Как действа децентрализираното финансиране?

DeFi, известен още като децентрализирано финансиране, е един от най-бързо развиващите се сектори в индустрията на блокчейн. От една страна, криптовалутите ни дават алтернатива на използването на пари, подкрепяни от държавата. От друга страна, децентрализираното финансиране създава нови финансови инструменти, които не се нуждаят от централизирани институции. Но как функционират децентрализираните финанси? Нека да разберем точно сега!

Въпреки че в сравнение със световната икономика, целият спектър на DeFi е все още малък, но все пак наблюдаваме бърз растеж през 2020 г. През януари 2019 г. стойността на 278,75 млн. Долара беше заключена в икономиката на DeFi. До януари 2020 г. обаче това се увеличи до 676,24 милиона долара. Нещо повече, той достигна 1 млрд. Долара до юни 2020 г. и продължи да расте през юли, достигайки до 3,95 млрд. Долара. Сега, през октомври, той достига 11,2 млрд. Долара, което е огромна стойност.

Този ръст показва колко масивен ще стане DeFi и въпреки че все още е малък сектор, много предприятия проявяват голям интерес към него. Но все пак мнозина не са напълно запознати с това, което е DeFi или как работи децентрализираното финансиране.

Така че, ще обясня как децентрализираните финанси могат да работят в нашата централизирана икономика и какво трябва да очаквате от нея. Начинаещите могат да използват това ръководство, за да разберат повече за децентрализираната финансова екосистема.

Запиши се сега:Въведение в DeFi курс

Как работи децентрализираното финансиране?

Преди да обясня процеса на това как може да работи децентрализираното финансиране, нека разгледаме някои важни характеристики на тази технология. В действителност децентрализираните финанси използват публични блокчейн вместо частни или федерални.

Така че, повече или по-малко, тези приложения възпроизвеждат характеристиките или работния процес на публичните блокчейни.

По принцип в блокчейна DeFi ще видите система счетоводна книга, която ще следи всички различни видове обмен на данни, които се случват в мрежата. Всъщност тези обмени на данни са „транзакции“ в блокчейн мрежата. След като те бъдат проверени, те се добавят към регистъра и се извикват блок.

Приложенията DeFi използват различен тип разпределена мрежа, за да се уверят, че всички транзакции в системата са на място и само в рамките на връстници. Освен това, след като мрежата провери блокчейн и го добави към дневника, никой друг партньор не може да промени или изтрие това.

Работният процес

DeFi blockchain гарантира, че процесът е защитен с помощта на „ключове“. В тази технология, когато използвате набор от криптирани ключове, ще получите уникална идентификация, до която никой няма достъп. Обикновено тази двойка ключове включва публичен и частен ключ.

В действителност този процес на използване на двойки ключове за криптиране на информация се нарича „асиметрична криптография“ и е широко популярен в пространството на блокчейн.


По принцип тук други връстници могат да видят или използват вашия публичен ключ, за да ви намерят в системата. От друга страна, като използвате личния си ключ, можете да упълномощавате транзакциите си или всякакъв вид действия. Така че, ще ви трябва частен ключ, за да извършите определени действия в мрежата на блокчейн DeFi.

Въпреки това, някои децентрализирани финансови приложения работят по различен начин, където можете да извършвате действия с протоколи KYC.

Тъй като има замесени криптовалути, вашият публичен ключ по-вероятно ще работи като вашия цифров портфейл. Така че, използвайки вашия частен ключ, можете да купувате, продавате или дори да изпращате криптовалути. Ето защо наистина трябва да го пазите в безопасност.

Така че, за изпращане на транзакция, ще трябва да я упълномощите с личния си ключ. След като го направите, системата ще създаде блок, представляващ транзакцията, и ще уведоми системата за проверка от други. След това, когато други проверят дали е валидна заявка, тя ще изпълни заявката ви за транзакция и ще добави блока към главната книга.

Освен това целият блок получава уникален идентификатор и времева рамка, която предотвратява всякакъв вид злонамерена дейност.

В DeFi ще получите псевдоанонимни адреси. Така че по принцип никой не може да види името ви, но може да види адреса ви, който ще съдържа произволни цифри и букви.

Прочетете също: Децентрализирана финансова технология – изчерпателно ръководство

Колко сигурно е децентрализираното финансиране?

Е, приложенията на DeFi не са напълно сигурни. В действителност никоя система не може да ви предложи 100% сигурност. DeFi обаче гарантира, че предлага много по-усъвършенствана система за сигурност в сравнение с традиционните парични системи.

В действителност хакерството на тези приложения е много трудно и доста сложно. Тъй като системата се разпространява, кибер престъпниците трябва да хакват всяко едно устройство, използващо приложението. Това отнема много ресурси и в крайна сметка не си струва усилията.

Но има рискове, ако приложението DeFi бъде пуснато с основна грешка или вратичка. Само за този тип риск мнозина не са сигурни дали е добра идея да използват DeFi вместо CeFi.

Както и да е, както всяка технология, DeFi току-що започна своето пътуване и все още има дълъг път напред. Но ако сравним DeFi срещу CeFi, DeFi със сигурност ще спечели дори с всички недостатъци.

как децентрализираните финанси работят инфографика

Основни елементи на екосистемата DeFi и как функционират

Нека да разгледаме ключовите елементи на DeFi, за да научим как всеки от тях работи заедно, за да изгради екосистемата. В действителност всеки отделен елемент идва със своя дял от свойства. Така че е необходимо да се разбере как функционират тези функции.

По същество, в самата сърцевина, ще видите пет елемента –

 • Стандарти за отворена книга
 • Конюшни монети
 • Интелигентни договори
 • Пазари и борси
 • Платформи за управление на активи и застраховки

Стандарти за отворена книга

Повечето от децентрализираните финансови компании използват стандарти за отворена книга, когато разработват нов вид приложение DeFi. Това гарантира, че тези приложения имат оперативна съвместимост. Така че, без да се използват общи стандарти, децентрализираните приложения няма да бъдат съвместими помежду си.

Друг чудесен факт е, че без стандарти с отворен код компаниите не могат да използват и общи стандарти. Тъй като обаче по-голямата част от приложението е изградено върху Ethereum, очевидно е, че тези приложения ще имат подобни стандарти.

Освен това тези стандарти помагат на платформите за кредитиране да предлагат повече гъвкавост, що се отнася до цифровите активи.

Също така, използването на публични блокчейни идва със собствен набор от предимства като –

 • Безразрешна мрежа
 • Оперативна съвместимост
 • Прозрачност
 • Неизменност
 • По-бързи транзакции

Интелигентни договори

Интелигентните договори са важна част от екосистемата на DeFi. В действителност интелигентните договори помагат за автоматизиране на процеса на децентрализирано финансиране. Интелигентните договори могат да автоматизират всичко – от заеми и кредити до застрахователни искове.

Почти всяко отделно приложение DeFi използва интелигентни договори, за да улесни своите функции. Още повече, най-добрата част е, че интелигентните договори не се нуждаят от посредник, така че няма посреднически такси. Използването на интелигентни договори е по-лесно, по-бързо и сигурно в сравнение с традиционните договори.

Но има и рискове в DeFi, когато използват интелигентни договори за улесняване на действията.

Ако се чудите за основните рискове в DeFi и как можете да ги управлявате, трябва да разгледате нашето ръководство за рисковете в DeFi.

Конюшни монети

Друг основен елемент на DeFi са стабилните монети. Децентрализираните финансови компании се опитват да увеличат използването на стабилни монети вместо криптовалути. Обикновено типичните криптовалути са доста нестабилни и използването им в DeFi може да дисбалансира естеството на финансовата система.

Във всеки случай стабилните монети всъщност са обвързани с валути или активи от реалния свят. В действителност този процес го прави по-стабилен в сравнение с типичните крипто. Във всеки случай, те са проектирани да останат стабилни, въпреки че цените на криптовалутите продължават да се променят.

На практика има четири вида стабилни монети. Това са –

 • Фиат-обезпечен
 • Крипто-обезпечени
 • Обезпечени със стоки
 • Без обезпечение
Фиат-обезпечен

Те са главно фиксирани срещу фиатни пари, като USD. В действителност те са по-популярни в пространството на DeFi в сравнение с други стабилни монети. Също така, те са главно фиксирани като съотношение 1: 1 спрямо фиатната валута, за да я направят по-стабилна и по-малко нестабилна.

Следователно ще трябва да наложите по-добри разпоредби, за да го направите по-популярен от фиатните пари. Въпросът е fiat currecny подкрепя тези, така че те са донякъде централизирани. И така, основната характеристика на DeFi директно се сблъсква с този елемент.

Крипто-обезпечени

Тези стабилни монети са обвързани с криптовалута. Може обаче да мислите, че това ще увеличи нестабилността, вместо да я намали. Но тези стабилни монети не са фиксирани в съотношение 1: 1 като фиат-обезпечени стабилни монети.

За да се намали летливата природа, те често са свръхзаложени. Така че, когато цените се променят, стабилният банк може да поеме колебанията. Освен това тези стабилни монети са по-децентрализирани, тъй като са подкрепени от крипто. Така че, недоверието, прозрачността и сигурността също остават тук.

Обезпечени със стоки

Обезпеченията със стоки са вид стабилни монети, които са подкрепени от стоки като злато или сребро. Предполагам, че най-често срещаната стока е златото. Но можете да намерите стабилни монети, подкрепени от недвижими имоти, нефт или дори други благородни метали.

Така че собствениците на тези стабилни монети действително ще притежават осезаем актив, съществувайки в реалния свят. Това е нещо, което други криптовалути не могат да предложат. Хората са склонни да държат на тези монети, тъй като с течение на времето те могат да увеличат стимула за тях.

Без обезпечение

Никой актив не архивира тези монети. В действителност може да изглежда малко противоречиво на принципите на стабилните монети; обаче работи. Точно като американския долар, ако хората вярват в тяхната стойност, той все още може да запази стабилността си. Централизираната власт обаче ги управлява, за да поддържа балансираното търсене и предлагане за осигуряване на стабилна стойност.

Искате ли да научите повече за стабилните монети? Вижте нашето изчерпателно ръководство за стабилни монети, за да научите повече за него.

Пазари и борси

Децентрализираните борси и отворените пазари също са част от екосистемата на DeFi. В действителност децентрализираните борси гарантират, че потребителите могат да търгуват с цифрови активи, без да разкриват пълната си самоличност. Още повече, че тези борси могат да спестят време, да намалят таксите и да наложат сигурност.

Пазарите помагат на потребителите да обменят активи или продукти директно без никакви проблеми. Това наистина му дава различен вид на онлайн пазарите, тъй като няма да се налага да разчитате на трета страна, която да предложи своята платформа за това.

Също така, някои пазари предлагат и концерти на свободна практика, които могат да ви спечелят пари за вашата услуга.

Платформи за управление на активи и застраховки

Екосистемата DeFi включва управление на активи, което също обхваща и управлението на инвестициите. Използвайки тези платформи, потребителите могат да управляват своите активи и да получат възможности за инвестиции. По принцип тези портфейли помагат за взаимодействие с приложения за търговия за прехвърляне, закупуване и продажба на цифрови активи.

Децентрализираните финансови компании също предлагат застрахователни платформи за подобряване на потребителите. В действителност застрахователната индустрия се нуждае от промяна поради изобилието от документи и фалшиви искове.

От друга страна, застрахователните искове отнемат твърде много време и предизвикват много неприятности по пътя. Но платформите за управление на застраховането могат да рационализират процеса чрез интелигентни договори и да използват одитори, за да проверят автентичността на застрахователния иск.

Може ли децентрализираното финансиране да работи без криптовалута?

Съвсем очевидно е, че без криптовалути децентрализираната финансова екосистема не може да работи. Тъй като това е нов тип парична система, тя трябва да разполага с цифрови активи и криптовалути, за да функционира напълно. Въпреки това, въпреки че повечето примери за децентрализирано финансиране използват някакъв естествен токен или актив, не е задължително всяко приложение на DeFi да го използва.

В действителност много приложения на DeFi не се нуждаят от крипто. Например инструментите за развитие на инфраструктура като Truffle или Ganache ви дават набор от инструменти. Можете да използвате тези инструменти за разработване на решения, но няма да ви трябват крипто, за да ги използвате.

В действителност екосистемата е огромна и макар екосистемата да зависи от криптовалутите, не всички елементи са зависими от тях.

Още повече, че индустрията на цифровите активи варира значително в зависимост от вида на приложението, което е.

Криптовалутите могат да се провалят

Е, криптовалутите имат свои собствени проблеми – те са нестабилни и непредсказуеми. Така че, базирането на нова парична система на променлив актив не би било умен разговор.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи, е нарастващата популярност на стабилните монети. Stablecoins също са криптовалути, но те са обвързани с реални фиатни пари. Така че те могат да заменят цялата изменчива природа на криптовалутите.

За да бъде перфектна, друг тип финансова система бързо навлиза в центъра на вниманието – Цифрова валута на Централната банка (CBDC).

Тук системата използва блокчейн технология, но не е напълно децентрализирана. Нещо повече, той също така въвежда цифрова версия на фиатните пари, които използваме. Така че контролът върху цифровите пари ще надделее, но ще гарантира, че активът няма да стане нестабилен.

Следователно това е по-скоро като хибридна версия на децентрализираната финансова технология. В бъдеще DeFi може да се превърне в такъв тип структура, ако иска да замени традиционната парична система. Ако обаче DeFi успее да се отърве от недостатъците си, той наистина може да запази децентрализирания си характер.

Как работят децентрализираните финансови приложения?

Почти всички децентрализирани финансови приложения използват Ethereum, за да постигнат характеристиките на блокчейн технологията. В действителност Ethereum предлага квази-Turing Ethereum Virtual Machine (EVM), което на практика е единствената причина за нарастването на приложенията DeFi. По принцип машина на Тюринг може да репликира, стимулира и изпълнява всякакъв вид алгоритми.

Още повече, че EVM е и гръбнакът на интелигентните договори, което е задължителен компонент на DeFi. Можете да програмирате всякакви интелигентни договори или децентрализиран финансов код за EVM и да използвате мрежата Ethereum, за да го изпълните.

Въпреки това, всички приложения на DeFi не се нуждаят непременно от блокчейн мрежа, за да стартират. Всъщност има приложения, които работят на специална P2P мрежа, а не на върха на блокчейна.

Приложенията DeFi са част от софтуер, който комуникира с блокчейн, който управлява всички състояния на потребителите в мрежата. Освен това интерфейсът на тези приложения е по-подобен на традиционните мобилни или уеб приложения.

Децентрализираното финансиране може да работи чрез използване на интелигентни договори, което представлява основната логика на приложенията. Нещо повече, интелигентните договори помагат за изпълнение на действия и управляват състоянието на блокчейна.

Предната част на тези приложения е потребителският интерфейс, а задната част съдържа бизнес логиката. Така или иначе бизнес логиката използва един или повече интелигентни договори за взаимодействие с блокчейн мрежата. Можете да хоствате предния край на децентрализирана мрежа за съхранение като IPFS или Swarm.

Но тук, отпред, ще получите портфейл, който ще ви помогне да комуникирате с блокчейна. Обикновено този портфейл ще управлява вашия блокчейн адрес и криптографски ключове. Нека приемем MetaMask като пример за децентрализирано финансиране.

Можете да го използвате като разширение на браузъра или мобилно приложение, което ще ви позволи да взаимодействате с блокчейна и да управлявате активите си.

Обобщаване на процеса

Ето обобщение на това как работят децентрализираните финансови приложения:

 • Потребителският интерфейс и предните алгоритми на приложението DeFi могат да бъдат написани на всеки език за програмиране, за да извършват разговори към back-end.
 • Бек-енд кодът ще използва децентрализирана партньорска мрежа като Ethereum и ще използва интелигентни договори, за да води записи на всички блокчейн операции.
 • Тези приложения са предимно с отворен код, така че можете свободно да получите достъп до кода и да надграждате върху него. Следователно никой не може технически да притежава приложенията и затова приложенията на DeFi се наричат ​​парични лего.
 • Потребителите на приложение DeFi трябва да се управляват, тъй като няма централен орган.

Прочетете също: 30+ най-добри децентрализирани финансови приложения

Заключителни мисли

Децентрализираното финансиране наистина е уникален подход към нашата типична парична система и със сигурност може да направи много разлики. В действителност екосистемата е огромна и все още бързо се разраства. Така че е въпрос на време тази технология да стане широко приета по целия свят.

След като вече знаете как може да работи децентрализираното финансиране от това ръководство, вече можете сами да изпробвате тези приложения. Ако обаче се интересувате повече от разработването на тези приложения, ще ви препоръчам да проверите нашия курс по децентрализирани финанси.

Обучаващите се могат да получат достъп до огромно количество информация от това ръководство и то ще навлезе по-задълбочено в това как работи децентрализираното финансиране. Така че, не губете повече време и направете първата стъпка към вашето блокчейн пътуване сега!

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване и не забравяйте да прочетете пълния ни Отказ от отговорност.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map