Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Къде се съхранява блокчейн: Обяснени основи

Всеки нов в blockchain има един прост въпрос „къде се съхранява blockchain?“ Всъщност, много хора, които използват блокчейн чрез dApps или цифрови валути, все още не са наясно как се съхраняват и имат достъп до данните на блокчейн.

Блокчейнът набира все повече скорост с времето, тъй като се развива с бързи темпове. В момента има много цифрови валути, които можете да закупите, съхранявате и използвате в реалния свят. Например Hyperledger е един от проектите с отворен код, който се опитва да реши проблемите на бизнеса, като предоставя набор от инструменти, библиотеки и рамки, които са готови за корпоративен клас.

Въпреки това, има няколко въпроса, на които все още трябва да се отговори, включително къде се съхранява блокчейн.

В тази статия ще научим как блокчейн съхранява и прехвърля данните сред своите връстници. И така, къде се съхраняват данните от блокчейн?

 

Децентрализирано – ключът към промяната

Първото нещо, което ще обсъдим, включва децентрализация. Това е основната концепция на блокчейн. С него няма нужда от централизиран орган за управление на мрежата. Партньорите са повече от способни да управляват и валидират транзакциите, използвайки метод на консенсус.

Накратко, блокчейнът е мрежа от връстници, където методът на консенсус се използва за валидиране на транзакции между връстници. 

Това ни води до друг интересен въпрос. 

Къде блокчейнът съхранява данни? Грижат ли се връстниците за това? Или се управлява еднакво от всички в мрежата. Фактът, че на това не може да се отговори само с един ред, означава, че има много неща, които влизат в съхраняването на транзакционни данни в блокчейна.

Така че, нека започнем да го научаваме.

Но преди да влезем в подробности, нека първо научим как работи Blockchain.

 

Как работи Blockchain?


Можете да мислите за блокчейн като система за счетоводна книга, при която връстниците общуват и си сътрудничат помежду си за достъп и съхранение на информация. 

За да разберем по-добре, нека вземем две партии, Джим и Кари. Джим иска да изпрати малко пари на Кари. За целта той ще инициира транзакцията, използвайки личния си ключ и публичния адрес на Carry. След това транзакцията се разпределя към блока. След това блокът се валидира с помощта на консенсусен алгоритъм, използван от мрежата. Мрежата проверява транзакцията (ите), използвайки я. На

След като транзакцията бъде потвърдена изцяло, тя се добавя към блокчейна и Carry получава сумата. Тази информация, след като е написана, е неизменна и следователно не може да бъде променяна след като бъде написана. 

Същият процес може да се извърши между две обекти. Това може да бъде банка, компания или купувач, който иска да извършва транзакции в блокчейн мрежата.

 

Къде се съхранява блокчейн?

Така че сега, когато имаме правилно разбиране за блокчейн, вече сме готови да научим къде се съхранява блокчейн. Въпросът може да се нарече и „къде се съхраняват данните от блокчейн?“ Отговорите на двата въпроса са еднакви.

Да започваме.

Когато се извършва транзакция в блокчейн, се предават следните данни.

 • Дата и час на транзакцията
 • Сумата, изпратена от подателя до получателя
 • Адресът на подателя
 • Адресът на получателя

Транзакцията може да съдържа друга жизненоважна информация, която може да е необходима, за да направи транзакцията успешна.

Нека се опитаме да го разберем от гледна точка на биткойн. При биткойн транзакция се съхранява и предава следната информация.

 • Дата на транзакцията
 • Изпратена сума
 • Биткойн адрес на подателя
 • Биткойн адрес на получателя

A блокът биткойн има заглавка, която събира транзакциите. Тези заглавия са свързани обратно към основната блокчейн, създавайки верига от блокове и следователно тя е известна като „блок-верига“.

Технически структурата на транзакциите може да ни помогне да обясним много неща.

клас Транзакция {public: const int32_t Версия; const uint32_t NumberOfInputs; const vector CollectionOfInputs; const uint32_t NumberOfOutputs; const vector CollectionOfOutputs; const uint32_t LockTimestamp; };

Тук всяко поле има своя собствена цел, където CollectionOfInputs е вектор на обекти и съдържа транзакции, при които BTC трябва да бъдат осребрени. От друга страна, CollectionofOutputs се отнася до BTC, които трябва да похарчите и също е вектор на обекти.

С цялата тази налична информация блокчейнът може бързо да научи за баланса на адресите, без да е необходимо да отправя запитване към адреса. Това е наистина полезно, тъй като помага да не се претоварва мрежата. 

Както виждате, нещата не са толкова прости, колкото виждате. Има много неща, които минават под капака, за да бъдат генерирани, валидирани и след това съхранени в блока транзакциите. 

 

И така, къде се съхранява блокчейн?

Отговорът не е ясен.

Blockchain е децентрализиран и следователно няма централно място за съхранение. Ето защо се съхранява в компютри или системи в цялата мрежа. Тези системи или компютри са известни като възли. Всеки от възлите има по едно копие на блокчейна или с други думи, транзакциите, които се извършват в мрежата. 

Така че, можете да помислите за блокчейн системата, подобна на електронна таблица, където стойностите, съхранявани във всеки запис, са стойността на адрес. Също така електронната таблица се актуализира винаги, когато се случи промяна.

Също така, помните ли примера за транзакция на Джим и Кари? Ако го направите, това е начинът, по който се извършва транзакцията, данните се генерират, проверяват и съхраняват в блокчейна. Тук и Джим и Кери се наричат ​​възли. Джим използва цифровия си портфейл, за да изпрати цифровата валута.

Също така, цифровият портфейл може да се свързва към мрежата и също така има списък с други възли и потребители. И така, след като Джим изпрати транзакцията, тя е прозрачна за цялата мрежа.

За цялата мрежа се излъчва, че Джим е изпратил определена сума на Carry. Излъчването се прави, докато всеки друг възел не знае за транзакцията. Малко възли, известни като майнери, валидират транзакцията и след като валидирането е направено, транзакцията става неизменна и необратима.

Целият процес може да отнеме между няколко минути и няколко часа в зависимост от задръстванията в мрежата.

 

Защо искате да съхранявате данни в Blockchain?

След като научихме къде се съхранява блокчейн, сега е време да научим дали данните за времето могат да се съхраняват в блокчейн? Въпросът е най-добре насочен към разработчици, които може да искат да използват блокчейн за съхраняване на данни. В края на краищата блокчейнът предлага обширни функции, включително по-добра сигурност, неизменност и прозрачност.

Блокчейнът обаче е идеален за съхраняване на огромни количества данни. Да, това не може да бъде база данни, ако искате да изградите платформа за видео стрийминг, подобна на Twitch за Youtube.

Той обаче е идеален за съхраняване на малки количества данни, но при голям брой транзакции. Блокчейн мрежите са силно мащабируеми и има много варианти на блокчейн, които също са високоефективни в достъпността.

 

Видове блокчейн и как те съхраняват данни

Биткойн е първата криптовалута, която използва технологията блокчейн. Това беше първото поколение технологии и остави много неща за подобрение.

Ясно е, че има и други блокчейн решения и първата блокчейн платформа за решаване на по-голямата част от технологичните проблеми на биткойн блокчейн като Ethereum. Той е разработен от Vitalk Buterin. 

Съхранението на данни в Ethereum работи по различен начин в сравнение с биткойните. Те използват структурата на данните за гумите, за да осигурят по-добра достъпност, мащабируемост и използваемост на данните.

Той също така разделя временните данни и данните за минните транзакции. Структурата на данните също е много ефективна, когато става въпрос за управление на постоянни и временни данни. Данните се записват в трие на транзакцията само когато транзакцията е потвърдена. 

Държавно трие се използва за съхраняване на временни данни, включително адрес на акаунта и т.н. Това също така позволява промяна на данните в някои случаи.

Накратко, в блокчейн Ethereum има три вида трие:

 • Щат Трие
 • Съхранение Trie
 • Транзакция Trie

Друг пример, през който искаме да преминем, е блокчейнът Corda. 

Корда е блокчейн платформа с отворен код, създадена за бизнес. Покрихме подробно Corda, където обсъдихме как работи. Това е технология на разпределен регистър, която работи по различен начин в сравнение с Ethereum или Blockchain.

Разликата е главно в това как съхранява и управлява данни. На първо място, няма глобални предавания. Комуникацията между връстници е направена по такъв начин, че да може да бъде проверена, без да е необходимо да се изтеглят всички данни.

Всичко това е възможно, защото използва графики и постоянни опашки. Всеки възел е откриваем чрез услугата за мрежова карта, точно както телефонната адресна книга.

Заключение

Това ни доведе до края на нашата статия, където обсъдихме как се съхраняват и поддържат данните от блокчейн. Няма съмнение, че има различни начини за използване на различни блокчейн платформи или решения. Също така се опитахме да разгледаме две различни решения Corda и Ethereum и как те управляват данните в тяхната мрежа.

И така, какво мислите за съхранението на блокчейн? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector