Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Проект DCEP: Китайската нова цифрова валута

Наскоро Китай попадна в центъра на вниманието с новаторския проект DCEP. Точно след официалното обявяване на този затворен пилотен проект, той започна да получава много шум. Нека да разгледаме новата цифрова валута на Китай сега!

Китайската цифрова валута първоначално стартира в Xiong’an (град-сателит на Пекин), Суджоу и Шенжен. Мнозина спекулират дали това ще се окаже революционна промяна за нашата парична система и как тя наистина ще повлияе на световната икономика.

През 2017 г. бързият растеж на блокчейн мрежите и криптовалутите се сблъска с тежки критики от много финансови организации. Ето защо китайското правителство взема алтернативно решение по целия въпрос и пуска собствената си китайска цифрова валута.

Присъединете се към мен, докато изследвам какво е DCEP, какво означава за Китай и глобалната икономика и какво можете да очаквате от него. И така, нека започнем!

Запишете се сега: Курс за сертифициран корпоративен блокчейн (CEBP)

Contents

Какво представлява проектът DCEP?

Нека започнем с това, което всъщност е този проект. DCEP е националната цифрова валута в Китай. В действителност пълната форма е Електронно плащане с цифрова валута. Говори се, че проектът DCEP използва криптография и блокчейн технология като основа на платформата. Експертите прогнозират, че тя може да се превърне в първата установена в света цифрова валута на Централната банка (CBDC), което е огромно нещо.

Китайската народна банка (PBoC) издава китайската криптовалута. Основната цел на пускането на новата цифрова валута в Китай е да се увеличи международният обхват и обращение на юани. В действителност Китай иска да увеличи глобалното приемане на юани, така че да се превърне в глобална валута, точно като американския долар.

Напоследък Китай е по-нетърпелив да прокара на пазара инициативи, базирани на блокчейн, защото правителството не иска да бъде бито от валутата на Facebook Везни. Но ще говоря повече за това по-късно.

Нека да преминем към това защо Китай е толкова нетърпелив да стартира електронното плащане с цифрова валута.

Проект DCEP


Китайска цифрова валута: Защо я пускат?

Основната цел на правителството при стартирането на проекта DCEP Китай е да замени системата за резервни пари. В действителност това значително ще намали разходите и търканията между банките. Също така, те искат да използват китайския проект DCEP, за да намалят всички неефективност на офлайн хартиените парични пътеки, които водят до пране на пари, проблеми с фалшификати и незаконно финансиране.

Още повече, най-добрата част от този проект е, че той помага да се даде на регулатора по-голям контрол върху цифровата валута, премахвайки всякакви незаконни дейности. Във всеки случай, този проект ще гарантира и намалени разходи за поддръжка на монети и банкноти.

С прости думи, можете да мислите за DCEP като за напълно цифрова версия на юани.

Освен това DCEP може да допринесе за популяризирането на RMB като международна валута и да промени начина, по който извършваме трансграничните плащания.

Понастоящем при трансгранични плащания RMB използва SWIFT (Общество за световна междубанкова финансова телекомуникация) или CHIPS (Система за междубанкови разплащателни клирингови къщи). И двете са изключително недостатъчни, тъй като CHIPS е директно американска компания.

От друга страна, SWIFT има тенденция да се тревожи за китайското правителство, тъй като САЩ контролират по-голямата част от него функционално. Въпреки че SWIFT твърди, че е неутрално основание за международни транзакции, все още 12 от директорите са от САЩ или от съюзническите страни на САЩ.

Следователно, според китайското правителство, това ограничава способността им да извършват вътрешни плащания. По този начин DCEP е начинът на Китай да установи и излезе от оковите на американските финансови компании.

DCEP ли е единствената цифрова валута (законно) в Китай?

Китайският проект DCEP и неговата валута са разработени от китайското движение. Така че, разбирате ли, не е като другите стабилни монети на трети страни, които много компании използват в наши дни. Например, CNHT от Tether е главно фиксиран подобно на RMB със съотношение 1: 1.

В действителност други криптовалути са незаконни в Китай, например Биткойн. Но DCEP е единствената и първата законна цифрова валута в страната.

Според правителствените органи на Китай проектът DCEP се разработва повече от 5-6 години към момента. Следователно, виждате, те отделят много време за усъвършенстване на технологията, за да я направят възможно най-достъпна и без проблеми за цялата нация. Сега най-накрая е готов за пускане в движение и Китайската народна банка издава цифровата валута.

DCEP може лесно да постигне събиране на данни в реално време, свързани с всички видове счетоводство и създаване на пари. Този процес помага да се контролират паричните политики и да се правят полезни промени, когато е необходимо.

Не знаете за Blockchain? Вижте презентацията за основи на блокчейн, за да научите повече за тази технология сега!

Процес на разработване на проект DCEP

Разработването на системата за електронни разплащания в цифрова валута всъщност започна още през 2014 г. Преди всичко те искаха да разгледат възможността за създаване на цифрова валута и как могат да подобрят юана с помощта на блокчейн технологията.

Но от 2014 – 2018 г. развитието на проекта се забави драстично, тъй като естеството на блокчейн не беше съвместимо с националната цифрова валута. В действителност е практически здрав разум, че всякакъв вид децентрализирана мрежа не може да подкрепи централизираната структура на националните валути.

Въпреки проблемите и притесненията, разработката започна от 2019 г. и сега е на път за официално стартиране. Главно защото Facebook най-накрая се готви да пусне Везни, а Китай го вижда като пряка заплаха.

Следователно, яростта на конкуренцията кара централната банка на Китай да се оттегли и да стартира свой собствен проект, който може да засенчи Везните на всяка цена.

Към момента Китай вече е завършил вътрешната архитектура на решението и до 2022 г. основните участници ще започнат да участват във фазата на тестване на DCEP.

Архитектура зад китайския проект DCEP

Сега нека поговорим за архитектурата зад китайския проект DCEP, тъй като тя ще ви помогне да разберете много по-добре техните концепции.

По принцип архитектурата на DCEP е разделена на двустепенна система. В първото ниво тя ще включва основно транзакционните процеси между посредниците и PBoC. В действителност тези посредници са предимно финансови институции и нефинансови институции. Например Tencent, UnionPay, Alibaba, Китайската индустриална и търговска банка, Китайските строителни банки и т.н..

Във второто ниво можете да очаквате връзка или връзка между участници в индустриите на дребно и посредници от първото ниво. Още повече, че ще се свърже и с граждани или лица в страната.

Ако има шанс да стане популярен в света, можете да го използвате, за да свържете всички лица от различни региони и държави. Още повече, че на този етап всички посредници ще разпространяват DCEP на търговията на дребно, за да рационализират валутата в цялата страна. Следователно цифровата валута скоро ще започне да циркулира на пазара.

В действителност основната разлика е източникът, който ще разпределя паричния поток и ще използва цифрови портфейли вместо банкови сметки.

Какво ще кажете за Backend инфраструктурата за проекта DCEP?

В момента Китай потвърди, че вече е завършил бекенда архитектурата на системата за електронни разплащания с цифрова валута. Нещо повече, те също завършиха всички изследвания, задавайки параметрите и разработването на всички функции и дори отстранявайки грешки при тестването.

Въпреки това все още се нуждае от повече тестове, за да се отърве от всички проблеми. Както и да е, според друг източник цифровият портфейл на DCEP ще предлага много функции като история на плащанията, управление на портфейли и обмен на цифрови активи.

Освен това той ще предлага услуги за парични преводи, плащания с QR код, мобилни плащания и т.н. Най-хубавото е, че можете да конвертирате валутата си и от интерфейса. Още повече, че потребителският интерфейс също изглежда много ясен и лесен за разбиране от всички.

Следователно няма да е дълго, когато проектът ще финализира всички функции и ще стартира в глобален мащаб. Със сигурност обаче може да се предположи, че първоначално ще стартира само в Китай и след успеха му международните пазари също могат да получат достъп до него.

Искате ли да станете Blockchain Architect? Запишете се сега в курс за сертифициран корпоративен блокчейн архитект (CEBA).

Проект DCEP портфейл

Сега нека поговорим повече за портфейла на системата за електронни разплащания с цифрова валута. Съвсем наскоро, на 29 август 2020 г., CCB (Китайската строителна банка) стартира меко портфейла DCEP. В действителност клиентите на тази банка намериха характеристиките на DCEP в мобилното си приложение. За да използват това обаче, те трябваше първо да се регистрират с телефонните си номера.

След като направят това, те могат да получат достъп до цифровия портфейл и да навигират, за да видят функциите. Въпреки това нямаше официално съобщение за това стартиране и цялата информация, която имам, е от социалните медии и крипто общността на Китай.

Във всеки случай някои потребители твърдят, че биха могли да извършват малки транзакции с портфейла, като свързват своя CCB акаунт с приложението. Още повече, че след като потребителят се противопостави на портфейла, той ще получи идентификатор на портфейла, за да им помогне да извършват транзакции с други потребители.

Също така, в основния интерфейс има няколко функции като теглене / депозит, свързване с банкова сметка, гледане на цялата информация за транзакциите, подаряване на червени пакети, надграждане на портфейли DCEP, погасяване на кредитни карти, анулиране на портфейла DCEP и т.н..

В действителност червените пакети всъщност даряват пари на другите. Още повече, че процесът на транзакция или дори получаване на парите е супер лесен. Можете дори да сканирате портфейла на друг потребител, за да изпратите парите. Така че, изглежда като супер удобно приложение за портфейл.

Как можете да тествате китайската цифрова валута?

Сигурно се чудите как наистина можете да тествате китайската цифрова валута, за да видите как работи. Е, наскоро те обявиха на 17 август 2020 г., че DCEP ще влезе в пилотна фаза на тестване. В действителност те го наричат ​​„методът 4 + 1“.

Главно защото процесът на тестване ще остане затворен в Xiong’an, Suzhou, Chengdu и Shenzhen. Той ще включва и местата за Олимпиадата през 2022 г. Освен това техните анализатори смятат, че преди да започне масово този проект, правителството трябва да види и да поправи всички технически проблеми.

Така че, ако не го поправят предварително, отрицателните резултати могат да повлияят на пазарните промоции. Следователно, чрез тестване, процесът гражданите ще използват и ще се чувстват комфортно с новата промяна.

В бъдеще тестът ще включва още градове и провинции в района на залива на Хонконг Макао, Гуанджоу, Шанхай и Пекин. Междувременно това разширяване на пилотната зона за тестване ще въведе 400 милиона от населението на Китай.

Големите компании ще тестват китайската криптовалута

Много страни ще участват във фазата на тестване на китайската криптовалута. Например пощенски шкафчета, местни хотели, книжарници, безпилотни супермаркети, пекарни, спортни зали и т.н. Още повече, че чуждестранни фирми като Subway, McDonald’s и Starbucks също ще участват в тестването на DCEP.

В действителност това съобщение дойде на 22 април 2020 г., където беше обявено, че 19 компании ще вземат участие във фазата на тестване на проекта DCEP.

Нещо повече, Националната комисия за развитие и реформи съобщи главно тази новина на тяхното събитие. Във всеки случай безпилотният супермаркет на Jingdong’s също ще участва във фазата на тестване на тази криптовалута.

Също така компаниите, които възнамеряват да участват, вече са получили официалното известие от централната банка на Китай. Въпреки че към момента нямаме представа как ще проведат фазата на тестване на проекта DCEP.

Китайска криптовалута: централизирана или децентрализирана?

Досега много от вас трябва да са малко объркани дали китайската криптовалута е централизирана или децентрализирана. Е, това е малко по-различно от всички блокчейн технологии, които познаваме към момента. Въпреки че предлага много важни функции на Blockchain, като peer-to-peer мрежа, неизменност, прозрачност и много други.

Но това не е децентрализирана мрежа, а по-скоро централизирана. В действителност това е директно за разлика от това, за което се отнася блокчейн. Тук Централната банка на Китай ще има пълен контрол върху валутата и може да ги създава и унищожава, когато е необходимо.

Блокчейн и централизираните бази данни имат големи разлики. Вижте блокчейн срещу база данни, за да научите повече за това.

Как можете да закупите DCEP валута?

Е, закупуването на валутата DCEP може да не е възможно. В действителност достъп до него имат само банките, работещи с Китайската народна банка. Но той трябва да бъде отворен за обществеността съвсем скоро. Все още обаче няма криптовалутна борса, която да предлага това в момента.

Можете ли да търгувате DCEP?

Китайската нова цифрова валута променя много перспективи за търговия. Точно след часове на обявяване на валутата, много борси предлагат IOU или DCEP валута. В действителност това не са истинските сделки, а просто фалшиви.

В момента достъп до него имат само банките и дори обществеността. Затова силно препоръчвам да стоите настрана от всички тези IOUs или knockoffs, докато има официално известие за търговията с него.

Метод на плащане, основан на контакт с NFC

Новата цифрова валута в Китай може да работи дори без връзка с интернет. В действителност това е невъзможно за други криптовалути към днешна дата. Но как ще го направи? Е, Китай използва метод за плащане, базиран на контакти с NFC, за да постигне тази функция.

Например може да сте използвали Bluetooth или SHAREit за прехвърляне на файлове, без да използвате никакви данни. Концепцията е ужасно подобна на тази, но е по-напреднала.

Тъй като Китай иска да се отърве завинаги от хартиени пари, напълно здрав разум е, че ще се нуждаят от опции за офлайн парични преводи. Също така, дори ако нямате банкова сметка, няма значение, тъй като можете да съхранявате парите си на мобилното си устройство с акаунт.

Ами приемането на блокчейн?

Е, както знаете, този проект не е технически блокчейн, а по-скоро имитация на това. Но Китай наистина се опитва да прокара приемането на блокчейн. В действителност президентът нареди страната да ускори процеса на приемане на блокчейн.

Още повече, че през април 2020 г. правителството създаде мрежа за обслужване на блокчейн, която обединява всички блокчейн проекти в страната.

Във всеки случай Китай се интересува повече от Blockchain, а не от криптовалута, тъй като те са доста нестабилни и трудни за контрол. Също така Китай забрани криптовалутите и ICO в страната, така че използването им също не е възможно.

Прочетете сега: Какви компании използват технологията Blockchain?

Кога ще стартира официално стартирането на DCEP?

Проектът DCEP Китай няма конкретна времева линия за стартирането му. Но много експерти ни дадоха информация за това какво може да се случи точно преди официалното стартиране. Те вярват, че преди да стартира проекта, страната ще се нуждае от множество корекции, за да отговори по-добре на промяната. В действителност промяната на системата на цяла нация е сложен процес.

Така че, излишно е да казвам, че ще отнеме много време. Мнозина също вярват, че може да дебютира през втората половина на 2020 г., но това не е официално съобщение.

Освен това трябва да имате предвид, че DCEP не е подкрепен от никакво злато. Но експертите смятат, че могат да използват злато, за да подкрепят това, за да унищожат резервната система на САЩ. В този момент обаче това е единствената спекулация.

Други участници в проекта DCEP

Правителството на Китай възложи на всички компании, които се занимават с цифрови плащания, да приемат новата цифрова валута на Китай, DCEP. Например WeChat, AliPay или Apple Pay трябва да приемат DCEP като основна валута.

В действителност това ще помогне на хората да приемат промяната по-бързо и да засилят господството на Китай в глобалните финанси.

Huawei ще използва DCEP

Тъй като Huawei е тясно свързана с правителството и как повечето потребители в Китай използват Huawei, се говори, че тази компания първо ще започне да използва DCEP. Освен това изглежда, че има изтекло изображение на приложението Pay на Huawei, където се вижда, че може да използва директно DCEP.

От друга страна, Tencent, съперникът на Huawei, също подкрепя проекта изцяло от самото начало.

Tencent може да стане основен партньор на проект DCEP

Meituan Dianping на компанията Tencent разговаря с изследователския партньор на PBoC за реалното приложение на DCEP. В действителност Meituan Dianping предлага много услуги като доставка на храна, пазаруване на хранителни стоки, B&Б резервация, приветствие с кола, споделяне на велосипеди и много други услуги. Всичко това води до милиарди долари в транзакции всеки ден!

Така че, само с Meituan Dianping, вие наистина можете да покриете всички нужди. Следователно е разумно да искате да станете основен партньор и в този проект.

От друга страна, една от другите им компании Bilibili Inc. също се интересува от проекта. Не знаем спецификата на тези партньорства, но е много вероятно тези партньорства да дадат на DCEP проект огромен тласък.

Как DCEP валутата ще повлияе на други криптовалути?

Проектът DCEP Китай със сигурност ще представлява заплаха за текущите тенденции в криптовалутата. Е, в действителност структурата зад криптовалутите е доста различна от валутата на DCEP, тъй като всички те са децентрализирани.

Но големият мащаб на промоцията, насочен към валутата на DCEP, със сигурност променя перспективата на гражданите. Ако някой ден наистина получи глобално разпространение, това може да повлияе отрицателно и на крипто тенденциите. В действителност крипто изглежда имат положителни и отрицателни резултати. Освен това има много измами и опасения за сигурността, които обикалят използването на крипто.

Така че, ако DCEP стане успешен, други страни могат да започнат да разработват своя собствена версия на цифрова валута, която може да използва технологията на блокчейн.

Тъй като все още не знаем пълните технологични познания зад системата DCEP, резултатът все още е неизвестен.

Във всеки случай може да има възможности DCEP да бъде в състояние да създаде бягство за друга блокчейн мрежа за свързване и обмен на DCEP за крипто. Но всичко това засега са само спекулации.

Сравнение между DCEP, хартиени пари, Ethereum и Везни

На пазара има и други играчи и DCEP има някои силни завършвания. В един случай Ethereum вече е създаден. Нещо повече, хартиената система за парични средства вече е установена в световен мащаб. Така че, за да видим как всички те се сравняват заедно, ще представим таблица за сравнение между DCEP, Paper Based Cash, Ethereum и Libra. Така че, нека проверим.

DCEP

ПАРИ В БРОЙ

ЕТЕРЕУМ

ВЕЗНИ

Анонимност

Може да бъде направен анонимен

Децентрализирана структура

Не Не Да Частично

Технологични характеристики на блокчейн

Проследимост, равнопоставено плащане, непроменено Обществени функции на блокчейн Консорциум блокчейн функции

Сигурност

Високо Ниска Високо Високо

Скорост на транзакцията

220 000 tps ~ 20 tps 1000 tps

Ефективност

Високо Ниска Среден Високо

Преносимост

Високо Ниска Високо Високо

Поддръжка за офлайн плащания

Да Да Не Не

Летливост

Ниска Ниска Високо Ниска

Статус на проекта

Подлага се на тестване В обращение В обращение В развитие

Може ли китайският проект DCEP да предизвика САЩ цифров долар?

Проектът DCEP Китай наистина представлява заплаха за паричната система на САЩ. В действителност Китай използва мобилни плащания много повече от САЩ и за това има 1,7 милиарда потребители в страната. Още повече, WeChat pay или Alipay се приема в цялата страна; дори уличните търговци го приемат.

САЩ обаче работят по проект за цифров долар, който може директно да се конкурира с китайския проект DCEP. Въпреки че САЩ наскоро започнаха проекта и може да отнеме много време, за да го усъвършенстваме или дори да го разгърнем.

И тук Китай е на крачка пред САЩ. Друг е въпросът, че САЩ не са толкова нетърпеливи към цифровите валути, които напълно заменят хартиените. Така че, това може да представлява сериозна заплаха за тяхната икономика в бъдеще.

Китайското правителство, от друга страна, вярва, че Везните на Facebook може да се превърнат в широко използващ заместител на доларовата система на САЩ. Ето защо Китай се опитва с всички сили да победи Везните на Facebook.

В крайна сметка е очевидно, че новият проект на Китай може сериозно да предизвика САЩ, ако САЩ скоро не започнат да го приемат сериозно.

Не знаете за проекта Digital Dollar? Научете за Digital Dollar от нашето ръководство сега!

Проект DCEP: Първият създаден CBDC?

Ако проектът DCEP China успее да пусне валутата, това ще бъде първата функционираща CBDC (дигитална валута на централната банка) в света. В действителност това е огромно нещо, което може да промени финансовата ситуация в света.

Нещо повече, Китай може да стане успешен в свалянето на царуването на САЩ в глобалните плащания. Но все още е рано да се каже нещо за това. Нека изчакаме Китай да стартира техния проект и да видим дали наистина може да извърши промяна в цялата страна.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector