Предимства на Blockchain в логистичната индустрия

Тази статия ще се фокусира върху разбирането на ролята на блокчейна в логистичната индустрия и как тя помага за подобряването му.

Логистиката е един от ключовите елементи на настоящата индустрия. Той гарантира, че предметите достигат предвиденото им място за минимално време, разходи и щети. Накратко, тя се занимава с изпълнението и организацията на сложните операции за транспортиране на стоки от едно място на друго (обикновено от точката на произход до потреблението).

Настоящата логистична индустрия е огромна! Само в САЩ приходите на стойност 791,7 милиарда долара са дошли точно през 2020 г. Това е астрономично от гледна точка на броя и това също така прави логистичната индустрия една от най-сложните там.

Технологията Blockchain предлага децентрализирана мрежа, където връстниците могат да комуникират и извършват транзакции, без да е необходим централизиран орган. Децентрализираният му характер носи много предимства, включително неизменност, прозрачност и сигурност. Още повече, че е напълно подходящ и за логистичната индустрия.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво е блокчейн в логистиката?

Най-добрият възможен начин, по който блокчейнът може да помогне на логистиката, е да реши нейната неефективност. В момента почти всеки елемент от логистичната верига има множество възможности за справяне. Тези опции включват сценарии „Ами ако“.

Брокерите, спедиторите и други трябва да се фокусират върху ефективността, вместо да се забиват, докато избират най-добрия вариант. На всичкото отгоре винаги е имало тонове документация, която трябва да се направи. Процесът на документиране добавя повече неефективност към и без това бавния транспорт от край до край.

В основата е липсата на един източник на истина и сложен процес, който сваля целия логистичен процес. Необходима е децентрализирана структура, която да обработва всички транзакции, а също така да действа като център за проверка и подобряване на целия процес.

Той ще се справи с всичко, включително предоставянето на средства за записване на транзакции, ще създаде ефективна и прозрачна система и ще проследява активите с цялата необходима документация.

Тъй като блокчейнът има цифров характер, документацията трябва да се извършва онлайн, като се дава достъп на всички до данните от всяко място, където иска.

Как технологията Blockchain работи в логистиката

За да получим по-добро разбиране, трябва да разберем различните стъпки в логистиката и как технологията на блокчейн трябва да бъде внедрена там. Нека разгледаме ключовите играчи в логистичния конвейер и тяхната роля, когато става въпрос за използване на блокчейн технология.


По-долу ще обсъдим ключовите елементи на консорциума за логистичен блокчейн. Това е опит да се интегрира блокчейн в логистичния конвейер изцяло. Също така ще ви помогне да разберете предимствата на блокчейна в логистичните системи.

Консорциум за логистика на блокчейн

Логистичният блокчейн консорциум е основан за австралийската корабоплавателна индустрия. Понастоящем се управлява от EY, където членовете включват BVL, DB Schenker, LKW Walter и други стандартни органи и цифрови дъщерни дружества.

Целта на консорциума е да стандартизира и цифровизира транспортната документация. Той включва всички документи, включително сертификат за произход, товарителници и т.н. По този начин фирмите ще могат да автоматизират 75 милиона процеса годишно. В замяна те ще спестят около 12 милиона хартиени листа.

Производител

Производителят е отговорен за производството на продукти. Те също така трябва да предоставят сертификат за произход, обработка на данни, баркодове, партиден номер и дати на изпращане.

Цялата информация трябва да се съхранява и кодира в разпределена книга. За целта системите на производителя трябва винаги да бъдат свързани към интернет. Производителят също така трябва да използва интелигентни договори за автоматизиране и организиране на потока от транзакции на пратки. Потокът зависи от множество фактори, включително алгоритми, кодифицирани параметри и алгоритми.

Доставчик

Доставчикът получава цялата необходима информация от производителя и създава своя собствена документация, която да сподели със следващия играч в логистичния процес. Доставчикът трябва да създаде опаковъчен списък, партиден номер, номер на поръчка, дата на производство и спецификации на пратката (DIMS)

Логистика 3PL

Следващият играч в логистиката е 3PL. Те са отговорни за генерирането и автоматизирането на инструкциите за маршрутизиране, товарителницата, описанието на стоката и датата на изпращане.

Превозвач на дълги разстояния

След това информацията се предава на превозвача на дълги разстояния, който отговаря за поддържането и генерирането на температура, състоянието на пратката и подписа на доставката.

Склад

След това превозвачът на дълги разстояния изхвърля стоките в склада. След това складът работи по инструкциите за маршрутизиране, баркода на опаковката, спецификациите и датата на избор.

Носач на къси разстояния

След това превозвачът на къси разстояния отвежда стоките до получателя, като поддържа данните автоматизирани и генерирани, включително номер на фактура, дата на получаване, идентификационен номер на клиента, разписка за доставка и статус на пратката.

Получател

Получателят получава продукта с цялата подробна информация, съхранявана в блокчейна.

В целия процес има три основни стъпки.

  • Производителите са отговорни за предаването на стоки до складове, доставчици и доставчици на 3PL.
  • Доставчикът на 3PL, от друга страна, гарантира, че пратката и капацитетът се оптимизират в реално време. Също така трябва да се увери, че се оптимизира правилно, за да могат да се получават нови товари.
  • В последната стъпка доставчиците на 3PL са отговорни за изпращането на стоките до превозвачите. Те също така трябва да се уверят, че видимостта е осигурена на всички стъпки. И накрая, превозвачът също трябва да предлага статуса на пратката на всички етапи на изпращане.

Блокчейн в транспортния алианс (BITA)

Друг блокчейн съюз, работещ в транспорта и логистиката. Основан е през август 2017 г. Съюзът се е засилил от самото си създаване. В момента тя има повече от 500 членове, участващи от 25 държави. Алиансът има за цел да стимулира приемането на нови технологии сред транспорта, товарите, логистиката и други свързани индустрии.

Това също означава, че те настояват за приемането на технологии за разпределена книга (DLT) като блокчейн. Ключовите елементи включват приемане на общ стандарт, образование и сътрудничество.

Използвайте случаи на блокчейн в логистиката

Има много блокчейн логистични приложения. За да получите добро разбиране, нека да разгледаме петте логистични приложения на блокчейн. Също така ще ви помогне да разберете предимствата на блокчейн технологията в логистиката.

По-добро проследяване на товари

Използването на блокчейн в логистичните системи и веригата за доставки може да ви помогне да се справите и да ви помогне да проследите товарите по-лесно. В момента доставките за същия ден и доставките при поискване се увеличават. Така че това може бързо да се превърне в тежест за логистичните компании, тъй като те нямат инфраструктурата, за да отговорят на нуждите за тези огромни изисквания.

Много автомобилни компании се опитват да инвестират в добри технологии за проследяване, но сигурността на тези технологии е под въпрос.

Освен това тези технологии нямат защитен процес за удостоверяване. Следователно киберпрестъпниците или лошите хора винаги се възползват от информацията на мрежата.

Blockchain наистина може да промени сценария тук. Тъй като блокчейнът предлага подходящ канал за удостоверяване с проверка, никой не може да фалшифицира данните.

Освен това, тъй като можете да следите всичките си доставки и да ги проследявате в реално време, това наистина може да осигури по-добро потребителско изживяване за логистичната индустрия.

Подобрена ефективност на процеса на доставка

С блокчейн първото нещо, което ще подобри логистиката, е корабоплаването и товарите. Накратко, той може да се използва за подобряване на процеса на доставка на международно и местно ниво. Това също ще ги накара да подобрят капацитета си на стоки и да подобрят ефективността на процесите си.

Maersk вече знае значението на blockchain и вече е включил blockchain в своите процеси и операции. Те са един от най-големите оператори на корабни контейнери. Крайната цел е да се проследи пратката по най-добрия възможен начин, като се работи с други органи. IBM работи и с Maersk за подобряване на глобалната търговска инфраструктура.

Блокчейнът във веригата за доставки със сигурност ще помогне да спестите милиони долари.

Сигурност за устройствата за интернет на нещата (IoT) за повишаване на ефективността

Много компании вече използват устройства на Internet of Things, за да проследяват продуктите или да поддържат качеството през цялото време. Тези устройства на IoT обаче са склонни към кибератаки, защото са склонни да използват облачни сървъри, за да комуникират помежду си, което е уязвим процес.

И така, тук блокчейнът в логистиката и веригата за доставки може да предложи сигурност за тези IoT устройства и да наблюдава всички данни, които идват от всички тези устройства. Нещо повече, той може също да помогне да се анализират и категоризират всички данни от тези устройства, за да се направят промени в бизнес стратегията.

По-добра прозрачност

Една от основните характеристики на Blockchain е прозрачността. Ако се приложи правилно, блокчейнът за веригата на доставки предлага по-добра прозрачност, което в замяна влияе върху прозрачността на логистиката. Позволява на компаниите да си доверяват по-достоверно. Чрез по-добра прозрачност ще има по-малко спорове за фактури, по-малко експлоатация на работниците и по-добри разходи за одит.

Освен крайните потребители, B2B бизнесът ще се разпадне поради подобрената надеждност и почтеност. Доверието означава, че разходите за одит, оспорването на фактури и други аспекти на конфликта ще бъдат намалени до голямо ниво или дори премахнати.

Вече има компании, които инвестират в подобряване на прозрачността. Една такава компания е компанията Provenance, която е провела казуси, за да види как блокчейнът може да подобри логистичните аспекти, включително веригата на доставки.

Проследяване на инвентара

Проследяването на запасите е сложно. Компаниите харчат много пари, за да го направят перфектен и ефективен. И дори тогава предлага много проблеми. Ето защо проследяването на запасите е един от основните фокуси на индустриите там. За да го управляват, компаниите харчат милиони долари.

Технологията Blockchain може да помогне за решаването на проблема, като предлага възможност на компаниите не само да управляват своите продукти на макро ниво, но и на микро ниво. Например, компаниите могат да следят пълната логистика, като я наблюдават по изключително ефективен начин.

Такъв пример е базираната на блокчейн система на IBM. Той дава възможност на компаниите да проследяват хранителни стоки и да докладват техните условия по време на процеса на транзакции. Големи компании като Nestle, Walmart, Unilever и др. Вече участват в проекта и помагат за постигане на възможно най-добрия резултат.

Крайните потребители ще се възползват максимално, тъй като винаги ще получават хранителните продукти, които са пресни и готови за консумация. Това е един от най-добрите случаи на използване на корпоративни блокчейн в тази индустрия.

Уреждане на спорове

Друго от приложенията на блокчейн в логистиката е уреждането на спорове при превоза на товари. Превозът на товари винаги страда от спорове. Това може да се случи, ако стоките са изгубени или забавени. Споровете са трудни за разрешаване и лесно могат да продължат седмици, преди да се разрешат. Всичко това означава повече разходи за ресурси от компанията.

Blockchain може да разрешава спорове по-бързо с помощта на неизменяеми данни и информация в реално време за товара. С автоматизацията много спорове могат да бъдат решени в рамките на минути, подкрепени от надеждни данни. Също така помага на компаниите да решават спорове с клиенти.

Фактуриране и плащания

И накрая, блокчейнът може да помогне за подобряване на фактурирането и плащанията чрез ефективна и сигурна система. Фактурирането може да бъде истинско предизвикателство, когато се извършва в много голям мащаб. Ето защо ще намерите системи, които са ефективни при фактуриране и плащания.

Компаниите могат да използват интелигентни договори, за да автоматизират целия процес и да го направят без грешки и прозрачен. Това ще направи фактурирането и плащанията също супер ефективни.

Запиши се сега: Корпоративен блокчейн и курс за управление на веригата за доставки

Предизвикателства пред внедряването на блокчейн в логистиката

Има много предизвикателства, които компаниите трябва да преодолеят, за да внедрят блокчейн. Някои от предизвикателствата са както по-долу.

  • Различно използване на модела за съхранение на данни: Не всички компании или системи използват един и същ модел на данни, за да си сътрудничат в блокчейна.
  • Интегриране на блокчейн в съществуващата ИТ екосистема: Винаги ще бъде предизвикателство да се интегрира блокчейн в съществуващата ИТ екосистема.
  • Развиваща се блокчейн технология: Последното предизвикателство е да работите със самия блокчейн. Blockchain е нова технология и се развива с бързи темпове. Внедряването на блокчейн в момента ще означава повече предизвикателства при внедряването в бъдеще.
  • Потокът от информация: Друго голямо предизвикателство е управлението на потока от информация между различните субекти в логистиката. Ако търговията е международна, тя става по-сложна поради навлизането на повече субекти в целия процес.

Фактор за успех за блокчейн в логистиката

Постигането на успешна логистика в логистиката зависи от много фактори. Една компания трябва да бъде проактивна и да работи в посока на тези фактори, за да внедри успешно блокчейн в съществуващите си системи. В основата си всеки трябва да си сътрудничи, да подобри своите знания за блокчейн и да стимулира стойността чрез него.

Култура на сътрудничество

Когато пристигне нова технология, винаги липсва сътрудничество. Същото важи и за блокчейн. Blockchain е технология, която изисква сътрудничество, за да работи. Една от другите причини включва включването на множество страни в екосистемата на блокчейн, включително партньори, регулатори, индустриални организации и т.н..

Такъв пример би бил работата с конкуренти за създаване на стандарти за блокчейн за работа в логистиката.

Стойност и ангажираност със заинтересованите страни

Заинтересованите страни трябва да инвестират своето време и усилия за подобряване на стойността във вече съществуващите системи или проекти, които са на ръба на изпълнението. Те трябва да предоставят своите безценни знания, а също и техническа приложимост.

Blockchain е нова технология и изисква цялата помощ, която може да получи, за да стане зряла и внедряването готово.

Подобряване на възможностите и знанията на блокчейн

Последният фактор е да работим за подобряване на знанията и възможностите на блокчейн. Това ще помогне на логистичните компании да намерят нови модели, които работят в реалния свят.

Заключение

Това ни води до края на блокчейна в логистиката. Логистиката е една от най-големите грижи за настоящото поколение компании там. Ако сте част от логистична компания, тогава цялата игра с топка е различна. Както научихте от статията за това как блокчейнът работи в логистиката. Основните играчи включват производители, доставчици, логистика 3PL, превозвач на дълги разстояния, превозвач на къси разстояния, склад и получател.

Основните предизвикателства, от които в момента страда логистичната индустрия, включват използването на различни модели за съхранение на данни, интеграция с текущата екосистема, развиваща се технология на блокчейн и потокът от информация.

Случаите на използване на блокчейн за логистика включват проследяване на инвентара, по-добра прозрачност, уреждане на спорове и фактуриране & плащания. Дори при тези случаи на употреба има много фактори за успех, за да успее блокчейнът в логистиката. Ако искате да научите повече за тази технология, тогава се запишете в нашия курс по основи на Enterprise Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map