Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Крайно ръководство на Ethereum Smart Contracts

Искате ли да научите за интелигентните договори на Ethereum? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място. В тази статия ще изследваме интелигентните договори в контекста на Ethereum. Всъщност Ethereum донесе концепцията за автоматизация чрез интелигентни договори. Това промени начина, по който технологията на блокчейн се разви и помогна да се оформи бъдещето на блокчейн като цяло.

Възходът на блокчейн през последните години също не може да бъде отречен. Проекти като Hyperledger и Corda са в челните редици за внедряване на блокчейн технология за бизнеса по целия свят.

Ясно е, че блокчейн концепцията, разработена от пускането на първата криптовалута, т.е. биткойнът не беше достатъчен, за да отговори на търсенето на бизнеса от текущото поколение. С интелигентните договори, новото поколение блокчейн технология използва различни технологии за разпределена книга, за да отговори по-добре на изискванията на различните сектори.

Нека започнем, като разберем какво представляват интелигентните договори на Ethereum или интелигентните договори като цяло.

 

Какво е интелигентен договор?

Интелигентните договори са проектирани да работят като компютърен протокол, който може да проверява цифрово, да изпълнява и улеснява договор, без да е необходимо да се правят документи. Подобно е на хартиените договори, но се управлява по-ефективно и ефективно в сравнение с тях. Интелигентните договори са жизнеспособни за управление на изпълнението на транзакциите между страните.

Интелигентните договори са възможни поради истинската същност на блокчейна, т.е. децентрализация. Няма съмнение, че без необходимостта от посредниците, задачите или транзакциите, извършвани от страни, също могат да бъдат автоматизирани.

Без възможност за конфликт, блокчейнът винаги е бил избор номер едно за бизнеса, който предпочита пълна прозрачност и надеждност.

Всичко това означава, че интелигентните договори могат да се използват за споделяне на стойност под формата на акции, собственост или пари чрез безконфликтна, прозрачна и децентрализирана форма. Тъй като няма среден човек, процесът също е сигурен и е защитен от фалшифициране благодарение на използването на функцията за неизменност на блокчейн и криптографията.

 

Прост контекст

По-лесен начин да го разберете е да го сравните с машина за тежести. За да използвате машината, всичко, което трябва да направите, е да дадете на машината необходимия вход и да изчакате тя да ви го изчисли.


Тук няма посредник и е точен, без да бъде подправен. Това е прост договор между вас и машината.

Интелигентните договори също работят по същия начин. С него не е нужно да се пазите от трета страна. В интелигентния договор правилата са правилно дефинирани заедно с наказанията или други клаузи, които двете страни са договорили.

Това е подобно на това при нормално споразумение, което се осъществява чрез традиционен договор. В интелигентните договори или в интелигентните договори Ethereum обаче всичко е автоматизирано.

Искате ли да прочетете повече за интелигентните договори? Прочетете нашето крайно ръководство за него тук: Интелигентни договори: Най-доброто ръководство за начинаещи.

 

Кой е създал интелигентни договори и интелигентни договори Ethereum?

Концепцията за интелигентни договори възниква през 1996 г. За първи път е въведена от Ник Сабо. Той беше компютърен учен. С течение на времето той пусна по-добри версии и издаде множество публикации.

Но реалното изпълнение на интелигентни договори се случи с пускането на биткойн – криптовалутата, която беше пусната през 2009 г..

Истинската употреба обаче беше извършена за първи път в Ethereum, където Vitalik Buterin, където той работи по правилното изпълнение на интелигентни договори.

Според него интелигентният договор е програма, която използва код за определяне на собственика на актива и автоматизира процеса, за да го направи. Ако активите не са възложени на лице, възстановяванията се извършват в съответствие с условията, определени в интелигентния договор. Това е стъпка напред в сравнение с децентрализираната технология на регистъра, където основната идея е да се репликират и споделят данни, без да е необходим централизиран орган.

В днешно време интелигентните договори се използват в почти всички криптовалути.

 

Защо се нуждаем от Ethereum Smart Contracts?

В този раздел ще научим защо се нуждаем от интелигентни договори Ethereum. Както всеки интелигентен договор, така и интелигентните договори на Ethereum имат своите предимства.

 • Доверие

Умните договори внушават доверие в цялата сделка или споразумение, което е определено от страните да извършват транзакции. С интелигентните контакти никой не може да променя документите или да променя условията на договора. Документите също се съхраняват безопасно с подходящи методи за криптиране, без да е необходим централизиран орган. Използването на интелигентни договори също носи доверие сред участниците, без да е необходимо да познавате напълно другата страна.

 • Автономност

Използването на интелигентен договор носи автономия, тъй като не се нуждае от трета страна посредник, която да улесни транзакцията или споразумението.

 • Спестявания

Използването на интелигентни договори също носи икономии за страните, участващи в обмена. Спестяванията се извършват чрез премахване на ненужните агенти за недвижими имоти, нотариуси, помощ или друга форма на посредници. С прости думи, интелигентният договор премахва допълнителните такси, свързани с повечето услуги там. 

 • Безопасност

Умните договори са безопасни в сравнение с други форми на традиционните методи за управление на договори. Интелигентните договори са трудни за хакване, ако се изпълняват правилно. В края на краищата те използват криптографията, за да направят нищо, което може да бъде хакнато или променено.

 • Точност

Всички транзакции, извършени с помощта на интелигентни договори, са точни и нямат грешки, като се има предвид, че интелигентният договор по време на създаването е бил добре прегледан, преди да го пусне в действие.

Как работи Ethereum Smart Contract?

В този раздел ще научим как работят Ethereum интелигентните договори или интелигентните договори като цяло.

Преди да започнем, трябва да разберем, че по най-елементарен начин биткойнът поддържа интелигентни договори. Той го направи, като предостави мрежата като начин за прехвърляне на стойност от един партньор на друг. Възлите в мрежата се грижат за процеса на валидиране.

Използването на интелигентни договори обаче е много повече от просто криптовалута.

Нека да разгледаме Ethereum. Той въведе скриптов език и идеята за конфигуриране на интелигентни договори, които да правят нещо повече от просто прехвърляне на стойности или активи между връстници.

Това позволи на разработчиците да създават свои собствени програми чрез интелигентни договори, които също са известни като автономни агенти според Бяла хартия на Ethereum.

Ethereum направи възможно поддържането на по-широк обхват от изчислителни инструкции, тъй като е „цялост на Тюринг“.

И така, на какво са способни интелигентните договори в мрежата на Ethereum? Нека проверим по-долу.

 • Интелигентните договори Ethereum предлагат функции с много подписи. Това означава, че акаунт (и) могат да бъдат създадени с помощта на интелигентни договори, при които разходите се извършват въз основа на споразумението на хората в група.
 • Той може също така да се използва ефективно за предоставяне на полезна услуга, т.е. предоставяне на други договори.
 • Интелигентните договори могат да се използват за управление на споразумения между потребителите.
 • И накрая, той може да действа като начин за съхраняване на информация като записи за членство.

Умните договори също не работят изолирано. За да ги направите функционални и управляеми, можете да използвате различни начини за свързване на интелигентни договори и блокчейн мрежа заедно.

Например, ако интелигентен договор управлява броя на приема в училище – той ще разчита на други интелигентни договори, които улесняват приема, валидират ги и прехвърлят допусканията към споменатия предмет.

 

Създаване на ваш собствен интелигентен договор

Създаването на ваш собствен интелигентен договор е лесно. Има множество онлайн ресурси, които можете да използвате, за да създадете свой собствен интелигентен договор. Един от тези ресурси идва от документите на Solidity – езикът за програмиране, който се използва за писане на интелигентни договори на платформата Ethereum. Нека разгледаме примерите за интелигентен договор на Ethereum.

За достъп до урока можете да проверите документацията им тук: Въведение в интелигентните договори – Солидност 0.6.7 документация. Тук можете да намерите и урок за интелигентен договор на Ethereum.

Solidity е един от езиците за интелигентни договори Ethereum, който можете да използвате за разработване на договори. 

Ще разгледаме и пример по-долу, който е взет от документацията.

Създаване на ваш собствен договор за Ethereum Smart

Горното е пример за съхранение, където инициираме променлива съхраняваниДата и след това го задайте публично, като използвате функцията set (unit x). Стойностите се връщат чрез функцията get ().

Нека да разгледаме примера за подвалута.

Пример за валута

Тук имаме договор Coin (). 

В контакта дефинирахме ключовите функции, включително

 • Изпратено (адрес от, адрес до, uint сума) → Използва се за изпращане на сума от един адрес на друг.
 • конструктор () → инициира конструктора
 • функция монетен двор (получател на адреси, uint сума) → Минтира криптовалутата

Случаи за използване на интелигентен договор Ethereum

Има много случаи на употреба на случаи на интелигентни договори Ethereum. Нека да ги разгледаме накратко един по един.

 • Правителство

Един от най-добрите случаи на използване на интелигентни договори е в правителството. Например те могат да го използват за целите на гласуването, което е един от водещите въпроси в управлението.

Хората искат прозрачност и интелигентните договори могат да помогнат на системите за гласуване да осигурят това. По този начин няма да има политика и конспирация около гласуването. Решението, основано на регистъра, може лесно да проследи гласовете и да гарантира, че резултатите са възможно най-точни.

Интелигентните договори също могат да подобрят избирателната активност, тъй като могат да се накарат да работят с цифрова идентичност, която не изисква попълване на формуляри. Избирателите могат да изберат да гласуват чрез защитена онлайн система – подобрявайки шанса да изберат справедлива правителствена партия на власт.

 

 • Управление

Той може също така да автоматизира техните работни процеси, използвайки интелигентни договори.

Също така, използването на интелигентни договори означава, че има по-голямо доверие сред ръководството, тъй като източникът на информация е една книга, която постоянно се актуализира с нова проверима информация.

Други предимства включват прозрачност, точност и автоматизирани системи. Ясно е, че няма смисъл да се движите напред и назад за одобрения и дискусии, когато имате един източник на разпространение на информация, който не разчита на централизиран подход.

Подобрява обработката до съвсем ново ниво, без зависимост от други процеси и по-малко шансове за споделяне и използване на дезинформация. Освен това се грижи за сетълменти и дела.

 

 • Верига на доставки

Веригата на доставки несъмнено е случаят номер едно за интелигентни договори. Всяка верига за доставки, която използва Ethereum, може да се възползва от това, което могат да направят интелигентните договори на Ethereum.

Например система за доставка, която използва интелигентни договори за проследяване на продукта, състоянието, в което се намира, и други ключови подробности, които не са били възможни без използването на системата за интелигентни договори или книга. Също така, интелигентните договори могат автоматично да поръчват нещата, ако доставките са на изчерпване.

Това е голямо нещо за търговците на дребно или онлайн пазарите на вериги за доставки, тъй като те не трябва винаги да следят какво да попълнят, позволявайки на партньорите да се възползват максимално от автоматизираната система. Още една полза от използването на интелигентни договори е уреждането на спорове във веригата на доставки. Тъй като всичко се проследява, споровете се уреждат в рамките на минути.

 

 • Автомобилни

Автомобилът е още един пример за използване на интелигентни договори. Автомобилната индустрия може да използва интелигентни договори, когато става въпрос за самоуправление.

Интелигентните договори могат да ви помогнат да откриете неизправностите по време на катастрофа или да разберете проблемите, които възникват в автомобила. Това може да помогне с автомобилната застраховка и да премахне измами.

Той също така може истински да помогне на потребителите, които са засегнати от автомобилна катастрофа, и да им осигури много бързо застраховка!

 • Недвижим имот

Замисляли ли сте се някога да си купите къща и след това да решите да я отложите поради дългия процес, който отнема да я получите? Ако го направите, значи не сте сами.

Да не говорим, има процеси за проверка, които могат да отнемат доста време, преди да можете да получите собственост върху новата си къща!

Всички те могат да бъдат автоматизирани с помощта на интелигентни договори, които могат да управляват целия процес на покупка и прехвърляне на собствеността от продавач на купувач. Клаузата може да бъде решена и след това кодирана в интелигентен договор, преди да бъде направена на живо.

След като приключи, купувачът трябва да плати за вноски или плащането. След като приключи, собствеността върху новата къща ще бъде прехвърлена автоматично.

 

 • Здравеопазване

Последният случай на използване на интелигентен договор за Ethereum е здравеопазването. Понастоящем здравеопазването страда от много проблеми и пречки, когато става въпрос за предоставяне на услуги на пациентите. Един от тези проблеми включва съхраняването и поддържането на личните здравни досиета на пациента.

Тъй като всеки доставчик на здравни услуги има своя собствена база данни и начин за тяхното управление, за доставчиците на услуги е трудно да получат достъп до предишни записи.

Това води до несъответствия, когато става въпрос за обслужване на пациенти. Също така, без подходяща децентрализирана мрежа, получаването на застраховка също може да се превърне в предизвикателство.

Интелигентните договори, работещи в мрежата Ethereum, могат да решат проблемите на здравеопазването, като създадат здравна система, където профилите на пациентите могат да бъдат достъпни чрез децентрализирана мрежа. Той също така подобрява резултатите от тестовете, спазването на разпоредбите и надзора на доставките на лекарства!

 

Заключение

Интелигентният договор на Ethereum е тук, за да остане. Те дават възможност на блокчейн технологията да функционира и да ги автоматизира, без да е необходим централизиран орган.

Фактът, че има много случаи на употреба за интелигентни договори, го прави още по-полезен за бизнеса там. Следващият път, когато ще купите къщата, тогава потърсете децентрализирана платформа и използвайте интелигентни договори.

По този начин можете да автоматизирате процеса на закупуване, като ви позволи да автоматизирате заема и първоначалната вноска. След като завършите плащането си, интелигентният договор автоматично ще ви прехвърли собствеността върху недвижимия имот!

Колко невероятно е това? Нали!

И така, какво мислите за интелигентните контакти като цяло? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector