Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какви проблеми решава Blockchain?

Blockchain може да реши много проблеми от реалния свят и да предложи по-добър бизнес модел и икономическа структура за всички нас. Нека разгледаме тези проблеми и възможните решения, които blockchain предлага.

Най-свикнали сме да чуваме за блокчейн заедно с биткойн и криптовалута. Приложението му обаче далеч надхвърля харесванията на цифровите активи. Всъщност блокчейнът е една от най-разрушителните и революционни технологии на нашето време.

Според докладите се очаква глобалните разходи за блокчейн да се увеличат и се очаква да прехвърлят 15,9 млрд. Долара до 2023 г..

Освен това почти всеки отделен индустриален раздел се стреми да възприеме блокчейн технологията и да се възползва от нейните предимства. Това започва от очакваните финтех компании, дори до медийната индустрия и здравеопазването.

И така, какво прави blockchain тази огромна сила, с която трябва да се съобразяваме? Е, за целите на това четене сме съставили списък, обхващащ някои от реалните проблеми и как blockchain предлага ефективни и ефикасни решения. Още повече, ще знаем и какъв е основният проблем, който се опитва да реши блокчейнът?

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Contents

Проблеми, които Blockchain решава: Какво е Blockchain?

Тъй като името може да ви накара да се замислите, Blockchain не е нищо повече от верига от блокове – добре, поне теоретично. „Блоковете“ тук представляват цифрова информация, която е свързана или „окована“ с други блокове, използвайки криптографски хеш на предишния блок.

Тази уникална структура го прави супер сигурен и устойчив на всякакъв вид модификация на данните и именно тук се крие по-голямата част от приложението му.

Първо и най-важно, трябва да вземете предвид, че няма централен орган, управляващ блокчейн. Това го прави напълно демократизирана система. На следващо място, тъй като предоставената информация е неизменна, тя може лесно да бъде споделена и достъпна за обществеността, което позволява несравними нива на прозрачност.

Тези два фактора правят blockchain буквално следващото най-голямо нещо от идването на интернет. Но какви проблеми решава блокчейнът, което го прави толкова популярен и новаторски?

Е, ето няколко примера за реални проблеми, които блокчейнът решава. Така че, без повече шум, нека започнем:

Научете повече за основите на блокчейн тук: Блокчейн за начинаещи: Ръководство за начало.

Топ 10 проблеми в реалния свят, които Blockchain решава


Сега, когато имате основно разбиране за това какво представлява блокчейн и как работи, нека бързо да разгледаме някои реални проблеми и как тази революционна технология може да се използва за тяхното решаване и да предложи решения. Също така ще знаем какъв е основният проблем, който блокчейнът се опитва да реши?

1. Трансгранични плащания

Проблемът: Настоящото състояние на международните плащания през банкови канали е най-малкото нещо. Това е многоетапен процес, който включва много посредници. Освен това всяка стъпка от процеса отнема много време и също така изисква солидна сума пари.

Всъщност според Световната банка средната такса за транзакции при плащания в световен мащаб е около 7%. Това е много!

Как Blockchain решава проблемите

Blockchain помага за рационализиране на целия процес, като изрязва всички посредници и продължителни процедури, като по този начин тежестта от ненужни закъснения във времето.

Чрез използването на неговата сигурна и усъвършенствана разпределена книга, след като транзакцията бъде записана, плащането се прехвърля почти мигновено на получаващата страна. Тъй като транзакцията не може да бъде обърната или променена, тя също така осигурява по-добра отчетност и сигурност от използваната в момента система.

Според Deloitte за транзакции, направени с помощта на блокчейн, участващите страни внасят около 40% до 80% по-малко такси за превод от традиционните методи. Не само това, но и всички транзакции се обработват и завършват в рамките на 4 до 6 секунди, вместо да се налага да чакате с дни.

И когато включите предимствата на добавената сигурност и прозрачност в комбинацията, блокчейн със сигурност е по-добро решение за глобални парични транзакции.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

В момента куп финтех компании използват блокчейн за решаване на този проблем. Забележителните имена в полето включват:

Кръг: Позволява на потребителите безопасно да прехвърлят пари (множество поддържани валути) в над 29 държави.

Пулсация: Помага на банките, доставчиците на плащания и борсите за цифрови активи да изпращат и получават пари в световен мащаб, супер бързо и с минимални такси за парични преводи.

WeTrade: WeTrade предлага иновативна цифрова платформа, която позволява на банките и бизнеса да работят съвместно в цяла Европа, предлагайки сигурни, прозрачни и възможности.

Искате ли да научите повече за блокчейн технологията? Вижте нашето крайно ръководство за дефиниции на блокчейн точно сега!

2. Управление на веригата за доставки

Проблемът: Управлението на веригата за доставки се отнася до планирането и изпълнението на всички свързани процеси, водещи до внедряване на завършен продукт. Като цяло, тя представлява мрежа от субекти – физически лица или фирми, които започват от доставчици на суровини, директно до производителите на продукти и след това до дистрибуторите.

Добре оптимизирана верига за доставки осигурява максимална производителност с намалена измамна дейност и режийни разходи. Както можете да си представите, прилагането на това в реалния свят е истинска забързана работа. Усилията за автоматизация са положени с помощта на AI и Machine Learning, но blockchain обещава да промени играта в тази област. И така, това е един от реалните проблеми, решен от блокчейн.

Как Blockchain решава проблемите

Едно от ключовите предимства, което блокчейнът носи за управлението на веригата за доставки, ще бъде оперативната съвместимост.

Прозрачността при споделянето на данни гарантира, че всички са на една и съща страница – като се започне от производителите до търговците на дребно, продавачите и дори изпълнителите. На свой ред това помага за намаляване на всякакви конфликти и забавяне на операциите.

Освен това, тъй като всички продукти могат да бъдат проследени в реално време, това намалява риска от загуба на място или стоки се забиват във веригата за доставки.

И ако това не е всичко, блокчейнът предлага мащабируемост на невъобразими нива, като големи бази данни са достъпни от множество места по целия свят. Това означава, че без значение колко голям е вашият бизнес или колко е разпространен по целия свят, използвайки блокчейн, ще можете да управлявате вашата верига за доставки без усилие.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Няколко примера за компании, използващи блокчейн за ефективно управление на веригата на доставки, са:

Произход: Те предлагат протокол за обмен на данни, който може да се използва от взаимосвързани вериги за доставка.-

Openport: Платформата Blockchain свързва директно спедиторите и превозвачите, което намалява разходите и оптимизира управлението на веригата за доставки.

Walmart: Walmart, един от най-големите магазини за търговия на дребно, използва блокчейн, за да подобри своята верига за доставки.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира търговското финансиране сега!

3. Въпроси на отчетност при традиционни договори и споразумения

Проблемът: В основата си ние създаваме договори и споразумения, защото липсва доверие сред страните по сделката. В резултат преминаваме през тази правна процедура за създаване на договори, многоетапен процес, включващ още повече страни и тонове и тонове документи.

В резултат на това много време и пари се харчат за посредниците. Само си представете последния път, когато създадохте договор и колко пари трябваше да платите на адвоката си за създаването на всички тези нормативни документи или колко време отделихте за шофиране нагоре и в центъра, за да съберете всички подписи.

Въпреки че приемаме това като норма и част от създаването на договори и споразумения, всички тези неудобства могат да бъдат избегнати чрез използване на блокчейн технологията, по-специално интелигентни договори.

И така, това е един от реалните проблеми, решен от блокчейн.

Как Blockchain решава проблемите

Е, блокчейните позволяват нещо, известно като интелигентни договори, гениално решение и бъдеща подмяна на традиционните договори и споразумения. Така че следващият очевиден въпрос би бил, какво е интелигентен договор?

Е, интелигентният договор е основно няколко реда кодове, които можете да съхранявате в блокчейн. Те са програмирани да изпълняват определени действия – в идеалния случай обработвайте транзакция веднага щом са спазени условията, посочени в редовете на кода.

Сега, тъй като интелигентните договори се съхраняват в блокчейна, условията и условията не могат да бъдат променяни или манипулирани. Освен това всичко е отворено и публично достъпно, което позволява по-голяма прозрачност.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Има тонове стартиращи компании и компании, които вече са приели интелигентни договори в замяна на традиционни споразумения. Ето няколко забележителни споменавания:

Tradelanse: Помага за дигитализиране на веригата на доставки, като облекчава споразуменията и традиционните договори.

Tradeix: Tradeix пренаписва финансиране на оборотни средства и търговия с помощта на блокчейн. Те осигуряват стойност за алтернативни донори, банки, доставчици на добавена стойност и т.н.!

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху правителствата? Вижте нашето ръководство за блокчейн за правителството точно сега!

4. Кражба на самоличност 

Проблемът: В основата си вашата самоличност не е нищо повече от събиране на искове, отнасящи се до вас като човек. Това включва данни за това къде живеете, номер на паспорта си, шофьорска книжка, номер на социално осигуряване и т.н. Всичко това са точки от данни, които се използват от правителствата и се съхраняват в централизирани бази данни.

Лош актьор потенциално може да се добере до един от тези документи и експлоатацията на определени недостатъци в сигурността открадва вашата самоличност. Вече могат да използват вашата самоличност, за да получат някакво финансово предимство или да получат кредит на ваше име. Това е сериозен проблем! Всъщност много престъпници също крадат самоличността на починал човек, за да извършат престъпления и да се измъкнат. И така, това е един от реалните проблеми, решен от блокчейн.

Как Blockchain решава проблемите

Blockchain предлага ново решение на проблема. В децентрализирана платформа получавате достъп до частен ключ и публичен ключ. Публичният ключ се предоставя на обществеността.

И поради отворения, прозрачен характер на блокчейн, всеки може да има достъп до вашите публични записи. Той обаче предлага конкретна сигурност, тъй като никой не може да променя или редактира вашите данни.

Сега, в случай че искате да получите достъп до личните си данни или да предоставите упълномощаване, можете да използвате личния си ключ, за да потвърдите самоличността си. Това е прост метод, но осигурява голяма сигурност при ограничена кражба на самоличност, както се извършва днес.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Появиха се тон нови стартъпи на Blockchain, които се въртят около управлението на идентичността. Ето няколко забележителни:

Проверка на идентификационния номер: Компанията използва технологията Blockchain за предоставяне на решения за цифрова идентичност, включително цялостна услуга за електронен подпис. Услугата им се стреми да предоставя прости и рентабилни услуги, които също предлагат висок клас сигурност.

Ново банкиране: NewBanking позволява на потребителите да споделят самоличността си в мрежата, без да се притесняват от загуба или жертване на чувствителните си данни.

Соврин: Sovrin предлага първата в света мрежа за самосуверенна идентичност (SSI).

Uport: Uport позволява на бизнеса да изгради надеждна екосистема и да предложи на клиентите и партньорите начин за сигурна транзакция.

Прочетете също: Блокчейн за цифрова идентичност

5. Управление и защита на данните за пациентите в здравни организации

Проблемът: Настоящите здравни системи използват централизирани системи за запис и управление на данните за пациентите. Те могат да бъдат по-малко сигурни и обект на дезинформация.

Има многобройни случаи на нарушения на данни в болници, при които са откраднати данни за пациенти, като информация за кредитни карти и записи за геномни тестове. Всъщност между периода от 2009 до 2017 г. над 176 милиона записи на пациенти са били компрометирани поради нарушения на данните.

Освен това настоящото състояние на междуболничната комуникация на данните за пациентите е пълна бъркотия. Много пъти пациентите избират да сменят болниците. Понякога поради спешни случаи те се приемат в болници в различна мрежа.

Тъй като сегашната система не улеснява бързия и лесен обмен на досиета на пациенти от техния доставчик на първична медицинска помощ, сега те са принудени да създадат нова медицинска карта, което е загуба на време, както и пари.

Как Blockchain решава проблемите

Blockchain може да помогне за създаването на децентрализиран дневник с данни за пациентите, който е прозрачен и публичен за достъп до всички болници. Освен това няма начин да се повредят данните, така че целият проблем с междуболничната комуникация е решен.

Следва сигурността. Въпреки че е прозрачен и публичен, блокчейнът също може да помогне да запазите данните си поверителни, като скриете самоличността си със защитени кодове, които ще защитят всички ваши поверителни данни. Ако и дори е необходимо, трябва да предоставите частен ключ и едва тогава информацията ще бъде достъпна.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Много компании приемат блокчейн в здравния сектор, за да осигурят по-добро управление и сигурност на данните за пациентите. Ето няколко забележителни имена:

BurstIQ: Компанията предоставя решения на Blockchain, за да помогне на здравните компании да управляват огромни количества данни за пациенти сигурно и безопасно.

Медицинска верига: Помага да се поддържа целостта на здравните досиета. Лекарите, болниците и лабораториите могат да поискат информация за пациента, но самоличността на пациента остава в безопасност и защитена от външни източници.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

6. Дигитално авторско право и пиратство

Проблемът: Знаете ли, че американската филмова и телевизионна индустрия претърпява загуба от около 71 милиарда долара годишно поради нарушаване на авторските права? Големите медийни къщи като Sony и други постоянно водят законни войни срещу пиратството и незаконното разпространение на медии.

Но защо тези индустрии страдат толкова много?

Е, ще бъдете изумени да научите, че медийните индустрии, по-специално музикалната индустрия, все още държат на старите системи и бизнес модели, които са били уместни, когато форматът на хартиен носител е бил популярен. Системата не е умела в света на интернет.

Ето защо няколко избрани играчи възприеха тази тенденция на цифровизация и в момента доминират на стрийминг пазара.

Как Blockchain решава проблемите

Blockchain може да помогне на художниците и създателите да дигитализират метаданните на тяхното съдържание като времеви марки и права на IP (интелектуална собственост) в неизменни книги.

Сега създателят може безопасно да пусне съдържанието си на публично отворен пазар, но веднага знае, когато настъпи нарушение на авторските права, и по този начин да започне съдебно производство.

Освен това блокчейнът може да записва всеки път, когато съдържанието бъде достъпно или използвано. Това създава един вид прозрачно проследяване в реално време, което също така отваря възможността за механизми за ценообразуване въз основа на потреблението, които ще бъдат по-добри за потребителя.

Що се отнася до транзакциите, могат да бъдат създадени интелигентни договори, за да се осигурят възможности за микроплащане между потребителя и създателя.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Едно от най-известните имена в бранша, активно участващи в идеята за блокчейн за DRM, ще бъде Sony.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за нея.

7. Държавни системи и публичен сектор

Проблемът: Повечето от местните правителства и публичния сектор по света разчитат на вековни методи и системи за всички свои процеси, които са бавни, скъпи и създават място за корупция.

Например вътрешните нарушения на данните могат да доведат до чувствителни данни за правителствата с висок риск. Тогава е случаят с трудоемките процеси, които отнемат много време и също увеличават разходите.

Освен това, като централизирана система, тя отваря място за много злоупотреби и корупция отвътре. Това може да доведе до повишено недоверие между правителството и неговия народ, което обикновено води до още повече проблеми в държавата.

Как Blockchain решава проблемите

На първо място, правителствените модели, базирани на Blockchain, позволяват на бизнеса, правителствата и физическите лица да споделят сигурно ресурси в разпределената книга с пълно спокойствие. Тъй като структурата е неизменна, не е нужно да се притеснявате за измама или манипулиране на данни.

На второ място, следвайки децентрализирания характер на блокчейна, прави правителствените операции по-прозрачни, като по този начин засилва доверието на хората в системата.

И накрая, използвайки интелигентни договори, много трудоемки задачи могат да бъдат автоматизирани, което може да рационализира процеса, като спомогне за намаляване на времето и разходите.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Дубай ще бъде един от първите градове в света, който ще приложи политиката на блокчейн. Това ще позволи на тяхното правителство да улеснява транзакциите, използващи блокчейн, където е възможно.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

8. Краудфъндинг и набиране на средства 

Проблемът: Краудфандингът става все по-популярен, тъй като бизнесите и стартиращите компании могат лесно да набират средства по сравнително евтин и опростен начин. Това също е било и все още е основната форма за набиране на средства за организации с нестопанска цел.

Но като се има предвид това, платформите за краудфандинг са измъчвани с множество проблеми, започвайки от злоупотреба с инвеститори, опасения за сигурността и дори незаконни транзакции. Всичко това създава страх в съзнанието на инвеститорите, отблъсквайки ги от платформите за масово финансиране.

Като такива, както организациите, така и инвеститорите са изправени пред проблеми поради начина, по който нещата се управляват в момента.

Как Blockchain решава проблемите

Базираните на блокчейн системи позволяват ценни книжа или първоначално краудфандинг. По същество е подобно на публичните предлагания, при които компания или стартираща компания ще издават токени, които ще функционират като дял на компанията, но без обмен на акции.

Потребителят може да закупи токените, използвайки фиатни валути като USD и по този начин да подкрепи стартирането или компанията.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Досега буквално стотици компании са използвали ценни книжа за своите нужди за набиране на средства. Петро е най-успешният от групата, натрупал над 5 милиарда долара в кампанията си.

Прочетете също: 10+ Трябва да знаете случаи на използване на корпоративни блокчейн

9. Недвижими имоти

Проблемът: Настоящото състояние на пазара на недвижими имоти е сложна бъркотия. Например, ако планирате да купите нов дом, просто разполагането с пари за закупуване на земята не е достатъчно.

Това е дълъг и досаден процес, който ще включва много документи, проверки на миналото и много посредници. Излишно е да казвам, че това ще изисква повече пари, но също така е стресиращ процес, който ще изяде много от времето ви.

И тогава има страх от измама на продавача – когато някой продаде имот, който не е негов, за начало.

Как Blockchain решава проблемите

Е, можете да цифровизирате собствеността и активите си от недвижими имоти и да ги съхранявате в блокчейн. Това го прави неизменим, така че не може да бъде манипулиран. Освен това всяка следваща транзакция се съхранява за бъдещи референции.

Всичко това прави невъзможно човек да изневерява и продава вашето имущество, което не е негово. По същия начин, след като притежавате имот, той се записва точно там в блокчейна и не може да бъде променен или отказан.

Освен това, с децентрализирания характер на блокчейна, съчетан с използването на интелигентни договори, можете да автоматизирате повечето отнемащи време законности и да рационализирате целия процес.

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

В момента много стартиращи компании и компании се възползват от блокчейн, за да революционизират пазара на недвижими имоти. Няколко примера включват:

Пропи: Те са една от първите компании, които въвеждат използването на интелигентни договори при покупка и продажба на недвижими имоти. Първата транзакция, направена с помощта на тяхната система, беше апартамент на стойност 60 000 долара в Украйна.

PropertyClub: Стартиращата компания, базирана в Ню Йорк, предлага платформа, задвижвана от блокчейн, където хората могат да купуват, продават и инвестират в имоти, като използват интелигентни договори.

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху недвижимите имоти? Вижте нашето ръководство за блокчейн за недвижими имоти точно сега!

10. Спорт и ESports

Проблемът: Спортната и еспортна индустрия следва олдскул подход за генериране на приходи. Това включва създаване на кампании за продажба на билети за събития, създаване на абонаменти за канали за показване на игра на живо и т.н..

Въпреки че моделът работи, той не е оптимизиран. Например, това не стимулира зрителите за ангажираността им, което може да привлече повече внимание към спорта и киберспорта. Освен това, краудфандингът е малко рядко срещан в тази индустрия, но има огромно обещание да даде възможност на спортистите да генерират доход, базиран на резултатите.

Всички тези проблеми могат лесно да бъдат разрешени чрез въвеждане на блокчейн на пазара.

Как Blockchain решава проблемите

Е, на първо място, блокчейнът може да се използва за създаване на нови модели на приходи чрез токенизиране на екипи и въвеждане на програми за лоялност. Той също така дава възможност за създаване на нови пазари, където хората могат да започнат да залагат на любимите си отбори.

По същия начин отделните спортисти могат да създадат възможности за краудфандинг, като използват интелигентни договори, за да започнат да печелят пари, за да осигурят по-добри резултати.

Базираната на блокчейн система може дори да помогне за проследяване на ангажираността и взаимодействието на потребителите, които след това могат да се използват за създаване на стимулиращи програми за насърчаване на още повече взаимодействие и ангажираност с аудиторията..

Кой в момента използва блокчейн за тази цел?

Куп компании и стартиращи компании започват да прилагат блокчейн, за да помогнат за революцията в бъдещето на спорта и еспорт. Няколко почетни споменавания биха били:

SportyCo: Компанията предлага крипто спонсорство за спортисти.

Токени на играчи: Компанията помага да се токенизират играчите за насърчаване на участието на феновете.

Любопитен ли сте за въздействието на blockchain върху застраховането? Вижте нашето ръководство за блокчейн в застраховането точно сега!

Обобщавайки

И така, това беше нашият бърз поглед върху някои от днешните проблеми в различни индустриални сектори и как технологията Blockchain може да помогне за решаването на тези проблеми. Включихме и няколко споменавания на настоящи компании и стартъпи, които възприемат технологията, за да проправят пътя към бъдещето.

Надяваме се, че това четене ви е помогнало да развиете по-добро разбиране и признателност за блокчейна. Ако обаче все още имате въпроси относно някои други проблеми, които блокчейн решава и как го прави, проверете нашия безплатен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector