Какви са различните видове блокчейн технология?

Искате ли да знаете за различните видове блокчейн? Това ръководство ще се съсредоточи върху всеки тип и ще ви помогне да разберете кой е най-подходящ за вашия блокчейн проект.

Няма съмнение, че блокчейнът се е развил много през последното десетилетие. Започна с биткойн, който предлага публична блокчейн – първият тип блокчейн. Също така можем да определим блокчейна на биткойн като първо поколение блокчейн технология.

В момента се намираме в момент, в който съществуват различни видове блокчейн технологии – всеки един от тях изпълнява целта си и решава определен или набор от проблеми. Още повече, че много компании ги използват в своята компания, за да се възползват максимално от предимствата.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Защо се нуждаем от различни видове блокчейн?

Преди да направим реално обсъждане на типовете блокчейн, нека научим защо ни трябват на първо място.

Когато технологията на блокчейн беше представена в света, тя беше публичен тип блокчейн с случай на използване на криптовалута. Наистина е трудно да се разбере намерението на създателя му, но като цяло той предостави концепцията за децентрализирана технология на регистъра (DLT).

Концепцията DLT промени начина, по който решаваме нещата около нас. Той даде на организациите способността да работят, без да зависят от централизираното образувание.

Разпределената технология решава недостатъците на централизацията, но сама по себе си донесе много други проблеми за решаване, когато става въпрос за прилагане на блокчейн технология към различни сценарии.

Например биткойн използва неефективен консенсус алгоритъм, Proof-of-Work. Това изискваше възлите да решават математически изчисления с помощта на енергия.

Първоначално не беше проблем, но веднага щом трудността се увеличи, времето и енергията, необходими за решаването на тези математически уравнения, също се увеличиха. Тази неефективност го прави неподходящ за никоя система, която трябва да остане ефективна, независимо от всичко.

Например, банките се справят с много транзакции всеки ден. Така че, този тип блокчейн просто не е подходящ за него.

Имаше и други проблеми, свързани с първото поколение блокчейн, включително мащабируемост, липса на автоматизация и т.н. Във всеки случай можете да използвате статията като тип PDF технология за блокчейн, когато имате нужда.


Прочетете също:Блокчейн за начинаещи: Ръководство за начало

Различна гледна точка по въпроса

Сега, нека да разгледаме различен поглед върху проблема. Не всеки, включително организациите, може да използва публичен блокчейн. Това е така, защото те не могат да направят всеки аспект от своя бизнес публичен. Те разполагат с някои важни данни, които правят бизнеса им успешен. Ако стане публично достояние, тогава ще има конкуренти, които го използват.

За да се решат споменатите случаи на употреба, възникна частна или обединена блокчейн. Частните блокчейни предлагат напълно лична среда, в която организацията решава кой участва в нея. Това им позволява да се възползват от функциите на блокчейн, без да е необходимо да правят всичко публично.

За да обобщим, имаме следното –

 • Блокчейнът от първо поколение имаше множество недостатъци, включително ефективност и мащабируемост.
 • Освен това, това е публичен блокчейн, който не отговаря на дневния ред или нуждите на всички.

Тези две причини могат да се разглеждат като крайъгълен камък за напредък в различните видове блокчейн технологии.

Прочетете още: 6 основни функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Различни видове блокчейн технология

Сега, след като установихме добро разбиране за необходимостта от типовете блокчейн технологии. Сега е време да научим за тях.

Видове технология на блокчейн

С един поглед има четири различни основни типа блокчейн технологии. Те включват следното.

 • Публично
 • Частен
 • Хибрид
 • Федеративен

Обществен блокчейн

Публичната блокчейн е един от различните видове блокчейн технология. Обществената блокчейн е технология за разпределена книга без разрешение, при която всеки може да се присъедини и да извършва транзакции. Това е неограничаваща версия, при която всеки партньор има копие на книгата. Това също означава, че всеки може да има достъп до публичната блокчейн, ако има връзка с интернет.

Един от първите публични блокчейни, които бяха пуснати за обществеността, беше биткойн публичната блокчейн. Това позволи на всеки, свързан с интернет, да извършва транзакции по децентрализиран начин.

Проверката на транзакциите се извършва чрез консенсусни методи като Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) и т.н. В ядрата участващите възли изискват да вдигнат тежката работа, включително валидиране на транзакции, за да заработи публичната блокчейн. Ако публичната блокчейн няма необходимите партньори, участващи в решаването на транзакции, тогава тя ще стане нефункционална. Съществуват и различни видове блокчейн платформи, които използват тези различни видове блокчейн като основа на своя проект. Въпреки това, всяка платформа въвежда повече функции в своята платформа, освен обичайните.

Научете повече за публичния блокчейн от нашето изчерпателно ръководство за публичен блокчейн сега!

Примери за публична блокчейн: Биткойн, Ethereum, Litecoin, NEO

Какви са предимствата?

Публичните блокчейн са добри в това, което правят. Неговите предимства включват следното.

 • Всеки може да се присъедини към публичната блокчейн.
 • Той носи доверие сред цялата общност от потребители
 • Всеки се чувства стимулиран да работи за подобряване на обществената мрежа
 • Обществената блокчейн изисква посредници да не работят.
 • Обществените блок-вериги също са защитени в зависимост от броя на участващите възли
 • Той носи прозрачност на цялата мрежа, тъй като наличните данни са достъпни за целите на проверката.

Какви са недостатъците?

Обществената блокчейн страда от недостатъци. Те са както следва:

Те страдат от липса на скорост на транзакциите. Може да отнеме няколко минути до часове, преди транзакцията да бъде завършена. Например биткойн може да управлява само седем транзакции в секунда в сравнение с 24 000 транзакции в секунда, извършени от VISA. Това е така, защото отнема време за решаване на математическите задачи и след това завършване на транзакцията.

Друг проблем с публичната блокчейн е мащабируемостта. Те просто не могат да се мащабират поради начина, по който работят. Колкото повече възли се присъединяват, толкова по-неумело и бавно става мрежата. Предприети са стъпки за решаване на проблема. Например Биткойн работи върху осветяването на мрежата, което прави транзакциите извън веригата, за да направи основната биткойн мрежа по-бърза и по-мащабируема.

Последният недостатък на публичната блокчейн е консенсусният избор на метод. Биткойнът например използва Proof-of-Work (PoW), който консумира много енергия. Това обаче е частично решено чрез използване на по-ефективни алгоритми като Proof-of-Stake (PoS).

Какви са случаите на употреба?

Има множество случаи на употреба на публичната блокчейн. За да получите по-добра представа, нека изброим някои от тях по-долу.

 • Гласуване: Правителствата могат да гласуват чрез публична блокчейн, използвайки прозрачност и доверие.
 • Набиране на средства: Компаниите или инициативите могат да използват публичната блокчейн за подобряване на прозрачността и доверието.

Прочетете също: 10+ Трябва да знаете случаи на използване на корпоративни блокчейн

Частен блокчейн

Частната блокчейн е един от различните видове блокчейн технология. Частен блокчейн може да бъде най-добре дефиниран като блокчейн, който работи в ограничителна среда, т.е.затворена мрежа. Това също е разрешена блокчейн, която е под контрола на обект.

Частните блокчейни са невероятни за използване в частна компания или организация, която иска да ги използва за вътрешни случаи на употреба. По този начин можете ефективно да използвате блокчейна и да позволите на избрани участници достъп до мрежата на блокчейн. Организацията може също така да задава различни параметри на мрежата, включително достъпност, оторизация и т.н.!

И така, как се различава от публичната блокчейн? Различен е в начина, по който е достъпен. В противен случай той предлага същия набор от функции като този на публичната блокчейн, като осигурява прозрачност, доверие и сигурност на избраните участници.

Друга съществена разлика е, че тя е някак централизирана, тъй като само един орган преглежда мрежата. Така че, той няма децентрализиран теоретичен характер. Съществуват и различни видове блокчейн платформи, които използват частен блокчейн като основа на своята платформа. Още повече, че всеки един от тях има тенденция да бъде уникален и предлага различни функции.

В много случаи частният блокчейн се счита за разрешен блокчейн. Но концепцията за разрешена блокчейн е много по-широка, тъй като може да включва и публична блокчейн.

Научете повече за частния блокчейн от нашето изчерпателно ръководство за частен блокчейн сега!

Примери за частна блокчейн: Многоверижна, Hyperledger Fabric, Hyperledger Sawtooth, Corda

Какви са предимствата?

Частните блокчейни са бързи. Това е така, защото има малко участници в сравнение с публичната блокчейн. Накратко, отнема по-малко време на мрежата да постигне консенсус, което води до по-бързи транзакции.

Частните блокчейни са по-мащабируеми. Мащабируемостта е възможна, тъй като в частна блокчейн само няколко възела имат право да валидират транзакции. Това означава, че няма значение дали мрежата расте; частният блокчейн ще работи със своята предишна скорост и ефективност. Ключът тук е централизационният аспект на вземането на решения.

Какви са недостатъците?

Частните блокчейни не са наистина децентрализирани. Това е един от най-големите недостатъци на частната блокчейн и противоречи на основната философия на технологията за разпределена книга или блокчейн като цяло.

Постигането на доверие в частната блокчейн е трудно, защото централизираните възли правят последното обаждане.

И накрая, тъй като тук има само няколко възела, сигурността не е чак толкова добра. Важно е да се разбере, че е възможно да се загуби сигурността, ако определен брой възли станат неверни и компрометират метода на консенсус, използван от частната мрежа.

Какви са случаите на употреба?

Има няколко случая на използване на частни блокчейн. Някои от тях са изброени по-долу.

 • Управление на веригата за доставки: Организациите могат да внедрят частна блокчейн, за да управляват своята верига за доставки.
 • Собственост на активите: Активите могат да бъдат проследявани и проверявани с помощта на частна блокчейн.
 • Вътрешно гласуване: Частната блокчейн е ефективна и при вътрешно гласуване.

Както и да е, можете да използвате статията като видове pdf технология на блокчейн, когато имате нужда.

Искате ли да научите повече за технологията на разпределената книга? Вижте нашето ръководство за това какво е DLT в момента!

Консорциум Blockchain

Консорциумът блокчейн е един от различните видове блокчейн технология. Консорциумната блокчейн (известна също като Федератизирани блокчейн) е творчески подход за решаване на нуждите на организациите, където има нужда както от публични, така и от частни функции на блокчейн. В блокчейн на консорциум някои аспекти на организациите се оповестяват публично, докато други остават частни.

Процедурите за консенсус в блокчейн на консорциум се контролират от предварително зададените възли. Нещо повече, въпреки че не е отворен за масови хора, той все още има децентрализиран характер. Как Е, консорциум блокчейн се управлява от повече от една организация. И така, тук няма нито една сила с централизиран резултат.

За да осигури правилна функционалност, консорциумът има валидационен възел, който може да изпълнява две функции, да валидира транзакции и да инициира или получава транзакции. За сравнение възелът член може да получава или инициира транзакции.

Накратко, той предлага всички функции на частна блокчейн, включително прозрачност, поверителност и ефективност, без една страна да има консолидираща власт.

Примери за консорциум блокчейн: Марко Поло, Energy Web Foundation, IBM Food Trust.

Какви са предимствата?

 • Той предлага по-добра адаптивност и контрол върху ресурсите.
 • Консорциумните блок-вериги са по-сигурни и имат по-добра мащабируемост.
 • Освен това е по-ефективен в сравнение с обществените блокчейн мрежи.
 • Работи с добре дефинирани управленски структури.
 • Той предлага контрол на достъпа.

Какви са недостатъците?

 • Въпреки че е сигурна, цялата мрежа може да бъде компрометирана поради целостта на члена.
 • Той е по-малко прозрачен.
 • Регламентите и цензурата могат да окажат огромно влияние върху функционалността на мрежата.
 • Освен това е по-малко анонимен в сравнение с други видове блокчейн.

Научете повече за консорциум блокчейн от нашето изчерпателно ръководство за консорциум блокчейн сега!

Какви са случаите на употреба?

Има множество случаи на употреба на консорциум блокчейн. Някои от тях включват следното

 • Банкиране и плащания: Група банки могат да работят заедно и да създадат консорциум. Те могат да решат възлите, които ще валидират транзакциите.
 • Изследвания: Консорциум блокчейн може да се използва за споделяне на научни данни и резултати.
 • Проследяване на храната: Също така е чудесно за проследяване на храна.

Прочетете още:Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн

Хибриден блокчейн

Хибридният блокчейн е един от различните видове блокчейн технология. Още повече, хибридната блокчейн е последният тип блокчейн, който ще обсъдим тук. Нещо повече, хибридната блокчейн може да звучи като консорциум блокчейн, но не е така. Между тях обаче може да има някои прилики.

Хибридният блокчейн е най-добре дефиниран като комбинация от частен и публичен блокчейн. Той има случаи на употреба в организация, която нито иска да внедри частна блокчейн, нито публична блокчейн и просто иска да разположи най-добрите два свята.

Пример за хибриден блокчейн: Dragonchain, хибриден блокчейн на XinFin

Какви са предимствата?

 • Работи в затворена екосистема, без да е необходимо всичко да става публично достояние.
 • Правилата могат да се променят според нуждите.
 • Хибридните мрежи също са имунизирани срещу 51% атаки.
 • Той предлага поверителност, докато все още е свързан с обществена мрежа.
 • Той предлага добра скалируемост в сравнение с обществената мрежа.

Какви са недостатъците?

 • Не е напълно прозрачен.
 • Надстройването до хибридната блокчейн може да бъде предизвикателство.
 • Няма стимул за участие и принос в мрежата.

Научете повече за публичната блокчейн от нашето изчерпателно ръководство за хибридна блокчейн сега!

Какви са случаите на употреба?

Някои от най-добрите случаи на използване на хибридната блокчейн са както следва:

 • Недвижим имот: Можете да използвате хибридни мрежи за целите на недвижимите имоти, където компаниите за недвижими имоти могат да го използват, за да стартират своите системи и да използват обществеността, за да показват информация на обществеността.
 • На дребно: Търговията на дребно може също да използва хибридната мрежа за рационализиране на техните процеси.
 • Силно регулирани пазари: Хибридните блокчейн също са идеални за силно регулирани пазари като финансовите пазари.

Кой тип блокчейн да изберете?

Всеки блокчейн може да предложи нещо уникално. Ето защо няма прост отговор за това какъв тип блокчейн трябва да изберете.

За да сте сигурни, че сте направили правилния избор, нека да разгледаме всеки един от тях и да разберем какво могат да предложат.

Обществена блокчейн мрежа

Както вече знаете, всеки може да се присъедини към публични блокчейни, а информацията е достъпна и за всички. Това ги прави идеални за организации, които процъфтяват с доверие и прозрачност. Това означава, че НПО или групи за социална подкрепа могат да се възползват максимално от публичната блокчейн.

Публичният му характер също означава, че не може да се използва за бизнес в частния сектор. Причината за това е, че те трябва да пазят личните си данни. Също така, публичните блокчейни могат да бъдат скъпи за управление, тъй като изискват възлите да действат като миньор и да изпълняват Proof-of-Work (PoW) и Proof-of-Stack (PoS).

Така че, ако сте човек, който иска да въведе нова глобална криптовалута, това може да е за вас! Ако искате всичко публично, Шеги настрана, тогава е разумно да създадете обществена блокчейн мрежа.

Искате ли да знаете за корпоративните блокчейни? Вижте най-добрата корпоративна блокчейн рамка в момента!

Частна блокчейн мрежа

Частната блокчейн е противоположна на публичната блокчейн, тъй като предлага частна мрежа. Най-добре е за фирми, които искат частна мрежа, но искат да се възползват от предимствата на блокчейна. Те също са централизирани по своя характер, което означава, че една компания може да контролира мрежата, без да я държи отворена за обществеността.

Те предлагат всички ключови характеристики на блокчейна и дават на членовете на компанията начин за изграждане на доверие чрез неизменност и сигурност.

В частните мрежи компанията може също да задава правила и да управлява мрежата според техните изисквания.

Консорциум блокчейн мрежа

След това имаме консорциална блокчейн мрежа, която се контролира от набор от организации или възли, а не от централизиран възел или децентрализирана мрежа. Консорциумната блокчейна е добра, защото идва с предварително избрани възли.

Той е идеален за решение, което изисква общо сътрудничество. Например верига за доставки, храна, лекарства – всичко това ще изисква сътрудничество между марките.

Хибридна блокчейн мрежа

И накрая, имаме последните типове технология на блокчейн – хибридна блокчейн. Ако търсите да получите всички предимства както на частния, така и на публичния блокчейн с минимални недостатъци, трябва да изберете тази блокчейн.

В действителност хибридната блокчейн идва с недостатъци като другите типове технология на блокчейн. Те обаче са съвсем минимални.

Изглежда, че хибридните блокчейни може просто да са идеални за много предстоящи бизнес модели. Така че, изберете добре.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Заключение

Това ни води до края на нашите различни видове ръководство за блокчейн. Като цяло е добра идея да използвате частна блокчейн, ако сте компания и искате да я използвате, без да правите всичко публично. Още повече, че ако искате повече прозрачност на вашата мрежа, тогава използването на обществена платформа е добър вариант. Но те не са толкова подходящи за случаи на корпоративна употреба.

Ако сте само начинаещ и искате да разберете как работи всеки от тези видове блокчейн, тогава препоръчваме нашия безплатен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map