Най-добри практики за блокчейн – Принципи на корпоративните блокчейн

Технологията на разпределената книга (DLT) осигурява очевидно бизнес предимство. Това означава, че ранните осиновители могат да се възползват от това.

Искате ли да възприемете блокчейн и във вашия бизнес процес? Ако го направите, тогава трябва да следвате най-добрите практики за блокчейн. Тези най-добри практики ще ви помогнат да изследвате блокчейна по правилния начин.

Използвайки технология, можете да укрепите платформата си и да я приведете в съответствие със съвременните тенденции.

Нека да започнем с най-добрите практики за блокчейн.

Contents

Най-добрите практики за блокчейн

Преди да навлезем дълбоко в най-добрите практики, нека научим кои ключови съставки са необходими, за да бъде блокчейнът полезен в корпоративна среда.

Екосистемата на блокчейн се развива и има най-добрите практики за всички там. Ако сте блокчейн архитект, тогава трябва да следвате най-добрите практики за инженер на база данни за блокчейн. В крайна сметка това са най-добрите практики, които карат работата ви да блести.

За да улесним нещата, ще започнем с шестте принципа на внедряване и развитие на блокчейн. Това ще установи ядрото на нашата дискусия и най-добрите практики.

блокчейн най-добри практики

Имайки предвид корпоративната блокчейн, ще преминем към обсъждане на стъпките, необходими за изграждане на блокчейн решение или услуга.

Какво ще покрием?

Блокчейн практиките могат да се различават в зависимост от това, което правите. Ако сте предприятие, може да се наложи да следвате свързаните с предприятието практики. Ако сте блокчейн архитект, тогава има различна практика, която трябва да следвате. За да ви помогнем, нека разгледаме структурата на статията.

Съдържание


Блокчейн за предприятия: Принцип, стъпки и най-добри практики

Най-добри практики за инженер на бази данни и Blockchain Architect

Най-добри практики за блокчейн: Тестване на блокчейн и намаляване на риска

Блокчейн за предприятия: Принципи, стъпки и най-добри практики

Шест принципа за разработване и внедряване на блокчейн

  1. Отворете: Блокчейн решението трябва да е отворено. Това означава, че тя трябва да бъде с отворен код, позволяваща на всеки да допринесе за нейния растеж. Маркерът с отворен код също ще внесе иновации и ще гарантира поддържането на качествения код.
  2. Разрешено: Разрешаването също е критичен принцип, който трябва да следва корпоративната блокчейн. Разрешените мрежи са проектирани да работят в затворена екосистема, като запазват ключовите характеристики на блокчейна непокътнати. Той насърчава поверителността и доверието и гарантира, че незаконните дейности могат да бъдат контролирани. Разрешените мрежи също така гарантират, че само надеждни обекти могат да взаимодействат с мрежата – което я прави по-сигурна и жизнеспособна в дългосрочен план.
  3. Управление: Enterprise blockchain трябва да има правилна система за управление. Той позволява на администраторите да стартират и поддържат мрежата. Силното управление гарантира, че никой не може да злоупотребява с мрежата в своя полза. Администраторите могат да предприемат необходимите стъпки, за да спрат злонамерени участници, преди да започнат да атакуват мрежата или да ги спрат по време на атаката.
  4. Сигурност: Сигурността трябва да бъде първокласна за всяко развитие на блокчейн. Blockchains са сигурни, но те все още изискват правилно планиране и изпълнение на сигурността. Освен това това е текущ процес и екипът по сигурността трябва да извършва периодична проверка, за да гарантира целостта на платформата.
  5. Стандарти: Стандартите също са ключова част от всяко блокчейн решение. С оперативно съвместими стандарти е лесно екипите да работят по различни изисквания, нужди или интеграции. В момента има само независими субекти, които работят върху собственото си решение за блокчейн – което не е добра идея в дългосрочен план.
  6. поверителност: Аспектът за поверителност също е много важен. Без правото на неприкосновеност на личния живот, решението за блокчейн не може да оправдае другите си характеристики като прозрачност или неизменност. Ето защо корпоративното блокчейн решение трябва да работи за решение, което предлага поверителност от самото начало.

Петте принципа бяха обсъдени от IBM в техните блог пост.

Най-добри практики за блокчейн: Седем стъпки към успех в корпоративната блокчейн

Сега, след като разбираме основните принципи на корпоративната блокчейн. Нека да преминем през седемте стъпки към успеха в корпоративната блокчейн.

1. Избор на платформа

Първата стъпка е да изберете платформа. Изграждането на вашата платформа може да бъде жизнеспособен вариант, но изисква значителни парични инвестиции. Не е възможно за повечето фирми там. Тук влизат съществуващите платформи.

Преди да продължите, трябва да разберете, че има компромиси на съществуващите платформи. Те не са перфектни и не са напълно съобразени с вашите изисквания. Също така, не всички платформи обслужват еднаква стойност или характеристики. Някои може да са добри в управлението, докато други биха били чудесни за мащабируемост.

Текущи платформи от поколение като Hyperledger предлагат много възможности. Можете да използвате други корпоративни платформи като IBM Blockchain, SAP blockchain и други.

Накратко, трябва да разберете, че всяка платформа има своите ограничения и трябва предварително да решите коя искате да изберете.

Можете да прочетете повече за корпоративната блокчейн тук.

2. Започнете да експериментирате

Като организация трябва да започнете да експериментирате с блокчейн. Кои аспекти на вашата организация могат да бъдат трансформирани с помощта на блокчейн? Това е веригата на доставки или администрацията? Разбирането на тези неща и експериментирането в нисък мащаб могат да ви дадат точните резултати.

Тъй като маркетингът се развива бързо, зависи от вас да изпробвате нови тенденции. Ранното осиновяване е винаги полезно, тъй като ви дава предимство. Това обаче е и рисковано. Също така, започването по-рано има собствено предимство. Това ще ви позволи да изградите неформални отношения по-рано и също така да развиете разбиране за технологията. Също така ще можете да привлечете по-добри таланти. Накратко, ще бъдете пъргави и готови да се възползвате от новите технологии.

3. Вземете правилно мащабируемост и сигурност

Няма съмнение, че блокчейнът е сигурен. Но това не означава, че не е нужно активно да преследвате сигурността на вашата блокчейн. Използва се разрешен подход, за да се гарантира, че само оторизирани хора имат достъп до мрежата. Този централизиран модел предпазва блокчейн мрежата от много заплахи, включително 51% атаки.

Централизираните мрежи също са добри в мащабирането. Той може да достигне 2000TPS, което е отлично, като се има предвид, че ще има ограничени възли, които ще участват в мрежата.

Така че, като бизнес, трябва да се уверите, че имате правилна мащабируемост и сигурност. Можете да прочетете повече за корпоративната блокчейн сигурност тук.

4. Изграждане на правна рамка

Следващата стъпка е да свършите юридическата работа. Тъй като блокчейнът е децентрализиран, е трудно да се контролира или легализира мрежата. Но една малка стъпка към легализация може да защити вашата мрежа от лоша ангажираност и да гарантира, че всеки работи с най-добрите си възможни намерения.

5. Подготовка на интелигентни договори

Интелигентните договори са голяма част от всяка мрежа. Той действа като посредник, който се грижи за всичко между две страни. Той се изпълнява само ако е изпълнено определено изискване. Това е много полезно за автоматизиране на много блокчейн задачи.

Също така трябва да използвате интелигентни договори, за да наложите правила, така че никой да не е в състояние да ги наруши.

6. Игрификация и размяна на стойност

Създаването на пазар във вашата блокчейн ще ви позволи да го направите популярен сред потребителите. Тук идва геймификацията. Трябва също така да се съсредоточите върху модели за обмен на стойност, които ви позволяват да се възползвате от непарични, парични и консенсус методи.

7. Моделиране на мрежови екосистеми

Последната стъпка е да приведете вашия бизнес блокчейн модел в съответствие с икономическите модели там. Това ще ви помогне да разберете как ще работи ангажирането във вашата система. Ясно е, че има много начини, по които можете да го направите, но бърникането е това, което трябва да направите.

Най-добрата блокчейн практика за предприятие

Страхотно! Сега, когато преминахме през стъпки към успех в корпоративната блокчейн и управление на риска, сега е време да споделим най-добрите практики за корпоративна блокчейн.

Тези най-добри практики се споделят от Hyperledger, едно от водещите корпоративни решения за блокчейн. Тези най-добри практики за блокчейн са приложими и за различни видове бизнес и тяхното използване на блокчейн платформа. Това ще помогне на всеки бизнес да се справи директно със сигурността, данните и бизнес процесите.

Да започваме.

1. Осигуряването на бизнес процес е непрекъснат процес

Blockchain се дефинира като peer-to-peer мрежа, която се рекламира като супер сигурна с помощта на криптографски алгоритми. Определението е правилно, но това не означава, че е сигурно през цялото време.

Като бизнес трябва да сте сигурни, че не мислите на една и съща линия. Това предположение, че блокчейнът вече е защитен, може да струва много на вашия бизнес. Има много начини за блокиране на блокчейн мрежа. Лошите актьори могат да играят решаваща роля за това мрежата да се провали. Те също могат да успеят да разбият криптографския алгоритъм в бъдеще.

Винаги трябва да работите, за да осигурите решението си за блокчейн сега и в бъдеще. Не само това, в бъдеще ще имаме квантови изчисления, които са в състояние да разбият сегашните криптографски алгоритми.

Ако е защитена днес, тогава трябва да се уверите, че е защитена и утре. Ето защо винаги е добра идея да запазите раздела за новите техники, които правят вашата блокчейн по-сигурна. Сигурността е процес, а не еднократна задача.

2. Използвайте разрешена блокчейн за лични данни

Използването на разрешена блокчейн е важно, за да защитите данните си. Предприятието генерира тонове данни и не всички данни са предназначени за обществеността. Тук влиза разрешената мрежа.

Преди да се ангажирате, трябва да идентифицирате правилната блокчейн за вас. Като предприятие, винаги трябва да избягвате публични решения за блокчейн. С разрешената блокчейн данните могат да се съхраняват или да имат достъп до тях в защитена мрежа. Те могат да решат кой да участва в мрежата, което опростява сигурността на данните до голяма степен.

Има много разрешени мрежи, включително Hyperledger, SAP blockchain, което ви позволява да го направите. Трябва да се избягват публични блокчейни като Ethereum и Bitcoin.

Разрешените блок-вериги са известни също като консорциум или частни блок-вериги. Но и двамата попадат в разрешената категория блокчейн.

3. Създаване на структура за управление на блокчейн

Въпреки че блокчейнът е технически труден за изпълнение на ниво предприятие, аспектът на управление е по-труден. Като предприятие трябва да сте сигурни, че сте избрали правилния модел на управление.

Първоначално е добра идея да се дефинира предварително структурата на управление. След като приключите, можете да се потопите в внедряването на блокчейн. Моделът на управление трябва да съдържа множество неща, включително как се добавят нови потребители, ролята на съществуващите роли, различни нива на потребители и съответната им роля, механизъм за съхранение на данни и т.н..

Моделът на управление също трябва да работи проактивно, за да премахне лошите участници от мрежата. Не само това, но трябва да се справя и с други ситуации, както критични, така и некритични.

Още нещо, за което трябва да се погрижи, е промяната на процедурата на управление с течение на времето. Не е добра идея да се придържате към една версия на модела на управление. Нещата се развиват, моделът на управление също. По-добре е да се развива активно.

4. Разберете и анализирайте блокчейн случаите рано

Бизнесът е сложен и изисква правилно разбиране и изпълнение. Същото се отнася и за блокчейн. Това е най-новата технология, която се развива с бързи темпове. За да разберете сложността и да се уверите, че можете да я приложите успешно, трябва да преминете през случаите на използване на блокчейн.

Анализът на случаите на използване на блокчейн трябва да се направи на ранен етап. Това ще помогне на предприятията да проектират и разработват стратегии по съответния начин. Също така ще ви позволи да дефинирате цели.

Има много случаи на употреба там. Вашата работа е да гарантирате, че ще преминете през случаите на употреба във вашите сектори като здравеопазване, верига за доставки или финанси и ще се учите от там. В крайна сметка ще можете да уловите силните страни на тези случаи на употреба и да ги внедрите във вашата корпоративна блокчейн реализация.

5. Решете изискванията за мащабируемост и производителност

Има много начини да се приложи блокчейн. Това също означава, че има различни видове предизвикателства, през които трябва да премине архитектът на блокчейн. В процеса архитектът на блокчейн трябва да направи някои състави. Това може да са проблеми с мащабируемостта или производителността.

За да сте сигурни, че не трябва да правите компромиси по-рано, добре е да вземете решение за изискванията за мащабируемост и производителност по-рано. Освен това тези решения трябва да бъдат взети по-рано, така че внедряването на блокчейн да не бъде възпрепятствано.

Предприятието може също да разработи различна блокчейн, всяка за своите специфични изисквания, включително производителност, мащабируемост или управление.

6. Никога не съхранявайте големи файлове в блокчейна

Както вече обсъждахме блокчейнът е peer-to-peer мрежа. Той възпроизвежда данни в мрежата. Процесът на репликация може да отнеме известно време.

Като архитект на блокчейн, трябва да зададете ограничение на файла в блокчейна. Това означава, че съхраняването на големи файлове не е опция. Ако това стане, разходите за изчисляване и съхранение ще изчезнат.

Като поддържате това, разходите могат да бъдат спестени. Ако има нужда да съхранявате големи файлове, тогава трябва да използвате облачни услуги за съхраняване на файлове и да използвате указатели в блокчейна, за да сочите към действителния файл.

Шестте най-добри практики са обсъдени в Публикация на Hyperledger

Най-добри практики за инженер на бази данни и Blockchain Architect

Сега, след като разбрахме най-добрите практики, свързани с развитието на предприятието, нека да разгледаме най-добрите практики за блокчейн архитект. Ще започнем с базата данни и след това ще преминем към по-общи практики по отношение на развитието на блокчейн.

Най-добри практики: Управление на бази данни на блокчейн на облачни платформи

Базите данни са критична част от блокчейна. Те определят как данните се съхраняват и извличат. Като архитект на блокчейн или инженер на бази данни, който се опитва да разработи своето блокчейн решение на облачни платформи, е от съществено значение да следвате най-добрите практики за блокчейн, за да осигурите правилното управление на базата.

Нека разгледаме най-добрите практики, които трябва да знаете, за да управлявате блокчейн базата данни на облачни платформи.

1. Разберете правилно блокчейна

Преди да започнете да управлявате блокчейн базата данни, трябва да разберете правилно самата блокчейн. През повечето време неправилното разбиране на блокчейна влияе върху развитието на блокчейна.

Идеята на Blockchain е проста. Като архитект на блокчейн, трябва да разберете, че той може да се персонализира. Той също има много случаи на използване и не се ограничава само до криптовалути. Също така използва връстници за съхраняване и управление на мрежата. Без приноса на връстниците блокчейн не може да съществува. Дори връстниците са тези, които запазват копие от данните.

За да ви дадем по-добра перспектива, можете да мислите блокчейн като по-добро решение в облак. Той осигурява по-добър начин за обработка на данните и ги пази в безопасност. Освен това, тъй като е децентрализирано, не е възможно да се правят манипулации – което е напълно възможно в централизирана среда.

2. Blockchain не е най-доброто решение за сигурност

Вече обсъдихме точката за сигурност по-горе и тя е приложима и за обработката на данни в блокчейна. Въпреки че блокчейнът се рекламира като най-сигурната технология там, той не е 100% сигурен. Има много начини хакери или злонамерени участници от трети страни да поемат блокчейна, манипулирайки данните и унищожавайки самата същност на блокчейн мрежата.

Като архитект на блокчейн, трябва да бъдете внимателни в подхода си и да се уверите, че защитавате блокчейна с правилното прилагане на правилата за управление. Трябва също така да гарантирате, че личните данни са защитени по най-добрия възможен начин.

Накратко, трябва да предприемете всички необходими стъпки, за да сте сигурни, че данните остават защитени. Blockchain не е едноличното решение за сигурност.

3. Използвайте познати инструменти

Blockchain е нова технология. Това също означава, че ще можете да намерите множество инструменти за работа с него. Почти всеки бизнес там се опитва да направи свое собствено блокчейн решение и набор от инструменти.

За да сте сигурни, че правите всичко възможно, трябва да се придържате към най-добрите инструменти там. Избирайки вече установените решения за управление на вашата блокчейн, можете да се уверите, че вашият проект е навреме и може да бъде управляван в бъдеще без особени затруднения.

Например можете да се възползвате от Azure Blockchain на Microsoft. Те предлагат комплект за разработка, който ви позволява да работите ефективно с услугите на Azure. Освен това инструментите може да не са ви полезни, тъй като може да имате различно изискване. В този случай трябва да изберете инструментите, които отговарят на вашите изисквания.

4. Използвайте лесно проверими данни

Не на последно място, трябва да се съсредоточите върху лесно проверими данни. Blockchain разчита до голяма степен на връстници да обработват данни, като ги репликират. Вземете например криптовалута – те работят в реалния свят, защото използват цифрови данни, които лесно могат да бъдат проследени или препратени.

Това може да не е така за бизнеса там. Те трябва да използват сложна форма на данни, която може да се състои от цели числа, низове и други форми на данни. Вашата работа като архитект на блокчейн е да гарантирате, че можете да конвертирате сложните данни в проверими данни. Можете също да използвате облачно съхранение и препратки към хранилището, за да съхранявате сложни данни. Лесно проверимите данни също ще ви помогнат да направите данните си по-сигурни.

Най-добри практики за Blockchain Architect

В последния раздел ще разгледаме най-добрите практики за блокчейн архитект. Има много роли и отговорности за блокчейн архитект. Те трябва да се погрижат за цялото решение от край до край. Това означава да се разработи правилна стратегия за ангажиране на екосистемите на блокчейн, да се създадат показатели за ефективността, да се генерират анализи на риска / неуспеха, да се следват най-добрите практики на блокчейн и да се създадат и тях. И накрая, те трябва да наблюдават и обучават техническия персонал. Това е много работа.

Една от най-важните отговорности за блокчейн архитекта е да следва най-добрите практики. Изброихме пет най-добри практики за блокчейн, които да следвате. Нека ги изброим по-долу.

1. Дълбоки познания за основните технологии

Ако работите като блокчейн архитект, трябва да сте сигурни, че разбирате напълно DLT технологията. За да направите това, трябва да изградите модулна блокчейн, която предлага адаптивност и оперативност. За да увеличите максимално вашето обучение и знания, трябва също да се опитате да създадете дизайн от две части. Дизайнът от две части ще съдържа блокчейн мрежа и разпределено хранилище. В крайна сметка решението трябва да бъде лесно за използване за предприятието. Освен това трябва да знаете как да боравите с чувствителна информация и да ги пазите в безопасност.

2. Отворено управление

Отвореното управление е най-добрият начин. Той осигурява на предприятието, използващо блокчейна, за да го настрои по-късно. Като архитект на блокчейн, трябва да разберете значението на отвореното управление и да постигнете по-добри резултати за вашата компания. За да започнете, трябва да осигурите кодова база, която е правилно разбрана от други разработчици. Това означава, че ще бъде лесно за управление. Това също ще донесе повече прозрачност на системата.

3. Широка гама от инструменти за разработчици

Инструментите и техниките са важна част от блокчейн решението. За да сте сигурни, че компанията може да се възползва напълно, трябва да използвате правилния инструмент. Това ще помогне за ускоряване на процеса на внедряване и приемане на блокчейна.

4. Квалифициран в изграждането на разрешени дневници

Ако искате да бъдете ефективен архитект на блокчейн, трябва да имате способността да изграждате разрешени дневници. Има много популярни разрешени книги. Също така, не всички блокчейн решения предлагат разрешено решение от самото начало. Трябва обаче да го модифицирате, така че да работи както е разрешено и да включи ключовите функции. Има много предимства на разрешените възли, включително скорост, сигурност, ефективност, неизменност и т.н..

5. Мащабируемост

И накрая, трябва да се уверите, че можете да мащабирате решението си за блокчейн. Можеш да използваш IPFS системи които са добри за мащабируемост.

Най-добри практики за блокчейн: Тестване на блокчейн и намаляване на риска

Подобно на всяко друго приложение, блокчейнът също трябва да бъде тестван, преди да може да стартира. Тъй като блокчейн технологията помага за изграждането на доверие, вие също трябва да се уверите, че блокчейн решенията остават верни на основните си ценности.

Като тестер трябва да започнете от малко и да тествате приложението си. Накратко, трябва да се погрижите за два вида тестване.

1. API тестване

При API тестването трябва да се погрижите за взаимодействията, които вашите приложения правят с други елементи в блокчейн екосистемата. Разпространено е блокчейнът да взаимодейства с други елементи. Например, той може да излъчва събития, да извършва външни повиквания или да задейства събитие, когато е изпълнено някакво условие. Това може да се използва по много начини. Веригата на доставки може да събира информация от външния сървър и да поръча нова партида, ако има нужда или условията са съобразени. Най-добрата практика за извършване на тестване е да се валидират всички взаимодействия с други услуги или решения. Прегледайте всяка заявка за API и се уверете дали работят по предназначение или не.

2. Функционално тестване

Функционалното тестване е друга част от тестването, където проверявате различните блокчейн компоненти. Той също така обхваща цялата платформа. Като тестер за блокчейн, трябва да направите тестване на базата на употреба, като същевременно се уверите, че очакванията за размера на блока и веригата са изпълнени. Може да искате да тествате и добавяне на блок.

3. Тестване на производителността

И накрая, вие също трябва да направите тестване на производителността. Тестването на ефективността гарантира, че потребителят не трябва да чака дълго време, за да завърши транзакцията. Други жизненоважни аспекти, които трябва да бъдат тествани за ефективност, включват времето за реакция на интелигентния договор, времето за реакция на системния интерфейс и т.н. Също така трябва да откриете тесните места и да се опитате да ги премахнете. В крайна сметка трябва да настроите системата така, че да се представя в най-добрия си вид.

Тестовете за ефективност също трябва да се правят в множество крайни точки и да обхващат всички различни аспекти на блокчейна.

4. Блокчейн и намаляване на риска

Blockchain ще промени начина на работа на пазара. Това има най-голямо въздействие върху финансовия сектор. Това също означава, че може да действа като намаляване на риска за сегашните системи. Настоящите процеси не са изцяло сигурни и именно там идва блокчейнът.

Като практикуващ блокчейн, винаги трябва да се опитвате да смекчите риска, като използвате блокчейн. Дори Deloitte смята, че блокчейнът е основна технология, която ще подобри управлението на риска в бъдеще.

Всеки тип блокчейн има своите рискове. Интелигентните договори се използват за вграждане на бизнес логика. Те също се самоизпълняват, така че по-голямата част от бизнес процеса може да бъде автоматизирана.

Накратко, блокчейнът трябва да подобри техниките за управление на риска. Но изпълнителите на блокчейн трябва да следват най-добрите практики, когато става въпрос за управление на риска.

Заключение

Това ни води до края на най-добрите практики за блокчейн. Тези най-добри практики за блокчейн ще ви помогнат да се справите по-добре с вашия блокчейн проект. Обхванахме различни перспективи, включително предприятие, база данни, тестване и т.н..

И така, какво мислите за най-добрите практики за корпоративна блокчейн? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map