Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Релационна база данни на Blockchain Vs: Каква е разликата?

Блокчейн технологията е едно от чудесата в света в момента. Но какво толкова е лудо в системата на счетоводната книга? Не могат ли предишните модели на база данни да решат всички проблеми? За да отговорим на всички ваши въпроси, ние предлагаме сравнението на блокчейн и релационната база данни.

И релационната база данни, и блокчейнът са напълно способни да се справят със задачите на корпоративните компании. Веднага след развитието на блокчейн, светът полудява по него. Но ако релационната база данни е напълно способна за работата, защо се нуждаем от блокчейн? Истината е, че въпреки че релационната база данни може да предложи добра стойност, все пак тя изостава в много категории в сравнение с блокчейн.

Тъй като и двата модела на счетоводната книга са изключително популярни и някои от вас може да са скептични относно това дали блокчейнът е достоен да замести този вече съществуващ модел. Ще проверим точно това.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Какво представлява технологията Blockchain?

В блокчейн срещу релационната база данни трябва да знаете и за двете технологии, преди да разберете как са различни. Ето защо първоначално даваме кратко обяснение на блокчейн технологията.

И така, какво е блокчейн технологията? Е, това е система счетоводна книга, която е децентрализирана и разпределена. Нещо повече, той също така предлага целостта на данните, прозрачността и т.н..

С прости думи, блокчейнът ще бъде свързан във формат, подобен на верига. Това означава, че всички данни в регистъра ще получат веригоподобна структура. И така, просто си представете структурата на блоковете, които са свързани помежду си.

Освен това блокът ще бъде свързан с предишния и след блоковете. В резултат на това всички блокове създават верига от блокове, като по този начин и името.

Още повече, че всеки отделен блок в регистъра ще съдържа данни или информация за транзакцията. И така, какво ще кажете за сигурността на тези транзакционни данни? Е, всеки отделен блок ще бъде криптиран криптиран. Друго страхотно нещо за блокчейна е, че той ще има криптографски Hash ID, който никой не може да реверсира.

Може да мислите, че блокчейнът е база данни, която просто съхранява информация. Разликата обаче е огромна. В действителност и двамата са доста различни и ще разберем скоро в сравнението на блокчейн срещу релационна база данни.

По подразбиране блокчейнът е неизменен. Това означава, че никой не може да променя каквато и да е форма на данни. По този начин всяка информация, която попадне в системата веднъж, никога не може да бъде променена или изтрита. В резултат на това той ще остане в дневника завинаги.

Това също е връзка между партньори, така че няма да има централен управителен орган, който да може да шпионира вас или вашата информация. Ето защо блокчейнът се счита за технология за потребителите, а не за управляващите органи.


Как работи?

След като вече знаете какво представлява блокчейн в това ръководство за сравнение на релационни бази данни, време е да разберете как работи. Но преди да започнем, позволете ми да изчистя някои от термините, за да ви помогна да разберете технологията по-добре.

Системата на регистъра съдържа цялата информация или промените, които се случват в системата. Освен това всички промени в данните в системата се наричат ​​„транзакции“. В ранните дни на приемането всички смятаха, че блокчейнът е подходящ само за транзакции с криптовалути. Сценариите обаче са напълно променени. Сега може да извършва транзакции много повече и все още се развива.

Във всеки случай всички потребители в системата са възли и те получават копие от системата на главната книга. В действителност блокчейн технологиите могат да се различават една от друга и възлите могат да комуникират помежду си, използвайки различни методи.

Процеса

За да работи, първо, възел ще поиска транзакция. За да извършвате транзакции и да получавате транзакции, ще ви трябват два ключа – частен и публичен. С публичния ключ друг възел може да ви намери в мрежата, а с частния ключ можете да подпишете транзакция.

След заявката за транзакция се създава блок, съдържащ цялата информация. Но информацията е криптирана, за да се избегнат грешки в сигурността.

След това той се излъчва в цялата система към всички други възли, които могат да участват в проверката. И така, за да го завършат, други възли трябва да гласуват или да се споразумеят, че транзакцията е наистина валидна.

Освен това, за да постигнат споразумение, те ще използват консенсусни алгоритми. В действителност има различни алгоритми, които могат да помогнат на възлите да постигнат споразумение.

И така, след като възлите обявят транзакцията за валидна, тя ще бъде изпълнена и ще получи място в дневника.

Нека да преминем към следващата част на това ръководство за сравнение на блокчейн срещу релационна база данни.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Какви са предимствата на Blockchain?

Всеки, който иска да използва технологията, трябва да научи за това как технологията наистина предлага. Как иначе бихте разбрали дали тази технология си заслужава или не? По този начин сме събрали най-добрите предимства на тази технология. Нека да разгледаме.

По-добра прозрачност

Прозрачността е огромен проблем, когато става въпрос за централизирани системи. През десетилетия организациите се опитваха да направят системата по-прозрачна и да се отърват от всякаква корупция. Но централизацията на мрежите не може да я направи 100% прозрачна.

С blockchain обаче е относително по-лесно да се постигне пълна прозрачност. В действителност самата технология не се нуждае от централизирана сила. В резултат всичко е отворено за всички потребители. Въпреки че има частни блок-вериги, все още възлите в тази система също могат да виждат много информация.

Още повече, връстниците валидират всяка транзакция, така че няма начин някой да промени стойността, както желае.

Нека проверим следващото предимство в нашето ръководство за сравнение на блокчейн срещу релационна база данни.

Подобрена сигурност

Blockchain се предлага с куп сигурност в сравнение с традиционните технологии за водене на записи. Както вече знаете, всички транзакции в системата трябва да се подчиняват на правилата на консенсуса. Така че, след пълна проверка, той попада в дневника. Още повече, че всеки отделен блок е криптиран с уникален хеш.

Всеки, който се опита да промени стойността в транзакцията, очевидно ще промени и Hash ID. По този начин блокът след това ще се отдели от оригиналната верига и ще стане невалиден. Нещо повече, блокчейните предлагат други нива на сигурност във всяка уязвима точка, като допълнителни протоколи за сигурност в процеса на оторизация и т.н..

Нека проверим следващото предимство в нашата релационна база данни спрямо ръководството за сравнение на блокчейн.

Децентрализация

В действителност блокчейнът по подразбиране е децентрализиран. Но как? Как функционира правилно без управляващ орган? Е, връстниците всъщност работят заедно, за да формират структурата на системата. Те ще поддържат счетоводната книга и ще се уверят, че всички получават еднакво лечение.

В резултат на това няма случай на корупция и няма единствен високомощен потребител, който да контролира всички. Въпреки че има известна частна и разрешена блокчейн (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Кворум, Пулсации), което може да не изглежда напълно децентрализирано. Но те предлагат и други методи, които могат да помогнат за достигане на децентрализирана среда.

Нека проверим следващото предимство в нашата релационна база данни спрямо ръководството за сравнение на блокчейн.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Намалени разходи

Управлението и подобряването на наследените системи отнема много пари и ресурси. Още повече, че системите са парични ями. Без значение колко харчите, не можете да го накарате да работи по-ефективно.

По този начин влизането на блокчейн може да помогне за намаляване на всички разходи. Инвестицията може да изглежда като скъпа опция в началото, но за еднократно надграждане получавате приходи за цял живот. Използвайки технологията, компаниите могат да намалят всичките си операции с пълни грешки и да рационализират стратегия, която може да увеличи приходите им.

Може би си мислите, че тя не работи, но в момента много хора използват тази технология и знаят как променя бъдещето на компанията си.

Нека проверим следващото предимство в нашата релационна база данни спрямо ръководството за сравнение на блокчейн.

Истинска проследимост

С помощта на блокчейн предприятията могат да постигнат истинска проследимост в своята система за управление на веригата на доставки, която ще бъде от полза както за доставчиците, така и за производителите. По принцип в производствените линии никой не може да отчете доставените продукти, които влизат във фабриката. Но блокчейнът може да проследява вашите елементи директно от източника в реално време.

Така че, гарантирано ще оставате актуализирани на всяка стъпка от процеса.

Нека проверим следващото предимство в нашата релационна база данни спрямо ръководството за сравнение на блокчейн.

Високоефективен

Blockchain може да помогне на вашата компания да увеличи ефективността до голяма степен. Как Всъщност блокчейнът решава всички проблеми, които забавят процесите на една компания. Например обикновено транзакция чрез традиционна банка отнема около 1-3 работни дни. Но ако е международна, обработката може да отнеме до 6 дни.

Това е много време, загубено само за извършване на плащания или получаване на плащания. Но блокчейнът може да завърши транзакциите толкова бързо, колкото за няколко секунди. Така че, виждате ли, не само ще спестите време, но дори можете да намалите допълнителните такси за всякакви глобални транзакции.

Какво е релационна база данни (RDB)?

Релационната база данни е комбинация от таблици, колони и записи. Още повече, че RDB имат дефинирани отношения между всяка таблица или набор от информация. По принцип наборът от информация е организиран силно, за да помогне за намирането на точните данни в точното време.

Така или иначе, таблиците ще обменят и подават взаимно информация, когато имате нужда от нея. В действителност релационната система за управление на база данни използва Структуриран език за заявки (SQL), за да предложи лесен програмируем достъп до взаимодействието с базата данни.

Релационната система за управление на база данни може да организира информация, използвайки различни методи. И предприятията, които го използват, ще определят как ще организира данните в системата.

Научете повече за корпоративните блокчейн платформи, за да разберете как работи всяка от тях.

Какви са предимствата на релационната система за управление на бази данни?

Последователност на данните

Системата за управление на релационна база данни се отличава с поддържане на последователност на данните в няколко екземпляра. В действителност в системата има няколко таблици, които са взаимосвързани помежду си. Така че, когато има промяна, която се случи в една от таблиците, той атомично актуализира и всички свързани таблици.

Например, когато някой тегли пари от банкомата, той / тя също може да види промяната в оставащото си салдо.

Атомност и ангажираност

Всяка релационна база данни следва много добре бизнес правилата. По този начин той ще изпълнява само онези задачи, които се съчетават с тези бизнес ангажименти. Например, ако базата данни проследява запис от три елемента, които се съчетават един с друг, тя ще актуализира стойността само ако може да поддържа и другите две таблици.

Така че, ако не може да поеме същия ангажимент в други таблици, той отхвърля заявката.

Простота

Управлението на данните в релационната база данни е доста просто. Той се предлага само в редове и колони. По този начин няма никаква сложност. Още повече, че структурата на таблицата е позната на всеки потребител и той може да я използва, без да знае други аспекти.

Освен това, всички отделни данни в системата също са внимателно организирани.

Лесно извличане на данни

Извличането на данни от този вид база данни е изключително лесно. В действителност те идват с много команди за заявки, които можете да използвате, за да извлечете точната информация, която търсите. Нещо повече, можете да комбинирате таблиците, за да извлечете друга информация от много таблици наведнъж.

По този начин филтрирането на тези, от които се нуждаете, е лесно.

Гъвкавост

Най-добрата част за релационните бази данни е мащабируемостта. Можете да очаквате да се мащабира до голяма степен и производителността няма да се влоши по никакъв начин. По този начин той предлага гъвкава структура, която можете да промените по всяко време без никакви проблеми.

Добавянето на нова информация или актуализирането на съществуваща е лесно. Във всеки случай, ако има твърде много информация и системата няма ресурси да се справи с това, в крайна сметка може да стане малко бавна.

Заключване на паралелност и база данни

Е, конфликти могат лесно да възникнат в релационната база данни, когато двама потребители искат да направят промени в една и съща таблица. За да го избегне, базата данни заключва таблицата, докато един потребител има достъп до нея. Но може да ограничи производителността на приложението, ако заключи цялата таблица.

По този начин много бази данни могат да заключат конкретния запис, за да поддържат приложението работещо, дори ако се актуализира.

Прочетете също: Как работи Blockchain?

Релационна база данни срещу технологията на блокчейн: Пълно сравнение

Власт

Първата основна разлика между релационната база данни и технологията блокчейн е, че те имат различни авторитетни системи. В релационна система от бази данни винаги има форма на централизирана власт.

В архитектурния модел на системата няма форма на децентрализация. По принцип това, което той прави, е, че предлага единствен контрол на административния орган и те могат да правят промени, както желаят.

От друга страна, блокчейн технологията предлага децентрализирана власт. Какво означава? Е, това означава, че няма централен орган или посредник, кога да поддържа книгата.

В резултат на това потребителите имат пълен контрол върху това, което ще се случи в системата. По този начин нито един централен орган не може да прави промени, както иска.

Архитектура

Друга голяма разлика между релационната база данни и технологията блокчейн е, че и двамата имат различна архитектура, що се отнася до тяхната система на счетоводната книга. По принцип, релационната система от бази данни има типичен клиент-сървър модел. Въпреки че това е основната структура на нашата интернет система от много дълго време, има определени граници, когато става въпрос за това.

В действителност моделът клиент-сървър е силно уязвим за хакери и се хаква от време на време. От друга страна, блокчейнът предлага peer-to-peer архитектура, а не клиент-сървър. Тук потребителите на възела могат да се свързват помежду си, използвайки криптографски протоколи. Още повече, това повишава състоянието на сигурност на системата на счетоводната книга и следователно е много по-малко податливо на хакове.

Обработка на данни

И двете технологии обработват данните много различно. За релационна база данни той поддържа CRUD. Това означава, че в тази система потребителите могат да създават, четат, актуализират и изтриват. В действителност, с толкова много свобода да се променя или променя, стойността в системата води до много корупция. Хората могат просто да променят стойността, за да получат повече ползи.

Още повече, че в много случаи управляващият орган може да променя или изтрива информация, която е от решаващо значение за компанията. Всичко заради личната им изгода.

От друга страна, блокчейнът ви дава само достъп за четене и запис. Още повече, че в много случаи това може да ограничи тези два достъпа от масовите хора. И така, тук можете да вмъквате данни само веднъж и след това не можете да ги актуализирате или изтриете някога.

Нека да преминем към частта от тази релационна база данни спрямо ръководството за сравнение на технологията на блокчейн.

Целостта на данните

Blockchain идва с по-високо ниво на почтеност в сравнение със системата за релационни бази данни. Как Е, първо, всеки, който се опита да промени стойността в транзакцията, очевидно ще промени и Hash ID.

По този начин блокът след това ще се отдели от оригиналната верига и ще стане невалиден. Още повече, че блокчейнът предлага други нива на сигурност във всяка уязвима точка, като допълнителни протоколи за сигурност в процеса на оторизация и т.н. В резултат на това технологията запазва целостта на данните по всякакъв възможен начин.

Но не и в релационната база данни. В действителност те предлагат автоматично откриване на грешки и задължително автоматично попълване. Това означава, че никой не може да оставя редове или колони в таблицата празни. Нещо повече, той може също така да очертае какъв вид информация ще отиде там като цифри или символи. Но това не може да попречи на други хора да променят тази информация.

Нека да преминем към следващия атрибут на тази блокчейн технология спрямо ръководството за сравнение на релационни бази данни.

Внедряването на блокчейн технологията е труден процес. Научете как да внедрите блокчейн и да го използвате, за да упълномощите бизнеса си сега!

Прозрачност

Друго голямо свойство на технологията е, че тя предлага пълна прозрачност, когато става въпрос за проверка на данните. По този начин всеки в мрежата ще се довери на системата, тъй като тя работи въз основа на алгоритъма с пълна защита.

Още повече, че в публичните блокчейни системата на счетоводната книга е достъпна за всички. При частните обаче опцията за изглед може да бъде ограничена въз основа на предварително зададените критерии.

От друга страна, релационната система от бази данни изобщо не предлага прозрачност. Той е напълно централизиран и потребителите нямат начин да разберат дали базата данни има правилната информация или не.

Нещо повече, те дори не могат да проверят дали те са правилни или грешни. В резултат на това бавно потребителите губят доверието си в системата.

Нека проверим следващия атрибут на тази блокчейн технология спрямо ръководството за сравнение на релационни бази данни.

Разходи

Е, предполагам, че този кръг технически отива към релационни бази данни. Защо? Е, релационните бази данни са наследени мрежи и те съществуват от много дълго време.

По този начин изпълнението им не отнема толкова време. Въпреки това, в сравнение с традиционните бази данни, релационната база данни отнема повече време за настройка. Но е и евтино.

От друга страна, блокчейнът е просто ново допълнение към света в момента. Той също е на ръба да се развива и по този начин е доста сложен за настройка. В резултат на това ресурсът за внедряване на блокчейн е малко скъп. Дори талантите, които бихте наели за извършване на работата, имат по-голямо заплащане.

Така че, виждате ли, ще ви струва повече да надстроите до блокчейн системата. Но в дългосрочен план инвестицията със сигурност ще си заслужава.

Нека проверим следващия атрибут на тази блокчейн технология спрямо ръководството за сравнение на релационни бази данни.

производителност

Този атрибут дава много по-смесен резултат. В действителност, когато става въпрос за релационна база данни, ще получите много по-бърз изход в сравнение с блокчейн. Но как отнема по-малко време за работа на наследена мрежа?

Това е така, защото релационната система от бази данни няма сложни функции като консенсус или други протоколи, които могат да забавят системата.

Нещо повече, тъй като централният орган управлява системата, няма преобладаващ трафик, който да обхваща цялата честотна лента.

Blockchain, от друга страна, е много по-бърз, когато има ограничен брой възли. Но когато този брой започне да нараства, системата става по-бавна с течение на времето. Така че, ефективността на блокчейна варира с времето.

Нека проверим следващия атрибут на тази блокчейн технология спрямо ръководството за сравнение на релационни бази данни.

Криптография

И накрая, релационната база данни няма криптиране в системата. Не е като да не можете да шифровате информацията. Но проблемът е, че в базата данни потребителите правят запитване за бързо намиране на определена информация, използвайки връзките между таблиците. Но ако използвате криптиране, системата ще трябва да дешифрира всички стойности една по една, преди да разбере коя е необходима.

По този начин създава вратичка в сигурността за базата данни. От друга страна, блокчейнът предлага криптография, за да защити цялата информация в системата. Всеки, който би се опитал да промени стойността, в крайна сметка ще има напълно различен резултат. Криптирането е стабилно и няма начин някой да промени това.

Релационна база данни на Blockchain Vs: Таблица за сравнение

 База данни на BlockchainRelational
Власт Децентрализиран Централизирано
Архитектура Peer-to-peer модел Модел клиент-сървър
производителност Относително по-бавно Бърз
Разходи Скъпо Евтини
Обработка на данни Само четете и пишете Създаване, четене, актуализиране, изтриване
Целостта на данните Има целостта на данните Няма целостта на данните
Прозрачност Прозрачен Непрозрачен
Криптография ×

Заключение

Блочните вериги и релационните бази данни имат прилики и също така са много различни една от друга. Ако смятате, че можете да ги използвате взаимозаменяемо, значи много грешите. В действителност релационните бази данни бяха едно от най-добрите ъпгрейди от традиционната система от бази данни. Въпреки това, той все още идва с много недостатъци.

В резултат на това блокчейнът, нова форма на система на счетоводната книга, е тук, за да я замени. Очевидно има и някои ограничения, но вече е много по-добър от релационните бази данни. В крайна сметка от вас зависи да изберете какво да използвате за вашата компания.

Ако сте само начинаещ в сферата на блокчейн и искате да научите повече за тази технология, препоръчваме да използвате нашия безплатен курс за блокчейн за нея.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector