Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Оперативна съвместимост на блокчейн: Защо технологията с кръстосана верига е важна?

Блокчейн и разпределените счетоводни мрежи експлодират всеки ден. Връзката между тези нови вериги се превръща в необходимост, тъй като все повече хора продължават да вземат под внимание нововъзникващата технология и нейните възможности. Нека да се потопим по-дълбоко, за да видим какво е оперативна съвместимост на блокчейн и защо има толкова голямо значение.

Броят на блокчейн проектите нараства отчасти, защото разработчиците мислят нестандартно, докато се опитват да използват възможностите на технологията. Увеличението идва и след признанието, че нито едно перфектно решение няма да може да отговори на всички нужди на блокчейн наведнъж.

Перфектен пример е блокчейнът IOTA, който се стреми да подобри плащанията в Интернет на нещата. VeChain, от друга страна, споделя подобни възможности, но с цел да засили управлението на веригата за доставки в блокчейна. Stellar blockchain, от друга страна, се стреми да улесни хората да измислят глобална мрежа за плащания за решаване на проблеми с ниска латентност в отдалечени райони.

Сред разпространението на блокчейн проекти се откроява едно нещо. Всички блок-вериги, както и регистрите и DAG, извършват различен набор от транзакции и обработват различни количества обработка на данни. Също така става все по-ясно, че съществуват различни мрежи и блок-вериги, предназначени за конкретни профсъюзи, религии, обществени организации, както и правителствени ведомства.

Бързото развитие на блокчейна ще създаде много различни видове вериги. Една такава технология, която става все по-очевидна, е технологията Cross Chain Technology.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Оперативна съвместимост на блокчейн: Какво представлява технологията Cross Chain?

Cross Chain, технологията все повече се превръща в гореща тема за дискусии, разглеждана като най-доброто решение за подобряване на оперативната съвместимост между блокчейните. В неспециализиран смисъл, кръстосана технология е нововъзникваща технология, която се стреми да позволи предаването на стойност и информация между различни блокчейн мрежи.

Увеличеното използване на утвърдени мрежи като Ripple, Bitcoin и Ethereum, докато едно добро нещо породи много въпроси, ключови сред които са ограниченията за икономическо и техническо мащабиране. Както беше обсъдено по-горе, повечето блокчейн мрежи работят върху изолирани екосистеми, когато се обръщат към тях, те се опитват да разрешат уникален набор от нужди.

Фактът, че веригите работят изолирано, най-вече направи невъзможно хората да се възползват от всички предимства на технологията на регистъра. Неспособността на различните блокчейн да комуникират помежду си е направила невъзможно хората да се възползват от пълните предимства на технологията блокчейн. Кръстосана верига, технологията се стреми да реши всички тези проблеми, като дава възможност за оперативна съвместимост между блокчейн веригите, като по този начин им улеснява комуникацията помежду си и споделянето на информация.

Cross Blockchain съвместимост

Протоколът с различни вериги осигурява оперативна съвместимост между блокчейн веригите, като по този начин позволява обмена на стойност, както и информация между различни мрежи. В допълнение към предимствата на публичните децентрализирани вериги, такива протоколи трябва да поставят основите за масово приемане и използване на блокчейн

Кръстосана блокчейн съвместимост, позволява на различни блокчейни да комуникират помежду си без помощта на посредници. Това означава, че блокчейните, споделящи подобни мрежи, ще могат да прехвърлят стойност помежду си.


Докато се използват в бизнес екосистема, бизнесът вече няма да се налага да се бори само с клиенти в мрежа, в която е изграден бизнесът. Вместо това компаниите ще могат да извършват транзакции с клиенти от други съвместими блокчейни. Целият процес ще протече без престой или скъпи такси за транзакции. Точно както е случаят с ценния интернет, кръстосаната съвместимост на блоковете ще предостави на блокчейн мрежите ефективно средство за предаване на стойност.

Искате ли да знаете кое предприятие прилага блокчейн? Вижте нашия списък с топ 20+ предприятия, внедряващи блокчейн технологията сега!

Кой използва технологията за кръстосана верига?

Ripple е отличен пример за блокчейн проект, който се опитва да проучи транзакции с кръстосана верига. Въпреки че все още е в ранните дни на разработката, Ripple се опитва да направи възможно хората и субектите да обменят различни цифрови активи в различни блокчейни.

За начало Ripple вече започна да помага на банки по целия свят да уреждат трансгранични плащания помежду си в различни валути и криптовалути. Проектът за блокчейн обаче е изправен пред трудна задача да полира своята технология за кръстосана верига.

Значението на оперативната съвместимост на блокчейн

Успехът на блокчейн технологията ще се свежда до това как различните блокчейн мрежи могат да си взаимодействат и интегрират. Поради тази причина, оперативната съвместимост между блокчейн е концепцията, чрез която различните блокчейн комуникират помежду си, всички в усилието да позволят плавно споделяне на информация.

Оперативната съвместимост е по същество способността да виждате и да имате достъп до информация през различни блокчейн системи. Например, трябва ли човек да изпраща данни до друга блокчейн, получателят трябва да може да ги прочете, да разбере и да реагира с малко усилия? В момента обаче това не е възможно, тъй като е невъзможно да се споделя информация между казва Bitcoin и Ethereum blockchains.

Cross Chain, технологията се стреми да реши всичко това чрез подобряване на оперативната съвместимост между блокчейните. Възникващите проекти бавно купуват идеята, тъй като се опитват да измислят платформи, които могат да комуникират помежду си, без да е необходима трета страна.

Оперативната съвместимост на блокчейн трябва да измине дълъг път, за да се отърве от посредници или трети страни, синоним на централизирани системи. По този начин способността на различните децентрализирани мрежи да комуникират помежду си без никакви посредници трябва да допринесе много за създаването на напълно децентрализирани системи.

Искате ли да научите повече за блокчейн технологията? Научете повече от нашето крайно ръководство за дефиниране на блокчейн в момента!

Защо все пак?

Оперативната съвместимост на блокчейн е от голямо значение, тъй като ще допринесе много за улесняването на хората да извършват транзакции с други блокчейн безпроблемно. В момента човек може да извършва транзакции само с една блокчейн в движение, т.е. Биткойн или Етериум. Прехвърлянето на информация между две различни вериги обаче не е възможно.

Различните функционалности трябва да се появят поради оперативната съвместимост на блок-веригите. За начало хората ще могат да извършват плащания през множество блокчейн. По този начин напълно съвършен проект за оперативна съвместимост на блокчейн трябва да бъде ядрото на цифровата икономика в бъдеще.

Оперативната съвместимост на блокчейн също трябва да доведе до транзакции с много символи, благодарение на развитието на системи с многотокени портфейли. Подобна разработка ще позволи на потребителите да разчитат на една система портфейл за съхранение и прехвърляне на жетони с лекота в различни блокчейн.

Проекти за оперативна съвместимост на блокчейн

Предвид непрекъснато нарастващата нужда от подобряване на връзката между различни блокчейн мрежи, много разработчици вече работят по оптимални решения. Броят на проектите за оперативна съвместимост на blockchain нараства в резултат на това, тъй като разработчиците се стремят да ускорят масовото приемане на blockchain.

По-долу са някои от най-добрите проекти, които се стремят да подобрят оперативната съвместимост на блокчейн.

Полкадот блокчейн

Polkadot blockchain е високопрофилна многоверижна технология, извеждаща оперативната съвместимост на blockchain на друго ниво. Дете на Гавид Ууд, един от основателите на Ethereum, Polkadot се стреми да подобри трансфера на данни за интелигентни договори чрез различни блокчейни.

Polkadot се състои от множество парашани, които се различават по характеристики. В блокчейн Polkadot транзакциите могат да бъдат разпределени в широк район, като се има предвид броят на веригите в мрежата. Всичко това се прави, като същевременно се гарантира високо ниво на сигурност при сделките.

Проектът за оперативна съвместимост на Polkadot Blockchain се стреми да осигури безпроблемна връзка между частни вериги, публични мрежи, оракули, както и интерфейс без разрешение. Разработчиците зад решенията за оперативна съвместимост на blockchain искат да дадат възможност на интернет, където независимите blockchain решения ще могат да обменят информация чрез релейна верига Polkadot.

Основните принципи на решенията за оперативна съвместимост на блокчейн са мащабируемостта, както и управлението.

Чудите се за различните видове блокчейн технологии? Разгледайте 4-те различни типа блокчейн технология, за да научите повече за тях.

Блокнет

Понастоящем разработчиците зад Blocknet работят по създаването на децентрализиран обмен, всички в усилията за подобряване на обменната комуникация.

Blockchain също така прилага стратегии за оперативна съвместимост на blockchain, които могат да променят начина, по който виждаме blockchain в момента.

Това, което Blocknet възнамерява да направи, е да децентрализира всичките четири компонента, всички в усилията за създаване на първата децентрализирана борса. Помощниците на проекта също работят по оптимизирането на платформата с различни вериги, която да служи като инфраструктура.

Aion Online

Aion онлайн е друг високопрофилен проект за оперативна съвместимост на Blockchain, който се стреми да отговори на нерешени въпроси относно мащабируемостта и оперативната съвместимост в блокчейн мрежите. Разработчиците планират да позиционират Aion като стандартен протокол, използван от различни блокчейни. Крайната игра е да се подобри създаването на ефективни и децентрализирани системи.

Разработчиците вече са измислили обединена блокчейн мрежа, която дава възможност да се интегрират различни системи за блокчейн в многостепенен център.

Wanchain

Wanchain се представя като първото в света онлайн оперативно съвместимо блокчейн решение със сигурни многостранни изчисления. Още повече, че решението за оперативна съвместимост на блокчейн се стреми да възстанови финансирането, като помести всички цифрови активи в една блокчейн.

Те въвеждат една от уникалните стратегии за оперативна съвместимост на блокчейн в момента.

Проектът за оперативна съвместимост на блокчейна осигурява възможности за кръстосана верига, като използва най-новите изследвания в криптографските теории. Той също така разчита на патентован протокол, който позволява взаимно свързване на частни, публични и консорциум вериги. Взаимовръзката улеснява прехвърлянето на цифрови активи между две различни блокчейни.

Базиран на Ethereum, блокчейнът Wanchain също така позволява внедряването на интелигентни договори. Всички тези аспекти го правят завладяващо блокчейн решение за доставяне на разпределени приложения, които изискват лесен достъп до различни блокчейн вериги. Поверителността на блокчейна се подобрява чрез използването на подписи Ring, както и еднократни скрити адреси.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Cosmos Blockchain

Cosmos blockchain е най-подценяваният проект за оперативна съвместимост на blockchain. Проектът за блокчейн е в надпреварата да се превърне в център на много проекти. Оттогава разработчиците пуснаха комплект за разработка на софтуер, който според тях ще адресира проблеми с мащабируемостта и оперативната съвместимост в блокчейн проекти.

Космосната блокчейн архитектура се състои от няколко независими блокчейна, наречени Зони, прикрепени към централна блокчейн, наречена Хъб. Tendermint Core, което позволява високоефективна, както и последователна и сигурна PBFT-подобна машина за консенсус, захранва всяка зона в този случай.

Cosmos Hub свързва блокчейн проекти за подобряване на оперативната съвместимост чрез комуникационния протокол Inter-Blockchain.

Поради взаимосвързаността хората могат да изпращат жетони от една зона в друга в реално време и сигурно, без да ангажират услугите на трета страна. Cosmos blockchain може да свързва различни зони от публичен към частен проект благодарение на връзката IBC.

Оперативна съвместимост на блокчейн в здравеопазването: Ползите

Невъзможността за споделяне и действие на данни в системата на здравеопазването е високопоставен въпрос, който от години осакатява предоставянето на услуги в сектора. Частният, публичният и държавният сектор се опитват да разрешат проблема в продължение на години, но без резултат.

Понастоящем здравният сектор разчита на централизирани сървърни системи за трансфер на огромни масиви от данни между институциите. Недостатъкът на тази система е, че тя увеличава рисковете за сигурността, като се има предвид, че няма никой с контрол над данните, докато е в транспорт.

Оперативната съвместимост е голям проблем в сектора на здравеопазването, тъй като проучванията показват, че 86% от доставчиците в бранша не са в състояние да споделят с лекота критична информация за здравеопазването. Докато повечето доставчици са внедрили решения за оперативна съвместимост, повечето от тях работят изключително в рамките на дадена екосистема. Често е скъпо да се излезе с решение, което да осигури безпроблемния трансфер на здравни данни в целия сектор.

Ето защо те трябва да се съсредоточат върху по-добрите стратегии за оперативна съвместимост на блокчейн, за да се отърват от всички проблеми, свързани със здравеопазването.

Сред предизвикателствата, с които здравеопазването продължава да се сблъсква в надпреварата за постигане на повсеместна оперативна съвместимост, блокчейнът бавно се появява като технология, която може да помогне за облекчаване на болезнените точки.

Прочетете също: Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Собственост на данни

Контролът на данните винаги е бил голям проблем в сектора на здравеопазването. Въпреки това, с оперативната съвместимост на блокчейн, играчите в здравеопазването скоро биха могли да поддържат контрол върху своите данни. Технологията на цифровата книга може да се похвали с едно от най-високите нива на сигурност, което би намалило случаите на неволно споделяне на данни, както и опасенията от неправилни модификации. Blockchain позволява прилагането на неизменяеми ключове с дневници за достъп за четене / запис.

Подобрена сигурност с шифроване

Понастоящем само 35% до 40% от здравните данни са криптирани. Въпреки това, с използването на решения за оперативна съвместимост на блокчейн, всички данни могат да идват криптирани по подразбиране. Стандартът на криптиране по подразбиране е най-доброто решение, което ще помогне за намаляване на рисковете, произтичащи от пробиви на данни.

Подобрена ефективност и прозрачност

Оперативната съвместимост на блокчейн в сектора на здравеопазването също има потенциала да намали режийните разходи и да повиши ефективността. Използването на интелигентни договори трябва да допринесе много за премахването на необходимостта от посредници. Резултатът трябва да бъде автоматични процеси, които въздействат върху съответната информация на различни играчи.

Предимства
поверителност Решенията за оперативна съвместимост на Blockchain трябва да осигурят защита на поверителността на данните, тъй като здравните институции комуникират и споделят информация с външния свят
По-ниски разходи за транзакции Оперативната съвместимост на блокчейн трябва да намали транзакционните разходи, когато става въпрос за споделяне на изключително чувствителна информация в сектора на здравеопазването
Сигурност Решението на блокчейн трябва да се справи с дългосрочния проблем със сигурността на данните в индустрията. Липсата на посредници трябва да намали риска деликатна информация да попадне в грешни ръце
Регулиране на екосистемата Решенията за оперативна съвместимост на Blockchain ще гарантират, че суровите данни се споделят само в дадена екосистема. По този начин само доставчици и институции с необходимите ключове ще имат достъп до чувствителни данни в мрежа
Щитове срещу 51% атака Използването на блокчейн технология намалява риска от 51% атаки, тъй като данните се разпространяват в обширна мрежа

Текущ сценарий на оперативна съвместимост на блокчейн в здравеопазването

Най-значимият попътен вятър в оперативната съвместимост между блокчейните в сектора на здравеопазването се отнася до управлението. Подобни решения ще имат ограничено сцепление, само ако индустрията не успее да постигне консенсус относно управленските структури.

Участниците в целия сектор трябва да се споразумеят за структурите на управление, като се съсредоточат върху стандартите за оперативна съвместимост. Въпреки че има известен напредък в този фронт, това може да отнеме известно време. Освен това участниците в сектора също ще трябва да оценят различни базирани на блокчейн здравни платформи, за да видят коя отговаря на техните нужди.

Доставчици като PakitDok, както и Change Healthcare и Gem постигнаха впечатляващи крачки в изграждането на решения за оперативна съвместимост на Blockchain за сектора.

Прочетете още: Как Blockchain може да наруши здравеопазването?

Предизвикателства за оперативна съвместимост на блокчейн и вероятни решения

Най-големите предизвикателства пред оперативната съвместимост на блокчейн са фактът, че има много блокчейн системи, които не говорят един и същ език. Като начало, много от използваните сложни платформи идват с различни нива на използване на интелигентен договор. Схемата на транзакциите, както и моделите на консенсус в тези проекти, също се различават много, за да се случи каквато и да е форма на взаимосвързаност.

За да се преодолеят някои от основните проблеми, осакатяващи оперативната съвместимост на блокчейн, тогава е необходимо да се обърнем към технология, която позволява универсална комуникация между различни блокчейн вериги. Още повече, че използването на отворени протоколи, както и Multi Chain Frameworks, се рекламират като възможни решения на проблемите с оперативната съвместимост на blockchain.

Отворете протоколи за подобряване на оперативната съвместимост на блокчейн

Смятаме, че това е едно от най-добрите решения по въпросите на оперативната съвместимост. Използването на отворени протоколи трябва да измине дълъг път, за да даде възможност на стандартизирани пътища, чрез които различни блокчейни могат да комуникират помежду си с лекота. Такива протоколи предоставят универсалния език за блокчейн, който подобрява комуникацията.

Перфектен пример за отворен протокол за оперативна съвместимост на блокчейн е Atomic Swap. Действайки като децентрализирана ескроу кръстосана верига, Atomic Swap дава възможност за обмен на стойност между две различни блокчейни като 1BTC за 1ETH. Цялата транзакция се извършва без използване на борса или посредник. Interledger е друг пример за кръстосана верижна блокчейн, която използва протокол за атомен суап.

Използване на многоверижни рамки

Мулти-верижните рамки, от друга страна, действат като отворена среда, чрез която блокчейн се включват. За разлика от отворените протоколи, те са по-сложни. Те обаче спомагат за улесняване на отворената комуникация и трансфер на стойност и данни между различните блокчейн вериги.

С Multi Chain Frameworks блокчейн може да се включи и да стане част от стандартизирана екосистема, за да може да споделя информация. Поради тази причина през повечето време те се наричат ​​Интернет на блокчейн, тъй като те предлагат уникални и обещаващи възможности, когато става въпрос за оперативна съвместимост на блокчейн.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Долна линия

Технологията с кръстосана верига и оперативната съвместимост на блокчейн са съществени аспекти на технологията на блокчейн, както е обсъдено по-горе. Двете концепции са готови не само да разширят обхвата на използването на криптовалута, но и да ускорят приемането на блокчейн.

Технологията сама по себе си има потенциал да се справи с проблемите на мащабируемостта, които осакатяват блоковата екосистема от години. Така че, това е огромен тласък за блокчейн, ако най-накрая може да постигне оперативна съвместимост.

Ако сте само начинаещ в това отношение и искате да научите повече за блокчейн технологията, тогава препоръчваме да започнете с нашия безплатен курс за блокчейн. Защо не започнете вашето блокчейн пътуване сега?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector