Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Предложение на AWS срещу AZURE срещу Oracle Blockchain Solution: Сравнението на BaaS

Тъй като блокчейн технологията се очерта като едно от най-бързо развиващите се и променящи играта нови разработки в технологичната индустрия, много технологични гиганти излязоха със собствени блокчейн решения за своите клиенти през последните няколко месеца. BaaS (блокчейн като услуга) привлича все повече внимание.

Тези технологични гиганти включват:

 • Amazon или AWS (Amazon Web Service)
 • AZURE на Microsoft
 • Oracle

През последната една година почти всички големи технологични гиганти, както беше споменато по-горе, заедно с IBM, HP, SAP и китайския Huawei обявиха свои собствени блокчейн решения едно след друго или почти едновременно. Google също инвестира много и се очаква да дойде със свое собствено решение през следващите месеци.

Какво означава това?

Това отразява, че технологичните гиганти се конкурират помежду си, инвестират сериозно в блокчейн технологията и са убедени, че блокчейнът е пътят напред. Това също показва спешността на големите играчи да се състезават напред в играта.

Интересът е главно защото се очаква пазарът на блокчейн да расте с 61,5% годишно през следващите три години. Почти всички големи компании искат да се възползват от нарастващото търсене.

В скорошна статия, беше разкрито, че почти всички големи технологични гиганти, които включват IBM, Google, Oracle, Microsoft и Amazon, инвестират сериозно в блокчейн компании и блокчейн решения.

В тази статия ще разгледаме подробностите за предлагането на AWS срещу Azure срещу Oracle Blockchain Solution с подробно сравнение между трите.

Azure срещу Предложение на AWS срещу Oracle Blockchain Solution:

Предлагане на AWS срещу Azure срещу Oracle Blockchain Solution

AWS решение за блокчейн

Нека започнем с AWS, известен също като Amazon Web Services. Те обявиха своите Блокчейн шаблони като предлагане на BaaS (блокчейн като услуга) през април 2018 г. Стартирането последва аналогичните съобщения на Azure, Oracle и IBM на Microsoft. Това прави Microsoft Azure последният, който представи своето блокчейн решение в сравнение с Oracle и Azure.

И така, какво предлага BaaS на разработчиците и компаниите?


Техният най-популярен продукт е AWS Blockchain Templates, който позволява на потребителите на AWZ, които работят по приложения на blockchain, да настройват мрежи Hyperledger Fabric или Ethereum по-бързо..

AWS също така предоставя на потребителите си достъп до достъпни ресурси, които могат да им помогнат бързо да разгърнат блокчейн мрежи.

Видни характеристики

Ето някои от важните характеристики на AWS Blockchain Solution.

 • То предлага сигурност на компаниите, тъй като потребителите могат да добавят разрешения за контрол на достъпа до ресурсите на AWS. Компаниите също могат да получат достъп до активността на ресурсите по всяко време, което е регистрирано в AWS CloudTrail.
 • Услугата се предлага като плати като отидеш услуга, така че плащате само за услугите, които използвате, и времето, през което сте ги използвали. Това прави ресурсите на AWS достъпни. Също така не е нужно да плащате такси за прекратяване или предварителни такси, тъй като няма дългосрочен договор между AWS и потребителя.
 • AWS също ви предлага a широка гама от възможности когато става въпрос за блокчейн рамки. Можете да избирате между Corda, Hyperledger Fabric и Ethereum, както и партньорски решения за вашата индустрия.
 • С AWS шаблони за блокчейн, потребителите могат бързо да разгърнат защитени блокчейн мрежи.

Продукти

AWS предлага две различни опции в своите блокчейн решения, които включват AWS Blockchain Templates и AWS Partners Solutions, които се предлагат на техния пазар.

AWS шаблони за блокчейн

AWS Blockchain Template е техният основен продукт, който позволява на потребителите да избират между Hyperledger Fabric или Ethereum рамки с отворен код за бързо внедряване на защитени мрежи на blockchain.

С тези шаблони не е нужно да отделяте време за ръчна настройка на вашата блокчейн мрежа, тъй като можете просто да разположите шаблоните на AWS CloudFormation и да се съсредоточите върху изграждането само на вашето блокчейн приложение.

Тези шаблони разгръщат блокчейн рамката по ваш избор на ECS, известна също като Amazon Elastic Container Service. Най-хубавото е, че не трябва да плащате нищо допълнително за тези шаблони. Всъщност трябва да платите само за ресурсите, които използвате за стартиране на блокчейн мрежата.

 • Ползи

Освен функцията pay-as-you-go, AWS Blockchain Templates предлагат и бързо разгръщане на блокчейн мрежа на виртуални сървъри Amazon EC2 и Amazon EC3, в допълнение към услугата ECS контейнер. Можете също така да избирате между Hyperledger Fabric или Ethereum framework, които в момента са най-популярните и често използвани blockchain рамки там.

Без значение коя рамка изберете, имате достъп до функции като функционалност на интелигентния договор, разпределени консенсусни алгоритми, контрол на достъпа и други основни функции на блокчейн.

Шаблоните се предлагат и със собствени инструменти за управление, които ви позволяват да наблюдавате, разглеждате и управлявате вашите блокчейни.

Коя Blockchain Framework да изберете: Ethereum или Hyperledger Fabric

Ето кратко сравнение, което ще ви помогне да изберете между двете в зависимост от вашите нужди.

Ethereum
Плат Hyperledger
В момента Ethereum е най-популярната блокчейн рамка, разработена от Ethereum Foundation. Предпочита се за тези, които искат да изградят нова обществена мрежа, възнамеряват да използват езика за интелигентен договор Ethereum Solidity или искат да извършват транзакции с връстници в публичната мрежа Ethereum. Фондация Linux разработи Hyperledger Fabric. Препоръчва се за онези, които искат повече функции за сигурност, искат да ограничат транзакциите, които потребителите могат да видят, или искат да създадат частна блокчейн мрежа.

Можете да научите повече за Ethereum или Hyperledger Fabric в нашите подробни предишни публикации в блога. Можете също да прочетете нашия Hyperledger срещу Corda R3 срещу Ethereum: The Ultimate Guide.

След като сте решили за рамката, с която искате да работите, просто изградете своята блокчейн мрежа над нея и внедрете децентрализирани приложения.

Изберете рамкатаКонфигурирайте софтуера BlockchainВнедрете dApps

Просто и рентабилно, нали?

AWS партньорски решения

Освен използването на AWS Blockchain Templates, AWS също така позволява на своите потребители да избират измежду широк спектър от AWS партньорски решения за внедряване на blockchain. Това дава възможност на потребителите да изберат такъв, който отговаря на техните нужди, тъй като много от изброените по-долу партньори предлагат специализирани блокчейн решения за конкретна индустрия.

Например Corda R3 е предназначена за финансовия пазар, докато GuildOne е предназначена за сектори извън финансовия пазар.

Партньори

За да предложи най-добрите блокчейн услуги на своите клиенти, AWS работи с няколко партньора, изброени по-долу.

 • Калейдо

AWS съобщи партньорството си с ConsenSys, компанията майка на Каледио, още в средата на май. Това е Blockchain Business Cloud, който действа като корпоративна SaaS платформа за бизнеса. Kaleido е проектиран, за да улесни организациите да разгърнат защитени частни вериги.

Можете да научите повече за това, което Kaleido предлага на разработчиците тук.

 • BlockApps

AWS си партнира с BlockApps, за да предостави на своите клиенти решения за развитие на блокчейн Ethereum. BlockApps предоставя един от най-бързите начини за внедряване на мащабируема блокчейн мрежа Ethereum и за изграждане на блокчейн приложения.

 • Технология на колектора

Новото партньорство с технологията Manifold позволява на потребителите на AWS да имат достъп до икономически ефективна, мащабируема и много лесна за интегриране блокчейн мрежа.

 • CISCO

Cisco Blockchain позволява на потребителите на AWS да изграждат приложения на блокчейн на ниво предприятие. Решението на блокчейн от Cisco е мащабируемо, сигурно и лесно.

 • Corda R3

Corda R3 е добре познато име в индустрията на блокчейн, тъй като беше първата компания, която изгради най-голямата група за сътрудничество на финансовия пазар с повече от 100 финансови институции.

Това е специализираната блокчейн платформа, предназначена за финансовия пазар. Най-просто казано, това е финансова книга, която отговаря на най-високите стандарти, практикувани във финансовата индустрия. Той предлага кодове и API за изграждане на блокчейн приложения, за да донесе по-голяма ефективност на бизнес транзакциите.

 • GuildOne

В продължение на десетилетия GuildOne предоставя специализирани бази данни и технологични услуги за петролната и газовата индустрия и сега води технологията блокчейн, предназначена за компании извън криптовалутата и финансовата индустрия.

Другите технологични партньори включват Intel, докато консултантите на AWS включват Акцент, Blockskye, Luxoft, PWC, и Трек10.

Клиенти

Според AWS няколко големи клиенти използват тяхната услуга за изграждане на блокчейн решения. Това включва клиенти като T Mobile и Guidewire.

Резюме: AWS Blockchain Solution

Въпреки че AWS се включи в състезанието малко късно, но продуктите им отразяват, че са направили домашните си точно. Техният най-популярен продукт, AWS Blockchain Templates, улеснява бизнеса бързо да започне нещата, тъй като те могат да внедрят шаблоните и да започнат да работят по своите децентрализирани приложения без никакво забавяне..

Всъщност AWS Blockchain Templates е функция, която ги прави различни от другите доставчици на BaaS.

Освен това потребителите могат да избират и от своите партньорски решения. Цената също е достъпна, тъй като потребителите на AWS могат да плащат според употребата, вместо да сключват годишен договор. Просто плащайте за функциите, които използвате за времето, в което го използвате. Всъщност вие всъщност плащате за сървъра и инструментите, които използвате, а не за blockchain услугата.

Предоставените решения могат да се използват в широк спектър от индустрии, които включват финансов пазар и търговия (финансови транзакции), верига на доставки, застраховане, здравеопазване и идентичност и съответствие.

Единственият недостатък е, че той не предлага специална блокчейн работна маса като тази, предлагана от Azure. За управление и разработване на блокчейн приложения трябва да разчитате на конвенционални AWS услуги или балансиращи натоварване.

Microsoft Azure

Microsoft Azure беше първата голяма технологична компания, която обяви функционалността BaaS на компании и разработчици. Той също така направи първите усилия за сигурно запазване на цифрови идентичности в блокчейн в партньорство с Decentralized Identity Foundation.

Така че, що се отнася до времевата линия, Azure е пионер в индустрията BaaS. Microsoft Azure има и най-голямото портфолио за съответствие в бранша. Компанията твърди, че предлага нискорисково, евтино, бързо и безопасно решение за блокчейн като BaaS (Blockchain-as-a-a service). Той хоства блокчейн на Linux сървъри.

Видни характеристики

Ето някои от важните характеристики на Azure Blockchain Solution.

 • Azure намалява времето за разработка, като предлага на потребителите предварително конфигурирани мрежи и инфраструктура. Това позволява на потребителите незабавно да започнат с разработването на децентрализираните приложения.
 • С помощта на Вградени връзки към инструменти на Azure, потребителите могат да валидират и итерират развитието на блокчейн по-бързо и лесно.
 • С помощта на глобално достъпна облачна платформа можете да запазите данните си сигурен. Решенията също са мащабируема което ви позволява да разширите по всяко време, когато пожелаете.

Продукти

Подобно на AWS, Azure предлага и различни решения, базирани на рамката, с която искате да работите. Освен това те предлагат и по-персонализирани партньорски решения, които ще обсъдим подробно по-долу.

Решения на Azure Marketplace

Можете да избирате от множество продукти, както и рамки в Azure. Ето пълния списък.

 • Ethereum на Azure

Azure ви позволява да работите в най-често използваната блокчейн мрежа. Въпреки това, с разнообразието от предварително конфигурирани мрежови топологии, които предлага, можете да внедрите мрежата за минути. Решението се отличава и с уникални предимства като лесни набори от мащаби на VM, възможност за управление на възли с междурегионално разполагане и инструменти за наблюдение.

 • Плат Hyperledger

Следващата популярна рамка от Linux Foundation също е достъпна на Azure. Това е най-доброто за тези, които искат да внедрят услуги за валидиране на връстници и за поръчка на memebershop. Отново, внедряването е лесно и бързо.

 • Корда

За тези, които искат да работят по децентрализирани приложения във финансовия сектор, Azure предлага платформа за разпределена книга на Corda. Позволява на потребителите да разгръщат мрежова мрежа с много участници с лекота. Потребителите могат да работят и с нотариуси, връстници и мрежова карта.

Ако искате да научите повече за това коя от гореразпределените счетоводни технологии е най-подходяща за вашите нужди, можете да прочетете нашето подробно сравнение на горните технологии тук.

 • Azure Blockchain Workbench

Това е цялостно решение на Workbench за бързо разработване на блокчейн приложения. Azure Blockchain Workbench е лесен за използване уеб интерфейс, който също го прави по-лесен за използване в сравнение с AWS.

 • DevTest Labs за Blockchain като услуга

С тази услуга можете да създадете лаборатория за екип, която да съдържа всички правила и шаблони на екипа.

Партньори

Можете също така да избирате измежду 23 решения на пазара от различни партньори. Ето някои важни решения, предлагани от техните партньори.

 • BlockApps

BlockApps позволява както единична, така и многовъзлова частна платформа Ethereum blockchain както за разработчици, така и за предприятия. Платформата Ethereum се предлага с RESTful API и други инструменти за разработчици като анализ, търсене и изследовател. Като цяло можете да избирате от трите решения на BlockApps.

 • GoChain

За тези, които искат да се съсредоточат върху бързите транзакции във финансовия сектор, GoChain предлага блокчейн, съвместим с Ethereum, като възел за разработчици.

Други партньори с техните решения, достъпни на пазара на Azure, включват Guildkraft, Trade Finance, Accredible, Chain Core Developer Edition, RekoChain, Quorum Demo, RSK Notary Solution и много други.

Клиенти

Azure има потребители от различни индустрии, които използват Azure Blockchain Solution за постигане на съвсем различни неща. Например, Insurwave наскоро разработи решение за застрахователна блокчейн. Други клиенти включват Xbox, 3M, Асоциацията на банките в Сингапур и webjet.com.au.

Резюме: Azure Blockchain Solution

Azure Blockchain Solution идва с множество предимства пред своите конкуренти. Първо, защото имате възможност да избирате от широка гама от блокчейн опции на платформа, които включват Ethereum, Chain, Corda, Hyperledger Fabric, Quorum и др..

Всички тези блокчейн рамки се предлагат в едновъзлови, многовъзлови и многочленни топологии. Най-силната от тези опции е многочленната топология, която позволява на потребителите да създават голяма мрежа, включваща множество организации, като същевременно всяка организация запазва своя административен контрол.

На пазара можете да намерите решения от 23 партньори, което ви позволява да изберете решение, което е по-персонализирано за вашите уникални нужди.

Решение на Oracle Blockchain

Oracle последва стъпките на Microsoft и пусна своя B2B модел на блокчейн решение през септември 2017 г. Планът е известен като Enterprise-Grade Blockchain Cloud Service, тъй като е насочен към предприятия и бизнес. Услугата предлага на корпоративни клиенти напълно управляван подход, който иска да се включи в блокчейна.

Според старшия вицепрезидент, Zavery, Oracle представи тази услуга, така че компаниите да могат да работят по блокчейн проект с отворен код и да го персонализират според своите нужди, като добавят поверителни разрешения, сигурност и API.

Услугата блокчейн е изградена на отворен код Hyperledger Fabric Project само за разлика от AWS и Azure, който ви позволява да избирате от множество рамки на блокчейн.

Видни характеристики

Ето списъка с някои основни функции, предлагани от Oracle Autonomous Blockchain Cloud Service.

 • Блокчейнът на Oracle също се разгръща бързо и бързо, тъй като предлага напълно управлявани и предварително сглобени услуга за блокчейн.
 • Позволява ви да развивате блокчейн мрежа и приложения на отворен код Рамка на плат Hyperledger.
 • Можеш да използваш Oracle Integration Cloud за бърза интеграция на локални приложения, Oracle SaaS и приложения на трети страни.
 • The Enterprise Grade Blockchain Solution е проектиран да предоставя функции на ниво предприятие като вградено архивиране, подобрена защита, базирано на роли управление на идентичността и управление на отнемане на сертификати.
 • Предлага автономен решение, което е самоуправляващо, самоосигуряващо се и саморемонтиращо се.

Продукти

Oracle предлага своето решение за блокчейн под името Autonomous Blockchain решение, което се предлага за $ 0,75 срещу заплащане при преминаване. Решението за блокчейн позволява 500 блокчейн транзакции на час.

Решението за блокчейн ви позволява да създавате децентрализирани приложения на блокчейн върху решението Hyperledger Fabric. Можете лесно да автоматизирате транзакциите си чрез интелигентни договори, известни още като верижни кодове.

Също така е добър вариант за изграждане на надеждни бизнес мрежи. Решението за блокчейн също ви позволява да създавате хибридни мрежи, което означава, че можете да се присъедините към партньори извън Oracle Cloud, при условие че те също използват платформата Hyperledger Fabric.

Инструменти

Решението за блокчейн ви предлага изчерпателни възможности за администриране и наблюдение. Имате достъп до интуитивна администраторска конзола, която е лесно за използване табло за управление. Можете лесно да навигирате в мрежи, канали, възли и верижни кодове заради това. Също така ви позволява лесно да управлявате мрежата и да преглеждате блокчейн компонентите.

Можете също да конфигурирате мрежови канали и да задавате политики в реално време. Освен това Oracle също предлага задълбочени ресурси на разработчици, които могат да помогнат на всеки със създаването на интелигентни договори.

Резюме: Oracle Blockchain Solution

В сравнение с AWS и Azure, Oracle очевидно изостава, но усилено се опитва да привлече повече потребители към своето блокчейн решение. Първо, тя ви ограничава до използването на платформата Hyperledger Fabric, без Ethereum или друга рамкова опция.

Второ, продуктът е само решение за корпоративна степен, без други решения от партньори, като AWS или Azure. Ценообразуването е подобно на Azure и AWS, което е плащане, докато вървите.

За предприятия, които търсят сигурно и автономно блокчейн решение, с възможност за автоматично архивиране на всички ваши транзакции, Oracle е добър вариант.

Приложенията също са огромни, тъй като блокчейн решението може да се използва във финансовия сектор, здравеопазване, и няколко други индустрии.

Предлагане на AWS срещу Azure срещу Oracle Blockchain Solution: Таблица за сравнение

Ето бърза таблица за сравнение, базирана на нашите подробни изследвания и гореспоменатите функции. Научете повече за решението AWS срещу Azure срещу Oracle Blockchain в таблицата.

Категории
AWS
Лазурен
Oracle
Рамка Ethereum, Hyperledger Fabric, Corda и Quorum Ethereum, Hyperledger Fabric, Quorum, Chain и Corda Плат Hyperledger
Цена Плащайте според употребата Варира според плана, плащайте според използването. $ 0.75 Плащайте, докато вървите
Основни партньори Cisco, BlockApps, GuildOne, Intel, Kaleido, Manifold Technology, Corda R3 с няколко други консултантски партньори. Corda, BlockApps, GoChain, с общо 23 налични решения за партньори.
Основни клиенти T Mobile и Guidewire Xbox, 3M и Insurwave

Заключителни думи

Вече е повече от очевидно, че блокчейн пазарът ще расте експоненциално през следващите няколко години. Това се вижда и от надпреварата сред големите технологични компании, които се състезават да предоставят най-доброто решение BaaS (blockchain-as-a-a-service) на своите клиенти.

Нарастващото масово приемане на блокчейн технологията като услуга също го прави последната революция във финтех индустрията сега. Въпреки това, с толкова много добри възможности на разположение, може да искате да научите коя е най-добрата за вас. Ето защо ви предоставих подробен анализ на AWS срещу Azure срещу Oracle Blockchain Solution, предлагащ анализ, който може да ви помогне да изберете между най-добрата услуга за вашите уникални нужди.

Препратки:

https://aws.amazon.com/blogs/apn/how-aws-blockchain-partners-are-enabling-new-ways-of-doing-business/

https://www.fxstreet.com/cryptocurrencies/news/how-some-of-the-largest-tech-companies-are-investing-in-blockchain-201804162009

https://techcrunch.com/2018/04/22/amazons-new-blockchain-service-competes-with-s similar-products-from-oracle-and-ibm/

https://techcrunch.com/2017/10/02/oracle-climbs-on-blockchain-bandwagon-with-new-cloud-service/

https://aws.amazon.com/partners/blockchain/solutions/

https://www.computerworld.com/article/3278088/blockchain/amazon-joins-list-of-blockchain-as-a-service-providers.html

https://www.ethnews.com/amazon-web-services-consensys-partnership-to-offer-kaleido-blockchain-platform

https://www.crn.com/news/cloud/300103791/partners-ready-to-take-deeper-dive-into-blockchain-with-aws.htm

https://www.businessinsider.com/ibm-azure-aws-blockchain-service-2017-10

https://www.ledgerinsights.com/how-to-blockchain-as-a-service-baas/

https://developer.oracle.com/blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector