блокчейнът може да предложи своята децентрализирана платформа за гласуване. Тук няма да има централизиран орган, който да може да фалшифицира резултатите. Така че, можем да се уверим, че изборите са 100% честни, използвайки блокчейн.

Повишена прозрачност

Както вече знаете, започвайки от мениджърските позиции до гласуването, масовите хора нямат достъп до резултатите, докато властта не ги декларира. Очевидно, тъй като централизираната власт го контролира, гражданите не могат да се доверят напълно на резултатите. Нещо повече, нивото на секретност на всеки етап също осигурява шанс за манипулиране на гласовете. В системата изобщо няма прозрачност.

Следователно електронното гласуване с помощта на блокчейн ще отстрани този проблем. Всичко, което се случва на платформата, е видимо за всички хора. И така, масовите хора могат да видят в реално време колко глас получава коя партия. Така че можете да премахнете тайната веднъж завинаги и да установите по-прозрачни избори.

Прочетете още:Блокчейн в производството: Ръководство за индустриално овластяване

Предотвратяване на измами с гласуване

Това е въпросът за измамите с гласуване. В действителност системата за гласуване е пълна с корупция. Много партии могат да подкупят управленския екип, за да фалшифицират гласа, за да ги накарат да спечелят. Но това не спира само дотук. Дори хората могат да влязат в управлението на гласовете с надеждата да получат високи изплащания, за да продадат услугите си на партията, която е готова да плати сумата. Така че, подправянето на гласове, манипулацията на анкетираните или дори двойното гласуване може да се случи по всяко време.

Но с електронното гласуване, използващо блокчейн, тази ситуация може да се промени. В действителност блокчейнът може да предотврати проблеми с двойно гласуване и да гарантира, че един избирател има само един шанс да гласува. Нещо повече, това също така ще премахне всякакво участие на трети страни и ще установи непроменено гласуване.

По-добра киберсигурност

Поради интеграцията на технологиите, сега много хора могат да гласуват и онлайн. И така, тези онлайн гласове трябва да бъдат преброени правилно и се нуждаят от подходящо съхранение извън обсега на всички останали. Въпреки това, манипулирането или изтриването на гласове е проблем за този тип система за гласуване. В повечето случаи тези технологии не могат да предложат пълната сигурност, от която се нуждае тази ниша.

Следователно е време приложението за гласуване на блокчейн да засили играта. В действителност блокчейнът се справя перфектно с проблема, тъй като може да отблъсне всяка външна или вътрешна атака. Още повече, че има много приложения, които могат да се борят и срещу DDoS атаки. Това е огромно предимство за лекционната общност и гражданите на дадена държава.

По-добро управление на гласуването

Управлението на операциите за гласуване е огромна отговорност и мнозина не успяват да го спазят напълно. Тук се играят много елементи и хармонизирането на всички тях е трудна задача. Например, планирането на неуспехи, производствени и логистични неуспехи може да вземе своето; ако нямате превантивни мерки, това може да бъде огромно бедствие доста бързо.

Следователно, използването на базираното на блокчейн приложение за гласуване може да помогне за управлението на всички проблеми от едно място. Това е добър начин да проследите процесите и да гарантирате, че всичко върви по план. Тук правителството може да използва IoT устройства за проследяване. Това е огромно предимство за всички.

По-бързо преброяване на гласовете

Хартиените бюлетини са древен метод за гласуване. Още повече, че когато участват милиони и милиони хора, преброяването на гласовете може да отнеме векове, за да го направи. Само в САЩ отнема няколко дни за преброяване на гласовете в различни щати. В действителност това забавяне влошава ситуацията и също така дава възможност за манипулиране на крайния резултат.

Следователно използването на блокчейн при гласуване е прекрасно допълнение за решаване на проблемите. В действителност блокчейнът може да сортира крайния резултат директно след гласуване на избирател. Така че гласът ще бъде отчетен незабавно и ефективно. Тъй като няма замесени хора, няма и обхват на човешки грешки.

Искате ли да проверите още случаи на използване на блокчейн? Вижте най-добрите 20+ случая на използване на блокчейн точно сега!

Реални примери за базирани на блокчейн системи за гласуване

Просто се чудите за реалните последици от системите за гласуване на блокчейн. Е, всъщност има много държави, които са предприели инициативи за блокчейн. Така че, нека разгледаме някои от примерите за гласуване на блокчейн, за да видим реалния сценарий.

Естония

Естонското правителство е един от първите примери за гласуване, базирани на блокчейн, използващи тази технология от известно време. В момента Естония е една от напредналите държави в света. Нещо повече, не само при гласуване, но те също използват тази технология в смарт карти и улесняват много държавни услуги.

Канада

Канада също е друга държава за примера за гласуване, базиран на блокчейн. Камарата на цифровата търговия Канада наскоро започна първото си приемане на блокчейн на изборите и ръководи всички политически партии в него.

Сиера Леоне

Сиера Леоне е друга държава, която използва блокчейн при гласуване. Нещо повече, те вече проведоха базирано на блокчейн гласуване и прегледаха как работи системата. В действителност правителството иска да повиши нивото на прозрачност и доверие в системата и да се увери, че това е справедлив шанс за всички.

Русия

Русия също работи по проект за блокчейн система за гласуване. В действителност властите в Москва изпълняват пилотен проект за електронно гласуване от 2019 г. Тук те си партнираха с Московския департамент по информационни технологии (DIT) и Московската градска избирателна комисия. Понастоящем те вярват, че резултатите са успешни и искат да стигнат до следващата фаза.

Blockchain може да ви помогне да стимулирате бизнеса си. Започнете своя блокчейн проект, като използвате нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн сега!

Швейцария

Швейцария е друга страна, която работи по проекта за блокчейн система за гласуване. В действителност повечето граждани на Zug вече са наистина доволни от предложенията за електронно гласуване, тъй като правят процеса много по-рентабилен и бърз. Нещо повече, те също участваха в гласуването наскоро за допълнително тестване на системата.

Дания

Дания работи по проект за система за гласуване на блокчейн. Вече използва тази технология за много правителствени сектори. Правителството също използва тази система за гласуване и сега те управляват своите вътрешни избори, използвайки тази технология.

Австралия

Австралия също се надпреварва да използва блокчейн при гласуването. В момента те планират да използват тази технология за бъдещите си схеми за гласуване. Освен това те искат да се уверят, че системата е защитена от фалшифициране и 100% защитена, преди официално да се интегрират в тяхната система.

Южна Кореа

Столицата на Южна Корея Сеул участва в използването на блокчейн за гласуване. В момента те се уверяват, че платформата за граждани Демокрация Сеул е напълно интегрирана с блокчейн, за да предотврати измами при гласуване.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да видите повече реални примери за случаи на употреба, базирани на блокчейн.

Заключителни мисли

В крайна сметка блокчейнът при гласуването може да бъде благословия, ако светът се отнася така към него. Тъй като блокчейнът все още се развива, мнозина са скептични относно автентичността на тази нова технология. Да, знаем, че блокчейнът не е толкова перфектен; все пак може да предложи много случаи на употреба, ако започнем да се интегрираме или да се съсредоточим повече върху това да го направим по-сигурен и справедлив.

И така, време е правителствата по света да се активизират и да поемат инициативата да направят изборите ни по-прозрачни и по-справедливи. Ако искате да научите повече за това как blockchain може да повлияе на тази система, тогава препоръчваме да започнете с нашия безплатен курс за blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector