Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Крайно ръководство за плюсове и минуси на Blockchain

В това ръководство ще открием плюсовете и минусите на блокчейн технологията и как можете да преодолеете всички недостатъци на блокчейн.

Много ентусиасти на блокчейн на пазара прославят блокчейн технологията, за да бъде следващата най-добра цифрова революция. Честно казано, не всички грешат. В действителност технологията променя наследените системи, отървава се от посредниците и ни представя нов свят. Много от тях обаче не успяват да претеглят правилно плюсовете и минусите на блокчейна, преди да влязат.

С всяка технология винаги ще има предимства и недостатъци; blockchain също е в този списък. Така че, когато предприятията се опитват да разберат пълния потенциал на блокчейн, те често забравят за проблемите.

В резултат на това мнозина са склонни да грешат, губят ресурси и губят време. Така че, за да ви помогнем да прецените плюсовете и минусите на блокчейна, ще ги разгледаме в това ръководство. Така че, нека да видим какви са плюсовете и минусите на blockchain! Но преди да преминем към раздела за плюсовете и минусите на технологията блокчейн, нека направим кратко обобщение на това, което всъщност е технологията блокчейн.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво представлява технологията Blockchain?

Е, нека започнем с основите – технологията Blockchain е децентрализирана система на счетоводната книга, която насърчава разпределената природа, целостта на данните и прозрачността.

Не беше толкова сложно, нали? Нека го обясня по по-прост начин. По принцип това е система на счетоводна книга, където има блокове и всеки отделен блок е свързан във веригоподобна структура. И така, всички блокове ще бъдат свързани към новия блок и блока.

Освен това, всеки отделен блок ще съдържа информация и веригоподобната структура ще представлява процеса на свързване. Така или иначе цялата информация в блока е криптографски защитена. Освен тези, той също ще има ID на хеш, клеймо и данни за транзакции.

В действителност, в този тип архитектура ще се окажете с верига от блокове и оттам първоначално идва името на блокчейна. Много от вас може да го объркат с базата данни, но блокчейнът и базата данни са много различни в действителност.

Най-добрите плюсове на блокчейна са, че той предлага връзка между партньори, така че няма да има централизиран сървър, който да следи всяко ваше движение.

Колко популярен е сред предприятията?

В момента много предприятия се интересуват силно от блокчейн технологията. След като анализираха плюсовете и минусите на блокчейн, мнозина вече започнаха тяхното внедряване на блокчейн. Според скорошно проучване над 36% от предприятията са готови да инвестират 5 милиона долара или повече в блокчейна.


Проучването за 2020 г. е проведено върху 1488 световни предприятия, където всяка компания е била попитана колко планира да инвестира. Можете да разгледате формата за процента по-долу. Трябва обаче да знаете, че проучването не включва всяко предприятие в света, работещо в областта на технологиите.

По този начин „истинският“ процент винаги ще варира. Ако искате да получите повече информация, можете да разгледате Deloitte изследване.

Процент на предприятията, които планират да инвестират
≥ 10 милиона долара 7%
5 милиона долара – 10 милиона долара 24%
1 милион долара – 5 милиона долара 30%
500 000 – 1 милион долара 24%
< 500 000 долара 12%
Не съм сигурен 2%
Без инвестиции 1%

Така че, виждате ли, предприятията също са готови да инвестират в технологиите. Както и да е, нека преминем към следващия сегмент от плюсовете и минусите на ръководството за блокчейн.

Плюсове и минуси на блокчейн технологията

Има много плюсове и минуси на блокчейн технологията, но сред тях първо ще разгледаме раздела за професионалистите. Вижте плюсовете на блокчейн отдолу.

Плюсове и минуси на Blockchain

Блокчейн професионалисти

Има много предимства на блокчейн технологията. Нека да видим кои са някои от тях:

Дезинтермедиация

На първо място, с блокчейн, вие получавате разпределена система. Това означава, че се отървава от всички посредници от вашата система. Но как е това предимство? В действителност посредниците обикновено са източникът на трета страна, който ви свързва с вашите услуги.

Въпреки това, в света на бизнеса, от всяка услуга, която посредниците предлагат, те получават намаление. В действителност малка сума на плащане може да не изглежда много, но се добавя, когато вашата услуга изисква процес от 10-15 стъпки.

Освен това няма как да разберем дали посредниците биха били честни с техните услуги. В действителност корупцията е дълбока и в много случаи тези междинни продукти са склонни да злоупотребяват с предприятията и потребителите с цел лична изгода.

По този начин, като се отървете от тях, се решава целият проблем с доверието. Нека видим следващото предимство в това професионалисти на ръководството за блокчейн.

Висококачествени данни

Технологията Blockchain предлага превъзходно ниво на качество на данните. В действителност това е система за разпределена книга, където тя съхранява данни. Но как осигурява висококачествени данни? Е, трябва да знаете, че нискокачествените данни няма да се преобразуват във висококачествени в рамките на една нощ. Това не е така.

Във всеки случай тази технология на разпределена книга предлага процес на консенсус, който ви позволява да филтрирате всички лоши данни с полезни данни. Това означава, че никой не може просто да добави какъвто и да е вид информация в дневника или дори да манипулира съществуващите.

Така че, когато всяка информация се проверява, преди да бъде добавена в регистъра, тя ще премахне всички фалшиви данни.

Освен това се отървава и от проблемите, произтичащи от човешки грешки. Тъй като всяка отделна информация се проверява, няма възможност за човешка грешка.

По този начин значително увеличава качеството на данните. Във всеки случай, нека преминем към следващото предимство в това ръководство за плюсове и минуси на блокчейн.

Трайност и сигурност

Blockchain предлага трайност в най-добрия случай. Можете да го възприемете като интернет, където има вградена стабилност. В действителност цялостната структура на технологията я прави толкова издръжлива. Освен това, тъй като съхранява блокове информация около мрежата, той гарантира, че няма нито една точка на повреда или някакъв отделен обект, който я контролира.

Това качество прави системата по същество издръжлива. Нещо повече, тъй като никой не може да променя блоковете, остава да бъде солидна защитена платформа. Освен това, той е доста ефективен и в отблъскването на опити за хакване.

Така че, има малка или никаква възможност за преодоляване на тази мрежа. Както и да е, нека видим следващото предимство в това ръководство за плюсове и минуси на блокчейн.

Високо ниво на почтеност

Друго голямо предимство на блокчейна е нивото на целостта. В сравнение с всички други мрежови системи там, блокчейнът предлага най-високото ниво на целостта досега. Но какво означава това? В действителност това означава, че всички ваши данни винаги ще бъдат правилните и никой не може да ги променя, щом е в регистъра.

Още повече, че процесът на съхраняване на информацията и процесите на консенсус също е стабилен. Освен това всеки потребител не може просто да прави промени в проверката, както желае. По този начин той ще предлага точни и надеждни данни всеки път, когато извършвате транзакции или съхранявате друга информация.

От друга страна, всеки хеш ID на блокчейн играе огромна роля за поддържането на това свойство. Нека да проверим следващото предимство в това ръководство за плюсове и минуси на blockchain.

Неизменност и прозрачност

За следващото предимство в това ръководство за плюсове и минуси на blockchain, ще разгледаме прозрачността и неизменността. Blockchain се предлага с неизменяема система за съхранение, при която не можете да промените нито една форма на данни или да не говорим за изтриването им изцяло.

В действителност криптографското хеширане играе огромна роля за поддържане на неизменяема структура. Тъй като всеки отделен блок ще има Hash ID, всички промени в данните на този блок биха променили драстично ID. И е невъзможно да се пресъздаде отново същия Hash ID отново.

По този начин, ако някой се опита да промени данните, всички останали потребители биха го забелязали веднага. Както и да е, по-голямата част от системата на счетоводната книга на тази технология също е отворена за всички. Дори в частните блокчейни има обща информация за дневника, която всеки може да види по всяко време.

Дълговечност и надеждност

Друго голямо предимство в това плюсове и минуси на ръководството за блокчейн е надеждността и дълголетието на данните. Както вече знаете, блокчейнът е неизменен, прозрачен и предлага целостта. Всички тези характеристики водят до надеждността и дълготрайността на технологията.

Освен това, тъй като никой не може просто да променя правилата на блокчейна, както желае, той остава непокътнат. Нещо повече, тъй като може да предложи жизнеспособни решения за различни бизнес въпроси в дългосрочен план, тя се превръща в надеждна технология.

Много предприятия вече обмислят да променят своите наследени мрежи с блокчейн в дългосрочен план.

Опростена екосистема

Много от вас може да открият, че блокчейнът е сложна екосистема; доверието обаче всъщност е опростена екосистема. В действителност всяко предприятие трябва да премине през различни етапи, за да обработи или предложи на своите потребители решение.

Това, което blockchain прави тук, е да намали различните етапи на обработка на няколко стъпки. Още повече, тъй като технологията може да предложи почти всичко онлайн, тя е много по-лесна за поддръжка.

Вече има много базирани на блокчейн решения на пазара, където те предлагат удобни за потребителя интерфейси.

Оправомощени потребители

Това е още един от плюсовете в това ръководство за предимства и недостатъци на блокчейн. В традиционната централизирана система потребителите всъщност нямат толкова голям контрол върху собствената си информация. В резултат на това множеството корумпирани служители се опитват да злоупотребяват с информацията за лична изгода.

Тъй като обаче блокчейнът осигурява мрежа от партньори и връща контрола на потребителите, той гарантира, че никой не може да ги използва по някакъв начин. Нивото на сигурност и прозрачност гарантира, че всеки индивид има пълен контрол над своята информация.

Това определено е нещо, което искаме от много дълго време.

По-бързи транзакции

Той предлага и по-бързи транзакции в сравнение с традиционните средства. Обикновено централизираните банки могат да отнемат много време дори за обработка на транзакция. Той стана по-известен, когато някой се опита да изпрати пари в чужбина.

В действителност може да отнеме до шест дни дори да се обработи тази транзакция. Така че, по време на извънредна ситуация, много потребители не могат да разчитат на бавната система на традиционните банки. Въпреки това, с blockchain, можете да завършите транзакция в рамките на няколко секунди!

Това е ужасно по-бързо от всички традиционни средства досега.

По-ниски транзакционни разходи

Освен че предлага по-бързи транзакции, той предлага и по-ниски транзакционни разходи – очевидно нищо безплатно. Когато използвате традиционни методи за ежедневна транзакция, трябва да им дадете някаква форма на такса в замяна на техните услуги.

Въпреки че таксата може да е малка, но след многоетапен процес тя може да стане по-тежка в джоба ви. От друга страна, блокчейнът предлага само по-ниска такса за транзакция в замяна на по-бърз процес на транзакция.

Нека разгледаме следващия в това ръководство за предимства и недостатъци на блокчейн.

Нов бизнес модел и верига за създаване на стойност

Друго голямо предимство на blockchain в това ръководство за предимства и недостатъци на blockchain е новият бизнес модел. Blockchain идва с нова перспектива за това как трябва да моделираме бизнеса си в новия свят.

С използването на тази технология се формират нови пазари и се създават нови възможности. Освен това това е по-добра инфраструктура, която се отървава от много проблеми, с които се сблъскваме в днешно време. Освен това добавя повече стойност към вашето предприятие, след като започнете да го използвате, като увеличавате приходите и насърчавате доверието.

Подобрена проследимост

Това е последното предимство в списъка с предимства и недостатъци на блокчейн досега. Е, това е по-скоро за предприятия, които се занимават със сложния характер на веригата на доставки или друга подобна индустрия. Проследяването на това какво или как сте успели да създадете елемент е от решаващо значение.

На всеки етап трябва да се уверите, че той предлага най-високо качество. Ако обаче не знаете произхода на стоките си, не можете да предложите качество. Блокчейнът обаче гарантира, че можете да проследите тези елементи от самия източник до крайната точка.

Не само добро, но можете да проверите и всеки актив на борсите за активи.

Блокчейн технологични минуси

В тези предимства и недостатъци на технологичното ръководство за блокчейн, сега ще говорим за различните минуси на технологията за блокчейн. Нека да видим какви са това.

Излишно изпълнение

Това е първият кон в предимствата и недостатъците на блокчейн списъка досега. В действителност нуждите от изчисления на тази технология се повтарят повече от централизираните сървъри. Това е така, защото всеки път, когато книгата се актуализира, всички възли трябва да актуализират и своята версия на книгата.

Това е така, защото разпределеният характер на системата на главната книга налага всеки възел да има копие на системата на главната книга. По този начин той трябва да претърпява същия процес отново и отново.

Комплексен процес на проверка на подписите

Друг недостатък в нашите предимства и недостатъци на блокчейн списъка е процесът на проверка на подписа. По принцип за всяка транзакция в системата ще ви е необходима частно-публична проверка на криптографския подпис.

След това използва ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), за да гарантира, че транзакцията се случва между правилните възли. По този начин всеки възел трябва да провери автентичността на потребителя, което може да бъде сложен и сложен процес.

Частни ключове

За да извършвате транзакции в мрежата, ще трябва да притежавате частен ключ. Въпреки че други потребители могат да видят вашия публичен ключ, частният ключ е много по-важен, тъй като остава скрит. Освен това всички адреси на блокчейн ще имат частен ключ.

Трябва да запазите личния си ключ защитен по всякакъв начин, ако не искате други хора да злоупотребяват с активите ви. Ако обаче загубите частния си ключ, ще загубите и достъп до средствата си в мрежата. Вече няма начин да ги възстановите.

Нека да разгледаме следващия кон в нашето ръководство за плюсове и минуси на технологията на блокчейн.

Липса на вътрешни възможности

Тъй като технологията е сравнително нова концепция, няма много способни разработчици, които могат да работят по нея. Така че, когато предприятията се опитват да разработят свое собствено решение за корпоративна блокчейн, намирането на способен екип, който да се справи с проекта, става трудно.

В този случай доставчиците на BAAS предлагат много услуги. Тези услуги предлагат разработчици и маркетингови екипи от висок клас, за да ви помогнат да изведете вашето блокчейн решение на пазара.

Ако искате да засилите играта си и да станете сертифициран специалист по блокчейн, ето ви колекция от нашите курсове за сертифициране на блокчейн, които можете да изпробвате.

Проблеми с интеграцията

Това е още една от основните минусови технологии за блокчейн. Това е главно за предприятия, които управляват стари мрежи. В действителност блокчейнът би заменил наследените мрежи. Процесът на интеграция обаче все още не е напълно функционален. Още повече, че много блокчейн технологии нямат способността да работят заедно със старите мрежи.

Това означава, че за да го използват правилно, компаниите ще трябва напълно да се отърват от своите наследени мрежи. Това е нещо, към което мнозина са скептични.

Несигурни разпоредби

Това е основна минус в нашите плюсове и минуси на списъка с блокчейн. В действителност не всички блокчейн технологии идват с правилния набор от регулации в мрежата. По този начин мнозина изобщо не се доверяват на системата. От друга страна, липсата на регулация внася концепцията за ICO измами.

И излишно е да казвам, че много са станали жертва на ICO измами, тъй като няма регулация, свързана с криптовалутите. Правителствените институции също се борят да го приемат, тъй като този сектор работи изцяло на регулации.

Голям разход на енергия

За да се гарантира, че всяка транзакция е валидна, тя трябва да премине през консенсусни процеси. Очевидно процесът на консенсус изисква огромни усилия за формиране на всеки възел. Да не говорим, всички възли трябва да комуникират напред-назад, за да гарантират, че транзакцията е валидна.

От друга страна, консенсусните алгоритми като доказателство за работа изискват много изчислителна мощност, което увеличава общата консумация на енергия. Ще се радваме обаче да знаете, че сега многобройните консенсусни протоколи консумират много по-малко енергия.

Нека да разгледаме следващия кон в нашето ръководство за плюсове и минуси на технологията на блокчейн.

Няма контрол за предприятията

Е, предприятията се нуждаят от определен авторитетен процес, за да използват блокчейн технологията. За съжаление, публичните блокчейн няма да могат да предложат тези контролни аспекти в скоро време. Издигането на частни и консорциумни блок-вериги обаче изглежда предлага както контрол на технологията, така и разпределен характер. Те се наричат ​​най-вече корпоративни блокчейн рамки и са подходящи само за организации.

И така, трябва да имаме по-модерен подход по този въпрос много по-рано от очакваното.

Нека да разгледаме следващия кон в нашето ръководство за плюсове и минуси на технологията на блокчейн.

Загриженост относно поверителността

Друг основен недостатък в нашите плюсове и минуси на списъка с блокчейн са въпросите за поверителността. Предприятията се нуждаят от поверителността си, за да поддържат стойността на марката си на всяка цена. Очевидно е, че те не могат да разкриват своята чувствителна информация пред масовите хора или техните конкуренти.

И така, много организации не са толкова склонни да използват блокчейн за корпоративни бизнес цели. Въпреки това, използването на опции за частни транзакции и специфично за потребителя удостоверяване решава този проблем малко по малко.

Културно осиновяване / разрушаване

Това е по-скоро културен недостатък, отколкото технически. Външните бизнес модели работят от определена архитектура от доста време. Но изобретяването на блокчейн заплашва тази система.

В действителност блокчейнът вече започна да променя начина на работа на системата и наруши много индустрии. В резултат на това множество пазари вече са остарели.

Нека да разгледаме следващия кон в нашето ръководство за плюсове и минуси на технологията на блокчейн.

Висока цена

Да, блокчейнът е много по-евтин от другите инфраструктури. Това обаче може да бъде и скъпо решение. По принцип цената зависи от това какъв тип функция искате да добавите и вашите нужди. Още повече, че разработването на разтвор на нишесте изисква солидна сума пари.

Да не говорим, че подмяната на наследствената система също би струвала много пари. Можете обаче да преодолеете този проблем, ако държите решенията си на минимум. Освен това присъединяването към консорциум или използването на BAAS също може да ви помогне. Въпреки това, Blockchain като услуга може да ви помогне при разработването на солидна бизнес стратегия за blockchain.

Според неотдавнашно проучване през 2020 г. върху 1488 глобални предприятия, те са попитани каква може да бъде бариерата за тяхното приемане. Можете да разгледате формата за процента по-долу. Трябва обаче да знаете, че проучването не включва всяко предприятие в света, работещо в областта на технологиите. По този начин „истинският“ процент винаги ще варира.

Проблеми с осиновяването Процентът на предприятията, които смятат, че проблемът е бариера
Подмяна или адаптация на съществуващи стари системи 35%
Потенциални заплахи за сигурността 34%
Загриженост относно чувствителността на конкурентната информация 34%
Липса на регулаторна яснота 32%
Липса на вътрешни възможности 31%
Предизвикателства при формирането на консорциум 31%
Тежка регулаторна среда 30%
Несигурна възвръщаемост на инвестициите 29%
Липса на убедително приложение 29%
Тази технология е недоказана 27%
Недостатъчно финансиране 26%

Освен това 22% от предприятията не смятат това за бизнес приоритет. Също така 3% изобщо не виждат никакви бариери, а 1% не са сигурни дали има бариера за приемане на блокчейн или не.

Преодоляване на недостатъците на блокчейн

С всяка технология ще трябва да се справите с недостатъци, ако искате да се възползвате от предимствата. Недостатъците обаче никога не бива да надвишават предимствата. Следователно блокчейнът наистина трябва да засили играта.

И това е, което прави в момента. Повечето от минусите на блокчейн приложенията могат да станат професионалисти, ако компаниите възприемат частни или консорциумни блокчейни. Частните блокчейни предлагат допълнителен контрол, поверителност, регулации, по-бързи транзакции, евтини интеграции и много други.

Също така, ако искате да получите децентрализация на блокчейн, винаги можете да използвате консорциум блокчейн за вашата компания. С течение на времето все повече и повече хора се интересуват от блокчейн технологията и усъвършенстване на уменията, необходими за изграждане на кариера в тази област.

Това елиминира проблема с липсата на квалифицирани специалисти и създава нов обхват както за служителя, така и за работодателя. Да, има възможност да се появят нови минуси в екосистемата на блокчейн приложенията, но не забравяйте, че ще има и плюсове за противодействие на това.

Крайна бележка

Blockchain е сравнително нова технология в момента с дълъг път напред. Така че е доста изтъкнато, че ще има и минуси и плюсове. В това ръководство сме подчертали почти всички плюсове и минуси на блокчейн.

Трябва обаче да отбележите, че блокчейнът вече е разрешил повечето проблеми и е измислил по-нов начин за минимизиране на проблемите, доколкото е възможно.

Така че, дайте му още няколко години и може да видите перфектна технология, готова да наруши индустрията. Това е чудесна възможност да започнете да научавате повече за блокчейн технологията. Препоръчваме нашия безплатен основен курс за блокчейн, за да ви помогне да започнете пътуването си по блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector