Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е интелигентен договор? Пълно ръководство

Чудили ли сте се някога: „Какво е интелигентен договор?“ Ако го направите, тогава сте попаднали на правилното място, тъй като ние ще изброим пълно ръководство за интелигентни договори.

Във всяка индустрия автоматизацията е необходимост, тъй като сега бизнесът се стреми да увеличи печалбите, като поддържа разходите възможно най-ниски. Друга причина, поради която предприятията искат автоматизация, е да премахнат човешката грешка и да направят процеса възможно най-гладък.

Ясно е, че има много технологии, които позволяват на компаниите да правят точно това. Технологията Blockchain е една от технологиите, които предлагат автоматизация като една от основните функции. Интелигентните договори се използват за постигане на автоматизация. Те са в основата на автоматизацията.

За да научите повече за това, нека научим определението за интелигентен контакт.

Contents

Какво е интелигентен договор?

Интелигентният договор е цифров код, използван за обмен на активи, включително акции, пари или собственост, без да са необходими междинни продукти.

В техническо отношение това е автоматизиран или самоизпълняващ се договор, който съдържа споразумението между две страни, вградено с помощта на код. Интелигентният договор е разпределен, децентрализиран и прозрачен, тъй като работи на блокчейн технология.

Липсата на посредник го прави невероятна концепция, тъй като може да функционира автоматично. Най-доброто сравнение с това в реалния свят биха били документите, предоставени от адвокати. 

Способността на интелигентните договори да вграждат правилата, както положителни, така и отрицателни, е много полезна в почти всяка среда. 

Пътят към концепцията за интелигентен договор

Идеята на интелигентния договор не е нова. Всъщност идеята за интелигентния договор е предложена за първи път от Ник Сабо преди две десетилетия.

Според него интелигентните договори са „набор от обещания, които са посочени в цифрова форма“. Ник Сабо е компютърен учен и криптограф. Следователно. той е работил по две ключови теми: цифрова валута и цифрови договори. 

С неговата работа се създава концепцията за интелигентни договори, където той се стреми да въведе концепцията за подобряване на високо развитите практики на договорно право за потребителите на интернет. Електронната търговия може да използва дизайна и да го внедри.

Концепцията се е развила през годините, но истинското ѝ изпълнение се забелязва за първи път, когато блокчейнът възниква. Биткойнът, когато беше пуснат, идва с поддръжката на интелигентни договори, но позволява само създаване и изпълнение на прости интелигентни договори. Ethereum затвърди използването на интелигентни договори в реални случаи на употреба.


Виталик Бутерин е основателят на Ethereum. Това ни води до един много интересен въпрос кой е изобретил интелигентните договори?

Кой е измислил интелигентни договори?

Ник Сабо изобретил концепцията за интелигентни договори. Работата му беше около него и криптография. Той е американски компютърен учен. 

През 1998 г. работи върху Bit Gold, криптовалута. Bit Gold определя интелигентните договори като компютъризиран протокол за транзакции, който може да бъде дефиниран чрез договор за целите на изпълнението.

Мнозина объркват Виталк Бутерин, основателят на концепцията за интелигентни договори, но това не е вярно.

Но той въведе оптимален начин за използване на интелигентни договори в блокчейн технологията.

Какво е интелигентен договор? Интелигентен договор на Blockchain

Сега, когато знаем за произхода на интелигентния договор, е време да разгледаме интелигентните договори, базирани на блокчейн.

Сатоши Накамото през 2008 г. пусна първата криптовалута, биткойн. В основата си той използва новаторската технология блокчейн.

Биткойн протоколът може да се използва само за създаване на прости интелигентни договори. Но имаше много екипи по целия свят, които работеха по технологията и въведоха интелигентни договори в биткойн. Идва такъв екип Particl.io, платформа за електронна търговия, използваща блокчейн в основата си. Те активираха интелигентен интелигентен договор за биткойн, който се грижи за средствата, съхранявани в доверителния депозит.

Друга група също успя да направи ефективна работа с интелигентни договори в биткойн мрежата. Те пуснаха рамка FASTKITTN, която реши проблема със сложното управление на интелигентни договори в биткойн.

Той също така реши разходите, свързани с изпълнението на интелигентни договори в биткойн мрежата. Те обсъдиха целия процес на това в своя изследователски труд, Практични интелигентни контакти за биткойн.

За да разрешат проблемите, те използваха доверените изчислителни среди (TEE). Освен това там те успяха да пуснат интелигентния договор извън веригата, което доведе до ефективен начин за изпълнение на интелигентни договори с пълна сигурност.

Интелигентен договор на Ethereum

Ethereum промени начина на работа на интелигентните договори в блокчейн среда. ethereum е проектиран с мисъл за интелигентни договори. Ето защо интелигентните договори са ефективни в екосистемата ethereum.

В момента ethereum е избор номер едно за създаване на интелигентни договори.

Как работи интелигентният договор?

В този раздел ще разгледаме по-отблизо интелигентните договори. 

Vitalik Buterin в срещата на върха на Blockchain на DC описва интелигентните договори като начин за прехвърляне на активи или валута в програма. Той също така добави, че програмата изпълнява кода въз основа на условията, определени в него. Прави го автоматично и проверява информацията въз основа на информацията, която получава.

Интелигентният договор се изпълнява, когато условието е изпълнено.

Ако условието не отговаря, тогава интелигентният договор ще се изпълни въз основа на предоставеното условие.

Още едно важно нещо, което той спомена, е, че децентрализираната книга прави копия на интелигентния договор или документ, за да установи неизменност и сигурност.

Описаното от него може да е твърде технично за някой нов в концепцията. Ето защо нека разгледаме пример по-долу.

Пример за интелигентен договор

Недвижимите имоти възприемат блокчейн. Ако в далечното бъдеще решите да закупите недвижими имоти с помощта на платформа, задвижвана с блокчейн, тогава можете да видите интелигентни договори в действие.

И така, видяхте имот и решихте да го купите.

Има много параметри, за които трябва да се внимава по време на сделка с недвижими имоти. Например трябва да зададете суми на заема, време за вноска и други уникални условия.

За да започнете интелигентния договор, трябва да подпишете интелигентния договор и да го приведете в движение.

Например решихте да платите предварително 20% от стойността на недвижимия имот. След това решихте да платите остатъка от стойността на недвижимия имот на вноски и други условия, които може да имате.

Продавачът създава интелигентен договор въз основа на обсъдените условия. Интелигентният договор се задейства, след като и двамата решите, че всичко е документирано правилно.

С течение на времето ще плащате вноските и това ще бъде записано от интелигентния договор.

Собствеността върху имота ви се прехвърля, след като всички плащания бъдат прехвърлени на продавача. Всичко се прави автоматично, без намесата на посредници или страни.

В сравнение с сделка с недвижима собственост, извършена по традиционен метод, ще можете да спестите време и усилия при изпълнението на цялата сделка. 

И купувачът, и продавачът спестяват пари, тъй като няма посредници.

Също така, интелигентният договор ще уведоми всички асоциирани страни, след като се случи събитие в интелигентния договор, което включва, банки, купувачи, продавачи и застрахователя.

Технически пример за интелигентен договор

След като прочетете всичко това, трябва да се вълнувате от възможностите, свързани с интелигентните договори. Още повече, за да разберем по-добре какво могат да постигнат и постигнат интелигентните договори, нека разгледаме интелигентния договор, задвижван от ethereum.

Azure предостави добра колекция от проби за техните Страница на GitHub. Докато обсъждахме прехвърлянето на активи или прехвърлянето на собственост по-горе, нека разгледаме техния пример за прехвърляне на активи. Можете да го намерите тук.

За да се гарантира правилното боравене с висококачествени активи, е важно да се включат още двама играчи освен купувача и продавача: оценител и инспектор. Инспекторът е отговорен за проверка на активите, преди купувачът да направи покупка.

Оценителят е от страна на продавача. Той прави активите значителни за купувачите. Той също така улеснява продажбата за продавача.

За да разберете по-добре, нека разгледаме изображението по-долу.

Източник: Примерна страница на Azure GitHub

Той също така съдържа множество състояния за определяне на условието за интелигентен договор. В момента интелигентният договор, който ще обсъдим, включва 10 държави, включително

 • Активен
 • Офертата е поставена
 • Предстои проверка
 • Проверено
 • Оценени
 • Условно приемане
 • Продавачът приема
 • Прието
 • Прекратено

Работният процес е сложен и затова няма да го обсъждаме тук. Можете обаче да проверите файла readme.md за хранилище за прехвърляне на активи.

Но как изглежда интелигентният договор?

Нека да разгледаме по-долу:

Горните 23 реда код са началният код за договора AssetTransfer. Той инициира ключовите променливи в рамките на договора и след това също така поставя в конструктора за инициализиране на променливите.

Освен горната функция, има и друга важна функция, MakeOffer и Accept Offer.

Нека да разгледаме и двете функции по-долу.

Офертата е направена тук. Сега разгледайте функцията AcceptOffer и Reject по-долу.

Всяка функция има свое предназначение. В повечето случаи функцията обозначава състоянията на интелигентния договор.

Целият договор е с дължина 218 реда с различни функции като MarkInspected, MarkAppraised и т.н.!

Предимства на интелигентния договор

Досега трябва добре да разбирате интелигентните договори и как работи. В този раздел ще разгледаме предимствата на интелигентния договор и какво той може да предложи като цяло.

Сигурно

Интелигентните договори осигуряват сигурна среда за изпълнение на договорите. Това предпазва данните от договора и друга ключова информация от изтичане. Освен това изпълнението на интелигентния договор също не се влияе от трети страни или хора, което ги прави хакерски. За да се гарантира сигурността, цялата критична информация е защитена чрез криптография.

Автономна

Умните договори са автономни, което извежда функционалността му на съвсем ново ниво. След като интелигентните договори бъдат внедрени, те могат да се изпълняват и завършват без никаква намеса.

Без прекъсване

Интелигентните договори не могат да бъдат прекъсвани от трета страна, ако първоначално не са предназначени за това. 

Без доверие

Интелигентните договори осигуряват ненадеждна среда, в която всички интереси на страната са защитени.

Рентабилен

Интелигентните договори са рентабилни, тъй като са автономни и не изискват посредник.

Бързо представяне

Умните договори са бързи! Договорът може да се изпълни за броени минути в сравнение с часове, когато става въпрос за реални базирани на документи договори.

Ние разгледахме предимствата на интелигентния договор по-задълбочено. За да научите повече, вижте нашите Интелигентни договори: Най-доброто ръководство за начинаещи.

Интелигентни договори Проблеми и предизвикателства

Подобно на всяка друга технология, интелигентните договори не са без проблеми и предизвикателства. В действителност пазарът се развива и там много компании търсят начини да възприемат блокчейн технологията. Всъщност, приемането на интелигентен договор е затруднено от факта, че технологията на блокчейн не е зряла.

Да, технологията на блокчейн все още е в начален етап.

Основните предизвикателства, които тормозят света на интелигентните договори, включват следното:

 • Крива на приемане:

Блокчейнът като нововъзникващ етап също влияе върху приемането на интелигентни договори. Също така, предприятията трябва да преодолеят много предизвикателства за прилагане на интелигентни договори, тъй като първо се нуждаят от децентрализирана мрежа, базирана на счетоводна книга.

 • Правни и наредби:

Всяко приложение за интелигентен договор трябва да следва разпоредбите, основаващи се на екосистемата и мястото, където трябва да бъде изпълнено.

 • Не стандартизиран:

Интелигентните договори все още не са стандартизирани с множество подходи и решения, достъпни онлайн.

 • Крива на обучение:

Блокчейн и интелигентните договори не са лесни за овладяване. По този начин разработчикът трябва не само да има способността да кодира, но и да разбира правната страна на кода, който пише за договора. Отделно от това, съдиите и правните агенции трябва да могат да разберат кодекса или сами, или чрез тълкувания.

 • Сложност на бизнес екосистемата:

Интелигентните договори не са adhocs, които могат да бъдат добавени към системата. Това прави невъзможно добавянето или изпълнението, особено в сложна бизнес екосистема.

 • Поверителност на данните:

Блокчейнът е неизменен. Това не е в полза на законите за поверителност на данните, установени от различните географски причини в целия свят. Що се отнася до застраховката, GDPR е свързано с това да позволи на потребителя да накара системата да забрави тогава. Понастоящем все още се работи, за да се направи блокчейн възможно най-гъвкав, без да се губят ключовите му точки.

Освен това съществува конкуренция, която спира интелигентните договори да станат жизнеспособни. Страните се борят да решат средната точка и да повлияят на целия процес. И накрая, има очаквания на хората, които могат да доведат до проблеми, тъй като блокчейнът или другите свързани технологии просто не са достатъчно зрели или популярни на пазара. Все още се изисква доста време, преди да бъде прието.

DAML – Отворен код за интелигентни договори

В предизвикателствата говорихме за липсата на стандартизация. DAML се опитва да реши проблема, като предоставя език за интелигентни договори. По този начин той позволява на разработчиците да създават невероятни разпределени приложения с пълен стек за блокчейн, DLT и дори бази данни.

И така, какво прави DAML толкова специален на първо място? Е, той е лесен, ефективен и безопасен за използване. Екосистемата е богата и се предлага с DAML IDE, DAML Sandbox, DAML Assistant и други форми на интеграция.

В основата ще намерите самия език. Той поддържа някои ключови функции, които ще изброим по-долу:

 • DAML модел: Това е мощна тип система, която улеснява дефинирането и представянето на сложни схеми за данни за дизайн, управляван от домейн
 • Фино разрешени разрешения: Можете да използвате DAML, за да направите фино разрешение, като разрешите на конкретно лице даден договор или част от него.
 • Бизнес логика: DAML е силно конфигурируем, което позволява на бизнеса да картографира бизнес логиката безпроблемно в разпределените приложения
 • Тестване въз основа на сценарий: При тестване на сценарий получавате пълен контрол за тестване на различните аспекти на вашите интелигентни договори и неговата функционалност.

Има много компании, които активно разработват приложения с пълен стек, използвайки DAML. Тези компании включват Accenture, ISDAI, Hashed Health, Change HealthCare и др!

Най-завладяващото при DAML обаче е неговата поддръжка за други технологии на разпределена книга, включително Hyperledger Sawtooth, Amazon Aurora, Hyperledger Fabric, VMWare, Corda и др.! 

Ако се интересувате да научите повече за DAML, разгледайте нашата публикация по темата тук: The Ultimate Guide to DAML

Случаи / приложения за използване на интелигентен договор

Интелигентните договори са универсални в своя подход. Това означава, че разполагаме с много случаи и приложения за интелигентни договори.

Накратко, интелигентните договори могат да се използват в следните сценарии.

 • Търговски дейности
 • Съхраняване на записи
 • Управление на веригата за доставки
 • Пазар на недвижими имоти
 • Ипотечна система
 • Защита на авторските права
 • Застрахователен иск

Тук сме разгледали подробно случаите на използване на интелигентен договор: Топ 12 случая на използване на интелигентен договор

DeFI: Най-добрите случаи на използване на интелигентен договор

Децентрализираното финансиране (DeFi) е движение с отворен код за финансовия сектор, създаващо екосистема, в която потребителите могат да разчитат на разпределени приложения (dApps) за своите финансови нужди.

По принцип предоставя финансови услуги чрез публична и разпределена мрежа, която е без доверие и има по-голям обхват в сравнение с централизираното финансиране (CeFI).

Ако искате да прочетете повече за това, препоръчваме да разгледате нашето ръководство за въвеждане тук: Какво е децентрализирано финансиране (DeFi)? Кратко ръководство

Планирахме също да публикуваме пълен курс на DeFi, така че продължавайте да проверявате мястото за повече информация за него.

Заключение

Това ни води до края на нашето пълно ръководство „Какво е интелигентен договор“. Обхванахме много неща за интелигентните договори и досега трябва да имате ясно разбиране за това, което интелигентните договори могат да предложат. 

И така, какво мислите за интелигентните договори? Мислите ли, че това ще повлияе на живота ви по някакъв или друг начин в бъдеще? Коментирайте по-долу и ни кажете вашите мисли по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector