Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Как нулевите доказателства за знания променят блокчейна?

Чудите се за ролята на Zero Knowledge Proofs в Blockchain? Нека започнем пътуване, за да разберем как нулевите доказателства за знания променят блокчейна.

Не мислите ли, че разкривате твърде много лична информация за себе си, докато показвате шофьорската си книжка на бармана за удостоверяване на самоличността? Ако отговорът е „да“, неизбежно е да се търси новаторски начин за споделяне само на данните, които хората искат да споделят, вместо да се разкрива цялата информация. С възхода на информационния капитализъм е важно да се намерят решения, които могат да гарантират поверителността и сигурността на потребителската информация.

Въпреки че Blockchain е надеждна алтернатива за получаване на желаната поверителност и сигурност на обмена на информация, той предлага прозрачност като неуспех. Следователно, Доказателство за нулево знание (ZKP) се счита за едно от най-важните решения за постигане на изискванията за поверителност на транзакциите. Следващата дискусия посочва основните фактори, които са били отговорни за въвеждането на някои поразителни промени в блокчейна. 

Запиши се сега: Курс за доказателство за нулеви знания

Какви са нулевите доказателства за знанието?

Криптографията е свързана с блокчейн като един от най-важните компоненти от самото му създаване. В интерес на истината криптографията на блокчейн е основната причина за нейното широкомащабно възприемане в различни индустрии за различни компании. Приложенията ZKP Blockchain се появиха с пристигането на нов протокол или механизъм за криптография, базиран на математически основи.

Въвеждането на нулево доказателство за знания показа нова глава в света на криптографията. Това е един от най-ярките примери за криптографски иновации с разнообразни приложения, включително сигурни и анонимни транзакции в публични блокчейн мрежи и ядрено разоръжаване. 

Работа с нулеви доказателства за знания

Функционалността на ZKP има за цел да позволи на проверяващия да убеди проверяващия за конкретен факт, без да разкрива действителната информация. Например можете да откриете салдото в банковата си сметка, без да се налага да имате достъп до банковите си данни и лична информация. Нулевото доказателство за знанието може да помогне за постигането на този резултат, като използва трите му основни черти. Трите основни аспекта, характеризиращи ZKP, включват следното,

 1. Пълнотата на сделката е важна. Това предполага, че истинността на дадено твърдение убеждава проверяващия за факта, че проверяващият притежава необходимия вход.
 2. Здравостта е втората важна черта в дизайна на ZKP. Това показва, че нечестният доказващ не може да убеди проверяващия за факта, че има необходимия вход, когато тяхното твърдение е невярно.
 3. Последният и най-критичен фактор при проектирането на доказателство за нулево знание се отнася до нулевото знание. Основната индикация за нулев аспект на знанието в ZKP сочи към неразкриване на информация. Независимо от факта, че твърдението е вярно или невярно, проверяващият не трябва да научава нищо за информацията. 

Прочетете също: Пълно ръководство за нулево доказателство за знания

Видове ZKP

Сега нека да размислим накратко за видовете ZKP, преди да преминем към комбинацията от блокчейн ZKP. Двата най-често срещани типа ZKP се отнасят до интерактивно доказателство за нулево знание и неинтерактивно доказателство за нулево знание. Интерактивните ZKP включват поредица от действия, които проверяващият трябва да извърши, за да убеди проверяващия за конкретен факт.

Поредицата от действия в интерактивните ZKP са свързани с понятията за математическа вероятност. От друга страна, неинтерактивните ZKP не включват никакъв интерактивен процес. В случай на неинтерактивни ZKP, проверяващият може да създаде всички предизвикателства, комбинирани заедно, и проверяващият може да отговори на по-късен етап. Въпреки че неинтерактивните ZKP могат да намалят възможностите за тайно споразумение, те изискват допълнителен софтуер и машини за идентифициране на последователността на експеримента. 

Друга забележителна категория ZKP, които се появиха наскоро, се отнасят до zk-SNARK или нулеви знания – кратък неинтерактивен аргумент на знанието. zk-SNARK е най-популярната техника сред алтернативи с нулеви доказателства. Той може да помогне при дефинирането на квадратно уравнение, което използва публични данни, частни данни и входове за генериране на доказателство.


След това проверяващият може да провери доказателството за завършване на транзакцията. Най-известният пример за използването на zk-SNARKs се отнася до ZCash, криптовалута. В допълнение, zk-SNARKs могат да служат и като идеален избор за задачи като доказване на възрастта на дадено лице, без да споделят личната му информация. 

Предимства на нулевите доказателства за знания

С ясното впечатление от основните обяснения и различните категории ZKP, е важно да се разберат ползите от ZKP.

 • Най-забележителната полза от нулево доказателство за знания се отнася пряко до простотата. Потребителите могат да се възползват от най-видното предимство на нулеви доказателства за знания под формата на простота, тъй като не изискват сложни методи за криптиране.
 • В същото време ZKP също са свързани с по-добра сигурност, особено с условието да се избягва разкриването на какъвто и да е вид информация.
 • Друга обещаваща полза, свързана с работата на ZKP, се отнася до съкращаването на транзакциите в блокчейн. В резултат на това потребителите не трябва да се сблъскват с опасения относно съхранението на информация за включване на съвместимост и идентичност с различни видове активи.
 • Нулевите доказателства за знания могат да осигурят уникална комбинация от поверителност и мащабируемост за насърчаване на универсалното включване в блокчейн. Говорейки за неприкосновеността на личния живот, ползите от нулево доказателство винаги са един от основните приоритети.
 • Лицата са наясно с безопасността на своята информация, без да правят компромиси при достъпа до услуги, които изискват данни или идентификация.
 • Непрекъснато склонна ориентация към по-добро и сигурно бъдеще би повишила шансовете за приемане на ZKP за постигане на неприкосновеност на личния живот. 

Прочетете сега: Предимства на технологията Blockchain

Как можете да използвате ZKP в Blockchain?

Към момента сигурно сте очаквали различните причини, които сочат към използването на ZKP в блокчейн. Въпреки че симбиотичната връзка на блокчейн ZKP не е обсъждана достатъчно, лидерите в индустрията, професионалистите и лицата, вземащи решения, признават стойността на ZKP.

Мащабируемостта на ZKP може да позволи растежа на блокчейн, като същевременно осигурява гарантиране на гъвкавост на потребителите, заедно с подобрен контрол и свобода, свързана с тяхната информация. Следователно е неизбежно да се чудим за потенциалните начини, по които ZKP всъщност променят света на блокчейна.

За да открием как нулевото доказателство за знания променя блокчейна, нека помислим върху различните области в блокчейн системата, където са приложими ZKP. 

 • Приложения за съобщения в Blockchain 

Най-важната област на приложение за ZKP в блокчейн се отнася до съобщения. Краят на криптирането е задължително изискване в света, ориентиран към поверителността. Шифроването на съобщенията има за цел да гарантира, че никоя трета страна не може да види комуникацията между две лица.

По принцип платформите за съобщения изискват потребителите да проверяват своята самоличност на сървъра, а сървърът трябва да разпознава потребителя. От друга страна, нулевото доказателство за знания позволява развитието на доверие от край до край в света на съобщенията, без да се пропуска допълнителна информация. Следователно приложенията на ZKP в приложенията за съобщения са едно от основните им приложения в областта на блокчейн. 

 • Процеси за удостоверяване

Предаването на чувствителна информация бавно се превърна в огромен приоритет за предприятията, особено с радикално разширяващи се информационни системи и съответните функционалности. Нулевото доказателство за знания може да осигури идеалната платформа за предаване на чувствителна информация, като например информация за удостоверяване, заедно с осигуряване на подобрена сигурност.

Нулевите доказателства за знания могат да помогнат при разработването на сигурен канал, пригоден за потребителите да използват информацията си без експозиция. В резултат на това ZKP могат да помогнат значително за избягване на опасенията от изтичане на данни в най-лошия сценарий.

Чудите се какво би било бъдещето на блокчейн? Вижте тези най-добри прогнози за Blockchain за 2021 г. и се подгответе за бъдещето!

 • Поемане на контрол на файловата система на следващо ниво 

Нулевите доказателства за знания също се считат за един от потенциалните инструменти за революция в аспектите на контрола на файловата система. Нулево доказателство за знания може да помогне за добавяне на различни нива на сигурност към потребителите, файловете, а също и данните за влизане. В резултат на това ZKP могат да представляват значителни трудности при хакване или манипулиране на данните, съхранявани във файловата система.

 • Подкрепа за сложни процедури за документация

Нулевите доказателства за знания също могат да намерят надеждни приложения в света на блокчейн за сложни процедури за документиране. Той може да помогне при предоставянето на възможност за криптиране на данни на парчета. В резултат на това потребителите могат лесно да получат контрол над определени блокове, за да позволят достъп за конкретен потребител. В същото време той също така осигурява ограничаване на достъпа за други потребители. Следователно ZKP могат лесно да осигурят най-добрите предпазни мерки за сложна документация, като същевременно ограничават достъпа на неупълномощени лица. 

 • Защита на хранилището

Връзката ZKP blockchain също е от решаващо значение за справяне с видна загриженост в областта на полезността за съхранение. ZKP се считат за един от полезните ресурси за подобряване на ефективността на подходите и методите за защита на съхранението. Нулевите доказателства за знания включват протокол за сигурност на модула за съхранение заедно с информацията, включена в него. Най-важното от всичко е, че каналите за достъп също се радват на страхотни предпазни мерки, които позволяват изключително сигурно и безпроблемно изживяване. 

 • Предпазни мерки за чувствителна информация

Ролята на нулево доказателство за знания при промяната на блокчейн също е важна за определяне на подходите, следвани от блокчейн за обновяване на транзакции. ZKP може да предложи високо ниво на сигурност за всички блокове, които съдържат уязвима банкова информация като финансова информация и история на транзакциите.

Високото ниво на сигурност позволява на банките да въвеждат модификации само в необходимите блокове при искане на информация от всеки потребител. В същото време останалите блокове не се манипулират, като по този начин се осигурява гаранция за цялостна защита. 

 • Предаване на частни блокчейн транзакции 

Предаването на частни блокчейн транзакции е едно от забележителните споменавания сред различните забележителни реализации на ZKP в блокчейн. Частните Blockchain транзакции трябва да бъдат защитени от всяка трета страна, докато ги изпращате.

Най-важното притеснение при изпращането на частни блокчейн транзакции се отнася до различните вратички, очевидни в конвенционалните методи. Ефективната интеграция на нулево доказателство за знания с частни блокчейн транзакции може да ги направи устойчиви на всякаква форма на хакване или прихващане. 

 • Реално въздействие на приложенията на ZKP в Blockchain

Сега имаме впечатление за различни начини, по които нулеви доказателства за знания са приложими в блокчейн. Така че, нека преминем към реалните последици от използването на ZKP в блокчейн. Най-известният резултат от внедряването на ZKP в екосистемата на блокчейн се отнася до преразгледаното възприемане на доверието.

Blockchain е открил широк спектър от приложения в различни сектори като платформи за управление на информационна система, управление и технологии. Тъй като приложенията на доказателство за нулеви знания ясно установяват подобрено доверие и доверие, те имат потенциала да променят значението на доверието в отношенията. Нека да разгледаме някои от най-забележителните примери, показващи въздействието на ZKP върху блокчейн. 

Прочетете също: Приложения на Blockchain

 • Промяна на взаимоотношенията между лица, правителства и корпорации

Един от най-важните аспекти на ZKP и блокчейн се отнася до въздействието върху взаимодействията между индивиди, корпорации и правителства. Нулевото доказателство за знания предлага надежден инструмент за доказване на истината, без да се разкрива друга информация. Следователно ZKP могат да ни помогнат при създаването на нов свят с доказана гаранция за доверие във всяка транзакция.

Потребителите вече не трябва да разчитат на преценката с приложенията на ZKP. По време на обмена на данни получателят трябва да провери целостта на данните заедно с носенето на уязвимостта към потенциални нарушения на данните. Технологията за повишаване на поверителността в ZKP трансформира конвенционалния подход за обмен на данни.

В резултат на това ZKP могат да помогнат за създаването на свят със замяна на нуждата от доверие с технологичен напредък. Важността на ZKPs е очевидна при решаването на проблеми при предаването на защитена информация, без никакви опасения за прихващане. В същото време е подходящ и за мобилни мрежи, IoT и онлайн комуникации, като по този начин превръща паролите в остарели. 

 • Демократизиране на проверката на гласовете

Най-видният пример за прилагане на нулево доказателство за знания с блокчейн се отнася до тяхната демократична роля при проверка на гласовете. ZKP могат да осигурят надеждни решения за гласуване с възможност за проверка чрез записване на гласовете в публична блокчейн.

В резултат на това процесите на гласуване не изискват проверка от трета страна, освен изключването на необходимостта от цензура. ZKP могат да позволят на избирателите да докажат правото си на глас, като по този начин предотвратяват излагането на тяхната чувствителна лична информация. В допълнение, избирателите могат също да изискват неизменни доказателства за включването на своя глас в окончателния подбор на гласовете. 

 • Рационализиране на валидността на транзакциите на блокчейн

Друг виден пример за приложенията на блокчейн ZKP в реалния свят се отнася до случая на ING. ING обяви решение, което използва ZKPs с Corda, известна корпоративна блокчейн платформа, за да гарантира валидността на транзакциите. Преди въвеждането на ZKP, Corda беше ограничена до избора на поверителност и сигурност. Сега обаче той има две функционалности заедно. 

Стремете се да изградите успешна кариера в Blockchain? Ето най-добрите Blockchain умения, които ще ви отведат към светло бъдеще.

Долна линия

Най-важното заключение от информацията, представена тук, се отнася пряко до дългосрочните перспективи на ZKP в блокчейн. Нулево доказателство за знания определено се появи като допълващо решение за различни предизвикателства в технологията на блокчейн. Прозрачността в блокчейна може да заеме задната седалка с ZKP.

Сега потребителите могат да получат по-добър контрол и доказателство за притежание на данни чрез използването на ZKP в блокчейн. Нулевите доказателства за знания бавно привличат вниманието на предприятията по света, въпреки че съществуват от 30 години. Ако искате да проучите повече за потенциала на ZKP в екосистемата на блокчейн, тогава започнете да научавате повече сега с майсторския клас с доказателство за нула!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector