Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Научете как да създадете блокчейн

Замисляли ли сте се как да създадете блокчейн? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място.

Blockchains са „бъдеще”. Той има потенциала да промени всичко около нас и да повлияе на индустриите по безпрецедентен начин, точно както електричеството и интернет промениха ежедневния ни живот.

Понастоящем блокчейнът е в начални етапи, където се развива бързо развитие по целия свят, за да доведе до по-висок процент на приемане от всякога. Някои от ключовите играчи в състезанието включват Hyperledger, Corda и Ethereum. Всеки един от тях се опитва да реши проблема с цел да подобри скоростта на приемане и внедряване на блокчейн.

Но защо ви казваме всички тези неща? Това е така, защото искаме да установим факта, че има търсене на инструменти и решения за блокчейн, които всъщност работят. Това също ще ви даде мотивация да създадете блокчейн приложение или всъщност научете как да създадете своя блокчейн.

Как да създадете блокчейн приложение / решение от бизнес гледна точка

как да създам блокчейн

Ако сте бизнес човек, който иска да се научи как да създава решение за блокчейн, тогава ви покрихме.

Да започваме.

Стъпка 1: Намиране на правилния случай на употреба

Въпреки че блокчейнът е обещаващ и прави това, което е предназначен, има много шум около него. Ето защо като бизнес трябва да разберете хип-хопа и ясно да разберете дали блокчейнът във вашия случай решава проблема. Ето защо е важно да се разграничат фактите от хип и да се вземат решения въз основа на него.

Написахме пълно ръководство за това кога да изберем блокчейн, където обсъдихме ръководство стъпка по стъпка как да го направим. Проверете го, за да научите кога и къде да използвате блокчейн и да определите дали блокчейнът ще добави нещо към вашия бизнес или не.

По принцип блокчейнът е най-подходящ в следните случаи:

 • Интелигентно управление на активите: Ако вашият бизнес е заобиколен от обмен, пенсиониране, издаване или плащане, тогава можете да използвате блокчейн ефективно, тъй като това изисква да направите управление на активи
 • Интелигентни договори: Интелигентните договори са начин за автоматизиране на процесите и също така осигуряват правна обвързаност в цифровия код. Ако вашият бизнес може да се възползва от него, тогава може да е добър вариант да използвате блокчейн. Но преди да вземете решението, по-добре е да се самоанализирате и да вземете правилното решение.
 • Проверка и удостоверяване на данни:Blockchain също така работи безпроблемно с цифрови подписи, неизменяемо съхранение и криптиране. Така че, ако искате да работите с данни, генерирани с помощта на транзакции, тогава блокчейнът е добър избор.

Стъпка 2: Избор на механизма за консенсус


Следващата стъпка е да изберете механизма за консенсус според вашите изисквания. Има много популярни механизми за консенсус.

Най-популярният е Proof-of-Work (PoW). Въпреки това, той не е идеален за бизнес там, тъй като изисква мощен хардуер и много енергия, за да работи успешно.

Добрата новина е, че има много други невероятни методи за консенсус, които са внедрени в други системи за разпределена книга (DLT) като Corda, Hyperledger, Quorum и други.

Тези DLT предлагат консенсусни механизми като византийски толерантен към грешки, доказателство за залог, федеративно византийско споразумение, доказателство за изминало време, излишна византийска толерантност към неизправност, Робин Кръг, опростена византийска толерантност към вината, федеративен консенсус и т.н.!

Вашата работа е да преминете през всеки от наличните механизми за консенсус и да разберете кой отговаря най-добре на вашите изисквания.

Стъпка 3: Избор на платформа

Сега трябва да изберете платформата, на която искате да изградите вашата блокчейн. Понастоящем има множество опции, които са на ваше разположение и всички те трябва да предложат нещо уникално. Като бизнес трябва да намерите платформата, която най-добре отговаря на вашите нужди според изискванията и бюджета.

Някои от забележителните платформи, които препоръчваме, включват Corda, Ethereum, Hyperledger Fabric, Hyperledger Sawtooth Lake, Hyperledger Iroha, Quorum, Stellar, OpenChain, BigChainDB и други.

Всички тези платформи са широко обхванати от 101Blockchains и можете да кликнете върху всяка от тях, за да научите за тях.

Ако сте корпоративен бизнес, може да искате да разгледате Hyperledger Fabric.

 • Hyperledger Fabric 2.0
 • Случаи на използване на плат Hyperledger и казуси

Стъпка 4: Дизайн на възли

С избрания консенсус алгоритъм и платформа е време да проектирате възлите. Като цяло можете да се обърнете към създаването на вашата блокчейн мрежа по много начини.

Можете да създадете разрешена мрежа, която е затворена мрежа и да изисквате строги KYC правила за присъединяване на възли. От друга страна, съществува мрежа без разрешения, която по същество е обществена мрежа. Тук всеки може да се присъедини към мрежата и да се възползва от това, което тя предлага.

В повечето случаи бизнесът се нуждае от разрешени мрежи, тъй като не иска да споделя жизненоважна информация с всички, които са там. Също така, разрешена мрежа може да бъде проектирана да споделя информация и с обществеността.

След като сте решили това, сега трябва да решите къде да изпълнявате тези възли. Искате ли да стартирате възлите в облака или локално или комбинация от двете? Освен това трябва да излезете с хардуерните изисквания, където да решавате паметта, процесорите и размера на диска за всеки възел.

И накрая, вие също трябва да проектирате операционната система на възлите. Можете да използвате безплатните операционни системи Linux като CentOS, Fedora, Debian или Ubuntu. Ако не се чувствате добре с операционна система, базирана на Linux, можете също да изберете Windows като операционна система за вашия възел.

Стъпка 5: Проектиране на Blockchain Instance

Вече се изисква да се създаде блокчейн екземпляр. Създаването и управлението се извършва въз основа на избраната от вас платформа. Тук можете да конфигурирате различни аспекти на екземпляра, включително издаване на активи, преиздаване на активи, разрешения, управление на ключове, атомен обмен, собствени активи, ключови формати, блокови подписи и др.!

Тази стъпка е много важна. Ето защо трябва да отделите достатъчно време, за да проектирате блокчейн екземпляра.

Стъпка 6: Приложен програмен интерфейс (API)

Сега, когато вече сте екземпляр на блокчейн и работи, сега е време да управлявате интерфейса за програмиране на приложения (API). Вече има предварително направени API, в зависимост от избраната от вас платформа. Това означава, че някои платформи може изобщо да не предлагат API.

И така, защо ви е необходим API? Е, имате нужда от тях, за да направят следното.

 • Извършвайте функции, свързани с одита
 • Генерирайте двойки ключове и адреси
 • Извличане и съхранение на данни
 • Удостоверяване на данни с помощта на хешове и цифров подпис
 • Интелигентни договори
 • Управление на управлението на жизнения цикъл на интелигентните активи, което включва плащане, издаване, ескроу, замяна и пенсиониране

Стъпка 7: Проектиране на потребителски интерфейс и администратор

С настройката на бекенда, сега е време да проектирате интерфейса за администратора и потребителите. За администраторския интерфейс трябва да предоставите възможно най-много информация на администратора, като същевременно се уверите, че не затрупвате интерфейса с ненужна информация.

За потребителя можете да решите да покажете само важните неща. Ако сте в разрешена мрежа, можете да решите да им покажете KYC информация, състоянието им в мрежата, техните роли и друга жизненоважна информация.

Можете да използвате някой от програмните езици на предния край. Препоръчваме да изберете HTML5, CSS, C #, PHP, JavaScript, Java и т.н.!

Стъпка 8: Финализиране на Blockchain

Последната стъпка е финализирането на проекта. Тук трябва да се уверите, че вашата блокчейн мрежа работи по предназначение, като я наблюдавате без прекъсване. Също така, уверете се, че продължавате да работите във вашата блокчейн мрежа. Може също да добавите бъдещи технологии към вашата блокчейн, като анализи, облак, изкуствен интелект и т.н.!

Изграждане на собствен блокчейн за финансов продукт

В този раздел ще разгледаме важни моменти относно създаването на блокчейн за финансови продукти. Финансовите продукти са различни в сравнение с други видове продукти и следователно изискват различни форми на планиране и изпълнение.

Всъщност финансовият сектор е най-готовата индустрия, която е готова за блокчейн. Дори първият случай на използване на блокчейн е биткойн с крипто монети, който променя начина, по който двете страни се свързват и прехвърлят средства помежду си.

FinTech е един от онези сектори, които винаги страдат от някаква измама или груба игра. Това се дължи на факта, че хората са готови да правят грешни неща, само за да спечелят повече пари. И тук се появява блокчейн, тъй като осигурява необходимите средства за защита на интересите на всички страни там.

Използвайки блокчейн, страните могат да работят без посредници и по този начин могат да спестят енергия и разходи, свързани с извършването на транзакцията. Blockchain е полезен и когато става въпрос за управление на други аспекти на бизнеса, включително търговия със стоки, логистика & инвентаризация, проследяване на транзакции и т.н..

Но не всеки финтех продукт трябва да приема блокчейн толкова рано. По-долу са причините, поради които трябва да се опитате да инвестирате в блокчейна:

 • Привлечете инвестиции: Приемането на блокчейн вече се разглежда като перспективно и следователно може да работи невероятно, ако търсите инвестиции.
 • Повишена конкурентоспособност: Ако възприемете блокчейн рано, със сигурност ще изложите конкуренция на пазара.
 • Експериментиране: Ако търсите експерименти, разработката на продукти, базирана на блокчейн, може да бъде чудесен ход. Можете също така да бъдете един от първите финтех продукти, които са постигнали пробив.

Когато Blockchain не е добра възможност за финансови продукти?

Разбира се, има много случаи, при които блокчейнът не е добър вариант. Например, ако сте ограничени в ресурсите си, тогава не е разумно да избирате блокчейн. Инженерите на блокчейн не са евтини и също така са необходими много усилия, за да се поддържа блокчейн.

Освен това внедряването на блокчейн означава много промени в начина на работа на операциите и това може да е твърде много за служителите или крайните потребители, които взаимодействат със системата.

И накрая, не е препоръчително, когато вашият продукт на Fintech търси краткосрочни цели. Поради трудностите при внедряването и свързаните с тях разходи, Blockchain го прави винаги дългосрочна стратегия за всеки бизнес там.

Blockchain Frameworks, приложими във Fintech

Fintech може да се възползва от следните рамки

 • Ethereum → Това е популярна рамка с отворен код за изграждане на децентрализирани приложения.
 • CryptoNote → Друг популярен проект с отворен код, където можете да създавате крипто монети.
 • ZeroNet → Интересна платформа, където можете да създавате децентрализирани уебсайтове.

Искам всъщност да изградя блокчейн! Покажете ми как да създам блокчейн

Е, ако сте някой, който иска да влезе в глупостта на създаването на своя собствена блокчейн, тогава този раздел е за вас.

Добрата новина е, че вече сме написали пълен урок за това как да изградим блокчейн в Python.

Вижте създадената от нас инфографика, за да ви даде представа какво можете да очаквате от урока.

Как да изградим блокчейн в Python

И така, какво трябва да започнете? Е, ако имате опит в програмирането, можете да следвате урока. Ако нямате предишен опит в програмирането, можете да намерите тонове уроци онлайн, където да научите как да кодирате.

Препоръчваме ви да започнете с Документация на Python. Освен това трябва да научите и Flask – микрофреймър на Python.

За да съберете целия процес на разработка, трябва да създадете блок с пет ключови променливи.

 • Индекс
 • Клеймо за време в Unix време
 • Списък на транзакциите
 • Доказателство
 • Предишен блок хеш

Също така, важната функция, която трябва да създадете във вашата блокчейн, включва

 • new_block (самостоятелно) → Тук трябва да създадете нови блокове и след това да го добавите към веригата
 • __init __ (самостоятелно) → Тук вие инициализирате блокчейна
 • new_transaction (самостоятелно) → Създаване и добавяне на нови транзакции
 • хеш (блок) → Тук се хешира блок
 • register_node () → Тук се регистрира нов възел
 • valid_chain () → Валидиране на веригата се случва тук
 • valid_proof () → доказателството за валидиране се извършва, преди да бъде изпратено във веригата
 • proof_of_work () → Тук се прилага консенсус за доказателство за работа

Популярни платформи за блокчейн като услуга (BaaS)

Има и популярни платформи Bloachain-as-a-a-service (BaaS). Тези платформи BaaS са трети страни и ви помагат да управлявате и създавате блокчейн мрежи. Това е базирано на облак решение, при което компаниите предоставят необходимите инструменти и инфраструктура за хостване на блокчейн мрежи.

Тези BaaS са много полезни за бизнеса, тъй като им дава възможност да създават нови блокчейн мрежи и приложения върху тях, без да е необходимо да създават инфраструктурата за тях. Те също не трябва да харчат за поддръжка за тези внедрявания, тъй като компанията, предлагаща услугата, прави всички тези неща.

И така, кои платформи на BaaS трябва да обмислите? Нека ги изброим по-долу.

 1. Amazon Web Services
 2. IBM Blockchain Platform
 3. Microsoft Azure
 4. Alibaba Cloud Blockchain като услуга
 5. Oracle Blockchain Cloud Service

Прочетете също, AWS срещу AZURE срещу Oracle Blockchain Solution Offering: Сравнение

Вече разгледахме подробно как да изберем подходящата платформа BaaS за вашия бизнес. Разгледайте инфографиката по-долу, за да разберете добре какво да очаквате.

Блокчейн като услуга BAAS

Ако искате да прочетете повече за това, можете да го разгледате тук: Blockchain as a Service: Enterprise-Grade BaaS Solutions.

Ставане на разработчик на блокчейн

Знаем, че ако четете тази статия, вие сте или бизнес, или амбициозен обучаем, който иска да стане разработчик на блокчейн.

Добрата новина е, че вече покрихме множество съдържание на разработчици на блокчейн на нашия сайт. Вижте ги по-долу.

 • 30+ въпроса за интервю за разработчици на блокчейн през 2020 г.
 • Заплата на разработчика на блокчейн във възход
 • Как да кацна работа за разработчици на блокчейн

Заключение

Това ни води до края на това как да създадем блокчейн статия. Покрихме доста съдържание и се опитахме да разгледаме въпроса както от страна на обучаемия, така и от гледна точка на бизнеса. И така, какво мислите за създаването на своя собствена блокчейн? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector