Кога е изобретен блокчейн? По-задълбочен поглед

Замисляли ли сте се кога е изобретен блокчейн? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място.

Blockchain, въпреки че е нова технология, има богат произход и история. Ето защо в тази статия ще разгледаме подробно произхода на блокчейн.

Ако искате да научите повече за блокчейн, винаги е добра идея да знаете неговата история, тъй като тя ще ви научи на нуждата от технологията на блокчейн и как тя се вписва в настоящите изисквания на пазара.

Преди да започнем с нашия път към изучаване на произхода и историята на блокчейн, нека бързо се научим за блокчейн.

Какво е Blockchain и кога е изобретен Blockchain?

Blockchain е peer-to-peer мрежа, в която връстниците могат да комуникират и извършват транзакции помежду си, без да е необходимо централизирано лице. За да направи мрежата самоподдържаща се, всеки партньор ще има копие на книгата и също така ще има консенсусен алгоритъм, който ще се погрижи за валидиране и съхраняване на транзакции в блокове, които са част от „веригата на блоковете“.

Така че, ако искате да изпратите пари на друго лице, използващо блокчейн мрежа, тогава не е необходимо да се регистрирате за която и да е услуга.

Всичко, от което се нуждаете, е портфейл, който може да се свърже с блокчейн мрежата и да инициира транзакцията. След като приключи, мрежата ще използва своя консенсусен алгоритъм, за да постигне консенсус по транзакцията и накрая да добави към блока.

Транзакцията става неизменна, след като блокът бъде добавен към веригата.

Има много предимства на блокчейна, включително:

  • По-добра прозрачност
  • Подобрена сигурност
  • Истинска проследимост
  • Намалени разходи
  • Подобрена скорост и ефективност

И още!

Ако искате да научите повече за блокчейна и да го разберете както от начинаещи, така и от техническа гледна точка, разгледайте Blockchain For Beginners: Първи стъпки Ръководство.

Кога е изобретен Blockchain

От централизация до децентрализация


Нашата работа процъфтява върху централизацията. Почти всяко приложение за социални медии, което отворите на компютъра си, се контролира от компания или група компании, които предоставят услугата вместо вашите данни, дори когато отричат, че не използват данните ви за парични облаги. Ако затворите екрана на компютъра си и отидете до банката си, тогава ще намерите централизация в основата на почти всяка функция.

И защо не? Централизацията беше доста успешна, що се отнася до глобализацията. 21-ви век събра множество изобретения, даващи възможност на бизнеса да глобализира своя пазар и да се възползва от международните договори и сътрудничество, което позволява на всеки бизнес да бъде на еднакви условия.

Думата централизация се използва за първи път във Франция през 1794 г. През 1820 г. думата „децентрализация“ се използва за първи път.

На английски език думата за централизация възниква през 1800-те.

Както можете да видите, концепциите за централизация и децентрализация са на почти два века.

С централизацията, запечатвайки силно как работи светът, беше време, когато хората започнаха да осъзнават, че има нужда и от децентрализация. В началото на 20-ти век американците реагираха негативно на централизацията; те обвиниха голямото промишлено производство за унищожаването на малкия или средния бизнес.

Съществуват множество подходи за децентрализация, които са по-близки до разпределената природа.

Интернет пътуване по отношение на централизацията и децентрализацията

Интернет също видя същия цикъл на промяна и растеж, що се отнася до централизацията и децентрализацията. Когато интернет се появи за първи път, всички бяха почти убедени, че той е децентрализиран. Въпреки това, с максималното количество комуникация, протичаща през редица корпорации, беше разбрано, че интернет не е наистина децентрализиран.

Скоро започнаха да изплуват много нови проекти, които се опитаха да решат проблема с децентрализацията. Някои от проектите включват FreedomBox, Namecoin, ArkOS и т.н. Всички акценти на тези проекти бяха да направят интернет по-децентрализиран с времето.

Е. Ф. Шумахер в книгата си „Малкото е красиво: Изследване на икономиката сякаш хората имат значение“. използва друг термин, известен като „подходяща технология“. Терминът набляга силно на технологии, които са малки, но енергийно ефективни и децентрализирани.

Всичко това води до технологията Blockchain.

Възходът на блокчейн технологията: кога е изобретен блокчейн?

Идеята за блокчейн не е нова. Стюарт Хабер и У. Скот Сторнета през 1991 г. също предвижда нещо подобно на блокчейн. Те създават първите си криптографски сигурни вериги от блокове с времеви марки, така че никой да не може да ги подправя.

Още през следващата година Haber, Stornetta и Bayer използваха дървета Merkle за допълнително усъвършенстване на дизайна. Подобри ефективността на системата и им позволи да съхраняват множество сертификати за документи в един блок.

След това има още един интересен напредък, който е свързан с криптовалутите с основния принцип на система, подобна на блокчейн технологията.

B-пари

W.Dai, известен компютърен инженер с основната си работа в областта на криптовалутите и криптографията, спомена идеята за децентрализирани пари, b-money през 1998 г. Това е схема, при която потребителите могат да останат анонимни, използвайки своите цифрови псевдоними и също да извършват транзакции с всеки, докато изпълнява договори, без да е необходима каквато и да е помощ отвън.

Този мисловен процес може да бъде намерен на неговия сайт B-пари, той започна своя ход на мисли, като спомена, че няма нужда от правителство или насилие в общност, където хората са свързани, без да знаят истинската си самоличност.

Неговата теория ясно споменава, че такава система е възможна, когато дадена общност може да функционира, без да се ограничава от правила и разпоредби на едно цяло. Участниците могат да си сътрудничат помежду си и по този начин могат да използват общността, за да стимулират размяната на пари и да налагат договори.

Той също така умело спомена два протокола, където първият протокол беше „всеки планира там база данни (отделно)“. Базата данни ще има пълна сметка за всеки псевдоним пари и следователно всички колективно познават собствеността на парите.

Той теоретизира необходимостта от решаване на изчислителни проблеми, където споменава, че е създаването на пари.

Очарователно, нали?

Е, идеята за криптовалутите не беше нова и винаги е имало теории за нея.

През 2008 г. човек на име Сатоши Накамото (псевдоним) пусна биткойн бяла книга, който се основава на идеята, споделена от W.Dai за създаване на биткойн. Биткойнът е криптовалутата тук. Технологията, използвана от биткойните, обаче е блокчейн технология.

Въпреки това има противоречива информация онлайн, където малко ресурси споменават годината на блокчейн технологията през 2009 г., а други като 2008 г. Ние избираме Wikipedia, тъй като тя е по-надеждна от други онлайн източници.

И така, ако ви попитат кога е изобретен блокчейн? Отговорът трябва да бъде 2008, а не 2009.

Blockchain се отделя от Bitcoin

Биткойнът е криптовалута, която използва блокчейн технологията. Това означава, че минаха няколко години, преди разработчиците да започнат да реализират технологичния потенциал на блокчейн и да започнат да го използват, освен просто да създават криптовалути.

Все още има много хора, които вярват, че биткойнът и блокчейнът са едни и същи неща.

Но в действителност биткойн използва технологията blockcahin като своя основна технология.

След това дойде 2017 г., където търсенето на биткойни нарасна и достигна нови висоти. Това позволи технологията на блокчейн да достигне до нови хора и маси.

Технология на блокчейн: Пътуването продължава

Основната технология на блокчейн на биткойн е технологията от първо поколение. Това остави много възможности за подобрения в блокчейн технологията.

Биткойн технологична борба

Един от проблемите, от които страда, е липсата на бързина за осъществяване на транзакции. Липсата на мащабируемост възпрепятства биткойните. Но сега разработчиците на биткойн вече са в процес на въвеждане на мълниеносна мрежа, която подобрява транзакцията на биткойн в секунда от 7 TPS на почтен номер.

VISA, от друга страна, предлага 24000 транзакции в секунда.

Биткойн също страда от такси за транзакции, които могат да бъдат доста облагащи за човека, който извършва транзакцията.

Настоящият сценарий обаче се променя бързо, тъй като биткойнът вече тества и разгръща осветителни мрежи.

Двата компонента за тяхната мълниеносна мрежа включват Осветителна мрежа Daemon и Неутрино. Тежкият товар на мрежата се отнема извън веригата с помощта на мълниеносната мрежа.

Neutrino е клиент, фокусиран върху поверителността, който е лесен за използване и фокусиран върху поверителността. От друга страна, Lightning Network Daemon ще се справи с други аспекти на мрежата.

Ethereum: Представяне на интелигентни договори

Липсата на съвършенство в блокчейн технологията на биткойн означаваше множество възможности за други да създават блокчейн технология, която може да бъде по-гъвкава, що се отнася до мащабируемост, съвместимост и конфигурируемост.

Ethereum беше пуснат за първи път на 30 юли 2015 г. от Vitalik Buterin и Gavin Wood. Той въведе интелигентни договори, които позволиха на разработчиците да кодират условия и изисквания и да създават виртуални договори между две страни.

Така че, ако купите къща от продавач, и двамата можете да създадете самоизпълним интелигентен договор, който ще има всички основни условия, включително плащане на заем, прехвърляне на собствеността и т.н. След като извършите цялото плащане, интелигентният договор ще се изпълни сам и ще ви предаде собствеността от продавача.

Прочетете повече за Ethereum тук:

  • Включете Ethereum статия 1 от нашия блог
  • Включете Ethereum статия 1 от нашия блог

Разпределени технологични решения, базирани на Ledger

Технологията на разпределената книга е общ термин, в който попада технологията на блокчейн.

Сега ще можете да намерите отлични DLT решения, включително Hyperledger, Quorum и Corda. Всички те имат различен подход към решаването на проблема с разпределената книга. Ние ги покрихме на 101Blcockahins.com, така че ги разгледайте по-долу.

  • Статия за Hyperledger
  • Член на кворума
  • Corda статия

често задавани въпроси

Кога е изобретена криптовалутата?

Идеята за криптовалутата е стара и датира от 1900-те години.

Първото истинско внедряване на криптовалута е направено през 2008 г., когато Сатоши Накамото пусна бялата книга за биткойните.

Дейвид Чаум обаче през 1983 г. пусна идеята за електронни пари, известна като Кеш.

През 1998 г. Wei Dei пусна идеята си за b-money. Идеята е криптовалута, която ще се разпространява и ще предлага електронна касова система с анонимност.

Кога е изобретена технологията на блокчейн?

Сатоши Накамото за първи път изобретява блокчейн технологията през 2008 г. чрез пускането на биткойн бяла книга.

Кога блокчейнът е изобретен за първи път?

Блокчейн и блокчейн технологията означава едно и също нещо. Този блокчейн е изобретен за първи път през 2008 г..

Кой е изобретил криптовалута?

Терминът „криптовалута“ е изобретен още през 1900-те. През 2008 г. Сатоши Накамото направи реалното изпълнение, когато пусна бялата книга за биткойните.

Заключение

Това ни води до края на статията, където обсъдихме произхода и историята на блокчейн. Нашият фокус беше да намерим мотивацията зад блокчейн технологията, нейния път на развитие и хората, които стоят зад нея.

И така, какво мислите за статията? Мислите ли, че успяхме да го покрием задълбочено? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map