Проект Hyperledger: 15 проекта, за които трябва да знаете

В момента в блокчейн нишата има толкова много популярни корпоративни блокчейн проекти и Hyperledger изглежда е един от тях. Hyperledger обаче не е една рамка, а общ проект, в който има и други проекти на Hyperledger.

В действителност Hyperledger може да бъде чудесен избор, ако искате да внедрите решение, базирано на блокчейн.

Ето защо днес ще говоря всичко за проектите на Hyperledger, за да ви помогна да решите кой е подходящ за вашето решение. Първоначално обаче ще разгледаме набързо основите на Hyperledger, преди да се потопим по-дълбоко.

Така че, нека ги проверим!

Contents

Какво е Hyperledger?

Hyperledger всъщност е проект с отворен код, подкрепен от Linux Foundation. Нещо повече, той се предлага с богат избор от рамки, библиотеки, инструменти и много други. По принцип можете да го наречете оранжерията на блокчейн.

Членовете на проекта Hyperledger помощ на предприятия да излезе с уникални решения за блокчейн, заедно с подпомагането им при адаптирането към решенията.

Hyperledger стартира през 2015 г. в името на напредъка на блокчейн за предприятията. За да направи това обаче, компанията сформира консорциум от много предприятия от висок клас.

Защо е с отворен код?

Може би си мислите защо проектът Hyperledger е с отворен код. По принцип типичният лицензиран от производителя софтуер има много ограничения. Е, на първо място, той идва с блокировки на доставчици и още повече, няма да ви позволи да промените някой от основните кодове.

Въпреки това, с отворен код получавате повече свобода на промяна, изтегляне на кода.


Платформите с отворен код също растат експоненциално, което има смисъл за корпоративна среда.

И накрая, тъй като проектът Hyperledger наистина иска да помогне за напредъка на внедряването на корпоративна блокчейн, най-добре е той да бъде отворен за всички.

Проекти на Hyperledger

Какви са предимствата на проекта Hyperledger?

 • В крак с разработките

Доста предизвикателство е да бъдете в крак с развитието на платформите с отворен код. Ето защо много компании може да искат да се откажат от него. Но с членовете на проекта Hyperledger ще получите среда за сътрудничество.

Така че в крайна сметка ще получите пълна подкрепа за вземането на решението от членовете на проекта Hyperledger.

 • Повишена производителност

Според уикито на проекта Hyperledger, докато работите с членовете на проекта, ще забележите, че те не позволяват на всеки човек да работи както си иска. Нещо повече, те са склонни да следват специализацията, когато поглъщат труда. В този, членовете на проекта Hyperledger вземат само това, в което са най-добри и работят по това.

В резултат на това ще получите ефективна, продуктивна линия, докато работите по проекта си.

 • Подход за сътрудничество

Това е една от най-добрите ползи от проектите на Hyperledger. В действителност всички членове на проекта Hyperledger работят в среда на сътрудничество. Обикновено, когато се появи нова технология, компаниите са склонни да дублират развитието си.

Но не и в Hyperledger. Тук всички ще работят заедно, за да излязат с уникално решение и да рационализират цялостното развитие.

 • Висококачествен код

Проектите на Hyperledger идват с висококачествен код във всички свои платформи. По принцип, според wiki на Hyperledger project, членовете на проекта внимателно наблюдават всяка една кодова база, преди да ги пуснат на пазара.

Освен това техническата общност на тази компания е високо професионална, тъй като те преглеждат всеки отделен ред и ги тестват енергично, преди да го пуснат.

 • Работа с интелектуална собственост

Hyperledger гарантира, че се грижи за интелектуалната собственост в тяхната система. По подразбиране цялото съдържание в тяхната система идва с лицензирани свойства. В резултат на това всякакъв вид интелектуална собственост е безопасна в системата.

Проекти на Hyperledger: 15 проекта за разглеждане

В момента Hyperledger има 15 проекта под крилото си. Всички тези проекти са специално проектирани да отговорят на изискванията на предприятията. Както и да е, нека ги проверим един по един и да видим какво предлага всеки от тях.

Разпределени книги

Хиперледгер Броу

Състояние: Инкубация

Hyperledger Burrow е рамка, която е подходяща главно за разработчици. В действителност той е оптимизиран главно за публично разрешена блокчейн; можете обаче да го използвате и като частни или консорциумни блок-вериги.

Освен това поддържа EVM и интелигентни договори.

Значими компоненти на Hyperledger Burrow

Двигател за консенсус

Според уикито на проекта Hyperledger, Burrow се предлага с византийски протокол за толерантност към отказ. В действителност това е нов тип протокол, който предлага по-голяма скорост на транзакциите. Не можете обаче да разклоните тази рамка.

Приложен двоичен интерфейс (ABI)

Той се предлага с много страхотни инструменти, които ще ви позволят да внедрите, компилирате и дори да се свържете с други интелигентни договори, базирани на стабилност в мрежата.

Виртуална машина Ethereum (разрешена)

Според уики проекта Hyperledger, той използва разрешен EVM, за да наблюдава дали мрежата има правилното ниво на разрешение. Така че, той прави разлика между различните нива на разрешение.

Приложения за интелигентен договор

В Hyperledger Burrow можете да извикате интелигентен договор, докато сте в процеса на транзакция. По принцип виртуалната машина ще изпълнява интелигентните договори, извикани в рамките на транзакцията.

Блокчейн интерфейс на приложението (ABCI)

ABCI е отговорен за свързването на консенсусния механизъм със слоя за интелигентни договори. По този начин той гарантира, че механизмът за консенсус е агностичен по отношение на приложенията за интелигентни договори.

Плат Hyperledger

Състояние: Активно

Проектът Hyperledger Fabric е един от най-популярните модулни проекти в рамките на Hyperledger. В действителност платформата е напълно оптимизируема. По този начин можете да го използвате за всякакъв случай на употреба. Освен това с проекта Hyperledger Fabric ще получите поверителност, гъвкавост, устойчивост, мащабируемост и много други.

Във всеки случай проектът Hyperledger Fabric работи на езика за програмиране с общо предназначение. В резултат на това няма никакъв роден маркер за това.

Характеристики на проекта Hyperledger Fabric

Модулността

Предлага се с модулен дизайн. Така че, можете просто да включите всяка функция и просто да започнете да я използвате. Има някои модули, които вече са на разположение, като услуги за поръчки, доставчици на членство, услуги за клюки, интелигентни договори и др.

Интелигентни договори

В проекта Hyperledger Fabric интелигентните договори се наричат ​​верижен код. В действителност това е малко по-различно от типичните интелигентни договори, тъй като може да получи всички функции, от които се нуждае, от блокчейн мрежата. Нещо повече, той следва три стъпки – изпълнение, поръчване и валидиране.

Протоколи за консенсус за платове Hyperledger Fabric

Това е най-добрата характеристика на Fabric. Целият консенсусен механизъм в системата може да бъде напълно включен. Така че, можете да използвате широк брой консенсус, когато пожелаете. Няма ограничение в това.

Hyperledger Indy

Състояние: Активно

Проектът Hyperledger Indy е друг популярен проект Hyperledger. По принцип това е рамка, изрично направена за децентрализирани идентичности. Нещо повече, той идва с много компоненти, набори от инструменти и библиотеки, които да използвате.

Най-хубавата част е, че тя дава право на потребителите, тъй като потребителите ще получат единствената собственост върху собствената си самоличност.

Основни характеристики на Hyperledger Indy Project

Самосуверенитет

В проекта Hyperledger Indy можете да съхранявате цялата си документация, базирана на идентичност, в мрежата.

По принцип цялото съдържание ще има криптографски криптиране, доказателство за съществуване, частен ключ и публични ключове и много други. Само вие можете да променяте или променяте тези документи.

поверителност

Е, проектът Hyperledger Indy идва със защитен слой поверителност за защита на всичките ви ценни документи. Всичко ще остане само в регистъра и никой дори не може да проследи самоличността ви от друга връзка или книга.

Подлежащи на проверка искове

В много случаи може да се наложи да покажете някаква форма на документация за самоличност, като свидетелство за раждане или шофьорска книжка, за да го докажете. Но в много случаи хората могат да злоупотребяват и с тези документи. По този начин можете да изберете да разкриете само селективни части от вашия документ, за да докажете вашата самоличност.

Hyperledger Iroha

Състояние: Активно

Hyperledger Iroha е друга солидна блокчейн рамка. С тази рамка е изключително лесно да се интегрира във всички съществуващи корпоративни мрежи. Проектът дойде след Fabric and Sawtooth. Във всеки случай можете да използвате тази платформа за здравеопазване, образование, трансгранични плащания, финансови услуги, DID и много други.

Основни характеристики на Hyperledger Iroha

 • Внедряването на платформата е супер лесно и лесно. Няма сложни опции или някакви объркващи атрибути. Също така, можете да направите вътрешна поддръжка с малко обучение.
 • Освен това ще получите достъп до множество библиотеки и те са основно подходящи за разработчици.
 • Контролът на достъпа в тази платформа е базиран на роли.
 • Още повече, че структурата на дизайна на Hyperledger Iroha е модулна като другите проекти на Hyperledger.
 • Той също така идва с командни заявки.
 • Освен това ще получите управление на активи и идентичност.

Във всеки случай те също имат модел за контрол, при който внимателно работят по следните модели –

 • Производителност: Тук Hyperledger Iroha работи върху тяхното време и използване на ресурсите, като ви дава най-бързия резултат.
 • Надеждност: В действителност те също предлагат толерантност към грешки и възстановяване в случай на злополучна ситуация.
 • Използваемост: Тук Hyperledger Iroha може да възпира потребителските грешки и да се учи, докато платформата се развива, подобрявайки се, за да бъде по-добра.

Hyperledger Sawtooth

Състояние: Активно

Hyperledger Sawtooth всъщност е блокчейн костюм за разполагане, стартиране и изграждане на разпределени дневници. Много предприятия трудно работят със сложния характер на блокчейн технологията. Ето защо Sawtooth предлага перфектното решение, тъй като прави внедряването на блокчейн решения лесна задача.

Характеристики на Hyperledger Sawtooth

Динамичен консенсус

Тук всеки може да промени консенсус в блокчейн мрежа на живо. Още повече, че можете дори да го направите в процеса на транзакция. Но за това трябва да изберете налични плъгини за консенсус.

Доказателство за изминало време (PoET)

Това е нов тип консенсусен алгоритъм. Основно е включен по подразбиране, но можете да го промените, ако имате нужда. В действителност работният процес е доста уникален и консумира много по-малко енергия.

Транзакционни семейства

Можете да пишете интелигентни договори на всеки език, няма да има ограничения в това.

Съвместимост на Ethereum Contracts

Друга най-добра характеристика на Hyperledger Sawtooth е, че е 100% съвместима с интелигентните договори Ethereum. Така че, ако искате да използвате това, можете да го направите, като включите EVM.

Изпълнение на паралелна транзакция

Той също така идва с паралелно изпълнение на транзакции, което ви спестява много време.

Частни транзакции

Можете да създадете отделни вериги, където можете лесно да съхранявате всичките си поверителни транзакции.

Hyperledger Besu

Състояние: Инкубация

Hyperledger Besu всъщност е с отворен код Ethereum клиент. В действителност проектът е написан на Java и използва лиценза Apache 2.0. Можете да го стартирате на всяка частна разрешена платформа или в публична мрежа на Ethereum.

Характеристики на Besu

Виртуална машина Ethereum (EVM)

Използването на EVM в системата му позволява да изпълнява базирани на Ethereum интелигентни договори и много други функции.

Алгоритми на консенсуса

Hyperledger Besu се предлага с широк спектър от консенсусни алгоритми за валидиране на блокове. Това са –

 • Доказателството за власт е подходящо, когато връстници в системата се познават и си имат доверие. Това е чудесен протокол, който използва много ниска мощност.
 • В IBFT 2.0 валидаторите одобряват блокове и транзакции. Това е протокол за консенсус, устойчив на грешки.
 • Clique е уникален консенсус алгоритъм, тъй като е два пъти по-устойчив на грешки от IBF 2.0.
 • Доказателството за работа не е основният консенсус, а се използва само в основната мрежа на Ethereum.

Откритие

Ще получите протокол, базиран на UDP, за да намерите всички връстници в мрежата.

Потребителски API

С Besu ще получите EEA JSON-RPC API вместо HTTP, mainnet Ethereum, GraphQL API и WebSocket протоколи.

Мониторинг

Рамката следи работата на мрежата и възлите. Той също така гарантира поверителност и разрешен достъп.

Инструменти

Hyperledger Caliper

Състояние: Инкубация

Hyperledger Caliper е уникален вид проект. В действителност това е инструмент за сравнителен анализ за други платформи, базирани на блокчейн. Всъщност, докато разработват решения, предприятията всъщност нямат идеален модел, с който да го сравняват. В резултат на това повечето компании не знаят дали решението е достатъчно или не.

Ето защо в Caliper можете предварително да дефинирате случаи на използване и Caliper да ви каже дали е готов за това или не.

Още повече, най-хубавото е, че не се предлага с предварително определен стандарт. Защо? Е, това е така, защото всички реализации на блокчейн са различни. Така че, ако ги съдите по същите критерии, няма да получите точния резултат.

Ето защо компаниите могат да очертаят необходимата си продукция и въз основа на това да тестват своето решение. По принцип това е прекрасен инструмент за разработчици и предприятия.

Виолончело Hyperledger

Състояние: Инкубация

Виолончелото Hyperledger е друг страхотен набор от инструменти за Blockchain като услуга. С това можете лесно да създавате, прекратявате или дори управлявате всичките си блокчейн услуги. По същество основната цел е да се създаде иновативен подход към блокчейн екосистемата. Освен това предприятията изглежда са по-нетърпеливи към BAAS, тъй като това им спестява време и пари.

По този начин този инструмент е по-подходящ за доставчици, които искат да предложат BAAS за предприятия. Това ще им позволи да създават платформите доста ефективно. От таблото за управление на този инструмент можете да проверите състоянието на вашата мрежа, да видите ефективността на верижния код, да получите аналитични данни и много други.

В момента той поддържа само Hyperledger Fabric. Но скоро ще включи и повече рамки. Във всеки случай архитектурата също е модулна, така че можете да се насладите и на опции, които можете да включите.

Hyperledger Explorer

Състояние: Инкубация

Hyperledger Explorer е друг прекрасен проект под Hyperledger. Основно, той предлага уеб-приятелски изглед на блокчейн мрежата. В действителност с това можете да проверявате възли, транзакции, статистика, блокове, интелигентни договори и много други.

Но защо да го използвам? Е, по-удобно е да можете да проверите всичко това от едно място. Освен това разработчиците трябва да проверят как се справя системата, преди да я пуснат на пазара. По този начин Explorer е идеалният вариант за това.

Също така ще ви позволи да правите промени в кода си, ако откриете някакви проблеми. Освен това, ако имате вътрешен екип за сигурност за мрежата, тогава използването на този инструмент за поддържане е доста лесно.

Във всеки случай това е усилие да направим блокчейн решението много по-лесно и достъпно за всички.

Hyperledger Avalon

Състояние: Инкубация

Преди това Hyperledger Avalon беше Trusted Compute Framework. Но те го нарекоха на Avalon по време на фазите на сътрудничество. Това е продукт на сътрудничество между EEA, Hyperledger и доставчиците на облачни услуги. По принцип този инструмент помага да се осигурят движения на блокчейн извън основната верига, за да се запазят изчислителните ресурси.

Нещо повече, той гарантира на всички разработчици да получат всички предимства от изчислителното доверие и да ограничат всички недостатъци.

Във всеки случай той ще поддържа регистър за доверени работници. Той също така ще предложи процес за клиентите да подават поръчки на работниците.

В действителност Avalon ще запази и дневник за извършената работа в дневника.

Библиотеки

Завивка Hyperledger

Състояние: Инкубация

Основно това е инструмент за бизнес блокчейн за разпределени дневници. Но с Quilt получавате оперативна съвместимост между дневниците. В действителност оперативната съвместимост е само спекулация и никоя друга блокчейн платформа не би могла да я извлече. Но в Quilt се опитват да направят това.

Така че с този инструмент можете да комуникирате с други системи на регистъра без никакви проблеми. Най-хубавото е, че можете да изпращате пари от друга държава, без да имате същата платформа. По принцип тук транзакцията е пакетирана и я насочва към местоназначението.

Във всеки случай ще получите рамки за внедряване на тази структура, а също и набор от правила за оперативна съвместимост, които трябва да следвате.

Одеялото все още не е активно, в момента е инкубационна фаза и се нуждае от повече време за завършване.

Hyperledger Ursa

Състояние: Инкубация

Hyperledger Ursa се присъединява към списъка с проекти наскоро. Това всъщност е споделена криптографска библиотека. В този той проследява цялата криптографска работа в рамките. Но защо да го използвам? Е, определено не искате да дублирате работата в дневника, нали? С Ursa можете лесно да избегнете това.

Тъй като ще проследява всички предишни записи, ще предотврати дублиране по-късно в бъдеще. Най-хубавото е, че е напълно модулен и поддържа всички други проекти, базирани на Hyperledger.

В действителност с Ursa получавате високо ниво на сигурност. Освен това това е отворена екосистема, така че експертите ще коментират криптографията, помагайки на новодошлите да разработят по-добре своите криптографски модели.

Нещо повече, той предлага и оперативна съвместимост. Както и да е, той също е във фаза на инкубация и не знаем точно кога ще бъде наличен.

Хиперледгер Овен

Състояние: Инкубация

Hyperledger Aries всъщност е инфраструктура за транзакции, базирани на peer-to-peer blockchain. Това обаче не е рамка или приложение. Във всеки случай, основната цел е да предложи код за управление на тайни, взаимодействие между партньори, защитени съобщения и проверяем обмен на информация за множество децентрализирани среди.

В действителност тя ще разшири приложимостта в Indy в бъдеще, тъй като ще насърчи подкрепата за оперативна съвместимост във всички съществуващи стандарти. По този начин го прави ефективно и еднолично бизнес решение.

Блокчейн интерфейсите слой или преобразувател на библиотеката подписва и създава блокчейн транзакции. Освен това криптографският портфейл ще защити всички тайни документи и активи на потребителя. Той също така предлага криптирана система за съобщения, така че връстниците да могат да комуникират, без да се притесняват за каквато и да е сигурност.

Тъй като идва с доказателство за нулево знание, можете да проверите транзакция, без да разкривате съдържанието на тази транзакция. Освен това има механизъм, който ще помогне при създаването на API и протоколи за определени случаи на употреба.

Hyperledger Transact

Състояние: Инкубация

Това е библиотека за разработчици. С кодирането на Hyperledger Transact, разработването на всеки софтуер за разпределена книга би било лесна задача. В действителност библиотеката може да се справи с всичко, свързано с интелигентни договори, като изпращане на транзакции, планиране, управление на състоянието и много други.

Така че, ако използвате някакви рамки на Hyperledger или имате персонализирани разпределени дневници, тогава можете да добавите управление на състоянието на Transact и усъвършенствано изпълнение на транзакции за опростяване на процеса на изпълнение на кодове.

Така или иначе, с тази библиотека можете да изпълнявате транзакции по много начини, можете да получите серийно и паралелно изпълнение, да получите поддръжката на Merkle-Radix Tree и др. Още повече, можете също да генерирате събития от интелигентни договори и да използвате езици като JavaScript , Python, Rust, Swift и много други.

Той също така поддържа EVM.

Специфично за домейн

Решетка на Hyperledger

Състояние: Инкубация

Grid е тук, за да реши всички ваши проблеми във веригата на доставки. Това всъщност е проект, базиран на WebAssembly. Следователно ще получите достъп до много библиотеки, модели на данни, SDK и много други. Освен това всички те са подходящи за разработване на клиентски интерфейси и интелигентни договори.

Той не цитира директно никакви ограничения при използването на други платформи; той обаче предлага сигурност, ако го използвате в друга ниша, а не във веригата за доставки. И също така, библиотеките могат да работят и на други платформи.

Може да изглежда като приложение, но в действителност не е така. По този начин това е по-скоро пакет с достъп до много рамки и инструменти.

Hyperledger Grid не иска да ограничава иновациите, когато става въпрос за междуотраслово управление на веригата за доставки. Така че, ако сте в тази ниша, можете да опитате.

В края

Проектите на Hyperledger са тук, за да направят развитието на блокчейн по-лесно и по-лесно. Всеки отделен проект на Hyperledger е резултат от сътрудничество. Тук множество компании разработиха решението и го направиха с отворен код, за да могат всички да изпробват.

Въпреки че в момента те имат само 4 активни проекта, все пак повечето от другите проекти изглеждат достатъчно обещаващи. Ако търсите корпоративни блокчейни, тогава проектите Hyperledger със сигурност могат да ви помогнат с това.

Можете също така да се присъедините към тяхната екосистема, за да помогнете да допринесете за други страхотни решения и да ескалирате трансформацията на блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map